Premierul Cîțu justifică eliminarea transportului gratuit pentru studenți: „Nu există nimic gratuit pe lumea asta”. Legea 96/2006 prevede că parlamentarii au transportul gratuit și nelimitat pe toate categoriile de trenuri

6.129 de vizualizări
Foto: gov.ro
„Nu există nimic gratuit pe lumea asta”, a declarat premierul Florin Cîțu joi seara, în încercarea de a explica motivele eliminării gratuității pentru studenți la călătoriile cu trenul, la clasa a II-a, măsură adoptată joi prin Ordonanță de Urgență. Statutul deputaților și senatorilor, aprobat prin Legea 96 din 2006, republicată, prevede pentru toți parlamentarii, pe durata mandatului de 4 ani, gratuitate nelimitată la călătoriile cu trenul, pe orice categorie de trenuri de călători.

Florin Cîțu a mai spus că „subvenţia înseamnă că luăm banii din taxele cetăţenilor şi îi alocăm aici (n.red. la facilitatea de transport pentru studenți), în loc să îi alocăm în altă parte”.

Declarația Premierului Florin Cîțu:

„Vreau să spun un lucru, nu există nimic gratuit pe lumea asta. Atunci, fiecare subvenţie care pleacă de la buget eu o analizez prin două filtre: costul de oportunitate, dacă există altceva pe care l-aş putea face mai profitabil şi vorbim de orice subvenţie de la buget, şi impactul acelei subvenţii, pentru că sunt şi subvenţii pe care le dăm şi au un impact pozitiv în economie. Eu am luat o decizie în ceea ce priveşte această măsură de a subvenţiona doar 50% din biletul de tren (…); eu spun că subvenţionăm de la buget 50% din biletul de tren pentru studenţii până la 26 de ani”, a spus Cîţu.

Prevederea din Legea 96 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată:

Articolul 45 (1) Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători. Biletele de călătorie se vor elibera pe baza legitimaţiei de deputat sau de senator”.

Cheltuielile cu transportul pentru deputați, suportate din bugetul Camerei Deputaților, pot fi văzute aici.

Cheltuielile cu transportul pentru senatori, suportate din bugetul Senatului, pot fi văzute aici.

Cîțu a mai adăugat că a primit multe mesaje de la tineri care au 24 de ani, nu sunt studenţi şi plătesc 100% transportul, iar unii dintre ei au loc de muncă, alţii nu.

“Aceşti tineri mi-au spus – cu ei ce se întâmplă, de ce îi discriminez? Asta este o altă discuţie. (…) Nu am încă un răspuns pentru acei oameni, asta este o discuţie pe care ar trebui să o avem în societate. (…) M-am uitat ce se întâmplă în Uniunea Europeană şi nu există în nicio ţară, era doar Luxemburg, nu putem să ne comparăm cu Luxemburg, România era singura ţară unde exista această gratuitate, acest 100%. Ne-am uitat la impactul negativ pe care l-a avut pentru industrie, pentru că a însemnat costuri mai mari pentru industrie. Dintr-odată aveai nevoie de mai multe vagoane, aveai nevoie de costuri de mentenanţă mai multe, poate să angajezi mai mulţi oameni. Deci, repet, nu există nimic gratuit. Nu numai faptul că subvenţia înseamnă că luăm banii din taxele cetăţenilor şi îi alocăm aici, în loc să îi alocăm în altă parte, dar am creat şi costuri în plus pentru o companie care nu este pe profit şi acea companie ne-a cerut mai mulţi bani să îi subvenţionăm după aceea costuri mai mari”, a afirmat Cîţu. 

Reamintim că Guvernul a eliminat joi, prin ordonanță de urgență, gratuitatea călătoriilor pentru studenți, pe calea ferată, beneficiu introdus în 2017.

Foto: gov.ro


7 comments
  1. Nu ne putem compara cu Luxemburg, nu ne putem compara cu orice alta tara din UE, cand la noi invatamantul e la pamant si in politehnici predau profesori care trebuiau sa se pensioneze la revolutie. Aceste comparatii sunt nule avand in vedere ca in nicio industrie nu excelam, si suntem cu economia la pamant, noroc ca au introdus acest gunoi, acum economia va creste exponential.. cat o sa mai furati asa tara asta, sper sa se trezeasca tinerii si sa nu mai plece din tara sa va dea pe voi jos cu gandirea voastra scoasa de la naftalina.

  2. Perfect de acord. Am fost student și aveam cupoane care imi subvenționa jumătate din călătorie. Îmi era suficient sa vin o data pe luna acasă. In condițiile actuale nu înțeleg de ce se revolta aceasta parte a studenților. ( Nu știu cum sa se afirme? Sau poate vor sa-și justifice locul pe care-l ocupa in Sindicate?)

    1. Ai cheltuit banii statului degeaba ca student. Imi subvebtionau, nu subventiona, domnule absolvent de studii suoerioare

  3. Dar parlamentarii de ce au atatea gratuitati, privilegii, chirii platite in mii de euro,iarV ceilalti angajati nu ? Ei sunt mai presus de lege? Sunt asa de ne,,necajiti”, ca trebuie sa platim toti pentru imbuibarea lor? Dreptate pentru toti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Drept la replică

Bogdan Cezar Alexandru a trimis redacției Edupedu.ro un drept la replică referitor la articolul Numire controversată în guvern: Bogdan Cezar Alexandru, șeful comisiei de BAC în cazul suspiciunilor de fraudă…
Vezi articolul

Guvernul României: Definirea manualului şcolar ca „bun de interes public” și „principal instrument de lucru al elevului” nu mai reflectă actualitatea realității din societate

„Definirea manualului şcolar ca „bun de interes public” și „principal instrument de lucru al elevului” nu mai reflectă actualitatea realității din societatea națională și internațională, raportat la diversitatea și importanţa…
Vezi articolul

Vinerea următoare școlile vor raporta rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna aceasta, anunță ministrul Educației, care spune că a ales acest „criteriu de departajare” fiindcă altfel școlile și grădinițele ar fi rămas închise „o bună perioadă de timp”

Vinerea următoare școlile vor raporta rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna aceasta, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.…
Vezi articolul