Părinții sau bunicii au interzis accesul în grădiniță când își duc sau își iau copiii, potrivit ghidului oficial lansat de minister

12.561 de vizualizări
Foto: © Inna Reznik | Dreamstime.com
Accesul părinţilor/aparţinătorilor în spaţiul interior al grădiniţei nu va fi permis, iar copiii vor fi preluaţi de la poarta unităţii de învăţământ de către o persoană desemnată de director şi, în acelaşi mod, la final, vor fi conduşi spre ieşire, prevede Ghidul pentru învățământul preşcolar postat pe platforma educatiecontinua.edu.ro, potrivit Agerpres.

Această persoană desemnată are în responsabilitate preluarea tuturor copiilor care la grădiniță vin pe un interval de timp ce se poate întinde pe o oră întreagă, se poate crea aglomerație dacă vin mai mulți în același timp, dar și așteptare la poartă, atât la venire, cât și la plecare. Nu este clar precizat în ghid nici cine îi îmbracă/dezbracă pe copii și cine îi pregătește de cursuri/plecare.

“Nicio altă persoană, în afară de copii şi personalul unităţii, nu va fi admisă, în afara cazurilor excepţionale, unde este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ. Măsuri speciale vor fi luate pentru admiterea personalului de sprijin în cazul copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES)”, mai prevede ghidul.

Potrivit sursei citate, copiii care fac parte dintr-un grup în risc (boli cronice, precum obezitate severă şi diabet, dizabilităţi, boli rare, imunodeficienţe) vor reveni în unitatea de învăţământ cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor. Pentru cazul în care aceştia nu pot reveni, reprezentanţii unităţilor de învăţământ vor identifica soluţii de a organiza continuarea procesului educaţional la distanţă.

În ghid se recomandă folosirea mai multor uşi de acces, dacă există, iar în cazul în care această separare nu este posibilă, respectarea distanţării fizice a persoanelor care intră în instituţia de învăţământ este “esenţială”.

De asemenea, se poate intra eşalonat la intervale orare stabilite în funcţie de zone sau de clădiri (aripi, etaj etc.).

Pentru grădiniţe, este menţionată realizarea unor trasee bine delimitate şi semnalizate în incinta unităţii de învăţământ (chiar şi în sala de grupă) şi în spaţiul aferent din curte.

Totodată, în sălile de grupă vor trebui să fie maximum 20 de copii cu 2 adulţi.

“Conducerea unităţii de învăţământ se va asigura că există o listă de persoane de rezervă pentru înlocuirea personalului în situaţiile speciale de îmbolnăvire sau de suspiciune de îmbolnăvire cu SARS-Cov-2 (pensionari, suplinitori, studenţi ai facultăţilor de pedagogie etc.)”, se arată în documente.

La grădiniţele cu program normal (5 ore/zi), copiii vin cu pacheţelul de mâncare de acasă şi acesta este servit, de regulă, la ora 10,00.

“Personalul sau copiii cu temperatură crescută (depistată la domiciliu) sau cu probleme respiratorii nu vor intra în unitatea de învăţământ, vor rămâne la domiciliu. (…) Copiii sau membrii personalului care prezintă manifestări suspecte de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 vor fi izolaţi până la plecarea din unitatea de învăţământ, conform recomandărilor în vigoare”, mai prevede ghidul.

Ghidurile pot fi descărcate de aici:

Foto: © Inna Reznik | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comments
  1. Ai ceva lipsuri la cap! Daca tu vrei sa iti traumatizezi copilul, nu inseamna ca si restul copiilor trebuie sa sufere traume!
    Nu gandesti cand vorbesti!
    Copii aceia vin din case care stau cu parintii si bunicii lor, nu traiesc intr-un glob de cristal!

