Într-un oraș efervescent precum Cluj-Napoca, ZBOR Hub își deschide porțile ca un „living lab”, un spațiu inovativ și colaborativ, creat de tineri pentru tineri. Acest centru este mai mult decât un loc de întâlnire – este o platformă care oferă acces la educație non-formală, mentorat și resurse esențiale pentru dezvoltarea personală și profesională, spun managerii săi.
- Pentru a înțelege mai bine rolurile ZBOR Hub Cluj, Edupedu.ro a stat de vorbă cu Anca Iliescu, reprezentantă a BCR Cluj-Napoca, Andreea Apostu și Adrian Man, community managerii hubului și cu Mădălina Kasler, studentă pasionată de tehnologie care a găsit la ZBOR un nou spațiu în care să descopere și mai multe pasiuni. Interviurile integrale, mai jos în articol.
- Huburile ZBOR se adresează tinerilor cu vârste între 14 și 25 de ani și au scopul de a oferi resurse suplimentare pentru dezvoltarea personală și profesională într-un cadru sigur, adaptat cerințelor acestora, potrivit organizatorilor acestora.
- Centrele sunt amplasate în Constanța, Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Ploiești, Târgu Jiu și Baia Mare, iar accesul la acestea este gratuit. Înscrierea la activități se face majoritar, în primă fază, după anunțurile de pe rețelele sociale pe care sunt prezente centrele – ex. Instagram.
„Viziunea pentru ZBOR Hub este aceea de a crea un spațiu inovativ și colaborativ, gândit de tineri pentru tineri, care oferă oportunități de învățare și dezvoltare personală și profesională. Aceste huburi sunt construite pe cinci piloni esențiali: educație financiară, antreprenoriat, sustenabilitate, competențe digitale și dezvoltare personală, care se aliniază cu aspirațiile tinerilor de a construi un viitor mai bun”, explică Anca Iliescu pentru Edupedu.ro.
Andreea Apostu, Community Manager al hubului, detaliază: „Cred că ZBOR Hub este ceea ce tinerii din comunitate au nevoie – un spațiu unde sunt liberi și încurajați să se dezvolte, să își descopere noi abilități, să creeze conexiuni și noi prietenii și, cel mai important, să exploreze. Nevoia de apartenență, cea de învățare și cea a unui safe-place sunt principalele noastre preocupări și, prin toate activitățile oferite la ZBOR, încercăm să acoperim acele mici ‘goluri’ resimțite în rândul tinerilor”.
Ce oferă ZBOR Hub tinerilor?
Activitățile derulate în cadrul ZBOR Hub Cluj sunt variate și acoperă o arie largă de domenii, toate menite să sprijine dezvoltarea personală și profesională a participanților. „Activitățile pe care le derulăm sunt diverse și acoperă subiecte transversale ce pot contribui activ la dezvoltarea personală, dar și profesională a tinerilor”, explică Andreea Apostu, în vârstă de 28 ani și pasionată de explorarea naturii, muzică și voluntariatul. De mai bine de 10 ani se implică activ în lucrul cu tinerii și poate spune că pasiunea pentru implicarea în comunitate a devenit un stil de viață.
Ea continuă: „Subiectele principale pe care le adresăm sunt: educația financiară – unde vorbim despre cumpărături inteligente, cum să-ți gestionezi eficient finanțele, ce este independența financiară; educația antreprenorială – ce presupune să începi un business și care sunt pașii spre a-ți dezvolta afacerea; educație pentru o economie digitală – unde vorbim despre instrumente AI; dezvoltare personală – cu un focus pe sănătatea emoțională și well-being; și sustenabilitate – ce putem face pentru a fi mai prietenoși cu planeta și care sunt comportamentele sănătoase pe care fiecare dintre noi le poate adopta”.
Prin mijloace de educație non-formală, ZBOR Hub facilitează descoperirea și dezvoltarea de noi abilități: „Workshop-uri, ateliere, seri de informare, cercuri de discuție, consiliere, conferințe și speed-dating-uri cu experți sunt doar câteva exemple din acțiunile pe care le derulăm”, adaugă Andreea Apostu.

