Povestea lui George Eastman, creatorul Kodak și omul care a marcat istoria fotografiei – Cultura la dubă

91 de vizualizări
George Eastman
Până de curând, porneam în călătorii cu aparatul foto în bagaj. Acum, dacă ieșim la aer curat și privirea ne este atrasă de o frumoasă clădire istorică, de o magnolie proaspăt înflorită sau de un graffiti reușit, tindem să ne răscolim buzunarele, să scoatem telefonul mobil și să facem o poză. Avem la dispoziție filtre, setări de lumină și contrast, totul la distanță de câteva butoane.

Însă înainte, multă vreme, fotografia a presupus manevrarea unor echipamente grele și costisitoare, astfel că ceea ce e perceput acum drept o pasiune relativ la îndemână reprezenta altădată apanajul unui grup restrâns de experți.

Pentru primii pași în ceea ce privește accesibilizarea fotografiei a fost nevoie de un inovator. Mai exact, de George Eastman, fondatorul cunoscutei companii Kodak. George Eastman (1854-1932) a fost un filantrop și pionier al artei fotografice. Când avea 23 de ani, un coleg cu care plănuia să plece în vacanță l-a îndemnat să aducă și o cameră foto, pentru a-și documenta călătoria și a imortaliza momentele speciale.

Printre sutele de mii de fotografii din colecția Muzeului George Eastman se numără fotografii cu sculptorul român Constantin Brâncuși, realizate de Edward Steichen, momente surprinse în timpul Primului Război Mondial, portrete ale pictoriței suprarealiste Frida Kahlo, realizate de Nickolas Muray.

Citește pe Cultura la dubă articolul semnat de Alina Cristea

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Iulian Cristache

Federația Părinților, după reducerea numărului de ore: Va fi dezastru la Evaluarea Națională și Bacalaureat, dacă nu se modifică și programa școlară și dacă nu se implementează obligatoriu Școala după școală

Reducerea cu 5 a numărului de ore pentru elevii de gimnaziu și liceu, “fără corelarea cu programele școlare și fără un program obligatoriu Școala dupa școală, va duce la un…
Vezi articolul