Orban: Suntem gata să luăm și alte măsuri pentru Evaluarea Națională și BAC, de exemplu separarea prin intermediul plexiglas

17.427 de vizualizări
Premierul Ludovic Orban a declarat joi că părinții nu au de ce să se teamă să-și trimită copiii la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. Oficialul a precizat că ia în calcul introducerea separatoarelor de plexiglas în sălile de examen. “Vom face dezinfectarea școlilor, niciun copil nu va intra fără mască, o să fie un număr mic de copii în clasă, suntem gata să luăm și alte forme de măsuri. De exemplu, am văzut forma asta de separare prin intermediul plexiglas care practic permite izolarea persoanelor”, a declarat Orban.

“Profesorii de asemenea vor purta mască, deci nu cred că părinții vor trebui să se teamă de aceste examene”, a continuat premierul.

Ludovic Orban, despre condițiile de susținere a examenelor școlare:
 • Noi avem o legislație, copiii s-au pregătit ani buni pentru această formă de examinare.
 • Atât examenul de evaluare, cât și examenul de Bacalaureat constituie o probă în baza căreia evoluează cariera ulterioară a elevilor. În baza examenelor de Evaluare, fosta Capacitate, se fac practic înscrierile la licee și în funcție de rezultatele din cei 4 ani [de gimnaziu – N.Red.] și de la examen copiii pot să aibă acces sau nu în anumite licee.
 • De asemenea, examenul de Bacalaureat este important în cariera universitară a celor care se duc la facultate. Practic, copiii s-au pregătit pentru aceste examene și aceste examene le influențează evoluția ulterioară.
 • Ca atare, eu sunt convins că până la urmă și părinții vor înțelege că există un risc minor.
 • Vom face dezinfectarea școlilor, niciun copil nu va intra fără mască, o să fie un număr mic de copii în clasă, suntem gata să luăm și alte forme de măsuri. De exemplu, am văzut forma asta de separare prin intermediul plexiglas care practic permite izolarea persoanelor. Vom lua toate măsurile care să minimizeze riscurile
 • Profesorii de asemenea vor purta mască, deci nu cred că părinții vor trebui să se teamă de aceste examene

 


23 comments
 1. Foarte adevarat, renunțați la examene, îmbolnăviti copii, cei care învață, vor invata, ceilalți , astea nu sunt garantii, copii au emoții, caldura, măștile,
  Ar trebui să ba mai gîndiți,
  Daca copii dv ,ar fi in an terminal ce măsuri se puteau lua.
  De ce ne aruncati copii in prima linie ?
  După două luni închiși în casa au sistemul comunitar praf.
  Ce urmăriți?

 2. Acest domn nu este capabil sa stea cu masca pe fata pentru interviuri. Și vine acum sa spună părinților sa își trimita copii la examen cu masca pe fata intr-o încăpere la 30/35 de grade sa susțină un examen de o asemenea importantă. Domnilor eu nu înțeleg problema. Un copil bun este acel copil care are note bune pe tot parcursul anilor. De ce nu se poate anula acest bac??? Care este de fapt problema? Sa nu veniți cu replici de genul vai noi elevi cei buni ne vor lua locul cei de la tehnologic, cum am mai văzut. Și acum ma adresez elevilor bunii. Pai mai superiorilor pai mai autostiutorilor dacă voi sunteți așa de buni precum susțineți care este problema pt voi dacă media pt bacalaureat va fi echivalată cu cea din ultimi anii?? Ca doar voi sunteți elevi buni cea ce presupune ca aveți și medii bune. Sau ați devenit buni peste noapte??

 3. Ca elevă în clasa a VIII-a NU sunt de acord cu aceste “măsuri”. Există școli în România unde elevii și profesorii nu au băi moderne și sunt nevoiți sa iasă în curte… Și dumneavoastră ne spuneți ca o sa avem plexiglas? Minciuni!! România nu are banii necesari! Am vrea să nu susținem examenul anul aceste pentru ca cei care nu se descurcă la scoala o sa se lase la un moment dat de ea… Și încă o întrebare! Vă imaginați ca unii copii suferă de fobii? Cum puteti sa faceti asa ceva poporului! Exista copii care stau împreuna cu bunicii și pot sa aducă virusul în casă. Am dori sa nu mai susținem examenul.. Și să înțelegi că nu numai adulții sunt stresați, toți suntem, inclusiv cei de clasele a VIII-A și a XII-A, asa ca va rugam sa fiți înțelegători cu noi!

