Piața Universității – 30 de ani de la cea mai amplă mișcare anticomunistă din Europa de Est. Interviuri-mărturii și expoziție digitală cu documente ale vremii, lansate de Universitatea din București

827 de vizualizări
Presa din 1990 / Foto: Universitatea din Bucuresti
La împlinirea a 30 de ani de la cea mai amplă mișcare anticomunistă din Europa de Est – Fenomenul Piața Universității -, Universitatea din București lansează un exercițiu de memorie colectivă și de dezbatere publică despre momentele din aprilie – iunie 1990. 

Derulat sub auspiciile „Piața Universității – de 30 de ani, km 0 al democrației românești”, proiectul aduce în atenția publică o serie de inițiative care se doresc a fi un act de reparație morală destinat victimelor represiunii violente din vara anului 1990, precum și o invitație la dialog, rememorare și introspecție adresată societății academice și civile.

Foto: piatauniversitatii.unibuc.ro

Astfel, pe website-ul dedicat proiectului, www.piatauniversitatii.unibuc.ro, toți cei interesați vor putea urmări, începând de astăzi [22 aprilie – N.Red], interviuri-mărturii ale celor care au participat la Fenomenul Piața Universității, care vor rememora propriile experiențe sau vor contribui cu analize asupra momentelor respective. Această serie de mărturii, care demarează astăzi cu prof. Lazăr Vlăsceanu, prorector UB în 1990 (interviul poate fi accesat aici), este coordonată de Eugen Istodor, publicist și lector la Facultatea de Litere. 

Inițiatorii propun și o sinteză a presei vremii – Revista presei – acum 30 de ani -, un demers de memorializare prin crâmpeie de concretețe istorică extrase din ziarele anului 1990. Concret, în fiecare zi cei interesați vor regăsi pe website (aici) articole apărute în ziua corespunzătoare a anului 1990, de la declanșarea manifestației din Piața Universității (22 aprilie) și până la mineriadă (15 iunie).

Presa din 1990 / Foto: Universitatea din Bucuresti

Două extrase din presa vremii. Piața Universității a fost o publicație ad-hoc, rară azi în biblioteci și, în mare măsură, uitată:

Foto: Universitatea din Bucuresti
Foto: Universitatea din Bucuresti

Expoziția digitală 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității (1990-2020) este realizată de Muzeul Universității din București pentru a marca trecerea a trei decenii de la evenimentele petrecute în lunile aprilie-iunie 1990 în Piața Universității din București, precum și rolul Universității din București ca factor coagulant al dezbaterilor civice în primele luni după Revoluția Anticomunistă din Decembrie 1989. Expoziția, care poate fi accesată aici, va urmări, pe parcursul a 3 luni, desfășurarea Fenomenului Piața Universității, aducând periodic în atenția publicului interesat noi și noi detalii, lăsând însă în seama vizitatorului formarea propriului punct de vedere privind evenimentele din urmă cu trei decenii.

Proiectul Piața Universității – 30 de ani prin realitate virtuală, care va fi gata de lansare cel mai probabil în cursul următoarelor luni, propune transpunerea evenimentelor ce au avut loc în Piața Universității 1990 într-o experiență virtuală multimedia de care să beneficieze publicul din România și de peste hotare. Proiectul utilizează tehnologiile de Realitate Virtuală (VR) și augmentată pentru recrearea spațiului din Piața Universității din 1990 pe baza fotografiilor, a mărturiilor și informațiilor din arhive, într-o manieră cât mai realistă.

