Nota 10 la Matematică și Logică, dar 4,45 la Română – o elevă din Suceava a picat Bacul pentru că i s-a făcut rău la prima probă. Directoarea școlii: „Sunt și ei copii” / Ce soluții au cei cu probleme de sănătate sau pe care îi doboară miza uriașă a examenului

35.062 de vizualizări
Foto: © ActionGP | Dreamstime.com
În ziua unui examen, elevii trec prin multe stări, emoții, care nu doar că îi pot copleși, dar le pot afecta capacitatea de a susține examenul. S-a întâmplat anul acesta la Colegiul “Mihai Eminescu” din Suceava, unde o candidată care a luat 10 la Matematică și Logică a picat Bacul după ce i s-a făcut rău în timpul probei de limba română. A fost nevoită să iasă din sală pentru a merge la cabinetul medical și să predea foaia de examen. La această probă a luat nota 4.45. Directoarea școlii a declarat pentru Edupedu.ro că eleva este în „top 10” în liceul pe care-l conduce.

Conform procedurii, dacă elevul iese din sală după ce a văzut subiectele, el trebuie să predea lucrarea și nu mai poate reveni.

Eleva de la Colegiul din Suceava avea probleme de sănătate cunoscute de mult timp, a explicat pentru Edupedu.ro, într-un scurt interviu, Anca Maria Tronciu, directorul interimar al Colegiului.

“Fetei i s-a făcut rău după ce subiectele au fost distribuite, a mers la cabinetul medical. Nu a mai putut să revină în sală până la final pentru că nu s-a simțit în stare. A intervenit doamna asistentă, dar mai mult… nimeni nu are voie să intre în școală. Se pare că a avut un atac de panică din care nu a mai putut să iasă. Nu s-a putut aduna, nu a putut scrie nimic, a rămas în cabinetul medical și, spre final, a mers să predea lucrarea. A scris aproximativ o oră, iar într-o oră nu ai cum să scrii să iei notă de trecere”, mai spune directoarea. 

La această probă a luat nota 4.45, după ce a depus contestație, modificând nota inițială de 4.60, așa că eleva nu a promovat Bac-ul.

“I-am fost dirigintă trei ani, am vorbit cu ea după ce a ieșit din sala. Îi cunosc problemele de sănătate, este unul din copiii premianți, top 10 în liceu, așa că pur și simplu a avut probleme – de sănătate, în familie.. au pus amprenta pe ea. Sunt și ei copii… Cu siguranță nu ar fi luat notă mică la română. Ne pare rău, dar în toamnă sperăm să avem 100% promovabilitate. Este singura picată din liceul nostru”, a declarat Anca Maria Tronciu.

Contactat de Edupedu.ro, secretarul de stat Florian Lixandru, președintele Comisiei Naționale de Bac 2022, a spus că din păcate nu există bază legală ca după ce a intrat în examen să i se dea ocazia să mai susțină încă o dată examenul. Astfel de situații nu pot fi prevăzute. Nu se poate face o procedură pentru astfel de situații punctuale când unui copil i se face rău, după ce a intrat în sală și a văzut subiectele, pentru că s-ar deschide o cutie a Pandorei“, a spus Lixandru.

El a prezentat care sunt situațiile în care elevii pot da examenele naționale (Evaluarea Națională și Bacalaureatul) în condiții excepționale:

1. Dacă apare ceva neprevăzut în ziua examenului care îl împiedică să ajungă în sală, elevul trimite școlii dovada.  

“Fie că e vorba despre un incident medical, sau nu s-a simțit apt să dea examen, dacă aduce dovada la școală, el poate să primească subiect de rezervă, după ce Comisia Națională pentru Bac aprobă cererea”, spune Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației. 