„Și noi suntem niște tineri la fel ca toți cei care ne trec pragul. Avem pasiuni, dorințe, aspirații și încercăm să facem ceva bun pentru cei din jur. Suntem niște simpli tineri, suntem la fel ca toată lumea”, spune Adrian Man, community manager la ZBOR Hub Cluj. Are 25 de ani, este pasionat de sporturi de iarnă, muzică și facilitare, acesta fiind și motivul pentru care în 2019 a urmat un curs pentru a deveni formator. „Mi-am dorit mereu să lucrez cu tinerii, asta mă împlinește”, se prezintă el.
„Tinerii pe care îi întâlnim la ZBOR Hub Cluj sunt visători, pasionați și dornici să aducă schimbări pozitive în lume. Energia lor este contagioasă și, deși au multe idei și aspirații, au nevoie de sprijin și resurse pentru a le transforma în realitate. Cluj-Napoca este pentru ei un loc de oportunități, un oraș în plină dezvoltare care le oferă posibilitatea de a învăța și de a crește. Noi suntem aici să îi susținem”, completează Anca Iliescu.
Mădălina Kasler: „ZBOR Hub este locul care lipsea”
Pentru Mădălina Kasler, studentă la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, ZBOR Hub a devenit un loc esențial pentru dezvoltarea sa. „Hello, sunt Mădălina Kasler (sau Mădă), am 25 de ani, sunt în ultimul an de master și sunt pasionată de industria tech, în special partea de automotive, antreprenoriat, instrumente digitale și lucrul cu oamenii”.
„Primul contact cu ZBOR Hub Cluj a fost wow… de la modul în care arată spațiul, până la activitățile ce se desfășoară, totul mi s-a părut ca fiind pachetul ideal pentru orice tânăr ce are nevoie de un extra-boost pentru a crește și a se dezvolta. Pentru mine, ZBOR este locul unde știu că vreau să continui să merg și cu siguranță voi face asta cât de des voi putea”.
Ea subliniază că ZBOR Hub a venit într-un moment ideal: „Chiar atunci când simțeam că am nevoia să fac mai mult, să învăț lucruri noi și să mă conectez cu comunitatea de tineret. Prin toate activitățile la care am luat parte, am reușit să cunosc oameni la fel de dornici de a afla cât mai multe ca mine”.
Un spațiu pentru descoperire și conexiuni
ZBOR Hub include și sprijin pentru sănătatea emoțională a tinerilor. „Unul din pilonii curriculei ZBOR este dezvoltarea personală, cu focus pe sănătatea emoțională și well-being. În prezent, avem în dezvoltare o serie de workshop-uri și ateliere pe această componentă, unde lucrăm cu experți în domeniu – psihologi și psihoterapeuți acreditați”, explică Andreea Apostu.
De asemenea, ZBOR Hub este un loc unde tinerii pot învăța despre sursele de finanțare disponibile: „Tinerii pot accesa informații despre fonduri europene, granturi și diverse oportunități de finanțare. Specialiștii BCR și colaboratorii noștri îi vor ghida în acest proces”, menționează Anca Iliescu.
ZBOR Hub Cluj reprezintă un punct central de dezvoltare pentru tinerii din oraș, inspirând și sprijinind generațiile viitoare. „Fiecare tânăr ce are un ZBOR în orașul lui ar trebui să stea pe gânduri și să meargă cu toată încrederea la hub. O să fie una dintre cele mai faine și surprinzătoare experiențe”, încheie Mădălina Kasler.
Despre ZBOR Hub Cluj
- ZBOR Hub Cluj are porțile deschise pentru tinerii creativi sau care vor să-și descopere creativitatea pe Strada Episcop Ioan Bob 12 din Cluj-Napoca.
- Urmărește ZBOR Hub Cluj pe Instagram pentru programul activităților dedicate tinerilor, dar și pe Facebook, pentru a sta la curent cu atelierele sau jocurile pregătite săptămânal.
- Informații actualizate despre activitățile din spațiile ZBOR găsiți pe pagina de Linkedin.
Ai o idee genială și vrei să o transformi într-o afacere? Nu știi de unde să începi? Următorul atelier de la ZBOR Hub Cluj are loc pe 4 februarie, de la ora 18, ținut de Mihai Naș, Operations Manager la Transylvania Angels Network (TAN). Link de înscriere: https://forms.gle/SsyRds7sMAeCKiHR7
Interviurile integrale cu Andreea Apostu, Adrian Man, Anca Iliescu și Mădălina Kasler:
Edupedu.ro: Care este viziunea dumneavoastră pentru aceste huburi dedicate tinerilor? Ce nevoi și probleme ați identificat în rândul tinerilor?
