Patriarhul Daniel – binecuvântare pentru noul an universitar. În pandemie și în fața”riscurilor” tehnologiei, el notează: Hristos a promis că “oricine crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi”

1.004 vizualizări
Foto: Mircea Florescu – Basilica.ro
Patriarhul Daniel a transmis joi, printr-un comunicat de presă, o “binecuvântare pentru noul an universitar”, adresată atât studenților, cât și profesorilor. În textul binecuvântării, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române vorbește despre o societate “excesiv tehnologizată”, unde există riscul unei educații prin care tânărul să fie introdus într-un sistem “impersonal și unilateral”, pe când educația creștină e deschisă spre iubirea lui Hristos, “Care a promis: Oricine crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi””. Promisiunea este reafirmată într-un text în care patriarhul insistă asupra situației produse de pandemia Covid-19. În contextul pandemiei, scrie el, Biserica, alături de Familie și Școală, trebuie să ofere sprijin studenților.

În mesajul său, Patriarhul spune, referindu-se anume la “familia creștină”, că aceasta se confruntă astăzi cu “multe probleme de ordin sanitar şi moral, social şi spiritual”. În fața lor, el declară că “sunt necesare apărarea, ajutorarea şi promovarea familiei prin cultivarea valorilor credinţei creştine şi a virtuţilor evanghelice netrecătoare”.

Despre pandemie, el spune că “ne învaţă cât de necesară este comunicarea dintre oameni, posibilitatea de a ne întâlni față către față, de a ne împărtăși bucuriile și necazurile” și, în context, că “adevărul credinței” este acela că “viața și sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu”.
Patriarhul “îndeamnă” parohiile să ofere ajutor “material și spiritual” studenților din familii defavorizate.

Comunicatul, integral:

“Binecuvântare pentru noul an universitar

Cu prilejul noului an universitar 2020-2021, binecuvântăm pe toţi studenții şi profesorii din învățământul universitar și postuniversitar, rugând pe Dumnezeu să le dăruiască sănătate, multă bucurie şi mult ajutor.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2020 ca An omagial al pastorației părinților și copiilor, dorind să evidențieze importanța familiei pentru educaţia copiilor şi tinerilor.

Astăzi, când familia creştină se confruntă cu multe probleme de ordin sanitar şi moral, social şi spiritual, sunt necesare apărarea, ajutorarea şi promovarea familiei prin cultivarea valorilor credinţei creştine şi a virtuţilor evanghelice netrecătoare, ca libertatea şi responsabilitatea, bunătatea şi solidaritatea.

În contextul pandemiei actuale, când se impune adaptarea mijloacelor de predare și de învățare la noua situaţie, tinerii studenţi au mai multă nevoie de sprijinul Familiei, al Şcolii şi al Bisericii pentru a se forma intelectual şi profesional, dar şi spiritual şi cultural.

Într-o societate informațională și excesiv tehnologizată există riscul ca educația să fie redusă la un proces în care accentul cade aproape exclusiv pe achiziționarea de informații necesare pentru dobândirea unor competențe și abilități, astfel încât tânărul să fie integrat facil și sigur într‑ un sistem de eficiență practică imediată, dar un sistem tot mai impersonal şi unilateral.

Tocmai într‑ o asemenea situație este relevantă valorificarea specificului formativ al educației creştine care nu se rezumă la un orizont pământesc limitat și efemer, ci este deschisă spre lumina iubirii eterne a lui Hristos, Care a promis: „Oricine crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11, 25).

Anul acesta, în mod deosebit, avem datoria de a ne aminti cu recunoştinţă de bunicii şi părinţii noştri, dar şi de învățătorii și profesorii noștri, care ne-au educat și ne-au îndrumat pe calea cunoșterii ştiinţifice intelectuale, dar şi a valorilor spirituale permanente.

Perioada actuală de pandemie ne învaţă cât de necesară este comunicarea dintre oameni, posibilitatea de a ne întâlni față către față, de a ne împărtăși bucuriile și necazurile, reușitele sau eșecurile, așteptările și aspirațiile. Acum înțelegem mai bine adevărul credinţei, şi anume că viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, care trebuie apărate şi cultivate pentru a crește spiritual și a vieţui social ca oameni liberi și responsabili, harnici şi darnici.Ca şi în anii precedenţi, la începutul acestui nou an universitar (2020-2021), îndemnăm parohiile şi organizaţiile de tineret ale Bisericii noastre să ofere ajutor material şi spiritual studenților care provin din familii defavorizate, pentru a urma studiile universitare, spre a aduce bucurie familiei, şcolii şi poporului român.

Cu multă preţuire şi binecuvântare,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile din SUA riscă să piardă finanțarea din partea statului federal și a donatorilor particulari din cauza manifestărilor antisemite și intolerante din campusuri

Ministrul educației din guvernul federal american, Miguel Cardona, a declarat că universitățile americane ar putea pierde finanțarea federală dacă nu abordează antisemitismul și alte atitudini intolerante, ca urmare a unei…
Vezi articolul

OFICIAL Cuantumurile burselor pentru studenți în anul universitar 2023 – 2024: 900 de lei pentru bursa socială, 3.200 de lei pentru bursa de doctorat, indiferent de anul de studii

Ordinul Ministerului Educatiei privind aprobarea cuantumurilor burselor pentru studenții din instituțiile de învățământ superior de stat, în anul universitar 2023 – 2024, a fost publicat în Monitorul Oficial. 900 de…
Vezi articolul

Alianța universităților tehnice face apel la creșterea locurilor bugetate și la majorarea finanțării pe student în domeniul ingineriei, în condițiile în care aceste instituții au deja printre cele mai mari finanțări publice

Universitățile tehnice din România solicită autorităților, printr-o rezoluție adoptată la Cluj-Napoca, să crească numărul de locuri bugetate alocate lor și să majoreze finanțarea pe student “pentru toate specializările din domeniul…
Vezi articolul