“Am avut, anul acesta, un elev care a fost implicat într-un accident rutier, a venit cu dovada de la poliție că accidentul avut loc în respectivul intervalul orar când era proba de Bac și am aprobat cererea pentru subiect de rezervă. Sau dacă este grevă la metrou ori nu merg mijloacele de transport în comun, în situații independente de ei, care nu le permit să ajungă la școală pentru a susține examenul.“ 

2. Dacă elevul are probleme medicale știute, care pot fi dovedite și care l-ar putea împiedica să dea examenul în aceeași sală/zi cu restul elevilor. În acest caz, elevul face o cerere la școală, atașând dovada medicală (de exemplu, o boală contagioasă). De precizat “că părinții sau școala pot invoca în aceste cazuri metodologia cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu diferite deficiențe, care se aplică și în cazuri medicale”, spune Florian Lixandru.

Art. 91. c) Comisiile de bacalaureat vor asigura condiţii de egalizare a şanselor pentru candidaţii cu deficienţe, prin adaptarea procedurilor de examinare la subiectele de concurs unice, în funcţie de particularităţile individuale şi de cele specifice deficienţei respective. 

Procedura cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale – evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și examenul național de bacalaureat – sesiunea 2022:

Reamintim că recent ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu menționat că o soluție la actualul examen, organizat după Legea 84 din 1995, ar fi un bacalaureat care “să verifice competențele de bază la toate disciplinele, cel puțin din trunchiul comun”.

„Ce se poate face? Împreună, un bacalaureat adaptat, care să verifice competențele de bază, dar să verifice competențele de bază la toate disciplinele, cel puțin din trunchiul comun, alături de posibilitatea de a-și manifesta fiecare elev candidat aptitudinile pe care le consideră. Spre exemplu, alături de competențele de bază, dorești să arăți că ești un bun programator, ca să ai acces privilegiat la Politehnică – statul, școala să-i dea ocazia să-și probeze competențele de programator. Sau, alături de competențele multi-lingvistice – se consideră specialist, nu știu, în literatura engleză – să-i dai ocazia să aibă la Bacalaureat o probă credibilă, serioasă, prin care să-și dovedească acea competență”, a declarat ministrul Cîmpeanu.

Foto: School © ActionGP | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


18 comments
  1. Pai și de ce nu i s-a aplicat proba extra??? Din moment ce se știa despre problema ei de sănătate. Mi se pare ca în loc sa o ajute,mai rău si-au batut joc de ea, rușine responsabililor!

  2. Scoala a DEVENIT o porcarie imensa.. din pacate nu m a ajutat cu nimic…si am uitat tot din ea… ceva Algebra.. in rest nimic…problema ca daca nu ai bac nu poti sa faci nimic, si asta e discriminatoriu….ceea ce nu I corect…
    Dupa 10 ani de la bac nimeni nu mai stie o iota din liceu iar daca treb inca o data sa dea bacul vor pica toti.
    ..trebuie sa memorezi o Granada de gunoaie ordinare…sa treci clasa…

  3. așa părinte, așa copil: OLIMPIC adică! BRAVOS, națiune! dar la cei 7 ani de acasă, sigur NU sunteți OLIMPICĂ!!! în primul rând vorbiți cu EMFAZĂ, fără să fiți în cunoștință de cauză! știați că sunt PROFESORI care de 2o de ani, dau an de an TITULARIZAREA, pentru că NU sunt posturi TITULARIZABILE pe care să se TITULARIZEZE?!? ȘTIAȚI?!?… cunosc o PROFESOARĂ care a fost nevoită să dea an de an TITULARIZAREA, deși lua de fiecare dată nota 1o!!! da, nota 1o!!! mai mult de 1o NU se poate!!! deci EA, cu nota 1o, făcea un an SUPLINIRE, după care, anul următor iar dădea TITULARIZAREA, iar lua 1o și tot așa, an de an, TIMP de n… ani!!!… UZURĂ MORALĂ!!! și dvs vă permiteți să vorbiți așa despre PROFESORI?!? și vă învățați și ODRASLELE să gândească așa despre EI!… și atunci NU e de mirare că ELEVII se poartă în halul ăsta cu PROFESORII, pentru că așa sunt “EDUCAȚI” de ACASĂ, de mame MODEL, așa ca dvs!… atunci să NU vă mirați, când mulți dintre NOI vor abandona lupta și vă vom ceda locul!… veniți dvs la CATEDRĂ și faceți “EDUCAȚIE”, că văd că vă “pricepeți”!…

