UPDATE Protest la școala gimnazială din Filiași, unde directorul ar fi fost înlocuit din pix. Inspectorul general acuză că protestul este organizat de fostul primar și de fiul lui / Mai mulți părinți au depus un memoriu la Ministerul Educației – VIDEO

Protest la școala din Filiași / Sursă foto: jurnaluldecraiova.ro - YouTube

Câteva zeci de persoane au protestat marți la Școala Gimnazială din Filiași, județul Dolj, potrivit Agerpres. Este vorba de profesori, personal auxiliar, părinți și bunici ai elevilor care s-au adunat în curtea școlii, unde directorul Alin Mondescu a fost schimbat din pix de către Inspectoratul Școlar (ISJ) Dolj. În locul directorului care își câștigase postul prin concurs și care a dat dovadă de competență managerială reală, spun profesorii și părinții, ISJ Dolj a numit-o pe Rodica Olăroiu, care până pe 19 august a fost director adjunct la Liceul Turburea din Gorj, liceu desființat pentru că nu a promovat nici un elev examenul de Bacalaureat, notează jurnaluldecraiova.ro.

În replică, șeful ISJ susține că în spatele protestului ar exista implicare politică, fiind vorba despre fostul primar și de fiul acestuia.

Luni, părinții și profesorii din Filiași au depus și un memoriu la Ministerul Educației, obținut de Edupedu.ro, în care îi amintesc lui Sorin Cîmpeanu că a „garantat public că nu se vor opera schimbări manageriale în școlile în care nu există management defectuos”.

În judeţul Dolj, nicio funcţie de director nu mai este ocupată prin concurs, iar inspectorul general al IŞJ Dolj, Alexandru Gîdăr, susţine că în fruntea protestelor se află consilierul personal al primarului oraşului Filiaşi, fost primar al oraşului până anul acesta şi fiul actualului primar.

“Este un protest organizat de un consilier personal al actualului primar, fost primar până anul acesta şi fiul actualului primar. Directorul de la Şcoala din Filiaşi a fost schimbat în urma unei decizii a consiliului de administraţie al IŞJ Dolj şi, până la organizarea concursului, a fost numit un nou director prin detaşare în interesul învăţământului, aşa cum a fost numit şi fostul director. În Dolj, din aproape 200 de directori au fost schimbaţi 67, acolo unde s-au constatat diverse probleme de ordin managerial. În 2012, în Dolj au fost schimbaţi din funcţii, pe criterii strict politice, circa jumătate din directorii de şcoli. Probabil că unora le este greu să accepte că posturile de conducere nu sunt pe viaţă. În curând se va organiza concursul pentru directori, iar criteriile de selecţie sunt strict cele de competenţă”, a mai afirmat inspectorul general al IŞJ Dolj, potrivit Agerpres. 

Amintim că protestele de la Filiași au început pe 19 august, când, pe fondul numirilor din pix a unor interimari în posturile de directori de școală, care au avut loc după expirarea mandatelor celor aflați în funcție până acum, mai mult de 200 de părinți și profesori din Filiași au semnat un memoriu pentru ca directorul școlii gimnaziale să nu fie înlocuit. În memoriul de atunci se arăta că Alin Mondescu a fost ales director prin concurs în anul 2008 și reales tot în urma unui concurs în 2016, „confirmând de fiecare dată capacitățile manageriale necesare unui conducător de unitate școlară”. Numirile din pix vin în urma amânării concursului pentru directori de către ministrul Sorin Cîmpeanu, concurs care ar fi trebuit să aibă loc pe 27 iulie, înainte de expirarea mandatelor actuale, dar a fost amânat pentru 15 octombrie.

În completarea acestei decizii, președintele Klaus Iohannis a retrimis la Parlament o lege care prevedea ca directorii interimari să nu mai fie numiți de inspectorii școlari județeni, majoritatea numiți la rândul lor pe criterii politice în funcție, ci de consiliul de administrație al școlii. Cererea de reexaminare a venit în condițiile în care, din luna august, tuturor directorilor de școli le-au expirat mandatele, iar numirile au fost făcute de actualii inspectori școlari județeni, majoritatea membri PNL, în contextul în care pe 25 septembrie au loc alegerile pentru șefia partidului.

Cine a decis noul director din Filiași: Inspectorul școlar general din Dolj Alexandru Gîdăr, candidat în 2020 la președinția Consiliului Județean din partea PNL; Doru Claudiu Crăciunoiu-Duță, inspector școlar general adjunct, și Roxana Mihaela Jianu, inspector școlar general adjunct.

Alexandru Gîdăr, inspectorul școlar general din Dolj și membru PNL / Sursă foto: cronicaolteniei.ro

Mai jos, memoriul depus luni la Ministerul Educației:

„Stimate Domnule Ministru,

Noi, colectivul cadrelor didactice, personalul didactic auxiliar și nedidactic, împreună cu părinții elevilor din cadrul Școlii Gimnaziale Filiași și comunitatea locală, vă aducem la cunoștință că, în ședința Consiliului de Administrație al ISJ Dolj, din data de 19 august 2021, s-a decis înlocuirea echipei manageriale a Școlii Gimnaziale Filiași. Considerăm această decizie cu totul inoportună, cu atât mai mult cu cât dumneavoastră înșivă ați garantat public că nu se vor opera schimbări manageriale în școlile în care nu există management defectuos.

