Profesorul Răzvan Cherecheș, despre curentul anti-vaccinare în România: Nu ne putem aștepta ca o populație care a trecut printr-un sistem educațional subfinanțat să înțeleagă statistici, să înțeleagă diferența dintre ADN și ARN / Cred că avem în momentul ăsta un segment din populație care nu poate fi abordat. Trebuie să-i lăsăm în pace să continue să-și ducă “lupta”

29.338 de vizualizări
Foto: Facebook.com/ Razvan Chereches
Nu ne putem aștepta ca o populație care a trecut printr-un sistem educațional subfinanțat să înțeleagă statistici, să înțeleagă diferența dintre ADN și ARN, spune profesorul universitar Răzvan Cherecheș despre apariția și răspândirea curentului anti-vaccinare în România. La un webinar de informare organizat de Colegiul Medicilor din România, Cherecheș a spus că “cei care vor să continue să lupte contra ocultei mondiale nu avem ce să le facem. Deci trebuie să-i lăsăm în pace să continuie să-și ducă lupta”.

Specialistul a explicat faptul că începuturile mișcării anti-vaccinare au fost, în opinia sa, în perioada campaniei de vaccinare anti-HPV.

“Mișcarea anti vaccinare în România A început să prindă entuziasm și curaj în timpul vaccinării anti-HPV. Atunci când, dacă ne aducem aminte, nu s-a făcut o campanie de informare corespunzătoare, ci mai degrabă părinții erau puși să dea o declarație că nu sunt de acord să-și vaccineze copiii, ceea ce a fost văzută ca o impunere. A fost făcută pe finalul mandatului de ministru al domnului ministru Eugen Nicolaescu și a fost forțată abordarea. La asta au contribuit și problemele frecvente de distribuție și achiziție a vaccinurilor, vaccinul antigripal și restul vaccinurilor, ceea ce a dus la sincope în accesul la vaccinuri și a alimentat toate teoriile conspiraționiste care funcționează la nivel global.

La asta contribuie și toate teoriile naționalisto-mistico-dacice care, iarăși, hrănesc o gândire magică care e mult mai romantică decât “există un virus și există un vaccin pentru el”. Pe partea cealaltă e o teorie foarte romantică în care cetățeanul e un luptător pentru dreptate și adevăr și acolo, undeva în America, există un om rău care are un plan să-l urmărească pe micul erou și eroul împrăștie lumină în jurul lui. E o viziune foarte romantică și din nefericire Ministerul Sănătății la noi, pe partea de comunicare, a eșuat lamentabil din nou, și din nou, și din nou, și ai eșuat în a transmite un narativ care să aibă sens. Povești care să convingă oameni, povești cu care oamenii să se poată conecta.

Adică nu ne putem aștepta ca o populație care a trecut printr-un sistem educațional subfinanțat, și care n-am mai făcut educație pentru sănătate de mulți ani, din cauza disputelor, să înțeleagă statistici, să înțeleagă diferența dintre ADN e și ARN, adică avem și profesia medicală oameni care nu înțeleg diferența dintre ADN și ARN.

Cred că avem în momentul ăsta un segment din populație care nu poate fi abordat. Adică cei care vor să continue să lupte contra ocultei mondiale nu avem ce să le facem. Deci trebuie să-i lăsăm în pace să continuie să-și ducă “lupta””, a mai spus Răzvan Cherecheș.

Prof. Univ. Dr. Habil. Răzvan M. Cherecheș este profesor de sănătate publică, director al Departamentul de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Foto: Facebook.com/ Razvan Chereches


48 comments
  1. @morț
   “Ses propos ne sont donc en aucun cas ceux de l’Inserm. Depuis ses débuts, la pandémie de Covid-19 fait fréquemment l’objet de prises de paroles inexactes, de désinformation ou de rumeurs.”
   😂Lasa-ne, mă! Hai, szia🏳️‍🌈

   1. @ B/ou/
    Ai învățat ceva, nu mai confunzi parafraza cu citatul. E un progres pentru tine…
    Dar nu ai urmarit ce spune geneticiana pana la capăt !!!!
    Chiar înțelegi limba lui Pro(u)st sau mai pierzi cate o vocală pe ici, pe colo ?
    Știi doar: ,,S-a dus la Paris bou (!) și s-a intors trans..,,
    Esti superficial si impulsiv, sari sa impungi pe toti cei cu care nu esti de acord. Nu vii cu argumente, esti un neo-marxist “cultural” tipic.
    In final, nu faci decat sa strici din nou si din nou iahnia de fasole cu bunatate de ciolan afumat…
    Continuă !