    1. Dna profesoara, sa sustineti examenele an de an este o alegere personala, nu va obliga nimeni, puteti sa va căutați alt loc de munca sau sa schimbați, împreună cu breasla dvstra, ce considerati ca va nedreptateste.Dar sa va proiectați neputința, adresându va astfel unui copil ,care nu a avut de ales si care din pacate nu are nicio putere sa schimbe nimic in ceea ce privește modul in care este educat si evaluat el, colegii lui si nici profesorii lui, in tara in care, din pacate, s a nascut, demonstrează că dvstra NU aveti ce cauta la catedra, în preajma copiilor și cu atât mai puțin sa le fiti model de urmat.Urat model de profesor!
      Schimbați va meseria ptru binele dvstra si al copiilor.

      1. Cata empatieCata decenta!Câtă înțelepciune și lumina ați adus în mințile becisnicilor de dascăli care fără dumneavoastră nu își vedeau tarele și nu își găseau calea spre ieșire din această situație.

  4. Pentru cine nu cunoaste situatia in liceul respectiv, exista o profesoara de limba romana care baga in spital cu depresie mare parte din elevi. Pacat ca aceasta eleva a cedat tocmai in timpul examenului…
    Este inadmisibil cum aproape in orice scoala exista cate cel putin un cadru didactic care terorizeaza elevii, si nimeni nu le poate face nimic…

  5. Există combinația la Vocațional – Pedagogic ( învățători – educatoare ) și la câteva specializări pe Tehnologic , la Servicii – Turism ( parcă ).

  6. Lăsați ca noi dam examen an de an și toți aplaudă stresul în care suntem.Pe lângă titularizare mai avem și grade de dat și mai avem și examene la alta facultate și nu am văzut sa se facă articole despre asta și cum ne ruinează sănătatea stresul incredibil în care suntem.
    Ce sa zic? Bine ai venit în lumea adulților în care greșelile sunt plătite scump!Cine poate, tine pasul, cine nu poate, rămâne de căruță. Asta e realitatea nu cea cosmetizat pentru snowflakes. Mai ai și un șef cu IQ sub medie dar care e cu partidul și viata ta e la cote înalte.

    1. La fiecare loc de munca exista teste sau metode de evaluare a competentelor cat si a productivitatii muncii. Cum voi esuati la aceste probe an de an, reflexia esecului vazandu-se in notele pe care le obtineti dar si in calitatea elevilor pe care-i promovati pe bani, meditatii, pile etc si care umplu universitatile private si ies doctori docenti cu lacune grave in a se exprima corect in limba materna sau in a calcula 2×2 fara telefon (ca de, tabla inmultirii nu se mai invata ca o poezie, este adunare repetata si de ce sa stim cat fac 9×6 din prima, stam sa adunam 6 de 9 ori sau viceversa…si daca ar invata-o copilul ar face de ras invatatoarea/ul care nu o mai stie asa de bine ca a trecut examenul de titularizare cu nota 5 iar tabla inmultirii a invat-o demuuuuuuult). Deci ne scuzati dar nu, nu ne pare rau ca sunteti testati an de an caci an de an va demonstrati incompetenta si incapacitatea de a ne invata copiii ce este necesar in a promova probe si examene fara a fi nevoie sa-i chinuim cu ore si teme in plus la meditatii sau prin lipsa parintilor nevoiti sa munceasca ore in plus pentru a plati scoli private unde profesorii nu se plang cand dau teste de competente si le trec cu brio.
      Semnat, mama de elev olimpic.