Andreea Apostu (community manager): Cred că ZBOR Hub este ceea ce tinerii din comunitate au nevoie, un spațiu unde sunt liberi și încurajați să se dezvolte, să își descopere noi abilități, să creeze conexiuni și noi prietenii și cel mai important, să exploreze. Din momentul lansării și până în prezent, în cadrul Zbor Hub Cluj am încercat să creăm un mediu cât mai deschis și primitor pentru toți tinerii dornici și curioși să afle mai mult dar și pentru cei în căutarea unui loc în care să simtă că aparțin. Nevoia de apartenență, cea de învățare și cea a unui safe-place sunt principalele noastre preocupări și prin toate activitățile oferite la Zbor încercăm să acoperim acele mici „goluri” resimțite în rândul tinerilor.
Adrian Man (community manager): Vrem ca ZBOR să fie locul unde tinerii vin să învețe, să se conecteze și să-și transforme ideile în realitate. Ne dorim ca ZBOR un spațiu unde să se simtă inspirați, sprijiniți și motivați să facă o schimbare, atât pentru ei, cât și pentru comunitate. În general schimbarea pleacă de la tine, iar tinerii au nevoie de suport în parcursul lor. Fie că vorbim despre carieră sau cunoaștere de sine, e bine să ai un ZBOR unde poți să înveți, unde nu ești judecat, unde poți fii tu, poți să îți dai frâu liber imaginației.
Anca Iliescu (BCR): Viziunea pentru ZBOR Hub este aceea de a crea living lab, un spatiu inovativ si colaborativ, gandit de tineri pentru tineri, care ofera oportunitati de invatare si dezvoltare personala si profesionala. Am identificat nevoia tinerilor de a accesa educatie non-formala, mentorat si resurse pentru dezvoltarea abilitatilor financiare, civice si antreprenoriale. Aceste hub-uri sunt construite pe 5 piloni esențiali: educatie financiară, antreprenoriat, sustenabiliate, competențe digitale și dezvoltare personală, care se aliniază cu aspirațiile tinerilor de a construi un viitor mai bun.
Edupedu.ro: Ce le oferiți tinerilor la aceste centre? În contextul în care au nevoie din ce în ce mai mare nevoie de educație civică, politică, financiară.
Andreea Apostu: Activitățile pe care le derulăm în cadrul Zbor Hub Cluj sunt variante și acoperă o arie cât mai largă de domenii, subiecte transversale ce pot contribui activ la dezvoltare personală dar și profesională a tuturor tinerilor ce participă. Subiectele principale pe care le adresăm sunt: educația financiară, aici ne axăm pe teme precum: cumpărături inteligente, cum să-ți gestionezi eficient finanțele, ce este independența financiară și ce poți face pentru a fi independent financiar; educația antreprenorială, ce presupune să începi un business și care sunt pașii spre a-ți dezvolta afacerea; educație pentru o economie digitală, unde vorbim despre instrumente AI; dezvoltare personală, focusul fiind pe sănătatea emoțională și well-being; și sustenabilitate, ce putem facem pentru a fi mai friendly cu planeta și care sunt comportamentele sănătoase pe care fiecare dintre noi le poate adopta pentru a-și îmbunătăți calitatea mediului în care locuiesc/ studiază/ lucrează. Prin mijloace de educație non-formală încercăm să le oferim tinerilor posibilitatea de a-și descoperi și dezvolta noi abilități care ulterior le vor fi de ajutor în parcursul profesional dar și pe plan personal. Workshop-uri, ateliere, seri informare, cercuri de discuție/ de dezbatere/ consultare sau consiliere, conferințe, speed-dating-uri cu experți sunt doar câteva exemple din acțiunile pe care le derulăm în cadrul Zbor.
Adrian Man: Tinerii găsesc la noi un mix de activități și resurse care îi ajută să crească pe toate planurile. Organizăm workshop-uri pe teme de educație financiară, sustenabilitate sau dezvoltare personală, sesiuni de mentorat, dar și evenimente care îi conectează cu oameni care le pot inspira parcursul. Avem și spații deschise pentru întâlniri, networking sau proiecte de echipă. Ne concentrăm pe a le oferi mai mult decât oportunități, vrem să creăm un context pentru a se dezvolta, dar și un pretext pentru a o face. Ne dorim să îi ajutăm să înțeleagă mai bine cum funcționează lumea, fie că vorbim despre gestionarea banilor, luarea de decizii informate sau implicarea în comunitate.