  2. Nu se poate asa ceva. Cum sa lași un copil în prima zi de gradinita, la poarta. Sunt copii care plâng, va dați seama ce impact emoțional se creează?
    Reviziuti normele, sa se permită accesul parintilor, cu masca, mănuși și botosi
    Eu nu pot sa mi las copilul mic la poarta

    1. Ei nu poti. Asa sunteti toti niste crizati si cresteti niste inadaptati. Stati cu cate o ora inainte pe la usi si trancaniti, chipurile socializati si deranjati orele. Nu.chiar nu am chef zi de zi sa am de trecut printre o coada de parinti care mai de care antivaccinisti si anticovizi sa mi respire intre ochi adunati in gloata ca nu stii tu sa-ti strunesti copilul. Toti am plans candva si n am murit. Asta inseamna sa te adaptezi, sa te dai cu clasa, ca nu esti salbaticit. Mai usurel deci cu…pianul pe scari.

      1. eu am putut acum 15 ani, că întârziam la serviciu….a ramas singură, plângând. Nu am fost învoită să plec mai devreme să vin la fetiță la grădi. Am găsit-o tot plângând, nu mâncase nimic, a plâns tot timpul când trebuia să doarmă. Se pare că suntem în aceeași situație cu 15 ani mai tarziu în educație, dar din alt motiv.

      2. stimate domn/doamna, sunt multi copii cu diverse sensibilitati, in calitate de parinti avem datoria sa ne gandim la ei cu prioritate. Apoi, chiar si fara o sensibilitate anume, copilul nu poate fi lasat langa un necunoscut fara o perioada de adaptare, astea sunt niste lucruri pe care ar trebui sa le cunoasteti, cu atat mai mult daca sunteti profesor. Sunt sigura ca, daca s-ar fi dorit, s-ar fi putut gasi o solutie care sa permita parintilor accesul si, in aceeasi masura, protejarea profesorilor. Un acces separat al profesorilor, de ex. Protejarea dvs. se poate face si altfel decat prin ignorarea interesului copilului.

  3. Intrebare: ce facem cu copii care locuiesc cu bunicii care sunt bolnavi ? Ii ducem la gradinita sau nu ? Copilul fiind in grupa mica .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru educatorii și puericultorii din grădinițe și creșe, publicate de Ministerul Educației. Candidații au avut de scris un eseu de maximum 2 pagini în care să prezinte importanța funcțiilor educației. La subiectul I a picat basmul cult

Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru educatorii și puericultorii din grădinițe și creșe au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a concursului național a…
Vezi articolul

Părinții care nu au reușit să înscrie copiii la grădiniță, în primele două etape, o mai pot face până în data de 1 septembrie / “Trebuie să caute o grădiniță unde mai sunt locuri, chiar dacă nu e lângă casă”, spune secretarul de stat Florian Lixandru

“Părinții care nu au putut să înscrie copiii din lipsă de locuri de exemplu, mai pot căuta la alte grădinițe, care poate nu sunt în apropierea casei sau locului de…
Vezi articolul

Kitul educațional care i-a făcut pe 90% dintre părinții care l-au primit să se joace mai mult cu copiii lor și care le-a dezvoltat celor mici abilitățile cognitive și creative / Rezultatele unuia dintre cele mai ample studii realizate vreodată în educația timpurie din România: 45% dintre părinți invocă lipsa banilor, ca motiv pentru care nu își trimit copiii la grădiniță, iar 37% spun că discută lunar sau mai rar cu copiii lor

La începutul anului școlar trecut, în septembrie 2022, în peste 700 de comunități defavorizate din 40 de județe a început derularea proiectului „Start în educație“. Timp de un an școlar,…
Vezi articolul

Salarii scăzute cu 30%, în plină criză, pentru angajații creșelor din București care au trecut în subordinea Ministerului Educației / Angajații susțin că grădinițele care au preluat creșele ar fi fost obligate de Inspectoratul Școlar să angajeze infirmierele pe posturi mai prost plătite, de îngrijitoare

Salariile angajaților din creșele din Capitală care au fost preluate de Ministerul Educației au scăzut, în plină criză, cu 30%, potrivit documentelor consultate de Edupedu.ro. Angajații acuză că încadrarea le-a…
Vezi articolul