Protest al elevilor din Constanța și București anunțat la Ministerul Educației, pe tema transportului gratuit

242 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Adriana Neagoe
Asociația Elevilor din Constanța și Asociația Elevilor din București și Ilfov anunță că “organizează astăzi la ora 10:00 în fața Ministerului Educației și Cercetării un protest în urma publicării un proiect de Ordonanță de Urgență ce prevede modificarea Legii Educației în așa fel încât dreptul elevilor la transport județean gratuit să fie eliminat, fiind înlocuit cu decontul navetei”.

Într-un comunicat trimis Edupedu.ro, asociațiile de elevi din România trag încă un semnal de alarmă cu privire la intenția decizia Guvernului de a emite o Ordonanță de Urgență care elimină gratuitatea la transport din Legea educației.

Redăm comunicatul elevilor:

„Guvernul României, la inițiativa Ministerului Educației și cu complicitatea Ministerului Transporturilor și Dezvoltării, vrea să condamne elevii din România la abandon școlar printr-o ordonanță care elimină gratuitatea la transportul județean și interjudețean rutier (cu autocarul sau microbuzul), prevăzută în Legea educației naționale”, se arată în document. 

Care este problema pe care o semnalează elevii: 

Legea nr.226/2020 de completare și modificare a Legii educației, adoptată în toamna anului trecut prevede gratuitatea la toate tipurile de transport pentru elevii, pe tot parcursul anului calendaristic. 

Articolul 84, alin. (1) precizează 

Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Totuși, atunci când vorbim de transportul județean, categorie de transport care a avut mereu probleme, afectând în mod direct elevii și cifra ratei abandonului școlar, obligațiile atât autorităților locale, cât și a celor centrale, au fost ignorate cu o lipsa de asumare evidentă. 

La nivel județean nu au fost încheiate contracte așa cum prevede Legea serviciilor transport public local 92/2007 și în conformitate cu Regulamentul european 1370/2007, acest lucru rezultând la zeci de mii de elevi navetiști care și-au achiziționat din buzunarul propriu  abonamente de călătorie, deși ar fi trebuit să beneficieze de ele în mod gratuit. 

La nivel central, autoritățile nu au prevăzut banii necesari în bugetul de stat, fapt ce a urmărit tergiversarea respectării Legii nr. 226/2020. 

Guvernul, împreună cu consiliile județene au obligația de a pune în aplicare gratuitatea la transport, exact așa cum prevede legea

În aceste momente, Guvernul României prin ministerele implicate în transportul elevilor arată intenția clară de a lăsa elevii deoparte și de a îi condamna pe cei din mediile dezavantaje la abandon școlar, prin emiterea unei ordonanțe care să modifice prevederile legale care acordă  gratuitatea. 

Impunerea unor tarife maximale s-a devenit în trecut a fi ineficientă, întrucât metodele de calcul folosite de autorități au determinat stabilirea unor tarife mult mai mici decât prețul real al abonamentelor. Mai mult, decontarea ulterioară a abonamentului presupune că elevul trebuie să dispună de suma necesară pentru a-l achiziționa, apoi să își recupereze banii. Acest lucru nu se poate realiza pentru elevii care nu ai banii necesari pentru a cumpăra un abonament, fapt ce ne arată că această ordonanță are doar efect negative asupra elevilor. 

“De 8 ani de zile sunt aceleași discuții, ne-am săturat! După ce am reușit sa avem o lege foarte bună care prevede transportul gratuit pentru elevi, Guvernul vrea să o schimbe. Scopul Guvernului în aceste momente este de a pune interesele transporturilor pe primul loc, uitând de elevii aflați în nevoie și care au nevoie de măsuri clare pentru a avea acces la educație. Legea trebuie aplicată și orice tentativă de amânare a acestui lucru arată că nepăsarea față de elevi a ajuns la cote maxime. Se pare că în fiecare an, decidenții vin cu o nouă variantă prin care să se scutească de la respectarea și punerea în aplicare a legii. De ani de zile suntem bătaia de joc a Guvernului. 

