EXCLUSIV Mâncarea elevilor la Olimpiada Națională de limba Franceză, de la Craiova, cazați într-un cămin în condiții improprii, a costat 34 de lei pe zi, de persoană/ Alocația pentru cazare și hrană dată de Ministerul Educației este de 100 de lei pe zi

4.808 vizualizări
Foto: Edupedu.ro
O anchetă a ministerului Educației cercetează modul în care au fost organizate Olimpiadele naționale din acest an, desfășurate în mai multe județe. Cea de la limba Franceză, organizată la Craiova în perioada 18- 22 aprilie, ridică semne de întrebare, mai exact, cazarea celor 119 elevi la unul dintre cele 3 cămine nerenovate din oraș. Elevii s-au plâns de condițiile de cazare și de modul în care s-a servit mâncarea. “La Colegiul Gheorghe Chițu nu s-a plătit cazare, atunci suta de lei pe zi (n.red alocația de hrană și cazare decontată de ministerul Educației) va trebui justificată prin cele 3 mese,” spunea ministrul Sorin Cîmpeanu, care pune la îndoială decizia managerială. Inspectoratul școlar județean Dolj este organizatorul Olimpiadei de limba Franceză.
  • Edupedu.ro a încercat să afle cât a costat în fapt acel mic dejun și am descoperit cât a avut de plătit inspectoratul școlar Dolj pentru toate cele 3 mese pe zi per elev la Colegiul Economic “Gheorghe Chițu”, unde au fost cazați cei mai mulți elevi. Publicăm parțial documente fiscale care indică sumele pe care inspectoratul trebuie să le achite.
  • Amintim că inspectorul general școlar Dolj, Daniel Ion a lăsat să se înțeleagă săptămâna trecută, că toate cele 3 mese ar fi costat în jur de 80 de lei pe zi / per elev.
  • Într-o declarație ulterioară, contactat de Edupedu.ro, inspectorul general școlar din Dolj a spus că deocamdată nu are toate devizele de mâncare primite de la toate unitățile de cazare unde au stat elevii olimpici și nu poate aprecia cât au costat mesele pe zi

Timp de 4 zile, 119 elevi, cei mai mulți dintre participații la Olimpiada de limba Franceză, au fost cazați la căminul Colegiului Economic “Gheorghe Chițu”, unul dintre cele 3 cămine nereabilitate din orașul Craiova. Mai mulți elevi au trimis fotografii pe adresa redacției Edupedu.ro și ne-au scris mărturii despre condițiile de cazare: “dulapuri în care copiii ar fi trebuit să își depoziteze hainele, erau rupte, mâzgălite și mucegăite, iar scaunele, vechi și murdare”, potrivit unei eleve din Arad, cazată la acest cămin. Și mâncarea a lăsat de dorit. Într-o altă fotografie se vede ce au avut la micul dejun elevii, într-una din zile: un ou fiert, un cub de unt, unul de brânză topită și unul de gem, toate pe o farfurie de inox. Imaginea a stârnit nemulțumiri în rânduri elevilor și părinților, iar ministerul Educației s-a sesizat după ce fotografiile și informațiile au ajuns în presă.

Poza ilustrează micul dejun primit miercuri 20 aprilie, când elevii au avut se suținut probele orale pentru Olimpiada la limba Franceză, între orele 9-12.

Edupedu.ro a încercat să afle cât a costat în fapt acel mic dejun și am descoperit cât a plătit inspectoratul școlar Dolj pentru toate cele 3 mese pe zi per elev.

Cazarea și mâncarea este suportată de ministerul Educației prin alocația pentru hrană și cazare, care este în valoare de 100 de lei per elev. Banii sunt apoi decontați de inspectoratul școlar prin facturile și devizele primite de la cei care au cazat elevii (hoteluri/ pensiuni sau în acest caz Colegiul Economic “Gheorghe Chițu”).

3 mese asigurate pe zi ale elevilor care au participat la Olimpiada de la limba Franceză au costat 34 de lei per copil, reiese dintr-un document fiscal obținut de Edupedu.ro și înaintat Inspectoratului școlar județean Dolj, cel care a organizat Olimpiada.

“În jur de 35 de lei pe zi costă per copil, în mod normal toate cele 3 mese la o cantină școlară. Ei au avut în fiecare zi au avut desert și fruct, apă plată”, explică surse pentru Edupedu.ro.

La cantină, teoretic, mesele sunt mai ieftine decât cele plătite la hoteluri sau pensiuni pentru că nu se plătesc decât alimentele care sunt cumpărate de la magazine de tip cash&carry. Nu se plătește în plus munca bucătăreselor de exemplu, așa cum s-ar întâmpla la o pensiune, pentru că acestea au deja un salariu plătit de ministerul Educației.