Anca Iliescu: La ZBOR Hub, tinerii au acces la resurse educaționale și mentorat personalizat în domenii esențiale, cum ar fi educația financiară, civică și profesională. Programul nostru este gândit să le ofere instrumentele necesare pentru a deveni cetățeni activi, bine informați și responsabili. Facilităm accesul tinerilor la ateliere, sesiuni de mentorat (mentori locali si naționali) și activități educative care îi ajută să-și dezvolte abilități esențiale pentru viitorul lor.

Edupedu.ro: Tinerii au energie, curiozitate să se implice în inițiative antreprenoriale, dar nu au know-how, nu au spiritul analitic dezvoltat, nu au cultura riscului dezvoltată. De multe ori, asociază creditele pentru dezvoltare cu obligații și le consideră de evitat. Sunt lucruri pe care vă propuneți să le abordați la centre? În ce formă? De ce sunt acestea relevante pentru tineri?
Andreea Apostu: Know-how-ul se dobândește odată cu experiența, este normal ca un tânăr de 15 ani cu o idee pentru o potențială afacere are mult mai puțină experiență față de un tânăr la 30 de ani ce pe parcursul anilor a experimentat, învățat și poate eșuat și și-a construit un bagaj de cunoștințe valoros. Dorința de a învăța și de a afla mai multe ține de fiecare în parte, ce ne propunem prin activitățile de la Zbor este să le oferim tinerilor cât mai multe informații, acces la experți și materiale cât mai utile, pentru a-i face cât mai curioși să descopere și să exploreze noi orizonturi. De multe ori auzim că tinerii „nu vor să învețe” sau „nu știu să facă” dar asta e o percepție total greșită.
Trebuie să avem în vedere că avantajul pe care noi, tinerii, îl avem în prezent este accesul nelimitate la informație și la resurse de unde ne putem lua date, ceea ce ne facem să fim mai atenți și să ne uităm mai îndeaproape la nevoile noastre, mai ales atunci când vorbim de asumare și potențiale riscuri fie pe plan profesional sau personal. La Zbor nu plecăm de la premisa că tinerii nu știu, nu vor sau nu au competențele necesare, ci ne uităm cum putem practic să aducem plus valoare în rândul comunității, cum putem deveni un real suport în dezvoltarea tânărului și mai ales cum îl putem inspira pe el să se implice la rândul lui în comunitate și să ofere din ceea ce el dobândește prin activitățile Zbor, mai departe către micro comunitățile din care el face parte.
Adrian Man: Ne concentrăm pe a-i sprijini pe tineri să-și transforme energia și curiozitatea în inițiative reale. Organizăm workshop-uri despre antreprenoriat, educație financiară și alte teme de interes în acest sector pentru ca ei să înțeleagă cum pot transforma lucrurile acestea care par de speriat la început de drum antreprenorial în oportunități.
Prin exemple practice, simulări și discuții cu antreprenori cu experiență, îi ajutăm să-și dezvolte încrederea și să învețe să ia decizii asumate. Este important să le oferim aceste instrumente, pentru ca ideile lor să nu rămână doar visuri, ci să devină realitate. Până la urmă când ești mai tânăr ai un apetit mai mare pentru risc, nu trebuie să evităm riscul ci doar să îl gestionăm inteligent, în așa fel încât asumarea acestuia să fie oportună.

Anca Iliescu: La ZBOR Hub, abordăm aceste nevoi prin sesiuni de educație antreprenorială și financiară, care ajută tinerii să înțeleagă importanța dezvoltării unui spirit analitic și a unui mod sănătos de a percepe riscurile. În cadrul activităților noastre, tinerii sunt învățați să gestioneze riscurile, să înțeleagă cum funcționează finanțele și să învețe cum să ia decizii financiare responsabile. ZBOR Hub își propune să fie un spațiu în care aceștia pot învăța nu doar cum să creeze afaceri, dar și cum să ia decizii financiare fundamentate și echilibrate.
Edupedu.ro: Sunt studenți care ajung să studieze la specializări care nu îi reprezintă, din greșeală sau la presiunile părinților. Aveți și componenta de orientare în carieră sau de aprofundare a unor cunoștințe sau competențe pe care le au deja dar nu și le dezvoltă în altă parte? Vă veți concentra și pe hobby-uri?