 1. @serban
  Dincolo de țâfna raspunsului (iritare, deja?; ce o sa faceti un an de acum incolo tot auzind de oameni care, blasfemie, se vaccineaza?), dincolo de faptul ca fiecare e liber sa se laude cu ce vrea, ai reusit, fara sa vrei desigur, sa dai cuvantului “gloata” un sens nou: o “adunatura” nu de mujici, ci de oameni inteligenti.

  1. Domnul Șerban o să vă bage fără îndoială în categoria gloată. Urmează represalii. Argumente sigur nu, ar fi pierdere de timp pentru un cetățean convins că gloata nevacciniștilor este cea câștigătoare.

   1. Sunt pregatit. Oricum, pare din categoria “copii si juniori”. Mai are pana la infatuarea sfertodocta a altor atotstiutori pereni de pe aici care dau citate in latina. Si pentru ca anticipez si alte reactii, o sa le raspund tot cu citate din limba lor preferata🤣: “Aquila non capit muscas”.

 2. Mă scuzați,dar după câte înțeleg de la dvs cei care susțin campania anti vaccinare habar nu au genetica ,sau structura moleculară și implicarea agenților ribonucleici ARN și ADN in organism uman,nu? Doar dvs sunteți o somitate in domeniu,nu? Serios? Cred că trăiți în propria dvs bula ,și habar nu aveți cu oamenii se informează ,și sunt și surse ,clare bine definite și oficiale despre aceste cercetări și nouă variantă,versiune de a se creea un vaccin care o rata foarte mare de a produce anumite modificări genetice in timp! Habar nu a veți că aceste vaccinuri care au ieșit pe piața ,pe repede înainte,au sărit anumite faza de cercetare,lucru confirmat și de unul dintre doctori care au lucrat la acest vaccin la Pfizer și care a plecat ,și a dat demisia,pentru că nu a vrut să fie responsabil la o asemenea nemernicie! Un vaccin primește omologarea doar după ce au fost analizate în clar efectele sale secundare pe termen scurt,mediu și lung! Punct! Unde sunt aceste analize, cercetări, constatări? Nicăieri,noi suntem cobaii acestui vaccin ,abia peste 1-2 ani va da un raport în clar asupra efectelor secundare masive la nivelul global,daca nu va fi măsluit , bineînțeles! Apropo aveți impresia că o celulă mesager inoculată in organism ,și care poarta in interior chiar și mascat o secvență ARN a acestui coronavirus,va trece neobservata pe lîngă sistemul imunitar de aparare? Acele celule T, limfocite,și se va saluta ,doar cu structura ribonucleica sau dezoxiribonucleica a organismului,fara sa o deranjez? Ați stat de vorbă dvs cu ea ,sau noi suntem prea idioți și putem fi prostiți in fața?!

  1. Ati formulat acest scurt discurs exceptional. Nu am putea sa il dam si la televizor, radio….poate nu e tirziu sa mai salvam citiva oameni. Chiar daca sint mai inculti cum spun multi, din propaganda pentru vaccin. Am avea nevoe si de acesti oameni.
   Sint de aceeasi parere. Nu am prea multe facultati, dar cred, ca oamenii nu au fost informati. Din toti pe care ii cunosc multi au facut vaccinul pt ca au fost obligati de imprejurari. “Nu poti lucra fara vaccin. Nu poti calatorii fara vaccin. Si multe altele. ” Deci au fost fortati direct sau indirect.

 3. @ Rezident
  Si inca o intrebare, va rog : cei 25% (sau cati or fi) care au refuzat vaccinarea sunt ,,nationalisti mistico-daci,, cum afirma dl. Cherecheș ?

