Monica Anisie: Fac apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Niciun stat din lume nu a pus problema înghețării anului școlar / MEC pregătește modele de subiecte, elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene

Foto: Captură Youtube.com

“Fac un apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Pe lângă faptul că îi rog să stea în casă, doresc să le spun să continue învățarea de acasă”, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie, într-un interviu acordat HotNews.ro. Anisie a evitat să spună concret care sunt scenariile pe care le are în vedere, însă a anunțat că Ministerul va publica în curând modele de subiecte pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2020. “Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene. Să nu oprească pregătirea!”, a transmis Monica Anisie.

Nu se pune problema înghețării școlar. Niciun stat din lume nu a pus problema înghețării anului școlar. La momentul acesta, nu este cazul. Specialiștii analizează variante în funcție de ceea ce se întâmplă în România, corelând cu ceea ce se întâmplă în celelalt state“, a declarat Anisie, la HotNews.ro.

Ministerul Educației pregătește deja un set de variante de lucru pentru elevi [modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2020 și Bacalaureat 2020 – N.Red.], tocmai pentru a se pregăti în această perioadă cât stau acasă și le vom pune pe site-ul Ministerului și le vom solicita inspectoratelor școlare județene să le prezinte școlilor, pentru că este important ca elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene. Să nu oprească pregătirea! De aceea am solicitat Centrului Național de Evaluare și Examinare să elaboreze variante pe care să le pună periodic la dispoziția elevilor. Este vorba despre modele, cum să fie variantele care să fie date la examene?” – a continuat ministrul Educației.

Cele mai importante declarații acordate de ministrul Educației, Monica Anisie, în cadrul unui interviu pentru HotNews.ro:
Informații de background

În cursul dimineții, președintele Consiliului Național al Rectorilor, fostul ministru Sorin Cîmpeanu, a declarat în direct la Realitatea Plus că cele trei scenarii oficiale la care se lucrează la Ministerul Educației, în prezent, nu implică înghețarea anului școlar. Contactat de Edupedu.ro, Cîmpeanu a declarat că cel mai optimist scenariu care ar putea fi luat în calcul este cel în care anul școlar se reia la începutul lunii mai, iar cel mai pesimist – cel în care se reiau cursurilor în luna august, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, precum și cele de licență la facultate vor avea loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie. Detalii aici

Anunțurile ministrului Educației vin la o zi după ce o declarație a vicepremierului Raluca Turcan a tensionat întreaga dezbatere publică cu privire la ce se întâmplă cu acest an școlar.

Într-un interviu acordat RFI, Turcan a afirmat luni, 23 martie, că există 3 scenarii posibile – după ce guvernul a închis toate școlile de pe 11 martie 2020 și cu termen, deocamdată, până pe 22 aprilie 2020, din cauza pandemiei de coronavirus – în ceea ce privește anul școlar: “Al treilea ar fi al repetării anului”, a declarat Turcan.

Acest anunț a inflamat parte din societate, iar sindicatele din educație, reprezentanții părinților și cei ai elevilor au criticat-o dur pe Raluca Turcan pentru pronunțarea acestui scenariu, în contextul în care Ministerul Educației face cursuri online zilnice de formare a profesorilor pentru utilizarea platformelor de predare la distanță. Asociațiile care reprezintă oficial partenerii de dialog social ai Ministerului Educației (Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, FSE Spiru Haret și FSLI – N.Red.) au spus, la unison, că Ministerul nu i-a informat că este posibilă înghețarea anului școlar. 

Edupedu.ro vă prezintă succint calendarele examenelor naționale și structura anului școlar în curs – așa cum sunt ele în prezent:
Structura anului școlar 2019-2020, Semestrul al II-lea (20 săptămâni) – încă neschimbată

Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri:                           Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 13 iunie 2020 – data din septembrie 2020 la care încep cursurile anului școlar 2020-2021

Vacanţele elevilor ar fi fost următoarele:

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor mai sus-menționate şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

Calendarul inițial al Evaluării Naționale 2020 pentru clasa a VIII-a

2 – 5 iunie 2020 Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la Evaluarea Națională 2020
5 iunie 2020        Elevii de clasa a VIII-a termină școala

15 iunie 2020       Limba şi literatura română – examen scris
17 iunie 2020       Matematică – examen scris
18 iunie 2020       Limba şi literatura maternă – examen scris

22 iunie 2020        Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele 14:00 – 20:00)
27 iunie 2020        Afișarea rezultatelor finale

Evaluarea Națională 2020: Modele de subiecte la Limba română și Matematică

Pregătirea la Matematică pentru Evaluarea Națională 2020. Profesorul Sorin Borodi, despre cât timp trebuie să aloce elevii de-a VIII-a pregătirii zilnice la matematică și cum se face recapitularea

Calendarul inițial al Bacalaureatului 2020

25 – 29 mai 2020           Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
29 mai 2020                    Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/ a XIII-a

9 – 10 iunie 2020           Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A
11 – 12 iunie 2020         Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B
15 – 17 iunie 2020         Evaluarea Competențelor digitale – proba D
18 – 19 iunie 2020         Evaluarea Competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

22 iunie 2020                    Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
23 iunie 2020                    Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020                    Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

25 iunie 2020                    Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

30 iunie 2020             Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
1-6 iulie 2020            Rezolvarea contestațiilor
7 iulie 2020                Afișarea rezultatelor finale de la BAC 2020

Citește și:

 

 

 

Exit mobile version