 4. Un lucru este cert,hotararea este luata.Copiii nostri vor sustine aceste examene ,indiferent de evolutia Covid 19.
  Stimati guvernanti,un copil bun a invatat in timpul celor 4 ani,asta reflecta mediile general pe care le vedem in catalog.Dupa cum ati putea observa,cei ce au invatat in timpul scolii este normal ca sunt pregatiti si pentru examene.
  Iar dincolo de aceste examene ,de ce ar mai invata acesti copii in timpul scolii daca doar un singur examen conteaza,respectiv bac sau evaluare nationala?
  N ar fi mai simplu sa i tinem permanent acasa si sa platim profesori doar pentru pregatirea acestor examene?Am evita in acest fel multe lucruri urate ce se intampla in scoala romaneasca,de la bulling, la profesori plictisiti sau isterici,colegi lipsiti de minimum de educatie,scoli mizere in care copiii sunt inghesuiti precum animalele,pauze nesupravegheate de asa zisii ,,dascali,, ce ar trebui sa i numim ,,parinti,,
  O scoala ce nu mi asigura nici educatie ,nici siguranta,pentru copilul ce l las timp de 6,7, chiar si 8 ore.
  Examenele acestea pentru ce sunt? Oricum ,ma uit la cei ce ne conduc,au 2-3 facultati,sunt masteranzi,au doctorate,dar nu stiu sa vorbeasca corect romaneste, nu leaga doua vorbe,DAR au bacalaureat,au evaluare…
  Acum copiii nostri sunt Cobaii dumneavoastra pentru luna septembrie…Nu vreti sa va intoarceti voi in Parlament si apoi sa luati hotarari in ceea ce priveste soarta copiilor nostri?

 5. Domnule Orban dumneavoastra va dat seama ce spuneți? Credeți ca părinții nu trebuie să-și facă griji? Este imposibil acest lucru,mai ales acolo unde deja copii sunt cu probleme de sănătate. Dacă vă asumați răspunderea pentru acest risc este in regulă, dar declarați acest lucru și chiar publicați in Monitorul oficial. Ați luat in calcul ce fac copiii care din diverse motive nu pot susține aceste examene? A doua sesiune de Bacalaureat se va mai susține? Cei de clasa a VIII-a ce vor face dacă chiar atunci se vor îmbolnăvi? Poate un copil chiar este de nota 10,dar din cauza stresului,a alimentației și a multor alte motive din cauza pandemiei, nu va putea susține examenul, ce va face in acest caz? Sa presupunem că vor da anul următor dar este un an pierdut pt un copil bun,iar anul urmator se va mai tine cont de cei de anul acesta care totusi au pierdut o parte din materie?In toate cazurile această generație va pierde!Asa ca ar trebui sa va gândiți mai mult ca nu ei sunt cei vinovați de această situație si ca totuși ar trebui să aibă o șansă ca si cei din scolile eurppene.

 6. Ai mare dreptate! Sa copiem modelul altor tari care au anulat examenul de bacalaureat! Nu poti da ca elev randament dupa ce ai stat 2 luni in casa, iar ulterior iti baga masca si pexiglas. Sa fim realisti !

 7. Eu zic sa dam Bacul in izoleta daca se poate. Macar sa ne distram daca cei care ne conduc isi bat joc de noi fara oprire.

