OFICIAL Universitățile nu mai emit studenților „adeverința de școlarizare” și „situația școlară” doar în limba română, ci și în una sau mai multe limbi de circulație internațională

1.326 de vizualizări
Foto: Business photo created by javi_indy – www.freepik.com
Adeverința școlară și situația școlară au fost abrogate din ordinul care prevedea ce documente școlare emit universitățile din România, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial joi. Actul normativ prevede că modificarea are loc în Ordinul nr. 6.551 din 13 decembrie 2011 privind documentele şcolare şi universitare oficiale care se întocmesc numai în limba română. În schimb, documentul „adeverință de școlarizare” apare într-un ordin din 2020, pe care ministerul în modifică astfel încât să poată fi eliberat documentul și în una sau mai multe limbi de circulație internațională.

Concret, ordinul nr. 3685 din 4 mai 2022 prevede că „la articolul 1 alineatul (3) din Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 6.551/2011 privind documentele școlare și universitare oficiale care se întocmesc numai în limba română, literele g) și k)
se abrogă”.

Aceste două documente abrogate sunt cele evidențiate:

(3) În sistemul naţional de învăţământ superior se emit, începând cu anul şcolar 2011-2012, următoarele documente universitare oficiale, întocmite numai în limba română:

  • a) registrul matricol;
  • b) cataloagele pentru examene, restanţe şi diferenţe;
  • c) planul de învăţământ;
  • d) fişa specializării;
  • e) fişa disciplinei;
  • f) programa analitică;
  • g) situaţia şcolară;
  • h) portofoliul personal pentru educaţie permanentă;
  • i) registrul unic de evidenţă a formularelor actelor de studii;
  • j) carnetul de student;
  • k) adeverinţa privind şcolarizarea;
  • l) adeverinţa privind finalizarea studiilor;
  • m) legitimaţiile de transport ale studenţilor.

Adeverința de școlarizare apare însă într-un alt ordin de ministru, mai recent – este vorba despre ordinul 4.156/2020, unde se modifică acum alineatul 4 – „Prin excepție de la prevederile alin. (3), pe același/aceeași act de studii, supliment, respectiv foaie matricolă, după caz, datele înscrise în limba română pot fi înscrise, în condițiile legii, și în una sau mai multe limbi de circulație internațională. Totodată, la cerere, adeverința privind școlarizarea/absolvirea fără examen de finalizare a studiilor, situația școlară și adeverința care atestă calitatea de student se pot elibera și în una sau mai multe limbi de circulație internațională.”

Sursă foto: Business photo created by javi_indy – www.freepik.com


1 comment
  1. De ce utilizeaza si EDUPEDU titlul “click bait” care doar DEZINFORMEAZA si INDEPARTEAZA eventualii cititori??? Acest procedeu este o gaselnita manipulatoare suficient de cunosacuta dar si debila pentru a fi recunoscuta si evitata….
    Titlul corect a fost editat tot de EDUPEDU dar in alt loc – ca sa piarda cititorii timp?? “”Universitățile nu mai emit studenților „adeverința de școlarizare” și „situația școlară” doar în limba română, ci și în una sau mai multe limbi de circulație internațională””.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Recomandări pentru “turnurile de fildeș”: Micro-creditele să devină instrumente centrale pentru universități, dacă vor să se adapteze la tendințele europene și să ofere flexibilitate studenților – experți ai Universității din București

Micro-creditele ar trebui să devină puncte centrale pentru “macro-politici educaționale”, dacă universitățile românești doresc să țină pasul cu tendințele europene, afirmă un grup de experți ai Universității din București într-o…
Vezi articolul

Psihologul Daniel David, soluții pentru deblocarea campaniei de vaccinare: Trebuie crescută accesibilitatea la vaccin în zonele rurale și asociate măsurile de relaxare cu acceptarea vaccinării / Vedem efectele anilor în care am transformat în exemple tot felul de vrăjitori horoscopiști

Aproape 25% din românii eligibili pentru vaccinare împotriva COVID-19 s-au imunizat până acum, Bucureștiul are cea mai mare rată de acoperire vaccinală, aproape 45% din locuitori, apoi vine Clujul cu…
Vezi articolul

BREAKING Prima universitate care contrazice anunțul ministrului și deschide cursurile fizic peste o lună: SNSPA anunță că studenții rămân online până pe 4 aprilie 2022 / Pricopie: Bună parte din locurile disponibile în căminele studențești sunt puse la dispoziția refugiaților din Ucraina

Dezbateri aprinse cu privire la modul în care se vor desfășura cursurile universitare în facultăți – dacă vor fi face-to-face cu studenții încă de pe 9 martie 2022 sau dacă…
Vezi articolul