De exemplu, marți, 19 aprilie, în ziua cu cel mai greu examen, elevii au mâncat la micul dejun: lapte cu cacao sau ceai de plante, unt, miere, pateu. La prânz: ciorbă de pui, cartofi la cuptor cu cotlet de porc, salată de varză, ciocolată, apă plată. La cină: spaghete cu piept de pui și ketchup dulce, iaurt, kiwi apă plată și corn cu fructe.

3 mese pe zi asigurate de cantina Colegiului Economic “Gheorghe Chițu” au costat 34 de lei pe zi/ per elev, reiese din documentele obținute de Edupedu.ro.

Inspectorul general școlar Daniel Ion a declarat săptămâna trecută: “Cazarea a costat în jur de 20 – 25 de lei pe zi per elev, și restul de bani, 80 de lei pe zi, s-au alocat pentru 3 mese. Am hotărât să fie peste tot același meniu, ca să nu existe supărări între elevi. (..) Poate unora le-a plăcut masa, altora nu,” spunea atunci inspectorul școlar general Dolj, Daniel Ion pentru Edupedu.ro.

Într-o declarație ulterioară, contactat de Edupedu.ro, inspectorul general școlar din Dolj a spus că deocamdată nu are toate deconturile de mâncare primite de la toate unitățile de cazare unde au stat elevii olimpici, și nu poate aprecia cât au costat mesele pe zi.

“Cine spune că pentru elev pe zi, 3 mese pe zi costă 80 de lei la o cantină școlară, e foarte mult”, mai spun surse Edupedu.ro.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a cerut deja justificarea cheltuirii banilor, 100 de lei pentru elev pe zi (cazare și 3 mese). Mai mult, el spunea săptămâna trecută când a anunțat ancheta că: “La Colegiul Gheorghe Chițu nu s-a plătit cazare, atunci suta de lei pe zi va trebui justificată prin cele 3 mese. Mi-e greu să apreciez, dar vă asigur că vom intra în toate detaliile.” De altfel, ministrul Educației a propus creșterea alocației pentru cazare și hrană de la 100 la 200 de lei pe zi, pentru ca aceste situații să nu mai existe.

Citește și:
Scrisoare deschisă adresată ministrului Educației de un grup de profesori din Dolj implicați în Olimpiada de franceză: „Organizarea și desfășurarea probelor olimpiadei au fost impecabile” / Internatul nu este „o ruină, așa cum s-a sugerat în mod tendențios (…) Nu este lux, dar sunt condiții decente”
Cazarea elevilor în condiții mizere la Olimpiada Națională de Franceză a fost decisă de inspectoratul școlar (PNL) susține primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu (PSD): Ne-am fi opus ca ei să fie cazați acolo, dat fiind că liceul intră în reabilitare luna viitoare


1 comment
  1. Bună ziua, stimata doamna Alexa Stănescu.
    Vin cu o întrebare, La olimpiadă nationala de Interpretare Muzicală, Vocală, și studii teoretice de la Timișoara, Unde au participat elevii claselor IX-XII. Se poate ca un profesor de Muzica tradițională Românească (FOLCLOR), sa fie membru în juriu la sectiunea CANTO-CLASIC.
    Fără studii și licență în domeniu, de unde știe câte acte are opera Le Nozze di Figaro.
    CHIAR ASA, Domnule MINISTRU chiar asa ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ministerul Educației pregătește o licitație, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, pentru 3.200 de microbuze electrice. Microbuzele o să ajungă în școli anul acesta, potrivit Ligiei Deca. În prezent, 70.000 de elevi nu au mijloc de transport pentru a merge la școală

Ministerul Educației pregătește o licitație, pentru achiziția a 3.200 de microbuze electrice, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, potrivit unui proiectul de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică. Este…
Vezi articolul

Ciucă, despre școlile din programul “masa caldă”: Să fie alese dintre cele care au cu adevărat nevoie și să aibă o repartizare unitară și echilibrată la nivelul întregii țări / Peste 63% din cele nou adăugate anul acesta inițial sunt din localități cu primari PNL

Au fost aprobate, în ședința de Guvern, normele metodologice pentru aplicarea programului Masă caldă în școli, care s-a extins acum la 350 de școli. Premierul Nicolae Ciucă a sfătuit ministerul…
Vezi articolul

Admitere la liceu 2023. Luni și marți au loc înscrierile pentru probele de aptitudini sau pentru probele de limbi străine / Lista centrelor, publicată de Inspectoratul Școlar București, plus actele necesare / Calendar complet

Elevii de clasa a VIII-a încep luni procedurile premergătoare admiterii la liceu, dacă vor să opteze pentru licee vocaționale sau pentru licee cu clase cu program bilingv de predare a…
Vezi articolul