Masterul „Studii vizuale și curatoriale”, cel mai vechi din istoria artei din țară, a fost desființat de conducerea Universității de Arte din București „de pe o zi pe alta”. Profesorii nu știu, în prezent, dacă vor mai avea catedre și masteranzii nu știu dacă mai pot finaliza studiile deja începute

2.501 de vizualizări
locuri în cămine - Studenția online
Foto: Pexels.com
Senatul Universității Naționale de Arte a hotărât, pe 23 martie, desființarea masterului „Studii vizuale și curatoriale”, singurul de acest tip din universitate și singurul derulat la acest nivel de studii de către Departamentul de Istoria și Teoria Artei. Programul, care a funcționat mulți ani sub denumirea „Istorie și teorie în cercetarea imaginilor”, este cel mai vechi master de istoria artei din țară și a fost absolvit de mai multe personaje culturale cunoscute, potrivit profesorilor care predau acolo. „Desființarea a fost anunțată și votată de pe o zi pe alta, fără propunerea sau solicitarea unor alternative, a unor posibile reforme, și fără să fi fost inclusă explicit pe ordinea de zi”, semnalează patru cadre didactice de la Universitatea de Arte într-o scrisoare deschisă în care pledează pentru „revenirea asupra deciziei și propunerea unor posibile reforme și soluții de salvare, agreate între departament și conducerea Universității”. Contactat de Edupedu.ro, unul dintre cei patru inițiatori, Vlad Bedros, spune că decizia pare a fi una financiară, după ce ani de zile s-au cumulat mai multe probleme, însă lucrurile sunt incerte în ceea ce-i privește pe profesori și pe studenți.

Rectorul Cătălin Bălescu a promis că va discuta cu inițiatorii petiției care predau la masterat, a spus Bedros. Momentan, nu se știe dacă masteranzii care sunt deja înscrisi și urmează cursurile masteratului îl vor putea finaliza și nici profesorii nu știu dacă vor mai avea catedre.

Într-un răspuns oficial postat pe site-ul UNArte, rectoratul spune că numărul mic de studenți, finanțarea insuficientă, precum și criteriile de evaluare ARACIS „fac imposibilă atât structurarea unui stat de funcții corelat cu planul de învățământ, cât și înscrierea, pentru evaluarea periodică a studiilor masterale, la nivelul UNArte, care ar urma să aibă loc în perioada imediat următoare (2022–2023).”

„Logic ar fi ca cei care sunt în anul I de master să continue în ceea ce ar fi un program în lichidare”, a precizat Bedros. În anul I sunt 8 masteranzi acum. În total, sunt 14 studenți în ambii ani.

Deficitul financiar este o poveste veche, „de ani de zile departamentul acesta este în deficit bugetar la nivelul universității, motiv pentru care la nivel decizional, departamentul a fost ținut în frâu în ceea ce înseamnă angajări sau promovări. E o catedră care suferă de o penurie de cadre didactice care să poată prelua efectiv cursuri”, a explicat Bedros problema structurală.

Masteratul „Studii vizuale și curatoriale” făcea puntea dintre licență și doctoratul de Istoria și Teoria Artei. „Propunerile de reformă ce au fost înaintate de-a lungul vremii, gândite în scopul obținerii unei coerențe a programului de studii, a unei adecvări la cererile studenților și la cele ale pieței muncii, nu au avut susținere, fapt care a dus la scăderea atractivității masterului”, se arată în scrisoarea deschisă.

„Din ce știu, nu au fost solicitate formule remediale, sau, dacă ele au fost propuse, nu au fost analizate”, a spus Bedros.

Conducerea universității a dat, însă, de înțeles că masteratul va fi reînființat. „Universitatea Națională de Arte nu-și dorește desființarea acestui program de master și caută, în continuare, modalități prin care acest program să poată deveni fezabil, în conformitate cu standardele ARACIS, cu finanțarea necesară și cu regulile impuse de piața educațională”, a precizat universitatea în răspunsul său.

Întrebat dacă atunci când va fi reînființat, universitatea va păstra cadrele didactice care sunt angajate în prezent la masteratul de „Studii vizuale și curatoriale”, Bedros a răspuns că nu se știe. „Îngrijorarea noastră este calitatea predării – atâta vreme cât lucrurile astea sunt imposibil de controlat sau de transparentizat într-un fel, nu avem nicio garanție că reînființarea înseamnă neapărat o continuare a lucrurilor așa cum sunt acum. (…) E problematic să le răpim studenților noștri posibilitatea de a avea un parcurs logic de la licență, la doctorat”, a spus Bedros.

„Există promisiunea unui dialog, dar din perspectiva noastră, dialogul acesta ar fi trebuit să existe acum mult timp, dar îl așteptăm și acum atâta timp cât este în intereseul departamentului”, a spus Bedros.

Mai jos, scrisoarea dechisă integrală, semnată de Irina Cărăbaș, Ioana Măgureanu, Vlad Bedros, Mihnea Mihail:

„Scrisoare deschisă  

Senatului Universității Naționale de Arte, București

Rectorului Universității Naționale de Arte, București  

Miercuri, 23 martie 2022, Senatul Universității Naționale de Arte a hotărât desființarea masterului „Studii vizuale și curatoriale”, singurul de acest tip din universitate și singurul derulat la acest nivel de studii de către Departamentul de Istoria și Teoria Artei. Programul, care a funcționat mulți ani sub denumirea „Istorie și teorie în cercetarea imaginilor”, este cel mai vechi master de istoria artei din țară și a fost absolvit de mulți actori semnificativi ai scenei culturale de azi.

