VIDEO Cîmpeanu, întrebat de ce nu a pus concursul de directori în vară: Cei mai mulți profesori „au spus că sunt convinși că ar fi foarte, foarte buni pentru a ocupa poziția de directori, dar din păcate și-au luat bilete cu familia în Egipt, în Turcia, în Grecia și în Bulgaria și în alte țări și că nu pot participa în luna august”

8.888 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Cei mai mulți profesori „au spus că sunt convinși că ar fi foarte, foarte buni pentru a ocupa poziția de directori, dar din păcate şi-au luat bilete cu familia în Egipt, în Turcia, în Grecia şi în Bulgaria şi în alte ţări şi că nu pot participa în luna august”, a declarat ministrul Educației, la briefingul de la Guvern, după ședința de miercuri, răspunzând la întrebarea unui jurnalist „de ce nu se organizează acest concurs pe timpul verii?”

Ministrul a precizat, pe un ton aparent serios, că a avut consultări, iar din mai multe variante a ales să nu organizeze în luna august concursul pentru a da șansă și viitorilor candidați care pleacă în concediu, cu familiile, în alte țări.

Cîmpeanu a zâmbit când reporterul și-a continuat întrebarea și i-a spus că îi dă „şi o explicație care este încă şi mai serioasă”, după care i-a spus jurnalistului că profesorii „merită un moment de respiro în luna august”.

Redăm integral răspunsurile ministrului Educației la briefingul de după ședința de Guvern:

Reporter: Dacă-mi permiteţi, o ultimă întrebare referitor la calendarul de desemnare a directorilor pentru unităţile școlare. Aţi anunțat că pe data de 20-22 decembrie se va finaliza acest concurs.

Sorin Cîmpeanu: Da.

Reporter: De ce nu se organizează acest concurs pe parcursul verii, după cum cereau colegii dvs de coaliție USR-PLUS? Ştefan Pălărie şi Silvia Dinică au afirmat în urmă cu o lună de zile că au convenit cu dumneavoastră să organizați concursuri pentru funcțiile de directori pe parcursul verii.

Sorin Cîmpeanu: Da. Am făcut consultări, am avut toate variantele posibile, inclusiv varianta în care pe 27 iulie era proba scrisă, am analizat şi organizarea concursurilor pe parcursul lunii august. Cei mai mulți au spus că sunt convinși că ar fi foarte, foarte buni pentru a ocupa poziția de directori dar din păcate şi-au luat bilete cu familia în Egipt, în Turcia, în Grecia şi în Bulgaria şi în alte ţări şi că nu pot participa în luna august. Pentru a da şansa şi acestora…

Reporter: Acesta a fost motivul celor care au propus acest calendar…

Sorin Cîmpeanu: Vă dau şi o explicație care este încă şi mai serioasă. În această perioadă de criză au fost foarte încercați atât elevii, cât şi profesorii, cred că merită un moment de respiro, un moment de concediu în luna august, în care să nu-i mai încărcăm cu alte activităţi.

Concursurile se vor derula integral în interiorul semestrului I din anul şcolar 2021-2022, pe 13 septembrie începe şcoala, e o frumoasă zi de luni, pe 14 septembrie, a doua zi, anunţăm demararea concursului. Pe 15 octombrie organizăm proba scrisă, urmează după aceea proba de interviu, în lunile noiembrie, decembrie, în aşa fel încât în perioada 20 – 22 decembrie să poată fi emise deciziile de numire a unor directori profesionişti, selectați exclusiv pe criterii de competență, pentru toate şcolile din România, începând cu semestrul II, care începe pe data de 10 ianuarie.

Interviul se va da într-o manieră nouă… Bine, şi examenul scris va fi o manieră nouă. Va fi reprezentantul Inspectoratului, pentru că este îndreptățit, conform legii, să organizeze concursul, vor fi doi profesori titulari selectați prin vot secret din rândul tuturor profesorilor din școală, va fi de asemenea un reprezentant al autorității locale, iar cel de al cincilea va fi un reprezentant al companiilor care au departamente puternice de HR, Resurse Umane, sau din firme de recrutare sau, dacă nu, un expert universitar cu experienţă în domeniul managementului instituțional şi al managementului educaţional.

Deci cred că este o componentă foarte echilibrată. Sunt multe alte prevederi care, zic eu, oferă garanţii pentru corectitudinea derulării acestui concurs.

Începe pe 14 septembrie și se termină pe 22 decembrie, cu numiri începând cu data de 10 ianuarie. Sper că am reușit să răspund întrebărilor. Vreau să îi mulțumesc dlui ministru al justiției pentru înțelegerea pe care am avut-o pentru a extinde baza de selecție a directorilor de școli, pentru a se putea prezenta nu numai cei care sunt membri ai Corpului Național al Experților în Management Educațional, ci toți aceia care sunt profesori titulari și au o vechime de minimum cinci ani. Am considerat că trei ani este prea puțin, zece ani este prea mult și am avut înțelegere la Ministerul Justiției, vreau să precizez acest lucru, pentru a putea lărgi baza de selecție. Deci acest concurs pentru ocuparea posturilor de directori, vă garantez că va fi altfel și va fi în sensul pe care ni-l dorim cu toții”.

Răspunsurile ministrului Cîmpeanu pot fi văzute în video de mai jos, la minutul 20:50:

Foto: gov.ro


11 comments
 1. Cred ca domnii de la gunernare trebuie să-şi aranjeze ploile. Scolile au nevoie de manageri cu studii în domeniul ştiinţelor educaţiei şi in domeniul economic nu de profesori care habar nu au să întocmească un buget. Hai să fim serioşi, dacă ne pasă de banul public să-l dăm pe mâna celui care ştie ce să facă cu el.