 8. Suferind de anxietate și urmând un tratament de aproape un an, citind ce metode vor să introducă acești specialiști din guvern care nu se gândesc și la starea psihica a elevilor, mă apucă o stare cumplita. Ganditi-va la persoane ca mine, anxioase, la examenul de bacalaureat fiind “protejate” (doar fizic) pentru ca mai apoi mintea fiind inundată de gânduri însoțite de palpitații, urmând un atac de panică și eșuând la examen. De ce nu vă gândiți și din punct de vedere psihologic pentru binele elevilor? Examenul acesta decide viitorul nostru!

 9. Doamna ministru dumneavoastra ati putea sa scrieti cu manusi in maini la temperatura de 30 de grade?

 10. Bună ziua. Este incalificabil să nu ne gândim la copii dle prim-minstru. Nu cred că vă puteți asuma aceste riscuri. Vorbiți cu oameni calificați. Sau faceți o proba și dvs. În aceleași condiții – fără examen – și vorbim după aceea. Nu este normal ce se întâmplă. Asta este democrația pe care am votat-o? Corectitudine, protecție, integritate…. Doamne nu pot crede ce se întâmplă? Cum spunea altcineva publicați în monitorul oficial asumarea dvs. si a celor care au decis susținerea acestor examene. Oare dvs. Sau oricine altcineva este în măsură să facă diferenta intre copii? Dacă da spuneti-ne și nouă criteriile, vă rugăm.
  Până acum nu am văzut să răspundă cineva pe acest site: EDUPEDU.

  Cu stimă

 11. nu suntem de acord cu sustinerea examenelor de bacalaureat anul acesta!!! Multi părinți o spun, mulți elevi de a XII a sunt de acord, dar nu suntem luati in seama! Si as mai avea o intrebare: se vor asigura aceste separatoare si pentru elevii din orașele de provincie sau doar pentru bucureșteni?? Iar daca vreun profesor sau vreu licean se îmbolnăvește, d na ministru isi asuma??

 12. https://www.g4media.ro/ultima-ora-392-de-noi-cazuri-de-coronavirus-depistate-in-romania-in-ultimele-24-de-ore-din-9-474-de-teste-bilantul-ajunge-la-14-499.html?fbclid=IwAR3pLnrZDh0gsrjmybQsfWZmD-h_PVw9Xf5Q4nRcnB9o1lbSexSChDVBI-o
  Si atunci pe noi de ce ne-ati mai tinut in casa?!?!? Daca POLITIC declarati ca nu exista pericole? Ati negociat cu coronavirus-19 ala nou sa nu mai faca victime?!?! Va asumati vreo responsabilitate in caz ca crapam? IN SCRIS SI IN MONITORUL OFICIAL SA VA ASUMATI RASPUNDEREA PENTRU CETATENII PE CARE II OBLIGATI SA ISI TRIMITA COPIII LA EXAMENE ANUL ACESTA!

 13. Societatea civila mai are vereun cuvant de spus? Mai suntem o democratie sau premierul si-a cam luat avant odata cu starea de urgenta si acum nu isi mai revine la realitate?!? NU, noi, parintii, NU SUNTEM DE ACORD ca noi si copiii nostri sa fim expusi de dragul ifoselor si ambitiilor politicianiste ale guvernului care vrea sa dovedeasca ca POATE! Am mai avut parte de psd, care acelasi lucru l-a facut: a vorbit in numele cetatenilor fara a tine cont de ei si a decis cum l-a taiat capul! NU SUNTEM DE ACORD CU EXAMENELE DIN ACEST AN DE PANDEMIE! ESTE O SITUATIE EXCEPTIONALA CARE NE-A MARCAT PE TOTI! PREMIERUL NU POATE DA NICIUN FEL DE ASIGURARI in conditiile in care NIMENI in lume nu o poate face! Premierul da dovada si inconstienta, de rea-vointa si de lipsa de responsabilitate cand face asemenea afirmatii si cand pune la risc o intreaga societate!

 14. Nu sala de examen e problema ci mișcarea impresionanta de elevi, cadre didactice, polițiști atât în interiorul orașelor cât și rural – urban și între județe.