Andreea Apostu: Activitățile și programele derulate în cadrul Zbor se axează pe dezvoltarea competențelor soft și hard ale comunităților de tineret. Cei 5 piloni (educație financiară, educație antreprenorială, educație pentru o economie digitală, dezvoltare personală și sustenabilitate) ce stau la baza knowledge-ului oferit prin Zbor sunt componente transversale în procesul de dezvoltare al tânărului, ele contribuind în egală măsură la creșterea personală și profesională. Alegerea unei facultăți nepotrivite nu marchează un eșec în procesul de definire a parcursului unui tânăr, ci este o etapă de formare, de descoperire prin care tânărul poate să își dea seama real de ceea ce îl pasionează și care este domeniul în care ar vrea să crească. Prin Zbor ne dorim, și ne propunem, să oferim tinerilor, atât liceu cât și facultate, acel spațiu sigur unde pot găsi îndrumare, ghidaj și pot avea parte de experți cu care să se consulte, să povestească și să împărtășească idei.
Adrian Man: Înțelegem cât de important este ca tinerii să descopere ce li se potrivește cu adevărat. De aceea, avem și o componentă de orientare în carieră, prin sesiuni de mentorat, ateliere și evenimente care îi ajută să își exploreze interesele și să își descopere abilitățile. Oferim și oportunități pentru aprofundarea cunoștințelor sau dezvoltarea unor competențe pe care poate nu au unde să le exerseze în altă parte.
Anca Iliescu: La ZBOR Hub, ne concentrăm pe orientarea în carieră și pe dezvoltarea competențelor care răspund nevoilor și pasiunilor tinerilor. Organizăm sesiuni de mentorat pentru a-i ghida în alegerea unui drum profesional potrivit și pentru a le oferi oportunități de aprofundare a unor cunoștințe sau abilități pe care le au deja, dar nu le pot dezvolta în altă parte. De asemenea, suntem alături de tineri pentru a le sprijini hobby-urile și pentru a le oferi oportunitatea de a le transforma în abilități concrete care îi pot ajuta în carierele lor.

Edupedu.ro: Veți avea un curriculum pe care să îl urmați și aplicați, veți avea traininguri? Cum se conturează / structurează activitățile de la aceste huburi?
Andreea Apostu: La nivel macro, Zbor este un cumul de posibilități pentru tineri: de la spații de întâlnire și formare – huburile, la platformă de networking construită dinamic în jurul fiecărei comunități și până la resurse valoroase cu impact în dezvoltare. Curricula este împărțită pe 5 piloni: educație financiară, educație antreprenorială, educație pentru o economie digitală, dezvoltare personală și sustenabilitate. Fiecare dintre aceste teme generale este „spartă” în subiecte conexe facilitate sub formă de training-uri, workshop-uri, ateliere, cercuri de discuție, întâlniri de networking, scopul general fiind crearea unui parcurs al tânărului și facilitarea accesului la cât mai multe informații și cunoștințe cât și la o rețea de experți care îl pot îndruma și sprijini.
Adrian Man: Activitățile de la ZBOR sunt gândite să fie flexibile și adaptate nevoilor tinerilor, dar avem și o structură clară care să ne ghideze. Avem un curriculum care include teme importante precum educația financiară, antreprenoriatul, dezvoltarea personală, sustenabilitatea și educația digitală. Structura activităților pe care le organizăm combină învățarea practică cu sesiunile de networking, evenimente de tip hackathon sau proiecte colaborative. Scopul este ca fiecare tânăr să găsească ceva care i se potrivește, fie că vrea să învețe o abilitate nouă, să aprofundeze ceva ce știe deja sau doar să exploreze noi direcții. Ne dorim ca toate aceste activități să fie relevante, dinamice și să contribuie direct la dezvoltarea lor.
Anca Iliescu: Activitățile de la ZBOR Hub sunt structurate în jurul a cinci piloni esențiali: educație financiară, educație profesională, mentorat, antreprenoriat și dezvoltare personală. În cadrul hub-ului, tinerii vor avea acces la un curriculum flexibil, cu traininguri și sesiuni de mentorat, care să le permită să își dezvolte abilități și să învețe într-un mod practic. Vom organiza workshop-uri, ateliere și activități interactive, adaptate nevoilor și intereselor lor.
