UPDATE Asociații ale elevilor anunță că vor protesta și vor ataca în instanță ordinul care modifică pragul de acordare a burselor / Sunt afectați 730.000 de elevi, susțin acestea

8.518 vizualizări
Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com
Mai multe asociaţii ale elevilor au anunţat, miercuri, că vor ataca în instanţă ordinul prin care se modifică pragul mediei pentru acordarea burselor de merit, de la 8.50 la 9.50, informează Agerpres. Amintim că Edupedu.ro a scris că s-au schimbat criteriile de acordare a burselor școlare după 10 ani.
  • UPDATE Mâine, 6 ianuarie, începând cu ora 10:00, reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Vâlcene a Elevilor și Asociației Elevilor din București și Ilfov anunță că vor fi prezenți în fața Ministerului Educației pentru a protesta față de modificarea criteriilor de acordare a burselor, față de tăierea burselor a peste 700.000 de elevi, precum și pentru a solicita mărirea costului standard per elev, susțin aceștia.

Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Elevilor Constanţa, iniţiativa este susţinută de Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm).

Marţi (…) a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educaţiei pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate (…). Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului”, se arată în comunicat.

Asociaţiile elevilor acuză că ordinul „a fost publicat peste noapte, din pix”, fără ca proiectul să fie pus în dezbatere publică, fiind astfel încălcate principiile transparenței decizionale.

Şi Consiliul Naţional al Elevilor a condamnat modificarea pragului mediei pentru bursa de merit de la 8.50 la 9.50, printr-un ordin de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor publicat în Monitorul Oficial.

Ministerul Educaţiei tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educaţie, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creşterii mediilor ca urmare a şcolii online. (…) Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă şi inechitabilă şi solicită Ministerului Educaţiei să revină de urgenţă asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor transmis, miercuri, AGERPRES.

Organizaţia solicită, totodată, ca noile criterii generale de acordare a burselor să poată fi aplicate începând cu anul şcolar 2022-2023, în aşa fel încât să fie evitată o destabilizare a întregului proces, precum şi reluarea discuţiilor alături de partenerii de dialog social cu privire la modificările care trebuie aduse criteriilor folosite în momentul actual.

Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
OFICIAL Bursele de merit nu se mai acordă elevilor sub media 9.50, față de 8.50 cum era până acum, iar cele de studiu sunt condiționate de media 7.50, în loc de 7.00
Consiliul Elevilor acuză Ministerul Educației de un „masacru al burselor școlare” prin eliminarea mediilor de la 8,50 la 9,50 în acordarea bursei de merit și susține că instituția „face economie pe spatele a milioane de elevi” / Amenință cu proteste generale dacă nu se revine asupra deciziei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Subiect mai greu pentru absolvenții liceelor tehnologice, decât pentru mate-info, la examenul la Matematică. Enescu: Integrala de la Tehnologic s-ar putea să facă, din păcate, diferența între cine trece și cine nu trece

Unul dintre subiectele pe care le-au avut de rezolvat absolvenții liceelor tehnologice la examenul de astăzi la Matematică a fost mai dificil decât subiectul corespondent care le-a picat absolvenților de…
Vezi articolul

UPDATE Protest la școala gimnazială din Filiași, unde directorul ar fi fost înlocuit din pix. Inspectorul general acuză că protestul este organizat de fostul primar și de fiul lui / Mai mulți părinți au depus un memoriu la Ministerul Educației – VIDEO

Câteva zeci de persoane au protestat marți la Școala Gimnazială din Filiași, județul Dolj, potrivit Agerpres. Este vorba de profesori, personal auxiliar, părinți și bunici ai elevilor care s-au adunat în…
Vezi articolul

Olimpiadele naționale de Matematică, Fizică, Religie cult Ortodox și Limba rromani se susțin în ziua Paștelui Catolic. Ministerul Educației a modificat calendarul olimpiadelor școlare

Olimpiadele naționale de Matematică, Fizică, Religie – Cultul Ortodox și Limba rromani se susțin anul acesta de Paștele Catolic, potrivit datelor stabilite de Ministerul Educației. Instituția a modificat calendarul olimpiadelor…
Vezi articolul

Ligia Deca se distanțează de Sorin Cîmpeanu în privința legilor Educației și justifică întârzierea lor: Proiectul legislativ nu a fost asumat de către mine, consilier prezidențial, ci de către ministrul Cîmpeanu, atunci când a fost lansat în dezbatere publică

Ministrul Educației, Ligia Deca, fost consilier prezidențial care a coordonat proiectul prezidențial România educată, a spus după ultima ședință de Guvern din acest an că ea a participat la proiectul România…
Vezi articolul