 15. Dumnezeule mare! Asta a innebunit. El nu e in stare sa stea cu masca pe fata in spatiu deschis si sa ii protejeze pe jurnalisti si pe cei din jurul sau.
  Eu as propune o sedinta de guvern in conditiile pe care vor ei sa le adopte pentru a se da examenele de evaluare nationala si bacalaureat, iar in timpul sedintei sa redacteze eventual niste “propuneri legislative”care sa il faca sa transpire de stres si sa nu poata sa bea apa sau sa se racoreasca la aparatul de aer conditionat. Dupa ce va face acest lucru, sa vedem daca mai are astfel de idei.
  Sunt niste inconstienti care nu realizeaza ca se joaca cu moartea la ruleta ruseasca, iar viata care se va pierde este a copiilor nostri.
  RUSINE!!!!!

 16. Domnule orban,
  Dumneata auzi ce spui? Cum adică “risc minor”? Deci recunoașteți ca există risc. În țara mea, condusa de oameni politici, dar care sunt și ei părinți, nu accept nici un risc (declarat deja de dvs.) când e. vorba de viata copilului meu.
  potrivit constituției româniei nu atentează nimeni, în nici un fel la integritatea persoanei. aici e vorba de copii.
  Cum va imaginați ca vor sta copiii în cuști de plexiglas, la 30-35 grade, cu mască pe față, cu mâinile transpirate de la mănuși, fără aer condiționat (sa nu aducă virusul) stresați și de camerele de urmărire, timp de 3-4 ore (dna ministru a declarat ca s-ar putea prelungi din cauza condițiilor).
  Dacă vrea bietul copil sa bea apă pt.ca îi este cald, sau nu se simte bine, cum va proceda? Sau poate nu le dați voie nici cu apă, sa nu copieze?
  Concluzia este ca deodată ați devenit extraordinar de vigilenți principali (egalitate de șanse) într-o situație nemaiîntâlnita pana acum.
  În loc sa simplificati, sa urmați exemplul altor state, sa faceți o discuție “pe bune” cu specialiștii (medici, profesori, psihologi) și cei direct implicați (elevi, părinți)veniți cu tot felul de variante, contradictorii, disproporționate comparativ cu realitatea, pentru a va justifica o AMBITIE ABSURA care afectează integritatea copiilor din clasele terminale și anume VIATA LOR.
  Faceți media celor 4 ani (de gimnaziu/liceu) și aveți nota pentru examen (evaluare/bacalaureat).
  Orice variantă poate fi acceptata de unii și respinsa de alții, dar aceasta e singura care nu atentează la viata lor!

  1. Foarte adevarat, renunțați la examene, îmbolnăviti copii, cei care învață, vor invata, ceilalți

 17. Mama ce de plexiglas o sa se arunce! A cui o fi firma care va procura plexiglasul? Sau firmele care il vor monta? Sta bine economia tarii daca se fac asa investitii. La copiii care nu s-au putut pregati cum trebuie pt examene s-a gandit cineva? Nu cred din moment ce modelele de teste date de minister sunt destul de avansate ca dificultate si nici programa nu e foarte clar definita (mai sunt nelamuriri ce intra si ce nu intra la bac, de exemplu). Macar v-ati gandit sa dati niste subiecte mai simple ca sa nu stea copiii chiar 3 ore in clase? Sa reduceti riscul de infectare? V-ati gandit cum e sa stai 3 ore cu masca, sa respiri prin masca in conditiile in care trebuie sa te concentrezi si pe subiect? V-ati gandit la toate, domnilor de la guvern, sper. Si sa nu se mai faca comparatii cu generatiile care au dat pana acum BAC-ul si EN, ca situatia nu este deloc similara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Doi elevi de liceu, către colegii lor din clasa a VIII-a: Evaluarea Națională e doar un pas, sunt doar 2 ore din viața ta / Indiferent de unde ești, dacă tu îți dorești și dacă muncești, poți ajunge, indiferent de profil, în locul pe care ți-l dorești

Ana și Victor, doi elevi de clasa a X-a, respectiv a XI-a, au povestit din experiența lor despre Evaluarea Națională, cum și-au ales liceele în etapa de Admitere și cum…
Vezi articolul