  1. Sunt antisemiti, recalcitranti,obscuri,ignoranti cacaciosi-in ochii guvernului ! “Strategicii “nu-si asuma nimic, mai cu seama crimele comise !

 4. @ Rezident
  Daca va referiti la comunicatul UMF Timisoara din 16 ianuarie, oricine poate sa vada cat e de neclar.
  La cadrele didactice fara activitate clinica apare cifra de 72.8% vaccinati, deci peste un sfert au refuzat vaccinarea.
  La cadrele didactice cu activitate clinica nu apare niciun procent. Daca aveti informatia ca s-au vaccinat 100%, 90% sau 75%, va rog sa indicati sursa.
  Multumiri anticipate !

 5. La banii pe care-i castiga poa’ sa predice orice varianta i se impune. Cum sa fii prof’ universitar si sa te faci ca nu pricepi cum sta treaba cu masca? Cum sa nu spui prostimii ca impusa pe termen mediu si lung ,,face mai mult rau decat bine” si ca-i impusa pentru ,,efect” psihologic, actionand ca un instrument de manipulare? Da’ daca dom profesor ar veni un ,,curent” ca cei cu barba mai mare de un cm. sa-si piarda locul de munca, sau sa nu mai poata calatorii, sau sa nu mai fie acceptati in restaurante, mall-uri etc.? E retorica intrebarea … sigur ca v-ati rade-o … si daca ar trebui sa slabiti (in cazul unui alt ,,curent” precum ca ,,obezitatea” ar face rau societatii) sunt sigur ca v-ati stradui sa va adaptati. Dar pana-i discutia numai de masca si vaccinare o ardeti pe aia ca idiotii nu inteleg ,,importanta masurilor”.

  1. @cercelush
   Pai se vede treaba, din ce scrii, ca nu mai e nevoie sa spuna nimic “prostimii”. “Prostimea” stie deja si nu accepta sa ia in discutie si alte argumente.
   Cat despre banii pe care-i castiga altul, asta e mereu obsesia oamenilor mici (nu de statura). Daca esti capabil, ia-i locul si castiga-i tu!
   Apropo, lectie de gramatica rapida, gratis, fara masca “manipulatoare” (sau “manipulanta”🤔, cercelush?): cand folosesti un verb modal (a putea), ai grija la infinitivul care urmeaza. Unde ai auzit tu de verbul “a calatorii?”. Ai scris?

 6. Nu mai spune! I-ai verificat tu pe toti si stii ce inteleg si ce nu? Sau… ai dat in bobi? Doamne, e plina lumea cu alde astia gen “cine-s eu inaintea mea”!

 7. Omu’ spune si el placa pe care a primit-o ca tema s-o recite. Cica ,,sistem educațional subfinanțat”! Deaia nu se vaccineaza loazele pt ca nu pricep cum sta treaba in statistici. Sigur ca si-a construit o imagine de pustnic prezentandu-se dupa unii ,,asa neingrijit”. Da-i pus sa faca pe ,,liderul de opinie”. Evident ca nu-si pune problema daca ,,statistica” e pe bune. A primit materialul si ,,recita” iar banu’ vine ca doar, la fel ca ceilalti, executa si nu discuta. Nu stiu de unde a scos-o pe aia cu omul rau din America. Saracu’! Doar la ce ,,studii” are sigur ca s-a prins ca ,,omul rau” nu-i din America. Mana si el turma in directia stabilita lansand ,,ideia” ca cei care se vacineaza sunt genii iar ceilalti idioti. Sigur ca sopul e ca si idiotii sa se vaccineze sarind in tabara ,,geniilor”. Da’ de ce nu vorbeste ,,nea caisa” cu cei care-l indruma sa vina cu impunerea prin lege si nu s-o scalde ca multe alte ,,recomandari” impuse din ,,pandemie”. Mai bine ar explica prostimuii ,,academic’’ cum se face ca termenul de ,,recomandare” brusc si-a schimbat sensul insemnand in pandemie ca-i obligatoriu astfel cel care n-a bagat la cap e catalogat de ,,formatorii de opinie’’ idiot si ca n-are compasiune.