 2. Ha-ha-ha! Cică profesorul care are bani pentru o vacanță în țările amintite este bun, adică este persoana perfectă pentru postul de director! Ceilalți profesori nu sunt buni deloc pentru că abia prind un loc la litoralul românesc, mai ales fără vouchere anul ăsta! Bravo!

 3. Problema e alta. Concursul se va organiza de către inspectorate dar nici ei nu au dat concurs. Trebuia ca inspector școlar general și toți inspectorii sa dea ei mai întâi concurs, directorii la urmă.
  Într-adevăr mulți profesori au bilete luate pentru vară.

 4. Ati pus botul. Exact asta a si intentionat: sa va lase sa credeti ca acei candidati sunt niste neseriosi. Neseriosi ca au investit in niste concedii cu familia pe niste bani multi ce nu pot fi returnati si nu sunt dispusi sa se duca la examenul lui peste prajit, hotarat si rashotarat de la o zi la alta, o ora la alta cum vrea muschiu’ lu’ Campeanu. Ca doar directorul e un sclavete cum crede el ca sunt sparanghelistii, care sta la dispozitia ministrului chiar si in amaratul lui de concediu.

 5. Organizați concursul de inspectori mai întâi.
  Altfel toată prestația de purtator de vorbe se va transfera la un concurs de directori supervizat de politruci.
  ,,A se vedea nr uriaș de inspectori școlari aflati in funcție candidati pe liste de partid la alegerile din 2020.

  S-au inchideti subiectul si rămâneți la numiri si detasari. Ar fi mai onest!

 6. Parca atunci când ai ceva foarte important știi asta din timp ai nu îți programezi concediul exotic peste mări și țări. Se pare că, fie este doar un motiv bun pentru presa, care îl înghite fără să îl mestece, fie anumiți directori sunt mai importanți decât întregul sistem de învățământ de se pune pe pauza un examen care ar asigura noul an scolar cu conduceri stabile și competențe.
  Oricum, asta nu este România Educata!

 7. Din salariu toti profesorii merg in concediu in Egipt ?
  Dl min stie cat e salariul unui profesor ?

 8. Un răspuns descalificant, părerea mea. Motivează anularea unei acțiuni de maxima importanta pentru întreg sistemul pe “ce a auzit de la unii”.
  Adevărul este, cred eu, că nu s-au vrut organizarea concursului pentru că viitorul an scolar să înceapă cu oameni competenți și serioși! Seriozitatea și implicarea lor era demonstrată de participarea la concursuri pe perioada verii. Daca vrei o transformare pozitivă a școlii, nu pui pe primul loc un concediu. Și apropo, care e procentul candidaților ce ar fi directori extraordinari dar pentru care concediul este mai important decât începerea anului școlar în formula stabilă și competenta?

  1. Corect. Iar răspunsul lui Câmpeanu este “Ei şi?”, mai pierdem 4 ani…in plus fata de cei 30 pierduți. Când am dat eu Bacul nu îmi punea nimeni la îndoială Logica de aia am ajuns aşa de bine…

  2. Total de acord cu ce spuneți. Dacă un cadru didactic ce își dorește să evolueze în carieră și consideră că este capabil să conducă o școală pune mai presus de asta un bilet de odihnă la mare, atunci chiar nu are ce căuta la acel concurs. Dar cred că domnul ministru ne subestimează inteligența dacă vrea să credem aceste răspunsuri jenante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce au obținut sindicatele din Franța după greva națională pentru condițiile din școli. Vor fi 8.000 de noi angajări în Educație și 5 milioane de măști FFP2 pentru profesori, până la sfârșitul lui ianuarie, asigură ministrul Blanquer

Ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, a declarat că guvernul va furniza cinci milioane de măști FFP2 pentru profesori și va angaja aproximativ 8.000 de persoane noi în Învățământ, în…
Vezi articolul

EXCLUSIV Comisiile ilegale de la concursul de directori semnalate de minister într-o adresă către toate inspectoratele din țară, deși secretarul de stat Sorin Ion susținea că doar în București era „o problemă de ordin general” / Inspectoratele ar fi ignorat metodologia, iar ministerul avertizează că asta poate duce la „anularea probei de interviu” în cazul contestării

Ilegalitatea constituirii comisiilor de concurs pentru directorii de școli a fost semnalată de Ministerul Educației într-un al doilea document trimis de data aceasta tuturor inspectoratelor școlare, potrivit unei adrese obținute…
Vezi articolul

Ce fac contabilul școlii, administratorul, secretarul sau bibliotecarul. Explicații pentru premierul Ludovic Orban într-o scrisoare comună a tuturor sindicatelor din Educație în care-i cer să nu bage în șomaj tehnic personalul administrativ

Toate cele trei federații sindicale din Educație, FSLI, FSE Spiru Harte și Alma Mater, au trimis o scrisoare comună premierului Ludovic Orban în care-i cer acestuia să nu trimită în…
Vezi articolul

Sindicatele au solicitat Ligiei Deca „în regim de urgență” modificarea unui ordin de ministru pentru ca indemnizația de hrană să fie introdusă în calculul indemnizației concediului de odihnă al profesorilor – document

Federațiile sindicale din Învățământ au depus joi la cabinetul ministrului Ligia Deca o solicitare de modificare a unui ordin de ministru, pentru a putea calcula în indemnizația pentru concediu și…
Vezi articolul