VIDEO Sorin Cîmpeanu: Adeverințele medicale din primul semestru rămân valabile, nu trimiteți elevii după altele. Nu se pun absențe sau se pun motivate pentru elevii care prezintă simptome și nu se prezintă la școală

9.808 vizualizări
Sorin Cimpeanu / Foto: Edupedu.ro
“Adeverințele medicale vor fi luate în considerare și în format electronic. Adeverințele medicale cu privire la vulnerabilitățile elevilor care le împiedică prezența la școală, din primul semestru, rămân valabile, nu trimiteți elevii după altele”, le-a transmis ministrul Educației inspectorilor școlari generali, în cadrul unei videoconferințe în care i-a anunțat regulile de redeschidere a școlilor din 8 februarie 2021.

“E bine să precizăm că în situația în care prezintă simptome/nu se prezintă la școală – nu se pun absențe sau se pun motivate”, a anunțat ministru Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Educației organizează astăzi, 4 februarie, de la ora 11.00, o videoconferință cu inspectorii școlari județeni, “în vederea informării asupra reglementărilor legate de redeschiderea școlilor din 8 februarie 2021”, anunță instituția. Edupedu.ro a transmis LIVE VIDEO videoconferința, la care au avut acces și reprezentanții mass-media.

Sorin Cîmpeanu, cele mai importante declarații:
 • Dacă la transportul local nu avem competențe directe, deși vom face apel la autoritățile loale, e sigur că transportul școlar intră sub autoritatea școlii și a autorităților locale – să nu fie factor important de transmisie
 • Sunt multiple măsuri, sunt și lucruri care lipsesc din draft. Spre exemplu, nu e precizat nivelul de la care, din perspectiva numărului de cadre didactice, se ia decizia de suspendare a cursurilor într-o școală. Lucrurile diferă – sunt școli cu o clădire, altele cu 3-4. Suntem în discuții cu Ministerul Sănătății pentru a vedea care e decizia cea mai corectă
 • Scenariile: Pragurile au fost preluate din vechiul ordin, cu care sistemul de educație a fost obișnuit. Acum, sunt ușor diferite. E foarte important, în momentul de față, în hotărârea de ieri: verde este până la 1 la mie, galben: 1-3 la mie. În alte domenii verde merge până la 1,5 la mie. Se discută alinierea scenariilor, care va permite mai multor elevi să vină la școală
 • În actuala variantă, cu până la 1: 2,4 milioane de elevi care vor începe scoala
 • Adeverințele medicale vor fi luate în considerare și în format electronic
 • Adeverințele medicale cu privire la vulnerabilitățile elevilor care le împiedică prezența la școală, din primul semestru, rămân valabile, nu trimiteți elevii după altele.
 • E bine să precizăm că în situația în care prezintă simptome/nu se prezintă la școală – nu se pun absențe sau se pun motivate
 • Ordinul prevede că DSP-urile anunță. Aș vrea să vă spun că incidența cumulată e pe 14 zile, dar cadența de anunțare e pe 7 zile – DSP-urile trebuie să vă anunțe.
 • Cred că fiecare școală / inspectorat își poate extrage de pe site-ul INSP sau ale ministerului datele
 • E în analiză o perioadă de 48 sau 72 de ore de verificare a trendului – a verifica dacă acele eventuale schimbări de scenariu nu sunt simple accidente, ci sunt pe un trend descrescător sau crescător.
 • Să vedem cum putem sprijini și învățământul special, în condițiile în care nu a fost inclus în hotărârea CNCSU de ieri
 • Pe baza datelor strânse fiecare școală va primi un buget pentru acțiuni remediale, directorul va decide cum va fi împărțit acel buget în școală. (Cîmpeanu a revenit apoi la solicitarea ISJ Cluj spunând că mai poate lăsa două-trei zile la dispoziția profesorilor strângerea de dtae despre elevii care au nevoie de ore remediale, pentru ca evaluarea să se facă la revenirea la școală)

Întrebare: Ce înseamnă triaj observațional?

 • Triaj observațional e ceea ce putem cedea fiecare dintre noi, cei care nu avem competențe medicale. Vor face cadrele didactice care au experiență copiii își pot da seama, fără să aibă experiență medicală, dacă unui copil se simte rău. Dacă există un consimțământ semnat al părinților, elevii vor putea fi testați într-o primă fază cu teste antigen rapide în cabinelele medicale
 • Eu nu susțin ca aceste cereri (n.red. pentru acordul informat al părintelui) să fie completate a priori
 • Întrebat dacă poate fi obținut acordul părintelui, dacă e cazul, prin Whatsapp, Cîmpeanu a spus că da
 • Se ia legătura cu părintele și i se cere acordul (…) Nu am primit propuneri să se dea acordul fără o motivație
 • Acordul părintelui trebuie să fie expres și informat
 • Dacă școala nu poate să asigure un învățător, dacă un învățător nu poate veni la școală, în acel caz elevii trebuie să continue online

Întrebare: Cine face testul dacă nu există personal medical în școală?

 • E evident un mare deficit de personal de specialitate, acces au aproape o treime dintre unitățile de îmnvățământ. (…) Va fi anunțat DSP-ul, DSP-ul va trebui să acționeze cât mai eficient cu putință.

Întrebare: Ce se întâmplă dacă nu se poate asigura distanța minimă?

 • Nu putem schimba de azi, joi, până luni infrastructura a 17.000 de școli din România.(…) (Întrebare: Deci vor sta câte doi în bancă?) Cu siguranță da. Doi în bancă nu e un sistem doar în România, ci a funcționat în state care nu au închis școlile și nu a generat o creștere a ratei de învățare. (…) Nu are rost să impunem reguli care nu se pot respecta.

Știre în curs de actualizare


5 comments
 1. Cum asigurați distanțarea fizica la grădiniță, d-nule ministru? Cum sunt protejate cadrele didactice acolo, dacă cei mici nu poarta masti, iar apropierea este inevitabila?
  De ce trebuie sa facă copilul meu activități remediale, dacă în online orele s-au desfășurat, iar el a participat???
  Cum sa stea 2 copii într-o banca?????
  Luați contact cu realitatea!!!
  Ai noștri copii nu sunt roboti, dar nici cobai!

 2. De ce copiii din clasele 1-4 ,sunt obligați să meargă la școală și în șcenariul roșu?Cumva ,ei nu sunt copiii acestei țări? Și ce se întâmplă cu distanțarea socială ,2 copii în bancă? Vă bateți joc de copiii noștri doar dintr-o ambiție a dvs.Și 2, nu ați specifcat nimic de copiii, care au în familii ,persoane cu boli cronice grave.De ce trebuie acești copiii, să își expună părinții, bunicii etc…???

  1. Cu actele de la specialist sau medic de familie(daca le are la dosar, fiind in evidenta), merge la medicina muncii spre avizare.

 3. Dacă școala nu poate să asigure un învățător, dacă un învățător nu poate veni la școală, în acel caz elevii trebuie să continue online. Mintea luminata a lui Campeanu. Si cine preda online? Pinpong la perete? Daca om in loc nu este(ceea ce presupune medical), atunci cine face online-ul? Daca esti pus de DSP in izolare se cheama concediu de carantina, daca esti bolnav, e concediu medical, clar nu poti preda in niciun fel. CINE PREDA ONLINE, INTREB DIN NOU?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like