Mircea Cărtărescu va preda la Universitatea Columbia din New York, anunță Ambasada Statelor Unite la București. Scriitorul va ține timp de o lună cursuri despre literatura română din anii 1980

310 vizualizări
Mircea Cărtărescu / Foto: Facebook.com
Scriitorul român Mircea Cărtărescu a devenit scriitor rezident la Universitatea Columbia din New York, anunță Ambasada Statelor Unite la București și Ambasada României în SUA pe Facebook.

Cărtărescu va preda studenților americani cursul „Postmodernism vs. Tiranie: O revoluție literară românească”. Lecțiile vor „examina generația legendară a anilor 1980 (generația în blugi) în literatura română și relația ei cu generația Beat în poezia americană, pe de o parte, și cu postmodernismul american în ficțiune, pe de altă parte”, se arată în postare.

Harriman Institute din cadrul Columbia University, care primește anual scriitori din Europa să predea câte patru săptămâni pe semestru cursuri speciale, scrie despre Mircea Cărtărescu că „este poet, romancier, critic literar, jurnalist, profesor emerit la Universitatea din București, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN Român și al Parlamentului Cultural European. A publicat peste 40 de cărți și un număr mare de articole”.

„Distins cu Dublin Literary Award (2024) pentru romanul Solenoid, a câștigat peste 20 de premii internaționale, printre care The Los Angeles Times Book Prize (2023), The FIL Prize (2022), The Thomas Mann Prize (2018), The Austrian State Prize (2015), The Mondello Prize (2024) și The Formentor Prize (2018)”, se arată în prezentarea de pe Harriman Institute.

Și organizatorii programului continuă: „Opera lui Cărtărescu a fost tradusă în peste 25 de limbi. Este Doctor Honoris Causa al universităților din Constanța, Bacău, Cluj, Timișoara, al Facultății de Medicină din București și al Universității Internaționale Menendez Pelayo din Santander, Spania”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Diferențe majore rural-urban în rezultatele Evaluării Naționale

Protecția la incendiu și reducerea concentrației de radon, gaz radioactiv, nu sunt prevăzute în proiectul de finanțare lansat de Ministerul Mediului pentru ca școlile și grădinițele să fie reabilitate termic, deși sunt obligatorii prin legislație

Nicio condiție pentru protecția la incendiu a școlilor și grădinițelor și nici pentru reducerea expunerii copiilor la gazul radioactiv radon în sălile de clasă nu este prevăzută în Ghidul de…
Vezi articolul

Broșura de admitere la liceu 2019 a fost publicată în București, cu aproape o lună întârziere: Vezi locurile la liceu care urmează să fie ocupate prin repartizare computerizată

Broșura de admitere la liceu 2019 a fost publicată de Inspectoratul Școlar București, cu aproape o lună întârziere, din cauza Ministerului Educației care a amânat până după alegeri repartizarea cifrelor…
Vezi articolul

DOCUMENT Examenul de admitere la colegiile naționale să nu mai fie prevăzut în lege, Limba română să rămână probă distinctă la Bacalaureat, capitolul privind educația specială să fie rescris integral, să existe criterii clare pentru burse, cere Federația părinților / Organizația a depus 105 amendamente la proiectul Legii învățământului preuniversitar

Prevederile privind organizarea unui concurs de admitere în clasa a IX-a, la Colegiile naționale, să fie eliminate complet din lege, solicită Federația națională a părinților într-un set de peste 105…
Vezi articolul

VIDEO Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică vrea să se ducă în Ucraina, la Cernobîl, să discute cu rușii și ucrainenii despre integritatea centralelor nucleare, după ce armata rusă a cucerit Zaporoje și a provocat un incendiu la o clădire de lângă reactoare

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a anunțat că vrea să verifice personal situația centralelor nucleare din Ucraina, a anunțat el într-o conferință de…
Vezi articolul