Camelia Gavrilă, președintele departamentului de educație PSD: Ipoteza lansată de Raluca Turcan privind înghețarea anului școlar decredibilizează guvernarea și inflamează starea de spirit a românilor. Sistemul este capabil să recupereze, materia poate fi esențializată

5.693 de vizualizări
Declarația vicepremierului Raluca Turcan cu privire la posibilitatea înghețării anului școlar “anulează toate eforturile Ministerului Educației de a menține elevii și profesorii activi și cu un confort psihologic bun în această perioadă dificilă”, acuză deputatul social-democrat Camelia Gavrilă, președintele departamentului educație din cadrul PSD. 

În luna aprilie existau prevăzute două săptămâni de vacanță și o săptămână de tip ‘școala altfel’, motiv pentru care materia ce trebuie recuperată nu este de dimensiuni importante. Chiar dacă va continua suspendarea cursurilor pe durata lunii mai, știu din experiența didactică și managerială că sistemul este capabil să recupereze, iar materia poate fi esențializată“, a declarat Camelia Gavrilă, fost inspector școlar general la Iași.

Reacția integrală a deputatului PSD Camelia Gavrilă, vicepreședintele Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaților:

“Declarații iresponsabile, scenarii hazardate, în absența soluțiilor, a programelor educaționale și a profesioniștilor adevărați

Asistăm astăzi la declarații iresponsabile, care generează neliniște, panică, preocupare majoră pentru viitorul elevilor și al studenților.

Din nou vicepremierul Raluca Turcan lansează teme și ipoteze care decredibilizează actuala guvernare și inflamează starea de spirit a românilor.

Confruntați cu o epidemie gravă, cu boala, suferința, izolarea, cu vulnerabilitatea celor vârstnici sau tineri și riscul pierderii locurilor de muncă, doamna Turcan deschide cu nonșalanță o nouă temă gravă, anunțând un scenariu îngrozitor, și anume repetarea anului școlar.

Fără a fi un specialist în domeniu, fără a fi existat consultări cu manageri și experți, vicepremierul comentează o posibilitate de neimaginat.

Cum vor recepta elevii, copiii și adolescenții, familiile acestora, sistemul social în întregime o asemenea idee? Se încearcă, oare, abaterea atenției de la gravele probleme medicale, de la absența materialelor de protecție și a aparaturii medicale necesare, de la implicațiile economice nerezolvate încă? Sau este efectiv un punct de vedere oficial ?

În cadrul unui grup de specialiști din PSD am elaborat deja un document-alternativă, prin care se poate aborda educația, demersul de predare-învățare-evaluare în sistem electronic, oferind și alte soluții, măsuri, pentru perioada următoare.

Există astfel soluții, se pot găsi modalități eficiente și adaptate tuturor situațiilor. Dar trebuie să știi, să ai expertiză, să fii rațional și, mai ales, să îți pese de oameni, de tineri, de starea de spirit a românilor în aceste momente de criză fără precedent.

Declarația doamnei Turcan cu privire la posibilitatea înghețării anului școlar este, în concluzie, hazardată, iresponsabilă și denotă necunoașterea sistemului de învățământ, lipsa de consultare cu reprezentanții Ministerului Educației sau cu societatea civilă. Practic această afirmație anulează toate eforturile Ministerului Educației de a menține elevii și profesorii activi și cu un confort psihologic bun în această perioadă dificilă. Am mai spus și repet: în luna aprilie existau prevăzute două săptămâni de vacanță și o săptămână de tip “școala altfel”, motiv pentru care materia ce trebuie recuperată nu este de dimensiuni importante. Chiar dacă va continua suspendarea cursurilor pe durata lunii mai, știu din experiența didactică și managerială că sistemul este capabil să recupereze, iar materia poate fi esențializată.