După ce că în perioada pandemiei statul nu ați fost în stare să asigurați accesul la educație, acum când elevii pot merge fizic la școala să recupereze o parte din materie, îi obligați să facă eforturi financiare uriașe sau chiar să stea acasă și să nu mai meargă la cursuri. 

Este deja destul de clar că și acest Guvern urăște elevii și studenții și îi vrea condamnați la sărăcie.” -Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC. 

“În ultimul timp, guvernanții nu par să ţină cont de echitate și egalitate de șanse, în ciuda faptului că au speranța ca viitorii tineri să fie educaţi, să fie  specialiști. Prin această modificare, peste 400.000 de elevi navetiști vor fi supuși unei discriminări în plan socio-economic. Dacă aceasta decizie va fi definitivă, nici nu cred că mai este moral să se vorbească absenteism și abandon școlar ca erori în  educaţie, când principala vină va fi în mâinile reprezentanților.”Ioana Nunu, președinte AEBc 

“Iată că, la un an după ce am obținut dreptul gratuității la transport, luptăm și mai aprig tot pentru același drept, pe care guvernanții doresc să îl ignore. De regulă, un elev navetist plătește în jur de 400 de lei pentru un abonament. Acest OUG face decontul aproape imposibil, raportându-ne la sumele exorbitante care le sunt cerute într-adevăr elevilor pentru a ajunge la unitatea de învățământ de proveniență. În cazul în care această ordonanță va fi aprobată, rata de abandon școlar va crește, lăsând mii de elevi navetiști fără acces la educație. ”-Ana-Maria Groza, președinte AEBI

“Cu toate că Ordonanța de Urgență menționează că elevilor li se vor deconta cheltuielile de transport, NU înseamnă că aceștia vor avea gratuitate. Spre exemplu, un bilet de autocar pe distanța de 45 km costă aprox. 18 lei tur-retur. Dacă este să ne luăm după modificările propuse de guvern, un elev va primi 75 de lei dacă se consideră doar 45 km, adică doar tur, iar 150 dacă returul este adăugat la kilometraj. În orice caz, ambele sume nu se apropie de cei 360 lei/lună pe care îi are de plătit elevul dacă merge zilnic la școală. Astfel, gratuitatea transportului continuă să fie doar un vis pentru elevii navetiști.” – Matei Canavea, președinte AVE

,,Aceste acțiuni conturează definiția nepăsării. Atenția noastră se îndreapta spre elevii din climatele defavorizate, preconizând, de altfel, ca efect, abandonul școlar masiv. Gândind rațional conducătorii ar trebui să inițieze acțiuni care într-un final au ca și scop încurajarea și motivarea elevilor, totuși dacă privim situația de față observăm un peisaj mult prea placid.”-Miclea Partenie, președinte AEMs

“Este inacceptabil ceea ce se întâmpla la nivelul educației în România. Cu toții știm că decontul nu este o măsură eficientă pentru transportul elevilor, deoarece nu se acordă în totalitate. Autoritățile ar trebui să își asume gratuitatea transportului elevilor pentru a nu ajunge la o rată mult mai mare a abandonului școlar. Elevii vor transport gratuit așa cum prevede legea!”-Buda Paula, președinte AEM

Știre în curs de actualizare

Foto: Inquam Photos – Adriana Neagoe


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Solicitările profesorilor dau peste cap calculele pentru buget. Sorin Banciu: Nu producem atât de mulți bani. Florin Manole: Ar costa 16 miliarde ce au cerut sindicatele. Cristian Seidler: Au rămas 7 miliarde, dar tot profesorul să fie solidar, nu-i așa?

Toată lumea pare să fie de acord că Educaţia este o prioritate, însă matematica le dă bătăi de cap politicienilor, potrivit TVR. Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului,…
Vezi articolul

Banii de vouchere educaționale pentru elevi întârzie. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene evită să comunice data în care vor fi virate sumele pe carduri și susține că așteaptă o aprobare de la Comisia Europeană

Într-un răspuns la o solicitare Edupedu.ro adresată Ministerului de Investiții și Proiecte Europene, în care am întrebat în ce zi și în ce lună vor fi virați banii pe carduri…
Vezi articolul