Patriarhul Daniel – binecuvântare pentru noul an universitar. În pandemie și în fața”riscurilor” tehnologiei, el notează: Hristos a promis că “oricine crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi”

932 de vizualizări
FOTO: Mircea Florescu/Basilica.ro
Patriarhul Daniel a transmis joi, printr-un comunicat de presă, o “binecuvântare pentru noul an universitar”, adresată atât studenților, cât și profesorilor. În textul binecuvântării, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române vorbește despre o societate “excesiv tehnologizată”, unde există riscul unei educații prin care tânărul să fie introdus într-un sistem “impersonal și unilateral”, pe când educația creștină e deschisă spre iubirea lui Hristos, “Care a promis: Oricine crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi””. Promisiunea este reafirmată într-un text în care patriarhul insistă asupra situației produse de pandemia Covid-19. În contextul pandemiei, scrie el, Biserica, alături de Familie și Școală, trebuie să ofere sprijin studenților.

În mesajul său, Patriarhul spune, referindu-se anume la “familia creștină”, că aceasta se confruntă astăzi cu “multe probleme de ordin sanitar şi moral, social şi spiritual”. În fața lor, el declară că “sunt necesare apărarea, ajutorarea şi promovarea familiei prin cultivarea valorilor credinţei creştine şi a virtuţilor evanghelice netrecătoare”.

Despre pandemie, el spune că “ne învaţă cât de necesară este comunicarea dintre oameni, posibilitatea de a ne întâlni față către față, de a ne împărtăși bucuriile și necazurile” și, în context, că “adevărul credinței” este acela că “viața și sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu”.
Patriarhul “îndeamnă” parohiile să ofere ajutor “material și spiritual” studenților din familii defavorizate.

Comunicatul, integral:

“Binecuvântare pentru noul an universitar

Cu prilejul noului an universitar 2020-2021, binecuvântăm pe toţi studenții şi profesorii din învățământul universitar și postuniversitar, rugând pe Dumnezeu să le dăruiască sănătate, multă bucurie şi mult ajutor.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2020 ca An omagial al pastorației părinților și copiilor, dorind să evidențieze importanța familiei pentru educaţia copiilor şi tinerilor.

Astăzi, când familia creştină se confruntă cu multe probleme de ordin sanitar şi moral, social şi spiritual, sunt necesare apărarea, ajutorarea şi promovarea familiei prin cultivarea valorilor credinţei creştine şi a virtuţilor evanghelice netrecătoare, ca libertatea şi responsabilitatea, bunătatea şi solidaritatea.

În contextul pandemiei actuale, când se impune adaptarea mijloacelor de predare și de învățare la noua situaţie, tinerii studenţi au mai multă nevoie de sprijinul Familiei, al Şcolii şi al Bisericii pentru a se forma intelectual şi profesional, dar şi spiritual şi cultural.

Într-o societate informațională și excesiv tehnologizată există riscul ca educația să fie redusă la un proces în care accentul cade aproape exclusiv pe achiziționarea de informații necesare pentru dobândirea unor competențe și abilități, astfel încât tânărul să fie integrat facil și sigur într‑ un sistem de eficiență practică imediată, dar un sistem tot mai impersonal şi unilateral.

Tocmai într‑ o asemenea situație este relevantă valorificarea specificului formativ al educației creştine care nu se rezumă la un orizont pământesc limitat și efemer, ci este deschisă spre lumina iubirii eterne a lui Hristos, Care a promis: „Oricine crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11, 25).

Anul acesta, în mod deosebit, avem datoria de a ne aminti cu recunoştinţă de bunicii şi părinţii noştri, dar şi de învățătorii și profesorii noștri, care ne-au educat și ne-au îndrumat pe calea cunoșterii ştiinţifice intelectuale, dar şi a valorilor spirituale permanente.

Perioada actuală de pandemie ne învaţă cât de necesară este comunicarea dintre oameni, posibilitatea de a ne întâlni față către față, de a ne împărtăși bucuriile și necazurile, reușitele sau eșecurile, așteptările și aspirațiile. Acum înțelegem mai bine adevărul credinţei, şi anume că viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, care trebuie apărate şi cultivate pentru a crește spiritual și a vieţui social ca oameni liberi și responsabili, harnici şi darnici.Ca şi în anii precedenţi, la începutul acestui nou an universitar (2020-2021), îndemnăm parohiile şi organizaţiile de tineret ale Bisericii noastre să ofere ajutor material şi spiritual studenților care provin din familii defavorizate, pentru a urma studiile universitare, spre a aduce bucurie familiei, şcolii şi poporului român.

Cu multă preţuire şi binecuvântare,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Miclea, despre noile reguli de evaluare a școlilor doctorale: Marea greșeală este că s-a mers pe criterii minimale. Uniformizează, nu stimulează deloc competiția. Se evită din nou rankingul, adică să arătăm unde se face doctorat de calitate

Universitățile încep procesul de evaluare a școlilor doctorale, după 10 ani în care nu au fost inspectate și după scandaluri de plagiat care au zguduit din temelii învățământul superior și…
Vezi articolul

Atestarea competențelor lingvistice de limba română cu diploma de Bac, salutată de Avocatul Poporului. Instituția sesizase ilegalitatea organizării examenelor suplimentare pentru minorități de către facultăți

Avocatul Poporului salută decizia de recunoaștere a competențelor lingvistice la limba română ale absolvenților examenului de Bacalaureat cu diploma de Bacalaureat, măsură adoptată prin ordin de ministru, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București protestează față de proiectul Ministerului Educației de clasificare a universităților și de ierarhizare a programelor de studii

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București protestează față de proiectul Ministerului Educației și al ARACIS de clasificare a universităților și de ierarhizare a programelor de studii. Indicatorii de…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și Universitatea din București – singurele universități românești incluse în ediția din acest an a QS World University Rankings

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și Universitatea din București sunt singurele instituții de învățământ superior din România care figurează în QS World University Rankings 2021, unul din principalele clasamente ale universităților…
Vezi articolul