Edupedu.ro: De asemenea, explicați-le adolescenților cine sunteți: la cine vin ei la ZBOR Hub?
Andreea Apostu: Zbor Hub este locul în care orice tânăr poate învăța, descoperi și explora, locul în care teoreticul se îmbină cu practicul, locul în care poți să îți întâlnești viitori prieteni, mentori sau colaboratori, este un spațiul al tinerilor pentru tineri. În cadrul Zbor vor face cunoștință cu tineri pasionați și implicați în comunitate care sunt alături de ei la fiecare pas.
La Zbor Hub Cluj, eu – Andreea Apostu și Adrian Man suntem aici pentru a crea cea mai frumoasă experiență pentru fiecare tânăr ce ni se alătură la activități.
Adrian Man: Vin la noi, vin la mine, la colega mea Andreea, la ceilalți colegi de prin țară. Și noi suntem niște tineri la fel ca toți cei care ne trec pragul. Avem pasiuni, dorințe, aspirații și încercăm să facem ceva bun pentru cei din jur. Suntem niște simpli tineri, suntem la fel ca toată lumea.

Edupedu.ro: Aveți și oameni cu formare în domeniul psihologic? Probabil tinerii vor avea nevoie și de sprijin de acest fel.
Andreea Apostu: Unul din pilonii curriculei Zbor este dezvoltarea personală cu focus pe sănătatea emoțională și well-being. În prezent Zbor are în dezvoltare o serie de workshop-uri și ateliere pe această componentă, unde lucrăm cu experți în domeniu – psihologi și psoihoterapeuți acreditați. Suntem conștienți că sănătatea emoțională și mentală sunt printre subiectele cele mai de interes și necesare pentru tineri. Facilitarea activităților va fi realizată de persoane cu pregătire care pot oferi din experiența lor profesională și pot să oferi sprijin în informare și conștientizare tinerilor.
Adrian Man: Da, ne-am gândit și la acest aspect important. Avem alături specialiști cu formare în domeniul psihologic care pot oferi sprijin tinerilor, fie că vorbim despre orientare în carieră, gestionarea emoțiilor sau încrederea în sine. Ne dorim ca hub-ul să fie un spațiu în care tinerii se simt ascultați și înțeleși, mai ales atunci când se confruntă cu momente dificile. Este o parte esențială a misiunii noastre de a-i ajuta să crească armonios și să devină cea mai bună versiune a lor.
Anca Iliescu: În ZBOR Hub, avem colaboratori cu formare în domeniul psihologic care sunt pregătiți să sprijine tinerii și să le ofere îndrumare emoțională și psihologică, acoperind nevoia de sprijin în perioada de dezvoltare personală. Acest aspect este foarte important, deoarece tinerii pot înfrunta provocări legate de anxietate, alegerea unei cariere sau încrederea în propriile forțe, iar noi suntem aici pentru a le oferi un mediu sigur în care să își exprime gândurile și temerile.
Edupedu.ro: Probabil vor fi adolescenți și tineri care vor veni să vă întrebe unde găsesc fonduri europene, diverse calluri, granturi – o să găsească la huburi specialiști care să-i îndrume în acest sens, să le spună unde să găsească ce le trebuie? Aceste locuri sunt și huburi de îndrumare?
Andreea Apostu: Componenta antreprenorială este o prioritate în cadrul Zbor, prin intermediul căreia ne dorim să oferim tinerilor interesați sprijinul necesar pe partea de ce reprezintă un business cât și care sunt pașii în începerea și creșterea unei afaceri. Important de reținut este că Zbor Hub-urile nu sunt incubatoare de afaceri sau de start-up-uri, astfel că activitățile pe care le adresăm au o aplicabilitate la nivel macro și nu targetat pe dezvoltarea unui business de la A la Z. Desigur că în cadrul Zbor vom avea sesiuni și acțiuni dedicate tinerilor antreprenori la început de drum, pentru cei mai experimentați dar și pentru cei curioși de acest domeniu, ce vor fi facilitate de experți din comunitatea locală și nu numai.