 8. Partea proasta e ca marea majoritate a profesorilor de biologie sunt antivaccin. Daca nici ei n-au inteles nimic, nu cred ca e vorba doar despre subfinantare. Dimpotriva, statul a investit enorm ca ei sa faca niste facultati la buget:(

  1. Chiar nu aveți de unde să știți așa ceva, că majoritatea profesorilor de biologie nu se vaccinează. De unde aveți informația?

 9. Vaccinul HPV?Conform informațiilor din presa vaccinarea anti HPV a dus la moartea mai multor fete in India.Stidiul s-a întins pe mai multi ani.

 10. @ Ana si Bubu
  Ignorati pe cei care jignesc aiurea. Doar asta fac, indiferent de subiect. Au probleme…
  Cititi articolul din National, daca e fals e responsabilitatea ziarului. Eu cred ca nu.

  @ Edupedu
  Ar fi interesant daca ati da si noutati despre eventualele progrese in TRATAMENT, nu exclusiv aceste eforturi sustinute de a impinge profesorii la vaccinare.
  De exemplu, ce s-a întâmplat cu cele 10.000 tablete de Ivermectină donate la Matei Balș de Terapia acum o lună ?

 11. Poate ca EXPERTUL in vaccin anti-covid Cherecheș, de la Facultatea de Științe Politice, ar putea sa înceapă prin a-i combate față-n față pe ,,naționaliștii mistico-daci,, de la Universitatea de Medicină si Farmacie din Cluj. Unde mai puțin de 38% din profesori au acceptat sa se vaccineze. Sau pe cei de la Timișoara, unde ,,mistico-dacii” sunt spre 87% (doar 13% acceptand vaccinul).

  https://www.national.ro/social/semnal-dubios-profesorii-de-la-medicina-nu-se-vaccineaza-709026.html

  Un Politolog jenant (si jenat ?)

  1. Buna ziua,

   Comentariul dumneavoastră dezinformează și conține un atac la persoană. Știți foarte bine că la facultățile de medicină a completat chestionarul ministerului doar personalul care nu este implicat în spitale, medicii fiind vaccinați în etapa I. Pentru o dezbatere reală și echitabilă ne vedem nevoiți să moderăm comentariile, dacă există încalcă regulile bunului simț și transmit informații false. Sunt convins că sunteți de acord cu mine. Vă mulțumesc!

  2. @morț
   😂😅😂
   De ce dezinformati, domnule morț? De ce atacati? Nu te obosi sa-mi raspunzi cu B-uri si paranteze ca nu mai e fun. Ocupa-te de conduita, pare ca scârțâie!
   Si daca tot ma citezi, pune ghilimele! Hai, szia🏳️‍🌈!

  3. Nu are ce sa combată. Majoritatea profesorilor de la UMF Cluj și Timișoara sunt cadre medicale vaccinate deja în etapa I. Ce rost are sa te înscrii pe o lista de vaccinare când ești deja vaccinat? UMF Timișoara a și dat un comunicat oficial în această privință (se găsește și pe pagina de Facebook).

   Există tot felul de idei răzlețe pe internet, nu e nevoie să adăugați.

 12. @bubu
  Probabil esti dintre cei carora daca li se spunea ca imunizarea tine toata viata/tine 7 luni/tine o luna/tine o zi, ai fi avut acelasi raspuns. Poate daca ai citi cu atentie, te-ai regasi in articol.
  Altfel, sper sa te mai împrietenesti cu limba romana si sa n-o mai stâlcesti, nu de alta dar, in cazul in care COPIII tai iti citesc comentariul, poti APĂREA un pic jenant (si jenat).

  1. Ești plătit pentru asta? – văd că cerți pe toată lumea; în afară de i nu ai găsit altceva de ce să te iei? E foarte corect ce am spus cu durata imunizării, trebuiau să spună : nu știm!

