Profesorii de 10 la Definitivat 2023, din județul Alba: Vreau să cred că pot aduce o schimbare, doar prin munca și plăcerea de a lucra cu copiii / Am avut onoarea de a avea cei mai buni profesori și acest lucru s-a văzut în rezultatele obținute

826 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Patru profesori au reușit performanța de a obține 10 pe linie, la Definitivat 2023, în județul Alba. Jurnaliștii de la Alba24.ro au discutat cu cei patru profesori, pentru a vedea ce i-a determinat să aleagă o carieră în educație și ce opinie au despre examen și activitatea din învățământ.

Candidații care au luat note maxime la Definitivat 2023 în județul Alba

Andreea Dumitru, profesor învățământ primar la Scoala Gimnazială Săsciori, Răchita:

„Subiectele mi s-au părut ușoare, comparativ cu examenul de definitivat la română pe care l-am dat acum doi ani. Atunci mai aveam nevoie de doar două sutimi pentru promovare, așa că m-am ambiționat si acum am reușit. Vreau să cred că pot aduce o schimbare; doar prin munca și plăcerea de a lucra cu copiii din școală. Îmi doresc să continui, să-i ajut să evolueze în viață”.

Ioana Mădălina Gligor, profesor Educația Muzicală și Studii Teoretice la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș:

”Examenul nu mi s-a părut greu, chiar dacă a fost mult de scris. Nu a fost nici ușor, consider că este cel mai important examen din viața unui profesor. 

Lucrez la colegiul din Sebeș de trei ani și pot spune, din activitatea de până acum, în specializarea educație muzicală, că este important acest domeniu în evoluția elevilor. Îi ajută să se dezvolte interactiv, să-și descopere eventuale talente, să se completeze, ca pregătire și evoluție în viață. Consider că ar fi oportună o armonizare a regulilor ce se aplică pentru elevi și profesori, astfel încât să fie susținută și activitatea noastră, dar și a copiilor”.

Ionuț Valentin Petaca,  profesor Limba și literatura Rromani maternă la Școala Gimnazială „Simion Balint”, Roșia Montană”:

„Nu mi s-a părut un examen ușor, însă am avut oportunitatea să tratez genul epic, pe care l-am aprofundat foarte bine. Am avut onoarea de a avea cei mai buni profesori și acest lucru s-a văzut în rezultatele obținute. Sunt la școala din Roșia Montană de cinci ani și am reușit, împreună cu elevii mei, să obțin rezultate. Am avut locul I la olimpiada națională de limba rromani (anul 2023 si 2022). Aș dori să dau copiilor o șansă, să îi pot ajuta în limita posibilităților mele, să le pot deschide ochii spre o carieră de viitor”.

Roxana Blaga, profesor învățământ primar la Școala gimnazială Daia Română:

„Examenul a fost de nivel mediu, un pic mai greu ca titularizarea de anul trecut.

În ceea ce privește activitatea din sistemul de învățământ, aș merge pe ideea necesității unei schimbări de mentalitate în rândul cadrelor didactice. Sunt necesare metode alternative și colaborarea din partea părinților, implicarea elevilor, astfel încât să-i ajutăm pe copii să acumuleze cunoștințele într-un mod interesant, să nu fie o corvoadă pentru ei, să le placă activitatea de la școală. 

Am un an de experiență la catedră. Am 43 de ani și m-am reprofilat din domeniul vânzări, unde am avut contact cu oamenii, am făcut psihopedagogie, aș putea spune. M-a inspirat să aleg o carieră în educație experiența mea în pregătirea fetei mele la școală. Un model pentru mine este și sora mea, profesor de engleză”.

Citește și:
Harta notelor de 10 la Definitivat 2023 / Peste 5.900 de profesori au promovat, dintre care 117 cu media 10

1 comment
  1. Ma bucur sa citesc un articol in care nu se mai da in profesori si unde candidatii spun ca au avut profesori buni!
    in sfarsit!!
    Poate,poate nu e pierdut totul!
    Felicitari pentru rezultate,rabdare pentru cele “4-5 ore” (asa cum cred “habarnistii” care adora sa se auda vorbind) si putere de munca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Povestea demisiei președintelui Universității Stanford: acuzații de fraudă și manipularea imaginilor și primul premiu George Polk pentru jurnalism pentru un ziar condus de studenți de la care a pornit ancheta. Raportul, însă, îl exonerează pe Tessier-Lavigne de toate acuzațiile

Marc Tessier-Lavigne, președintele Universității Stanford, a fost acuzat că a manipulat datele și imaginile din mai multe articole științifice la care a fost coautor sau pe care le-a coordonat, publicate…
Vezi articolul
Calendar Bacalaureat 2020

USR acuză PSD şi PNL că încearcă să blocheze predarea educaţiei sexuale în şcoli: A fost introdus acordul scris al părinţilor, iar ”educaţia sexuală” a fost înlocuită cu ”educaţia sanitară”

USR acuză PSD şi PNL de ”o înţelegere iresponsabilă pentru viitorul copiilor”, întrucât încearcă să blocheze predarea educaţiei sexuale în şcoli, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea USR…
Vezi articolul