Mumie umană și organe umane mumificate, investigate cu ajutorul computerului tomograf la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca

995 de vizualizări
Foto: Facebook – USAMV Cluj-Napoca / Robert Purdoiu

O mumie umană, organe umane mumificate și mumii animale au fost radiografiate și investigate cu ajutorul computerului tomograf la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, potrivit unui anunț făcut luni de această instituție. Investigația a fost făcută în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală Veterinară din cadrul Facultății de Medicină Veterinară, la cererea unui muzeu.

Mai precis, este vorba despre o solicitare a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, care deține colecția de mumii în cadrul proiectului “Zei și muritori din Egiptul Antic”.

Dr. Robert Purdoiu, șeful lucrărilor, despre investigații:

  • ”Experiența de investigație a mumiei umane, organelor umane mumificate și a mumiilor animale a fost o premieră, ceva special și pentru noi. A avut loc scanare în vederea stabilirii conținutului și gradului de alterare/conservare, iar informațiile și rezultatele vor fi folosite pentru restaurarea pieselor care aparțin muzeului. A fost vorba de mumia umană, mumii de Ibis, șoim, crocodil, o mână umană și organe umane.
  • Din câte știm, este prima dată în România când se fac astfel de investigații la nivel de Facultate de Medicină Veterinară. Această mumie a mai fost supusă examinării radiologice în anii 1980, dar nu și investigațiilor CT. Este foarte fragilă, a fost scanată cu tot cu sarcofag, iar informațiile legate de sarcorfag vor fi folosite de către restauratori în vederea recondiționării. Ne bucurăm mult că am putut face parte din proiect și așteptăm cu interes interpretarea rezultatelor din partea specialiștilor muzeului”.

Specialiștii care au participat din cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al USAMV Cluj-Napoca: Șef lucrări dr. Robert Purdoiu, Conf. dr. Radu Lăcătuș și tehnicianul Alex Muntean, în colaborare cu reprezentanții MNIT – Dr. Diana Bindea, Dr. Eugenia Beu-Dachin, Dr. Irina Nemeti.

Depre proiectul muzeului:

  • printre obiectele de patrimoniu se numără câteva mumii de animale, dar și fragmente de corp uman mumificate, statuete ushebti – simbol al defunctului în lumea de dincolo –, precum și statuete reprezentând divinități – Isis, Osiris, Harpokrates. Într-un film documentar vor fi prezentate cele mai importante și mai sugestive momente din culisele proiectului, dar și rezultatele acestuia.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile trebuie să transmită azi câți elevi încap “distanțați” în clase și de câți învățători și educatori au nevoie sau câte norme în plus sunt la liceu și gimnaziu. Dacă nu încap în clase, o parte din elevii de la V-VII și IX-XI vor face ore online, simultan cu cei de la școală

Ultimatum dat de inspectoratele școlare județene școlilor pentru transmiterea la centru a datelor despre câți elevi încap fizic la școală și de câte cadre didactice sau norme didactice ar fi…
Vezi articolul