„Piața Universității a fost atunci și rămâne și acum simbolul rezistenței la opresiune, al dorinței de libertate a mulțimilor revoltate în fața dictaturii ceaușiste și a oricărei tendințe dictatoriale.  Universitatea din București, instituția de la Kilometrul 0 al României, cea care dă numele Pieței și fenomenului social asociat ei, este mândră să fi fost una dintre instituțiile fondatoare ale statului român modern, cea care, de-a lungul timpului, a dat societății o însemnată parte a elitei sale intelectuale și administrative. Cultura Universității a fost și rămâne puternică, impregnată de valori solide precum adevărul, libertatea, dreptatea socială, promovarea meritului; în Universitate aceste valori au supraviețuit perioadei comuniste, perioadei tulburi a anilor ‘90 și s-au manifestat constant nu doar înăuntrul, ci și în afara ei, în spațiul public, în momente sociale importante din ultimii 30 de ani.”, se arată în mesajul rectorului Marian Preda, transmis odată cu lansarea proiectului și disponibil aici.

De altfel proiectul de bucură de un parteneriat extins cu instituții care dețin în arhive fotografii, înregistrări video sau audio din anul 1990. Prin bunăvoința Radio Europa Liberă România, a Televiziunii Române și a Agerpres, dar și a tuturor acelora care doresc să contribuie la acest demers de reconstituire și rememorare colectivă, vom pune la dispoziția celor interesați de Fenomenul Piața Universității -public larg sau specialiști- o serie de resurse online care pot constitui inclusiv o bază de documentare științifică.

„Prin valorile și principiile clamate în aprilie 1990, România de astăzi rămâne profund legată de Fenomenul Piața Universității. Democrația e un bun câștigat de aproape 31 de ani, dar ea trebuie protejată împotriva oricărui derapaj antidemocratic. Libertatea de gândire și libertatea de expresie sunt principii de la care nu poate abdica niciunul dintre noi. Lupta împotriva xenofobiei, a rasismului, a discriminării cere și astăzi măsuri și acțiuni concrete din partea noastră, a tuturor. Apărarea demnității umane și egalitatea în drepturi rămân în continuare probe ale valorilor noastre comune. (…) Iar Balconul dinspre Piața Universității va fi mereu locul simbolic de întâlnire și simbioză între spiritul Universității din București și energia creatoare a unei societăți dornice de libertate, dreptate, demnitate și adevăr.”, se menționează în Manifestul proiectului, care poate fi accesat aici.   

Rememorarea Fenomenului Piața Universității reprezintă o inițiativă colectivă a Rectoratului Universității din București, a Facultății de Istorie, a Facultății de Științe Politice, a Muzeului Universității din București și a Centrului de Cercetare a Totalitarismelor „Hannah Arendt”.

Pe măsură ce condițiile impuse de pandemia COVID-19 vor permite, Universitatea din București va organiza mese rotunde și dezbateri pe această temă. De asemenea, avem în vedere deschiderea spre vizitare de către public a Balconului Universității de la „km 0 al democrației românești”.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vlad Ristache, medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Chimie, s-a gândit să fie profesor: Mi se pare că ai nevoie de un har, să explici o noțiune complicată într-un mod foarte simplu și să înțeleagă absolut toată lumea, la orice nivel ar fi elevii

Vlad Ristache, medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Chimie în 2023, este în prezent student în anul I la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București…
Vezi articolul

Școlile din Dolj, obligate de inspectorat să facă urgent plata contribuțiilor pentru profesori și angajați / Ministerul Educației cere inspectoratelor să dea raportări în privința cheltuielilor

Au fost identificate nereguli în privința plății contribuțiilor de către unele școli din Dolj, potrivit surselor Edupedu.ro. Inspectoratul Școlar Județean Dolj ar fi cerut unităților de învățământ să facă urgent…
Vezi articolul

De ce educația riscă să intre în colaps fără salarii mărite: veniturile sunt umilitoare, absolvenții buni fug de catedră, profesorii sunt îmbătrâniți, în școli sunt sute de pensionari sau necalificați

Rezultatele sistemului de educație din România sunt catastrofale, cu analfabetism și scădere dramatică la matematică. Una dintre principalele cauze este resursa umană: cu salariul de intrare în profesie de 2.400…
Vezi articolul