Este prematur să ne pronunțăm în această etapă prin scenarii nerealiste. Constat cu tristețe că vicepremierul nu conștientizează gravitatea afirmațiilor sale și răvășește astfel întreg sistemul educațional, de fapt atmosfera societății românești, pentru că situația copiilor, școala, pregătirea și devenirea tinerilor sunt preocupări esențiale într-o lume matură și rațională.”

Citește și:

 

 


5 comments
 1. Esentializare… Probabil draga multor poilticieni, cu studii la mare distanta… Se primesc grilele, se invata raspunsurile, toata lumea e fericita si cu diplome! Traiasca conducatorii iubiti!

 2. Mare dreptate aveti.Putea sa declare somaj tehnic.Intre timp, aud numai voci ca vrem sa stam acasa degeaba, desi nu noi am hotarat sa ne trezim intr o situatie aparent fara iesire din cauza indeciziei Ministerului.Nu e ca si cum nu stim cum evolueaza acest virus.Se stie ca va dura.cineva spunea mai sus cam acelasi lucru: se poate scoate din materia de examen ce s a pierdut, sa se dea la timp toate, iar ce s a pierdut, studiat la anul in primele 3 sapt.ce erau alocate initialelor si scolii altfel.Obligativitatea lor s a scos, iar scoala altfel …sa fim seriosi…se poate scoate un an fara consecinte.

 3. Doamna Turcanu este ……………………………..NO COMMENT!

  NU SE POATE INGHETA ANUL SCOLAR DOAR PENTRU CA O BLONDA NU STA IN IZOLARE.
  Ar trebui sa mearga la Vila Lac in izolare. De maine vila va fi libera!

  Si chiar daca am reveni in activitate dupa 4 mai si tot s-ar putea finaliza anul scolar.
  La clasele a VIII-a si a XII-a examenele sa ramana la fel, eventual sa se scoata un capitol din materia pentru examen. La celelalte clase se poate termina anul scolar pe 26 iunie, adica la fel ca la liceele tehnologice.

 4. Pana la începerea vacantei de Paște sunt 18 zile de recuperat
  De unde atâta disperare? Propunerea d-nei Turcan e mai mult decât iresponsabilă, este dezastruoasă, lipsita de gândire, de analiză pertinenta.
  Materia studiată reprezintă 80 la sută din total.
  Se poate recupera materia rămasă, chiar și la începutul anului viitor, iar la Evaluare și Bacalaureat sa fie date subiecte din materia studiata. (ESTE O SITUAȚIE DE EXCEPTIE ȘI TREBUIE GESTIONATA CA ATARE).

 5. Doamna, nu e vorba despre esentializare si altele ci despre faptul ca deja ceilalti angajati din somaj tehnic ne injura si balacaresc peste tot ca stam acasa si luam salariul intreg. Ramane sa ne dea si in cap si sa ne manjeasca usa cu c…t.

  De ce se doreste dezbinare intre romani? Colegi de-ai nostri au fost luati la suturi prin tot internetul precum si in viata reala. De ce nu stabiliti clar? Concediu de odihna cu acivitate dupa, sau somaj tehnic. Hotarati-va, ptr ca stressul este mare pentru noi, didacticii de predare, salariati auxiliari, nedidactici si din alte sectoare.

  Ptr numele lui DZeu, ascultati de cei care se pricep la cum actioneaza virusul, implicatiile acestuia asupra societatii si nu va mai lucrati pompieristic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Gabriel Diaconu, medic psihiatru: Ce alegi, să faci o injecție sau să stai la coadă cu alți 20 de oameni cu insuficiență respiratorie? Dacă nu ești vaccinat, e aproape sigur că vei lua boala, așa de mare este incidența COVID / Nu cred că e o discriminare să fie vaccinarea obligatorie

Nu cred ca e o discriminare să fie vaccinarea obligatorie, a declarat medicul psihiatru Gabriel Diaconu la webinarul “Vaccinarea – între mituri și adevăr”, organizat de proiectul Școli Curate. Acesta…
Vezi articolul