   1. @bubu
    Sigur ca sunt platit. Dar cum de ti-ai dat seama?
    As mai corecta ceva (defect profesional), dar mi-e ca te superi iar. Renunt. Oricum trebuia sa plec deja la banca. Mi-au trimis Gates si Bigpharma niste maruntis.[Articol editat pentru a elimina majusculele din text]

 13. Ironic și auto-suficient, un adevărat inteligent. Doar că îi scapă că nu este vorba de un curent anti-vaccinist, ci mai degrabă pro-realist, pro-prudență, pentru că oamenii știu cine este Pfizer, cine este Moderna, stiu declaratiile lui Gates, etc. Basme despre un curent care nu există. Este vorba de oameni care sunt lucizi. Doar Chereches nu citeste altceva decât reclameleTV. Poate află sl ce mai spun medicii din alte târi și chiar din România.

 14. Platforma nu functioneaza de azi-noapte deloc. Isi face update-uri si isi cere scuze pentru ca nu functioneaza, fiind in optimizarea datelor. Este ora 11:20. Noi, profesorii, am ramas neprogramati. Platforma nu functioneaza(pentru a ne programa individual cu CNP pentru cand or fi locuri). Callcenterul nu vrea sa ne progeameze, ne trimite la platforma, pentru ca suntem profesori. Ce e de facut, dom’ Ministru cu fereastra la camasa??

 15. Înțelegem diferența dintre ADN și ARN, dar nu înțelegem cum poate o firmă de medicamente să anunțe că imunizarea ține 7-8 luni când ei vaccinează de 2 luni neștiind efectele secundare care pot apare pe termen mediu și lung. Cel mai elocvent exemplu e ca aceste așa zise vaccinuri sunt înregistrate ca dispozitive medicale și toată răspunderea ți-o asumi pe declarație pe proprie răspundere, dacă mori cine îți crește copii și cu ce, medicii s-au asigurat, copii lor primesc pensie!

  1. Da.Din cate am înțeles dai cu subsemnatul că îți asumi orice efect și neefect al vaccinări.Dar și la dentist semnezi că îți asumi daca ceva nu merge bine.
   Problema este că suntem cobai și …nimeni nu vrea asta.Nici macar acei soricei de laborator pe care se fac experimente.
   Ăștia ne vând acum la bucată să facă experimente pe noi.

   1. @prof???Ana
    Daca n-ai reusit sa gasesti ceva exemple de ”capete moarte” din cauza vaccinului, acum te vezi soricel invartind rotita in marea conspiratie mondiala a dezmembrarii oamenilor bucata cu bucata.
    Pana la urma omul are dreptate. Trebuie sa fiti lasati sa va luptati cu demonii astia care va ies in cale din mințile intunecate . La un moment dat veti înfrânge.

    1. 😂 Negati faptul că formula vaccinului este complet noua și insuficient testată?
     Nu suntem cobai daca se testează pe noi un medicament nou?Sunt și niște decese suspecte.Dati un search pe google!
     De aceea aștept să îl testeze pe alții și mă vaccinez și eu!
     Noroc!

     1. @prof???Ana
      Aham…Va sa zica ati googlit ce ati googlit, ati dat de niste “decese suspecte” (cate, unde, cand, de ce…?) si brusc, ati avut urmatoarele revelatii logice:
      1. “Formula vaccinului e noua”. Pai cum ati vrea sa fie daca virusul e nou-nout, scos din țiplă?
      2. “Vaccinul e nou, deci eu voi fi șoricel”. Nu sunteti dvs, au fost altii inainte care s-au oferit sa fie “cobai”. Si ce sa vezi? N-au frate nimic!
      3 ( Crème de la crème): ” Astept sa il testeze pe altii si ma vaccinez si eu”. O tactica/strategie de mare angajament. Va rog sa nu uitati, daca ramaneti ultima, in urma “alorlalti”, sa stingeti lumina. Nu ca ar mai fi nevoie, la cat de intuneric e…
      PS. Chiar, ati terminat totusi de numarat “capetele” alea rapuse de vaccin sau mai sărciuiți pe goagăl?

  2. Nu ați fost niciodată bolnav? Nu ați făcut tratamente? Orice medicament banal are o lungă listă de efecte secundare, începând cu cele mai frecvente ( cele inofensive) și sfârșind, unele dintre ele, cu…decesul. Citiți prospectul Paracetamolului; te informează, clar nu îți vor crește copiii dacă pățești ce scrie acolo. Și e doar un biet Paracetamol.
   Oricum, dacă dvs considerați că toți cercetătorii planetei s-au decis să ne omoare, nu trebuie să vă vaccinați, e mai bine așa.
   Eu m-am vaccinat deja, mi-am asumat bucuroasă riscul, care o fi el.

