“Primul caz în care o instanță din România acordă despăgubiri pentru discriminare lingvistică”: Ministerul Educației și Inspectoratul din Cluj trebuie să plătească 60.000 de lei pentru un grup de elevi maghiari, în urma desființării unei clase de liceu

3.190 de vizualizări
identitatea de gen
Foto: Pixabay.com
Ministerul Educației și Inspectoratul Județean Cluj trebuie să plătească despăgubiri în valoare totală de 60.000 de lei pentru un grup de zece elevi discriminați, în urma unei decizii din 2019 a Curții de Apel București confirmate, în septembrie 2021, de Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit unui comunicat al unei asociații clujene care s-a ocupat de caz în sprijinul acelor minori. Aceasta arată că respectivul dosar, legat de închiderea unei clase a unui liceu clujean, este relevant prin faptul că este primul în care o instanță din România acordă despăgubiri pentru discriminare lingvistică.

Potrivit comunicatului transmis de asociația Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI), Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, în septembrie a.c., un recurs depus împotriva unei hotărâri a Curții de Apel București care constata vinovăția Ministerului Educației și a Inspectoratului Școlar Județean Cluj în cazul Liceului Apáczai, vinovăție constatată inițial de Tribunalul București. Aceasta înseamnă că decizia Curții de Apel devine definitivă. 

Curtea de Apel a decis, în decembrie 2019, că 10 elevi maghiari din Cluj Napoca trebuie să primească despăgubiri de câte 6.000 de lei, pentru faptul că, în 2016, ISJ Cluj decisese prin discriminare să închidă o clasă de arte plastice din Liceul Teoretic Apáczai Csere János, potrivit AGFI. 

Cazul, pe scurt, conform prezentării făcute de asociația citată:

  • În 2016, inspectorul general de atunci, Valentin Claudiu Cuibus, a decis că nu va aproba funcționarea singurei clase de arte plastice în limba maghiară din județul Cluj pentru cei 16 elevi care au optat să înceapă clasa a 5-a în aceasta. Un secretar de stat responsabil cu educația în limbile minorităților, Andras Kiraly, nu a contribuit în niciun fel la soluționarea situației.
  • În 2017, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a constatat că ISJ Cluj i-a discriminat pe acei elevi. În temeiul deciziei CNCD, 12 dintre cei 16 elevi au reafirmat opțiunea lor pentru acea clasă, dar hotărârea Consiliului a fost ignorată atât la nivelul ISJ, cât și la Minister, niciuna dintre instituții neluând vreo decizie privind înființarea clasei respective.
  • În 2018, zece dintre elevi au acționat în judecată ISJ și Ministerul Educației la Tribunalul București. Acesta a hotărât, în 8 noiembrie 2018, ca fiecare reclamant să fie despăgubit cu 5.000 de lei.
  • Pârâții și reclamanții au atacat hotărârea Tribunalului București, iar în decembrie 2019 Curtea de Apel București a constatat din nou vinovăția Ministerului Educației și a inspectoratului și a majorat despăgubirea la 6.000 de lei per elev.
  • Hotărârea CAB a fost atacată prin recurs de către pârâți, dar recursul a fost respins de ICCJ prin hotărârea 1572/14.09.2021, cauza fiind închisă definitiv.

AGFI arată că, potrivit cunoștințelor organizației, “acesta este primul caz în care o instanță din România acordă despăgubiri pentru un caz de discriminare lingvistică”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cu siguranță este mai mult decât un eșec, este dramatic, spune Sorin Cîmpeanu despre „Generația 2022”, din care doar 84 de mii de copii au luat Bacul, din cei 204 mii care au intrat în clasa I în 2010 / „Am cerut imperativ”, pentru astăzi, o analiză cu privire la diferența dintre cei 40.000 care au început clasa a XII-a în septembrie și nu au mai ajuns să se înscrie la Bacalaureat

Ministrul Educației a anunțat că „a cerut imperativ” o analiză pentru situația celor peste 40.000 de elevi care deși au fost înscriși în clasa a XII-a în septembrie 2021 nu…
Vezi articolul