Menționăm că Școala Gimnazială Filiași este cea mai mare școală generală la nivel județean cu 103 cadre didactice, din care 90 titulare, 1450 de elevi și numeroase proiecte aflate în derulare. Date fiind problemele complexe de natură managerială pe care le presupune conducerea unei astfel de școli, înlocuirea actualului manager, Alin Mondescu, care a susținut și promovat în anul 2008, respectiv 2016, concursul pentru funcția de director, nu aduce niciun folos școlii. Mai mult, înlocuirea domnului Alin Modescu și a echipei manageriale cu profesori de la școli din alte județe (Gorj și Mehedinți), profesori care nu au promovat niciodată un examen pentru ocuparea funcției de director, este o ofensă adusă numeroaselor cadre didactice ale Școlii Gimnaziale Filiași.

Subliniem cu fermitate că dorim ca proiectele inițiate să continue sub managementul domnului Alin Mondescu!

Vă informăm că reprezentanți ai profesorilor din școală au mers în audiență la ISJ Dolj atât înaintea ședinței Consiliului de Administrație, cât și după aceasta, au discutat cu Domnul Inspector Școlar General, Cîdăr Alexandru, aspectele pentru care Domnul Director Alin Modescu, respectând recomandările dumneavoastră, nu ar trebui schimbat din funcție, până la rganizarea Concursului pentru ocuparea postului de director, singurul argument invocat fiind „să dăm și altora o șansă managerială”, iar acest argument noi nu l-am găsit în recomandările dumneavoastră la schimbarea din funcție.

Dorim sprijin în realizarea deciziei de înlocuire a Domnului Director Alin Modescu de către ISJ Dolj și menținerea acestuia în funcția de director până la organizarea concursului, potrivit recomandărilor dumneavoastră.

Vă aducem la cunoștință că vom continua acțiunile de protest, dacă situația nu se va soluționa favorabil. În condițiile în care un inspector școlar general a refuzat să respecte recomandările publice ale Ministrului Educației, colectivul școlii noastre, susținut de părinții elevilor, va refuza să primească în școală noua echipă de conducere.”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara pe 16 august la B1 TV: „Pot să garantez că acest concurs (pentru directori de școli – n.r.) va fi exclusiv pe criterii de competență”. Întrebat pe 17 iunie de ce nu are loc acest concurs vara, înainte de expirarea manadelor directorilor din funcție, așa cum fusese stabilit inițial, Cîmpeanu a răspuns că cei mai mulți profesori „au spus că sunt convinși că ar fi foarte, foarte buni pentru a ocupa poziția de directori, dar din păcate şi-au luat bilete cu familia în Egipt, în Turcia, în Grecia şi în Bulgaria şi în alte ţări şi că nu pot participa în luna august”.

Potrivit metodologiei de organizare a concursului de directori, comisia de evaluare a probei de interviu, pentru fiecare unitate de învățământ, este constituită prin decizie a inspectoratului școlar general. Din comisie, potrivit aceleiași metodologii, fac parte:

  1. Președinte – un inspector școlar
  2. Membri: doi reprezentanți ai unității de învățământ – profesori titulari; un reprezentant al consiliului localun reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari și foarte mari sau un reprezentant al unei companii specializate în resurse umane sau un cadru didactic din învățământul superior cu competențe în management instituțional/educațional. 

Potrivit calendarului de concurs pentru directori, publicarea funcțiilor vacante pentru care se organizează concursul și a bibliografiei se va face pe 14 septembrie 2021, cu doar o lună înaintea probei scrise, programată pe 15 octombrie.

Citește și:
Sute de profesori, părinți și reprezentanți ai comunității locale cer ca directorii Școlii Gimnaziale din Filiași să nu fie schimbați, după ce au apărut informații că vor fi dați afară pe criterii politice
DOCUMENT Directoriada a început. Inspectoratele, controlate 93% de PNL, se pregătesc să numească din pix 9.771 de directori și directori adjuncți, în condițiile în care Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea menită să depolitizeze managementul interimar al școlilor
Legea care prevedea ca directorii interimari să nu mai fie numiți de inspectorii școlari județeni, ci de consiliul de administrație al școlii, a fost retrimisă Parlamentului de președintele Iohannis / În august toți directorii din toate școlile vor fi numiți de inspectorii actuali, majoritatea membri PNL
Numirea politică în funcțiile de director de școală sau inspector școlar “garantez că nu va mai fi” realitate, spune ministrul Cîmpeanu. Argumentul lui: componența comisiei de interviu la concursul de directori
Grădinițele și școlile trebuie să angajeze până la începutul anului școlar 4.500 de educatori, profesori și consilieri școlari, prevede un proiect de hotărâre de Guvern
Reprezentanții elevilor cer Ministerului Educației prelungirea mandatelor directorilor în funcție, în loc de numirea unor interimari până la concurs
Iosifescu: Școlile private, scoase din metodologia națională de concurs pentru directori. Există vreun interes?
OFICIAL Metodologia pentru concursul de directori a fost publicată / Bibliografia pentru examen va fi anunțată cu o lună înaintea probei scrise
VIDEO Cîmpeanu, întrebat de ce nu a pus concursul de directori în vară: Cei mai mulți profesori „au spus că sunt convinși că ar fi foarte, foarte buni pentru a ocupa poziția de directori, dar din păcate și-au luat bilete cu familia în Egipt, în Turcia, în Grecia și în Bulgaria și în alte țări și că nu pot participa în luna august”
Ministerul Educației anunță că va propune demararea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori în școli după 13 septembrie și nu începând din 27 iulie
Concursul pentru directorii de școli 2021 va începe pe 14 septembrie, proba scrisă va fi pe 15 octombrie, numirile, înainte de Crăciun – anunță ministrul Educației
Exit mobile version