   1. La paracetamol se știe ce efecte are,la vaccinul acesta nu se știe.De asta nici nu aveți o lista luuunga cu efecte secundare pentru că or să le afle de la noi peste 1,2,20 de ani.

    1. @prof???ana
     Sa le lasati atunci o adresa unde sa va contacteze. Sau mai bine stabiliti o intalnire. Dupa 20 se ani. Ca in carte. Cum “care carte?”

     1. Nu aduceți argumente logice in sprijinul afirmațiilor dumneavoastră.
      Caragiale stârnea admirația și râsul prin ridiculizarea prostiei altora ,dvs incercati in mod ieftin să îl imitați.

    2. Ideea era că oamenii înghit paracetamolul fără să clipească, în ciuda posibilelor efecte secundare destul de grave, deși producătorul nu își asumă nimic. Nici nu cred că mai citește cineva prospectul.
     Niciunui medicament nu i s-au cunoscut efectele pe termen lung atunci când a fost pus pe piață, normal.

    3. @ana
     Sunteti sigura ca doriti sa incepem o discutie despre Caragiale? Cat despre prostie, nu e nevoie sa fie ridiculizata, ci doar scoasa la suprafata. Reusiti cu brio si fara alte interventii.

    4. Ana,din păcate sunt în prospectul vaccinului 22 de efecte secundare, inclusiv moartea. Și la finalul prospectului este specificat că studiile clinice NU sunt încheiate. Tu rămâi în pace,că,,ochi au și nu vor vedea,urechi au și nu vor auzi.”

   2. Daca faci comparatie intre paracetamol si vaccin, pricepe oricine ca te.ai vaccinat odata cu gloata si fara sa te mai si lauzi cu asta

    1. Comparația avea scopul demonstra că orice medicament, chiar și cele de uz curent, pot avea reacții adverse grave și că producătorul nu își asumă nicio responsabilitate.
     Ar fi fost mai potrivit, poate, să renunț la argumente și să mă exprim ca dumneavoastră; eu fac parte din gloata celor care se vaccinează, dumneavoastră din gloata celor care nu se vaccinează. Concret, puteam să mă rezum la ” Rămâi tu în gloata ta!”. Asta nu ar mai fi schimb de idei, ar fi ca o ceartă în fața porții.
     Nu mai intrați în discuții cu de-ăștia ca mine, membri de gloată, mergeți către grupuri mai selecte, cu mine vă pierdeți timpul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul local Piatra Neamț vrea să aprobe în luna august burse școlare pentru „semestrul al II-lea”, deși organizarea pe semestre a dispărut de un an / Șefa inspectoratului școlar Neamț: Am cerut informații suplimentare. Bursele s-au dat la timp

Consiliul local Piatra Neamț a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind numărul și cuantumul burselor școlare pentru elevii din Piatra Neamț, pentru semestrul II din anul școlar…
Vezi articolul

UPDATE Întârzieri la plata burselor la Facultatea de Business și Turism din cadrul ASE, reclamă studenți care spun că nu știu nici cuantumul acestora / Rectorul Nicolae Istudor spune că afirmații din scrisoare nu sunt adevărate și prezintă cauzele întârzierilor

Bursele aferente lunii octombrie 2023 nu au fost încă acordate la Facultatea de Business și Turism din cadrul Academiei de Studii Economice din București, iar cei care urmează să le…
Vezi articolul

Agenția care acreditează școlile neagă toate acuzațiile Oanei Moraru, iar aceasta amenință cu instanța și cere demisia șefului agenției. ARACIP: Școala privată nu poate începe cursurile în acest an şcolar

“Respingem cu fermitate acuzațiile de abuz în serviciu”, spune agenția din subordinea Ministerului Educației care se ocupă de acreditarea și autorizarea școlilor. Într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro, ARACIP informează că…
Vezi articolul