Noi date despre Mont Blanc: Vârful atinge 4.805 metri, cu 2 metri mai puțin decât la ultima măsurătoare / Topograf francez: Lăsăm rezultatele să fie interpretate de oamenii de știință

918 vizualizări
Foto: © Thecriss | Dreamstime.com
Mont Blanc, cel mai înalt vârf montan din Europa Occidentală, a fost măsurat în septembrie 2023 şi are înălţimea de 4.805,59 metri, cu 2,22 metri mai puţin decât în urma precedentei măsurători din 2021, au anunţat recent topografii francezi, informează AFP, conform Agerpres.

Această diferenţă poate reflecta variaţiile pluviometrice din timpul verii şi a fost deja remarcată în trecut, a precizat Jean des Garets, topograf din departamentul francez Haute-Savoie, într-o conferinţă de presă organizată în oraşul Chamonix.

Acest vârf muntos, situat la graniţa franco-italiană, între regiunea franceză Haute-Savoie şi regiunea italiană Valle d’Aosta, “ar putea fi mult mai înalt peste doi ani” în timpul următoarei măsurători, a subliniat preşedintele Camerei de topografie din acelaşi departament din Franţa.

“Acumulăm date pentru generaţiile viitoare, nu suntem aici pentru a le interpreta, lăsăm acest lucru în seama oamenilor de ştiinţă”, a adăugat el, îndemnându-i pe jurnalişti “să nu utilizeze rezultatul (măsurătorii – n.red.) pentru a spune tot felul de aiureli”, potrivit sursei citate.

Echipaţi cu instrumente de ultimă generaţie şi, pentru prima dată, cu o dronă, aproximativ 20 de persoane repartizate în opt echipe au escaladat vârful Mont Blanc cu ajutorul unor frânghii, la jumătatea lunii septembrie, pentru a efectua timp de câteva zile mai multe măsurători în diverse puncte ale piscului.

A fost cea de-a 12-a ediţie a acestei operaţiuni, ce vizează în special cartografierea calotei glaciare şi colectarea de date ştiinţifice despre impactul evoluţiilor climatice asupra munţilor alpini, o iniţiativă lansată în 2001.

“După aceste campanii de măsurători, am aflat deja multe lucruri: ştim că vârful Mont Blanc este într-o perpetuă mişcare, atât prin prisma altitudinii, cu variaţii de aproape cinci metri, cât şi a poziţionării”, a subliniat Jean des Garets, notează Agerpres. 

Foto: © Thecriss | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Au revenit atacurile cu linkuri ce au mesaje-capcană de tipul „tu ești în video”, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Accesarea linkului poate duce la pierderea contului pe Facebook

Au revenit atacurile cu linkuri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele de socializare, a anunțat într-o postare Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Este vorba despre mesaje-capcană cu…
Vezi articolul

Un elev are simptome la școală – ce se întâmplă, potrivit noilor reguli anunțate? Protocolul de izolare prevede că elevul va fi preluat de părinți, iar școala nu e obligată să anunțe DSP dacă nu are cabinet medical. Anunțarea situației la 112, doar în cazurile severe

În cazul în care un elev prezintă la școală simptome specifice Covid-19 (febră, tuse, dificultăți respiratorii, diaree, vărsături, mialgii, stare generală modificată) vor fi anunțați imediat părinții sau reprezentanții legali,…
Vezi articolul