      1. Nota peste 7de anul trecut nu are valoare în fata unui 5 de anul acesta și tot asa în fiecare an.Asa este și la bacalaureat,își pierde valoarea,expiră?
        Fiecare cu frustrările lui dar cred ca ale tale le depășesc cu mult pe ale tuturor candidaților care iau note excelente și degeaba.
        Sunteți exemplul de părinte despre care și vorbeam.Si ați scris cu atâta emfaza ca sunteți “mămică de olimpic” încât mi s-a înroșit mie obrazul de jenă. Probabil copilul se piteste când va suflecați mânecile și apucați găleata cu lături,nu?
        Trist.

      2. Nici eu nu am mai putut datorita stresului.In cancelarie s-au făcut glume nesărate pe seama mea și eu am rămas fără examen. An de an sa dai examen, îl iei și e egal cu 0.Nu interesează pe nimeni decât dacă are ceva de zis, asa ca dumneavoastră, mama de olimpic.Oare mama lui Einstein și-a lăsat identitatea lipsita de importanță și a încercat sa para altceva semnând “mama lui Einstein”? Sau mama lui Elon Musk? Sau….

      3. Vai de capul tău CUCOANĂ. Empatia e 0 la matale. Mai zici ca esti mama? Vai de căpătâna ta. Precizeaza matale în ce domeniu se da examen an de an? Poți răspunde. Si da stress e peste tot. Ii faci față bine, nu aia e, GHINION. Prea v-ati alintat odraslele de se plâng non-stop din orice dar criticați profesorii.

        1. Cum adică “aia e, ghinion! “??? Unui om i-a fost rău fizic și tot ce aveti de zis este ” aia e, ghinion! “????
          Sper ca nu sunteti cadru didactic!! Ca observ aici empatie ZERO de la cadrele didactice!! Ba mai mult, o ura profundă pentru elevi!

    2. Uite acesta este motivul pentru care sistemul educational la noi în tara este asa de “performant”, pentru că unii ca dumneavoastră au această mentalitate!
      Dacă va este atât de greu, pentru ce mai continuați? Pentru a scolariza elevi la nivel performant sau pentru dezvoltarea dvs. personală!?
      Mie îmi este rușine când vad un cadru didactic cu astfel de atitudine, îmi cer scuze nu vă cunosc, însă a comenta cu ură si dispreț fată de un copil pe care bănuiesc ca nici dumneavoastră nu îl cunoașteți, aducând niște argumente inspirate din epoca trecută, nu este demn și etic!
      Ca și cadre didactice trebuie sa ne dăm interesul și sa ne susținem valorile și sa ne zbatem pentru o educație frumoasa chiar dacă sistemul nostru educational nu este prietenos nici cu noi dar nici cu elevii! Nu să ne comportam ca niște trădători, dacă suferim noi sa sufere și ei…

  7. Matematica e pentru Real, Logica pentru Uman. Un elev nu are cum sa sustina ambele probe la BAC. Verificati sursele inainte.

    1. Noi verificăm întotdeauna sursele. Mulțumim pentru mesaj! Este fix cum scrie în articol. Vă recomandăm să verificați dacă nu există, totuși, și un alt profil/specializare la care se susține combinația aceasta de discipline la Bac. Acceptăm scuzele, bineînțeles 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii au acces la lucrările elevilor de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, conform procedurii. Sorin Ion: Rezultatele și modul de rezolvare se discută cu elevii cu lucrările pe masă și cu borderourile de corectare, în format digital

„După simulare, fiecare profesor discută cu elevii rezultatele și modul de rezolvare. Se poate face cu lucrările pe masă. Se poate face cu borderourile de corectare, care vin în format…
Vezi articolul

Ghidul simulării examenelor naționale, publicat de Ministerul Educației / Luni, 20 martie, începe simularea pentru Evaluarea Națională cu proba scrisă la Limba și literatura română. Accesul în sală este permis până la ora 8:30

Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Simularea pentru Evaluarea Națională are loc în perioada 20-22 martie 2023, iar cea pentru Bacalaureat între 27-30 martie. Probele…
Vezi articolul