Școlile au angajat cu peste 450 de profesori necalificați în plus, anul școlar trecut față de 2020-2021, potrivit datelor anunțate de ministrul Educației

4.295 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Sunt 4.152 de profesori necalificați în sistemul de învățământ, a declarat Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la o dezbatere organizată de PNL Brașov. Cu un an în urmă erau 3.700, a mai spus oficialul. Asta arată că școlile au făcut angajări de persoane necalificate sau fără pregătire pentru postul pe care-l ocupă.

“Știți că în momentul de față – anul trecut am avut 3.700 – anul acesta avem 4.152 profesori necalificați în sistem, dintre care avem și 900 de profesori care au doar diplomă de bacalaureat, nu au studii superioare. Aceasta este starea actuală”, a declarat Cîmpeanu.

Situația cadrelor necalificate care predau elevilor este următoarea:

 • 2019 – 4.533
 • 2020 – 4.811
 • 2021 – 3.700
 • 2022 – 4.152

Din aceste date rezultă că după o scădere drastică cu peste 1.000 de angajări de cadre necalificate în 2021, față de 2020, școlile au revenit și în 2022 au angajat peste 450 de persoane necalificate în plus.

În iunie 2021, Edupedu.ro a scris despre numărul cadrelor didactice “fără pregătire” din sistemul de Educație, pe baza unor date obținute de la Ministerul Educației, analizând anul școlar 2019-2020. Cadrele didactice fără pregătire sunt profesorii, educatorii și învățătorii care nu au studii corespunzătoare postului pe care-l ocupă. Conform Ministerului Educației aceștia pot fi în următoarele situații:

 1. Cu studii superioare în alt domeniu decât cel al postului.
 2. Studenți, în curs de calificare.
 3. Cu studii medii.

Potrivit acelor date, erau 4.811 de profesori necalificați la catedră în 2019-2020, dintr-un total de 201.612 de cadre didactice, la nivel național. Restul erau împărțiți astfel: 113.694 profesori aveau gradul I, 29.130 profesori aveau gradul II, 19.682 erau debutanți și 34.295 aveau grad definitiv.

În anul școlar 2018-2019, de exemplu, erau 4.533 de profesori fără pregătire care predau în școlile publice, potrivit datelor obținute atunci de la Ministerul Educației.


6 comments
 1. Si cel care preda practica intr-un liceu industrial ori agricol se cheama tot cadru didactic, dar poate fi un maistru cu bacalaureat. Nu i se cere facultate. Asta nu inseamna ca este necalificat. Dar Campeanu le amesteca cum vrea el.

 2. Aceasta este soluția care are ca și consecință mobilitatea CENTRALIZATĂ de „REPARTIZARE” a personalului didactic.
  „Personalul didactic” necalificat NU este angajat de către „directorii de școli”, așa cum afirmă domnul ministru ci sunt reparizați cu DECZIE de că ISG de la ISJ/ISMB.
  Știe domnul ministru că ISMB angajează anual personal didactic pensionar la clasele 0-IV, pentru că absolvenții liceului pedagogic se reorientează către alte domenii ????????????????
  La disciplinele deficitare angajează necalificați sau studenți care sunt interesați să câștige un salriu pentru întreținere și atât.
  Procentele de 44% de analfabeți funcționali sunt o consecință a nepăsării ministerului pentru soluționarea acesteiu probleme a resursei umane ca și cea a resursei materiale.

 3. Si vor tot veni necalificați, pe salariile astea inuman de mici… De ce va mai mirati? Voi ati facut acest domeniu atat de neatractiv! Si cei calificati isi dau demisia, cautand un loc mai bine plătit… In învățământ nu se mai supravietuieste la preturile din prezent… Sa vedeti când vor iesi cei calificati la pensie… Sa vedeti atunci tragedie! 👎👎👎👎👎👎👎

 4. Adică, ministerul învățământului a angajat profesori analfabet funcțional, care vor veni la catedră, doar pentru a-și lua salariile, fără să îmbunătățească calitatea învățământului și se mai plâng de ce ies copiii proști și bătuți în cap, cum zici unii de pe aici

  1. Necalificați nu înseamnă analfabeți funcțional. Dumneavoastră, de exemplu, dacă ați veni anul acesta să predați, ați fi necalificată, nu analfabetă funcțional, nu?

  2. Cine a spus că profesorii necalificați sunt analfabeți?! Majoritatea sunt studenți în curs de calificare, care fac facultatea – necesară calificării în acest domeniu, cu excepția persoanelor care au terminat un liceu pedagogic și vor să ocupe un post de educatoare sau învățător -.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Corectarea automată, digitalizată, la proba scrisă a concursului de directori și „șanse egale pentru candidații care vin din afara școlilor”, lucruri pe care ministrul Educației spune că „ar trebui să le îmbunătățim”

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că „pe viitor” ar trebui introdusă corectarea automată a lucrărilor și digitalizarea acestei corectări pentur proba scrisă a concursului de directori. Acesta a făcut un…
Vezi articolul

VIDEO „Cel mai dificil factor în schimbare din învățământul românesc suntem noi, profesorii. Noi suntem cei mai rezistenți la schimbare” – secretarul de stat Sorin Ion, care le-a spus directorilor care vor școli-pilot: Cereți și vi se va da, sau nu, vom vedea

Constatarea secretarului de stat responsabil pentru învățământul preuniversitar, din Ministerul Educației, Sorin Ion este aceea că „cel mai dificil factor în schimbare din învățământul românesc suntem noi, profesorii. Noi suntem…
Vezi articolul

Directoarea Casei Corpului Didactic Bihor și directorul Școlii „Avram Iancu” din Oradea, cercetați penal de DNA pentru instigare la abuz în serviciu / Ar fi falsificat, la contestații, lucrarea de la proba scrisă a concursului de directori pentru candidat și l-ar fi instigat pe șeful ISJ Bihor să-l numească director

Procurorii DNA Oradea au început urmărirea penală față de Mioara Țigan, director al Casei Corpului Didactic a județului Bihor, pe care o acuză că în calitate de președinte al unei…
Vezi articolul

Sporurile din învățământ, de la cele de 80% ale preoților profesori, la cele pentru condiții vătămătoare și școli izolate, publicate de fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru: „Cu câteva excepții, sporurile în sistemul public au apărut precum am văzut că au apărut și pensiile speciale”

Preoții care lucrează în învățământ primesc până la 80% spor la salariu, dacă lucrează în unități de cult cu venituri reduse, iar personalul didactic din localități izolate primește spor de…
Vezi articolul