Peste 3.400 de profesori necalificați pentru disciplina pe care o predau vor intra la ore în acest an școlar, anunță Ligia Deca / Ministra dă asigurări că „cineva va intra la clasă” mai ales în mediul rural, unde sunt „situații dificile” la găsirea profesorilor de științe

Foto: Andrea Piacquadio - Pexels.com

Sunt peste 3.400 de profesori necalificați pentru disciplina care o predau și care vor intra la ore din 11 septembrie, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, la conferința de presă de după ședința de Guvern de vineri, 8 septembrie. Oficialul a spus că prin creșterile salariale va scădea acest număr și vor apărea mai mulți profesori titulari. În mediul rural, mai ales, sunt probleme la găsirea profesorilor de științe, dar „oricum cineva va intra la clasă și în cele mai multe cazuri acel cineva are toate calificările necesare pentru a preda acea disciplină”, a continuat Deca.

”În acest an școlar, numărul de cadre didactice fără studii corespunzătoare postului, situația pe care o am actualizată la nivelul zilei de astăzi, 8 septembrie, este de 3.440, față de 5.223 cât am avut în anul școlar 2022-2023. Eu sunt convinsă că atât creșterile salariale care au intrat în vigoare în luna iunie, cât și măsurile pe care noile legi le prevăd pentru a încuraja ca absolvenții de învățământ superior să intre să aleagă cariera didactică vor asigura un trend descendent față de aceste cifre pe care le aveți și vom avea mai multe cadre didactice titulare și calificate la clasă”, a spus ministrul Educației, întrebată de jurnaliști despre câți profesori sunt suplinitori necalificați din 11 septembrie.

De remarcat este că există o diferență între numărul anunțat acum de Ligia Deca pentru anul trecut, anume 5.223, și numărul de 4.152 anunțat de ministrul Cîmpeanu în august 2022.

Întrebată de situația profesorilor de informatică, fizică, matematică, în general disciplinele de la real, unde sunt cele mai mari probleme și în ce județe, Ligia Deca a spus că „în ceea ce privește profesorii la aceste discipline, avem situații dificile, așa cum era de așteptat în zonele rurale, dar avem și semnalate situații punctuale în zona urbană”.

„De aceea noua lege a învățământului preuniversitar prevede un program de încurajare a științelor matematice, tehnologiei, ingineriei în așa fel încât să avem mai mulți studenți care merg în zona programelor fizică, chimie, matematică și de asemenea să-i încurajăm să aleagă și cariera didactică. Oricum, cineva va intra la clasă și în cele mai multe cazuri acel cineva are toate calificările necesare pentru a preda acea disciplină”, a precizat ministrul Educației.

Aceasta a continuat: „Centralizăm încă datele, pentru că există, așa cum știți, diferite etape ale concursului de ocupare a postului, a fost etapa națională, urmează etapa județeană, după care există o etapă la nivelul unității de învățământ, unde unitatea de învățământ, dacă nu s-a ocupat postul în celelalte două etape poate ocupa acea poziție și trebuie să organizeze un concurs la nivelul unității în 30 de zile. Numai că în acele 30 de zile poate ocupa postul cu cineva interimar. Deci de asta spun că nu vom avea cazuri în care să nu avem profesor la clasă”.

De precizat în context este că până joi, 28 septembrie, școlile și grădinițele vor transmite Ministerului Educației situația normării profesorilor. Anul școlar 2023-2024 a început în data de 1 septembrie 2023, moment în care profesorii au revenit în activitate. Recent, Ligia Deca spunea că știe că școlile nu scot la concurs posturile de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă.

Care sunt profesorii fără pregătire. Cele trei situații

Cadrele didactice fără pregătire sunt profesorii, educatorii și învățătorii care nu au studii corespunzătoare postului pe care-l ocupă. Conform Ministerului Educației aceștia pot fi în următoarele situații:

  1. Cu studii superioare în alt domeniu decât cel al postului.
  2. Studenți, în curs de calificare.
  3. Cu studii medii.
Situația suplinitorilor fără studii corespunzătoare din 2019 încoace

Iată situația din ultimii ani a cadrelor necalificate care predau elevilor:

Citește și:
Până pe 28 septembrie, școlile vor trimite Ministerului Educației numărul de norme didactice și al posturilor, pentru acest an școlar – document / Recent, Ligia Deca spunea că știe că școlile nu scot la concurs posturile de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă
Ministrul Educației spune că știe că mai multe posturi ar putea fi viabile pentru titularizare. Școlile, “mai ales din zonele considerate greu atractive”, nu le scot la concurs de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă: Aici avem o problemă de sistem
În a cincea zi a anului școlar 2023-2024, Ministerul Educației a reușit să pornească aplicația SIIIR – surse. Acum, profesorii și secretariatele școlilor trebuie să adauge manual elevii în fiecare clasă/grupă
SURSE Aplicația informatică SIIIR nu a fost actualizată pentru anul școlar 2023-2024. Școlile nu pot introduce datele elevilor
Exit mobile version