VIDEO Suplimentarea cu 2.100 de posturi pentru profesori, în anul școlar 2023-2024, anunțată de ministrul Educației

4.253 de vizualizări
Foto: Simion Mechno/Agerpres Foto
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat după ședința de Guvern că a fost aprobată o hotărâre ce vizează suplimentarea cu 3.000 de posturi, pentru anul școlar 2023-2024: 2.100 pentru posturi didactice, 900 pentru posturi nedidactice. Amintim că peste 3.700 de posturi de profesori și 1.600 pentru cadre didactice auxiliare și nedidactice au fost cerute de inspectoratele județene pentru începutul anului școlar.

„O a treia hotărâre de guvern aprobată vizează o suplimentare cu 3.000 de posturi pentru învățământul preuniversitar: 2.100 pentru posturi didactice, 900 pentru posturi nedidactice, asta ca să putem începe cu bine noul an școlar, având în vedere numărul important de noi unități de învățământ, în special creșe și grădinițe date în folosință, care vor primi copiii încă de la începutul anului școlar.

De asemenea, avem nevoie de aceste posturi pentru a asigura reglementările legale, vizând numărul de copii la clasă, număr care a scăzut, așa cum știm, în ultimii ani”, a spus Ligia Deca.

Reporter: În perioada 2011-2021, numărul profesorilor titulari a scăzut cu aproximativ 6% potrivit datelor Ministerului Educației, iar numărul suplinitorilor fără studii a crescut cu 30%, ajungând în perioada 2021-2022 la peste 4.000 de persoane. Care este situația pentru acest an școlar și dacă ne puteți spune care sunt cele mai afectate județe de în această situație?

Ligia Deca: În acest an școlar, numărul de cadre didactice fără studii corespunzătoare postului, situația pe care o am actualizată la nivelul zilei de astăzi, 8 septembrie, este de 3.440, față de 5.223 cât am avut în anul școlar 2022-2023. Eu sunt convinsă că atât creșterile salariale, care au intrat în vigoare în luna iunie, cât și măsurile pe care noile legi le prevăd pentru a încuraja ca absolvenții de învățământ superior să aleagă cariera didactică vor asigura un trend descendent față de aceste cifre pe care le aveți și vom avea mai multe cadre didactice titulare și calificate la clasă.

Reporter: Sunt mai multe inspectorate care s-au plâns că nu găsesc profesori de informatică, fizică, matematică, în general disciplinele de la real. Unde sunt cele mai mari probleme, în ce județe?

Ligia Deca: În ceea ce privește profesorii la aceste discipline, avem situații dificile, așa cum era de așteptat în zonele rurale, dar avem și semnalate situații punctuale în zona urbană. De aceea, noua Lege a învățământului preuniversitar prevede un program de încurajare a științelor matematice, tehnologiei, ingineriei, în așa fel încât să avem mai mulți studenți care merg în zona programelor fizică, chimie, matematică și, de asemenea, să-i încurajăm să aleagă și cariera didactică. Oricum, cineva va intra la clasă și, în cele mai multe cazuri, acel cineva are toate calificările necesare pentru a preda acea disciplină.

Reporter: Aveți acum date câte școli sunt la acest moment cu deficit de personal?

Ligia Deca: Centralizăm încă datele, pentru că există, așa cum știți, diferite etape ale concursului de ocupare a postului. A fost etapa națională, urmează etapa județeană, după care există o etapă la nivelul unității de învățământ, unde unitatea de învățământ, dacă nu s-a ocupat postul în celelalte două etape, poate ocupa acea poziție și trebuie să organizeze un concurs la nivelul unității în 30 de zile, numai că în acele 30 de zile poate ocupa postul cu cineva interimar. De asta spun că nu vom avea cazuri în care să nu avem profesori la clasă.

Săptămâna aceasta, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că sunt posturi neacoperite și sunt clase fără profesori. De asemenea, a amintit și de posturile blocate:

„Avem în momentul de față posturi neacoperite. Nu există profesori. Reducerea normei didactice înseamnă suplimentare și creșterea numărului de salariați necesari pentru a acoperi posturile în cauză. Planul de școlarizare a fost deja aprobat, deci discutăm despre un alt plan de școlarizare.

Și așa avem o problemă, pentru că sunt clase nou-înființate, grupe de grădiniță, da, unde nu avea necesarul de personal didactic de predare. Școala va începe fără ca acești copii să aibă, în săli de de clasă, un cadru didactic, pentru că avem posturi vacante blocate, ele trebuie deblocate, finanțate. Ministerul a inițiat toate demersurile necesare și Ministerul de Finanțe ar trebui să se miște mai repede, pentru că școala începe. (…)”

Articol în curs de actualizare

Citește și:
LISTA Peste 3.700 de posturi de profesori și 1.600 pentru cadre didactice auxiliare și nedidactice, cerute de inspectoratele județene pentru începutul anului școlar / Solicitările de suplimentare a angajărilor în școli, grădinițe și în centrele de resurse și asistență educațională sunt puse și pe seama noii legi a educației – proiect
SURSE Ministerul Educației pregătește un proiect pentru suplimentarea cu 5.300 de posturi pentru personalul didactic, nedidactic și auxiliar în școlile și grădinițele din țară, la nici o lună de la concursul de titularizare 2023

3 comments
  1. Cața mascarada..Au scos acum posturile didactice..pentru clientela de partid. .Si nu sunt puține deloc. câteva mii…la nivel național. după toate etapele de mobilitate și ședințe publice de ocupare a posturilor..E prea din cale afara. România a eșuat!!!

    1. De ce nu le-au scos in perioada examenelor? Le scot acum si le dau cui vor, iar noi ne-am chinuit prin examene. Veti spune: Dar tot se dau examene in scoli, nu sunt primiti asa.. Zau? Am vazut eu cum se dau examenele in scoli. Am fost chiar si victima a asa ceva. Eu ma dusesem cu entuziasm, cealalta cu ploconul la director.

      1. Așa cum sunt nepregătiți la toate nivelurile tot așa vor să fie și profesorii. Asta se petrece când omul potrivit nu e la locul potrivit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației vorbește despre nevoia de schimbare a sistemului de titularizare / Cîmpeanu: În luna martie vom începe dezbaterile pentru a avea o lege a educației naționale și o lege a învățământului superior

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat într-un interviu pentru gândul.ro că „modalitatea de titularizare în învățământ este un aspect care trebuie să fie avut în vedere, tocmai în ideea de…
Vezi articolul
Lucian Bode și Gerhard Karner / Foto: Facebook.com/ Lucian Bode

Ministrul austriac de Interne, în centrul unui scandal intern de plagiat. Scriitorul Stefan Weber, “vânătorul de plagiatori” din Austria, spune că ministrul a copiat lucrarea de diplomă de la absolvirea facultății

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, este vizat pe plan intern de acuzații recente de plagiat. Scriitorul și cercetătorul media Stefan Weber, alias „vânătorul de plagiatori”, a detectat fragmente…
Vezi articolul