Adrian Man: Da, ZBOR este și un spațiu de îndrumare, inclusiv pentru tinerii care vor să descopere cum să lumea antreprenoriatului. Avem alături specialiști care pot oferi informații clare despre toate resursele de care au nevoi. Mai mult, organizăm sesiuni practice și întâlniri cu experți și antreprenori astfel încât tinerii să înțeleagă cum funcționează un business de la A la Z și să își dezvolte abilitățile necesare. Hub-ul este gândit să fie un punct de sprijin concret pentru cei care vor să-și transforme ideile în realitate și să acceseze resursele potrivite pentru a face asta.

Anca Iliescu: Da, ZBOR Hub este și un loc unde tinerii pot accesa informații despre fonduri europene, granturi și diverse oportunități de finanțare. Specialiștii BCR și colaboratorii noștri îi vor ghida în acest proces, le vor oferi îndrumare despre sursele de finanțare disponibile și despre cum să aplice pentru acestea. ZBOR Hub este un loc de îndrumare, unde tinerii pot găsi resurse și sprijin pentru a-și transforma ideile și proiectele în realitate.
Edupedu.ro: Ce înseamnă pentru instituția financiară a dvs. implicarea într-un asemenea proiect, din punct de vedere al bugetului, al timpului?
Anca Iliescu: Pentru BCR, implicarea în proiectul ZBOR Hub este o oportunitate de a contribui activ la dezvoltarea comunității și de a sprijini tinerii să își atingă potențialul. Investiția în aceste huburi este o prioritate strategică pentru noi, deoarece credem cu tărie în puterea tinerilor de a modela viitorul. Deși implicarea presupune resurse financiare și de timp, pentru noi este o investiție pe termen lung, care aduce valoare atât comunității, cât și instituției noastre.
Edupedu.ro: Ce fel de tineri ați întâlnit la hub și care sunt aspirațiile lor? Ce vă spun ei despre Cluj-Napoca și nevoile lor?
Anca Iliescu: Tinerii pe care îi întâlnim la ZBOR Hub Cluj sunt visători, pasionați și dornici să aducă schimbări pozitive în lume. Energia lor este contagioasă și, deși au multe idei și aspirații, au nevoie de sprijin și resurse pentru a le transforma în realitate. Cluj-Napoca este pentru ei un loc de oportunități, un oraș în plină dezvoltare care le oferă posibilitatea de a învăța și de a crește. Noi suntem aici să îi susținem, să le oferim aripi pentru a-și urma visele și pentru a contribui activ la transformarea comunității.
Edupedu.ro: Cum credeți că se potrivește hubul vostru cu nevoile pe care încercați să le acoperiți din Cluj-Napoca? Cum completează el, de exemplu, viziunea de dezvoltare a comunității?
Anca Iliescu: ZBOR Hub Cluj este mai mult decât un loc unde tinerii pot învăța sau accesa resurse – este un loc unde inovația se naște și unde potențialul tinerilor se întâlnește cu oportunitățile de dezvoltare ale orașului. Cluj-Napoca este un oraș în continuă transformare, un oraș al inovării și al educației, iar ZBOR Hub Cluj reflectă aceste valori. Tinerii care vin aici nu doar că se dezvoltă personal și profesional, dar devin și activi în modelarea unui viitor mai bun, contribuind la viziunea orașului. Cred cu tărie în tineri și în forța lor de a aduce schimbări pozitive. Ei sunt motorul acestei transformări, iar ZBOR Hub Cluj le oferă un loc în care ideile lor pot prinde contur și se pot transforma în realitate.
- Interviul cu Mădălina Kasler, studentă, în vârstă de 25 de ani:
Edupedu.ro: Cum vedeți importanța, rolul unui astfel de centru? Cât timp petreci aici / ți-ai propus să petreci aici?
Mădălina Kasler: Cred sincer că Zbor Hub-urile sunt locurile ce au lipsit din comunitatea de tineret până acum. Eu studiez și locuiesc în Cluj-Napoca, încă de când am auzit de Zbor Hub Cluj am știut că este locul de care vreau să aflu cât mai multe și unde vreau să mă duc pentru a descoperi ceea ce îmi poate oferi. Primul contact cu Zbor Hub Cluj a fost wow… de la modul în care arată spațiul până la activitățile ce se desfășoară, totul mi s-a părut ca fiind pachetul ideal pentru orice tânăr ce are nevoie de un extra-boost pentru a crește și a se dezvolta.

Pentru mine deja Zbor este locul unde știu că vreau să continui să merg și cu siguranță voi face asta cât de des voi putea.
