Q&A despre efectele Brexit asupra studiilor în relația România-Marea Britanie, publicat de Ministerul Educației

2.946 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Diplomele obținute în Marea Britanie, după Brexit, se vor recunoaște în România în conformitate cu o Convenție europeană semnată în 1997, iar calificările obținute în Marea Britanie vor fi recunoscute în baza legislației naționale și a bunelor practici internaționale, precizează Ministerul Educației într-un Q&A. Materialul informativ, publicat săptămâna aceasta, detaliază regulile privind studiile și recunoașterea diplomelor, care vor fi aplicate în relația cu Marea Britanie post-Brexit.

Principalele reguli notate de MEC:

Despre recunoașterea, în România, a diplomelor de studii obținute post-Brexit la o universitate din Marea Britanie: Diplomele se vor recunoaște, din punct de vedere academic, în România, în conformitate cu Convenția cu privire la recunoașterea atestatelor obținute în învățământul superior în statele din regiunea Europei, Lisabona, 1997, semnată și de Marea Britanie, având statutul unui tratat internațional și nu al unui act încheiat la nivelul Uniunii Europene.Calificările profesionale obținute în Marea Britanie post-Brexit vor fi recunoscute în România, în vederea accesului pe piața muncii, potrivit legislației naționale, raportat la aceeași Convenție, precum și la bunele practici și recomandări internaționale în materie, în condițiile în care acordul de retragere nu prevede dispoziții în acest sens.

Despre recunoașterea automată a diplomelor: Centrul Național pentru Recunoașterea și Echivalarea Diplomelor (CNRED) recunoaște automat, fără a dispune susținerea de examene de diferenţă sau alte măsuri compensatorii, actele de studii obținute la universități din UE și universități de prestigiu din alte state, inclusiv din state non-UE. universități de prestigiu

Ce se întâmplă cu recunoașterea celor care nu au studiat la o universitate de prestigiu din Marea Britanie: CNRED recunoaște actele de studii emise de orice instituție de învățământ recunoscută, cu respectarea prevederilor legale naționale și internaționale în materie, dar în cazul în care se constată diferențe substanțiale se pot dispune examene de diferenţă sau alte măsuri compensatorii.

Procedura de recunoaștere automată nu se aplică și diplomelor care oferă acces la exercitarea unei profesii reglementate sectorial (medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moașă, medic veterinar, arhitect). În aceste cazuri se verifică respectarea prevederilor minime obligatorii stabilite prin legislația europeană și națională. legislație națională

Cetățenii britanici cu diplome obținute în Marea Britanie, înregistrați pe teritoriul României până la data de 31 decembrie 2020, vor fi tratați în continuare ca cetățeni UE, respectiv vor urma procedura descrisă aici, cu condiția prezentării dovezii de înregistrare. Cetățenii britanici care se vor înregistra pe teritoriul României după 31 decembrie 2020 vor fi asimilați cetățenilor terți, respectiv vor urma procedura descrisă aici pentru accesul pe piața forței de muncă. În vederea continuării studiilor, vor trebui să achitate taxele de școlarizare aplicate cetățenilor terți, respectiv vor urma procedura descrisă aici.

CNRED pune la dispoziția publicului un instrument de recunoaștere online a diplomelor, prin Punctul de Contact Unic electronic (PCUe) – https://edirect.e-guvernare.ro, fără a exclude posibilitatea transmiterii solicitării și a documentelor aferente prin poștă sau curier rapid (detalii).

În cazul în care cetățeanul britanic este membru de familie al unui cetățean UE, Spațiul Economic European sau Confederația Elvețiană, acesta beneficiază de aceleași drepturi aplicabile cetățenilor UE.

Pentru cetățenii britanici care doresc să se înscrie, de anul viitor, la o universitate din România: Cetățenii britanici care sosesc pe teritoriul României până la data de 31 decembrie 2020 vor fi tratați în continuare ca cetățeni UE, în calitate de beneficiari ai acordului de retragere, cu condiția prezentării dovezii de înregistrare de la Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Aceștia trebuie să obțină certificatul de recunoaștere/echivalență a documentelor de studiu de la Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), urmând procedura descrisă aici. Recomandăm consultarea paginilor de internet ale instituțiilor de învățământ superior (indexate aici) pentru a afla mai multe informații despre calendarul și condițiile de admitere. Cetățenii britanici care vor sosi în România după 31 decembrie 2020 – finalizarea perioadei de tranziție – vor intra sub incidența regulilor aplicabile cetățenilor terți în ceea ce privește condițiile de înscriere la universitate și vor putea urma procedura descrisă pe pagina de internet a MEC.

Regulile-cheie pentru cetățenii români care vor să se înscrie la universitate în Marea Britanie:

  • Cetățenii  români care sosesc în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020 sunt eligibili să aplice la Programul de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme) până la data de 30 iunie 2021. De asemenea, aceștia sunt eligibili pentru taxe de școlarizare și sprijin pentru taxe, pe durata programului de studii, asemeni cetățenilor britanici, cu condiția înregistrării în sistemul EU Settlement Scheme. Aceste prevederi se aplică studenților români care încep programe de studii înainte de sfârșitul lui iulie 2021.
  • Cetățenii români care sosesc în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 și încep programe de studii înainte de sfârșitul lui iulie 2021 sunt eligibili pentru taxe de școlarizare și sprijin pentru taxe, pe durata programului de studii, asemeni cetățenilor britanici, cu condiția îndeplinirii cerințelor privind șederea pe teritoriul britanic, conform prevederilor noului sistem de imigrație britanic. Aceștia trebuie să aplice pentru viză, înainte de sosirea în UK.
  • Cetățenii  români care sosesc în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 și încep cursurile după 1 august 2021 trebuie să aplice în prealabil pentru viză și nu sunt eligibili pentru taxele de școlarizare și sprijinul pentru taxe acordat cetățenilor britanici.

Despre mobilitate Erasmus+: după 31 decembrie 2020: În temeiul acordului de retragere, Marea Britanie rămâne țară participantă la Programul Erasmus+ până la 31 decembrie 2020, context care se traduce prin faptul că schimburile prin Erasmus+  vor putea continua în anul academic 2020 – 2021.

Photo 78546204 © RawpixelimagesDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Sănătății, criticat pentru declarația referitoare la existența unei corelații între autism și emigrație: “Nu există nici un studiu serios care să susțină afirmațiile domnului ministru”, spune președinta Asociației Autism Europa

Declarațiile ministrului Sănătății conform cărora din cauza plecării părinților în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism la copii generează reacția organizațiilor nonguvernamentale din domeniu. “Nu…
Vezi articolul

LISTĂ Care sunt concursurile și olimpiadele școlare din anul școlar 2021-2022. Nu apar cea de engleză și cea de limba și literatura română. Se va organiza la limba maghiară / Noutate: competiții de robotică, de creație digitală

Concursurile și olimpiadele școlare se reiau în acest an școlar, după ce au fost suspendate doi ani, din martie 2020, a anunțat aseară ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Ministerul Educației a…
Vezi articolul

Proiectul CaringUniversities pentru sănătatea mintală a studenților, al Organizației Mondiale a Sănătății și al Universității Harvard, va fi implementat în România de o rețea universitară coordonată de Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu colaboratorii săi din țară, reuniți în rețeaua națională WellbeingAcademy, va implementa în România proiectul international CaringUniversities al Organizației Mondiale a Sănătății și al…
Vezi articolul