OFICIAL Instituțiile militare de învățământ au obligația de a publica, la încheierea fiecărui modul/semestru/an de pregătire, cuantumul cheltuielilor efectuate, detaliat pentru fiecare specializare și categorie de personal

256 de vizualizări
Foto: MAPN
Instituțiile militare de învățământ, școlile de aplicație și centrele de instruire au obligația de a calcula și publica în Buletinul Informativ al Armatei, la încheierea fiecărui modul/semestru/an de pregătire, cuantumul cheltuielilor efectuate, detaliat pentru fiecare specializare/curs și categorie de personal, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului apărării naționale nr. M.245 din 30 octombrie 2024.

Documentul publicat în Monitorul Oficial modifică normele de restituire de către cadrele militare din Ministerul Apărării Naționale a cheltuielilor de întreținere și de instruire pe timpul școlarizării, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.111/2011.

Până acum, instituțiile militare aveau de calculat și publicat nivelul cheltuielilor efectuate, detaliat pentru fiecare specializare/curs și categorie de personal. Prin ordinul publicat în Monitorul Oficial a fost introdusă structura „cuantumul chetuielilor efectuate”.

Articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 2. — (1) Instituțiile militare de învățământ, școlile de aplicație și centrele de instruire au obligația de a calcula și publica în Buletinul Informativ al Armatei, la încheierea fiecărui modul/semestru/an de pregătire, cuantumul cheltuielilor efectuate, detaliat pentru fiecare specializare/curs și categorie de personal.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), Direcția generală de informații a apărării comunică cuantumul cheltuielilor de întreținere și de instruire efectuate pe timpul școlarizării cadrelor militare, calculate de către structura proprie de învățământ, potrivit metodologiei prevăzute la art. 3, la cerere, comandantului/șefului structurii militare în care era încadrată, la data încetării raporturilor de serviciu, persoana obligată la restituirea acestora.”

În locul structurii „stabilirea răspunderii materiale” a fost introdusă structura „stabilirea răspunderii contractuale”:

Articolul 1 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 1. — Stabilirea răspunderii contractuale în sarcina persoanelor obligate la restituirea cheltuielilor de întreținere și de instruire pe timpul școlarizării se efectuează prin grija comandanților/șefilor structurilor militare în care acestea sunt încadrate la data încetării raporturilor de serviciu, utilizând cuantumul cheltuielilor publicat în Buletinul Informativ al Armatei sau comunicat de structurile respective, după caz, potrivit prevederilor art. 2, actualizat la data stabilirii acestuia cu indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică.”

Ordinul publicat în Monitorul Oficial poate fi consultat mai jos:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un nou Îndreptar ortografic, ortoepic și de punctuație, pregătit de Institutul de Lingvistică al Academiei Române, după 29 de ani de la predecenta ediție / Adina Dragomirescu, director: Vrem să creăm un instrument pentru școală

Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” va revizui anul acesta Îndreptarul ortografic, ortoepic și de puncțuație al limbii române, potrivit anunțului făcut de directoarea Institutului, Adina Dragomirescu, la Radio…
Vezi articolul

„Este probabil ca anul școlar și universitar 2020-2021 să se desfășoare integral în regim hibrid și online”, scrie PNL în Programul de guvernare pe Educație. Există „nevoia planificării revenirii la școală post-pandemie”

Partidul Național Liberal, aflat la guvernare, afirmă în programul de guvernare propus electoratului, la capitolul legat de Educație, că “este probabil ca anul școlar și universitar 2020-2021 să se desfășoare…
Vezi articolul

Organizațiile elevilor și studenților, pledoarie pentru educație sexuală în școli: Spre deosebire de multe țări europene, în România subiectul e tabu, dar sănătatea tinerilor trebuie să primeze

Trei organizații ale elevilor și studenților se declară nemulțumiți de dorința unor parlamentari de a “bloca educația sexuală în școli prin introducerea unui acord parental”. Consiliul Național al Elevilor (CNE),…
Vezi articolul