Desființarea a fost anunțată și votată de pe o zi pe alta, fără propunerea sau solicitarea unor alternative, a unor posibile reforme, și fără să fi fost inclusă explicit pe ordinea de zi. Mai precis, suprimarea programului masteral a ajuns în dezbaterea Senatului ca o solicitare a Rectorului, în concluziile Raportului asupra activității manageriale pe anul 2021. Ca justificare pentru desființarea masterului, au fost invocate imposibilitatea susținerii lui financiare și neadecvarea la standardele administrative cerute pentru astfel de programe. Cu toate acestea, alte programe ale universității care s-au aflat sau se află încă în situații similare nu au beneficiat de un tratament asemănător.

Subfinanțarea învățământului superior atacă în primul rând studiile umaniste, iar masterul de la Istoria și teoria artei este acum una dintre victime. Totuși, regândirea felului în care sunt dirijate puținele resurse financiare, precum și a politicii de personal, ar putea fi puncte de plecare pentru salvarea acestui master. Deși acum el se află într-o situație dificilă, beneficiază încă de cursuri ținute de profesori specialiști și a fost pentru mulți studenți un punct de cotitură în carieră.  

În ultimul deceniu, programul de master a avut de suferit, ca de altfel întreg departamentul, și din cauza pensionărilor, iar această lipsă nu a fost suplinită nici măcar parțial. Totodată, propunerile de reformă ce au fost înaintate de-a lungul vremii, gândite în scopul obținerii unei coerențe a programului de studii, a unei adecvări la cererile studenților și la cele ale pieței muncii, nu au avut susținere, fapt care a dus la scăderea atractivității masterului.

Suprimarea programului de master duce la întreruperea parcursului de studii, de la licență la doctorat, ceea ce poate afecta decizia potențialilor candidați de a alege să studieze istoria și teoria artei la Universitatea Națională de Arte, și poate împuțina drastic numărul de candidați la doctoratul științific oferit de școala noastră. Pe de altă parte, dispariția acestui program de studii afectează direct și grav posibilitatea titularilor și colaboratorilor departamentului de a folosi la maxim potențial specializările lor, în cadrul cursurilor și seminarelor.

Cerem revenirea asupra deciziei și propunerea unor posibile reforme și soluții de salvare, agreate între departament și conducerea Universității, care să redea programului masteral al Departamentului de Istoria și Teoria Artei locul firesc și necesar, de forum teoretic, care garantează dimensiunea academică a învățământului artistic.”

Mai jos, comunicatul integral al conducerii UNArte:

„Senatul Universității Naționale de Arte a luat decizia de a opri masterul de Studii vizuale și curatoriale în baza analizei efectuate de către Consiliul de Administrație. Cauza acestei decizii o reprezintă situația programului de studiu, care are în momentul de față 14 studenți (11 la buget și 3 la taxă) pentru cei doi ani de studiu. Este cunoscut, de asemenea, faptul că, fiind vorba despre un domeniu teoretic, programul de studiu este finanțat după principiul 1/1, în conformitate cu principiile învățământului de aulă, cu o finanțare mult mai mică decât domeniul artelor vizuale.

Numărul mic de studenți, finanțarea insuficientă, precum și criteriile de evaluare ARACIS, stabilite prin Standardele specifice privind evaluarea externă a calității academice a programelor de studiu din domeniile de licență și master aferente comisiei de specialitate nr. 8, fac imposibilă atât structurarea unui stat de funcții corelat cu planul de învățământ, cât și înscrierea, pentru evaluarea periodică a studiilor masterale, la nivelul UNArte, care ar urma să aibă loc în perioada imediat următoare (2022–2023).

Subliniem faptul că Universitatea Națională de Arte nu-și dorește desființarea acestui program de master și caută, în continuare, modalități prin care acest program să poată deveni fezabil, în conformitate cu standardele ARACIS, cu finanțarea necesară și cu regulile impuse de piața educațională.

Rector- profesor univ. dr. Cătălin Bălescu

Pentru Senatul Universității Naționale de Arte – profesor univ. dr. Dinu Dumbrăvician”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Planurile Ministerului Educației pentru finanțarea cercetării în universități: “100 de milioane de lei, cel puțin”, alocați pe baza performanței / Premii pentru universități cu domenii în topurile internaționale

“Pentru prima dată, din bugetul Ministerului Educaţiei, vom acorda o componentă pentru finanţarea instituţională a cercetării ştiinţifice din universităţile româneşti. Ne dorim să reuşim să construim în interiorul lui, bugetul…
Vezi articolul

Profesorii de la palatele si cluburile copiilor pierd statutul de cadru didactic, potrivit proiectului de lege a Învățământului: Aceștia vor putea rămâne în cadrul instituțiilor nou formate ca funcționari – cadru didactic

„Profesorii de la palatele și cluburile copiilor sunt forțați astfel să aleagă între două rele: să rămână ca simpli angajați, în care examenele date înainte pentru a se specializa în…
Vezi articolul

Peste 370 de școli și grădinițe sunt în reabilitare, potrivit ministrului Educației, cu 5 zile înainte de debutul școlii: „Aparent, aceasta ar putea să fie o veste rea. Practic, eu o consider o veste foarte bună”

Peste 370 de școli și grădinițe din România sunt relocate, potrivit lui Sorin Cîmpeanu. „Practic, eu o consider o veste foarte bună, asta înseamnă că s-a început cu adevărat reabilitarea…
Vezi articolul

Constantin Șerban, fostul învățător liberal acuzat de abuzuri asupra elevilor săi, e membru în comisia de învățământ a Consiliului Județean Iași și membru în conducerea PNL Iași, semnalează un opozant politic

Fostul învățător ieșean acuzat de abuzuri îndreptate împotriva elevilor săi, Constantin Șerban, este membru în Comisia responsabilă cu educația în Consiliul Județean Iași, for din care el face parte, după…
Vezi articolul