Edupedu.ro: Ce discuții aveți între voi tinerii referitoare la locurile în care să petreceți timp împreună? Ce oportunități aveți acum?
Mădălina Kasler: Până să vin la facultatea, școală gimnazială și liceul le-am făcut în Deva, un oraș în care spațiile și oportunitățile de dezvoltare pentru tineri nu erau atât de multe. Odată cu facultatea și mutatul în Cluj am fost copleșită de multitudinea de oportunități pe care un tânăr le are și acum, odată cu apariția Zbor plaja aceasta largă s-a completat perfect. Pentru mine personal, Zbor a venit într-un moment ideal, chiar atunci când simțeam că am nevoia să fac mai mult, să învăț lucruri noi și să mă conectez cu comunitatea de tineret. Prin toate activitățile la care am luat parte, am reușit să cunosc oameni la fel de dornici de a afla cât mai multe ca mine. Chiar cred că aceste spații, aflate încă la început, au un potențial foarte mare de a face o schimbare pentru orice tânăr ce va participa la activități.
Edupedu.ro: Ce ai vrea să faci în acest centru? Care este locul ideal în viziunea ta, la ce vă așteptați de la el, pe cine așteptați să vă îndrume în aceste centre?
Mădălina Kasler: În prezent sunt într-o etapă a descoperirii, curioasă să văd ce își propune Zbor să ofere tinerilor, cu siguranță sunt ceva planuri mărețe. Cum am mai spus, eu sunt pasionată de partea de antreprenoriat/ antreprenoriat tech, instrumente digitale și lucrul cu oamenii. Ce m-ar face pe mine să vin și mai des la centru sunt orice tip de activitate, fie ea workshop/ training/ conferințe/ ateliere în care sunt abordate subiecte ce vizează componenta de inovație, cum noile tehnologii ne impactează viața și care sunt oportunitățile de business pentru tinerii aflați la începutul drumului de antreprenor. În egală măsură, sunt curioasă să explorez și noi domenii precum sănătatea emoțională și well-being, mi-ar plăcea să aflu mai multe despre cum pot crea un mediu sănătos pentru mine dar și pentru cei din jurul meu.
Cred că ceea ce face Zbor special, mă refer aici în mod particular la Zbor Hub Cluj fiind singurul hub în care am venit, sunt oamenii, community managerii dar și experții, facilitatorii din comunitatea de vin cu un know-how valoros și care oferă din ceea ce ei știu comunității.
Edupedu.ro: Cum îți petreceai viața și timpul liber înainte să afli că există acest centru?
Mădălina Kasler: Întotdeauna mi-a plăcut să fiu cât mai activă și să mă implic în cât mai multe activități. Viața mea nu s-a schimbat major după ce am început să particip la activitățile de la ZBOR, hubul cu tot ce el își propune, a venit ca o completare, oferindu-mi mai multe oportunități de creștere, de a-mi descoperi noi abilități și de a fi parte a unei comunități super faină.
Edupedu.ro: Ai văzut în străinătate astfel de centre ca ZBOR Hub, ai prieteni din afară care ți-au vorbit despre așa ceva?
Mădălina Kasler: Știu că în multe orașe europene, există centre de tineret performante axate pe educație non-formală și dezvoltarea tinerilor, însă nu am fost încă în niciunul dintre ele, dar cine știe ce îmi rezervă viitorul 😊.
Edupedu.ro: Ai cunoscut oameni noi la acest hub la care mergi sau mergi cu prietenii tăi? Ce ai învățat până acum la acest centru, sunt lucruri interesante?
Mădălina Kasler: M-am conectat cu tineri la fiecare din activitățile la care am participat, îmi place să fiu înconjurată de oameni cu pasiuni și interese comune. Cred că cea mai importantă „lecție” pe care am învățat-o recent, în cadrul Zbor Hub Cluj este că un spațiu poate fi mai mult decât un spațiu, poate fi un loc în care să găsești instrumentele necesare pentru a te descoperi și a te forma.
Edupedu.ro: Ce îi sfătuiești pe alți tineri – să vină, să nu vină la astfel de centre?
Mădălina Kasler: Fiecare tânăr ce are un Zbor în orașul lui ar trebui să stea pe gânduri și să meargă cu toată încrederea la hub, o să fie una dintre cele mai faine și surprinzătoare experiențe.