QS World University Rankings by Subject – Cel puțin 10 domenii academice de la Universitatea Babeș-Bolyai, cotate în top / Psihologia este pe poziția 251-300

984 de vizualizări
Universitatea Babeș-Bolyai / Foto: Facebook.com – UBB
Cel mai utilizat ranking universitar internațional, clasamentul Quacquarelli Symonds 2022, a inclus cel puțin 10 domenii academice ale Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pe poziții superioare, potrivit unui comunicat al instituției.

Sunt remarcate domenii ca Psihologia, pe poziția 251-300, Limbi Moderne, 251-300, Matematica 301-350 sau Inginerie chimică – tot pe pozițiile 301-350.

Domeniul științific/academic specificPoziția  internaționalăPoziția națională
Psihologie251-3001 (și singura din țară)
Matematică301-3501
Inginerie chimică301-3501
Business & Management351-4001
Limbi moderne251-3001=
Știinta computerelor/Informatică451-5001=
Economie & Econometrie451-5002
Chimie601-6302
Medicină601-6502
Științe agricole351-4002
Date UBB

„Mă bucur să văd că, din cele 14 domenii științifice/academice specifice în care apare România, UBB se regăsește în 10, unde ocupă prima (cel mai des) sau a doua poziție în țară. Era și normal ca universitatea cea mai mare și complexă a țării să fie în cele mai multe domenii științifice/academice specifice incluse în ranking, dar mă bucură mai ales poziționarea obținută. Așadar, aceasta este încă o confirmare, dacă era nevoie, că tinerii din țară au la UBB un loc unde pot studia eficient și/sau face cercetare avansată fără a fi nevoie să plece din țară pentru asta, iar cei din străinătate au un loc unde se pot forma academic după un model competitiv internațional”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, adăugând că „toate universitățile românești mai au de lucru pentru a progresa, a se menține sau a pătrunde în elita academică identificată de rankingul QS (să nu uităm că în lume există aproximativ 30000 de instituții de învățământ superior, dar în acest ranking au pătruns doar 1543). Așa cum spune reprezentantul QS în textul de lansare a acestui ranking, pe lângă internaționalizare și relația cu societatea (industria), factorul cheie al succesului în astfel de demersuri este reprezentat de susținerea financiară predictibilă pe măcar 10 ani; ministerul de specialitate a început de doi ani un astfel de proces de susținere a cercetării în universități, care însă trebuie crescut în ceea ce privește bugetul și calitatea distribuirii acestuia și proiectat pe minimum 8 ani înainte de a face analize evaluative de impact”.

În domeniile științifice/academice largi, lucrurile se prezintă pentru UBB astfel: Art&Humanities (451-500 internațional și 1 național împreună cu Universitatea din București, fără altă prezență românească); Natural Sciences (451-500 internațional și 1 național împreună cu Universitatea din București, fără altă prezență românească) și Social Sciences & Management (401-500 internațional și 1 național, fără altă prezență românească). În celelalte domenii științifice/academice largi România nu este reprezentată (Life Science & Medicine) sau este reprezentată de câteva universități tehnice (Engineering).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Glume și ironii academice de 1 aprilie, între Universitatea din București și Universitatea Babeș Bolyai. Prima „anunță” că și-a descoperit în curte originile – o școală secretă din 1460, înrudită cu Hogwarts. UBB îi răspunde: Începem să înțelegem de ce UB era mai reticentă când criticam astrologia și numerologia

Ziua de 1 aprilie, cunoscută universal drept ziua păcălelilor, nu a ratat să fie prilej de ironii și glume pentru două cele mai mari universități din țară. Universitatea din București…
Vezi articolul
Școala de profesori - Universitatea din Bucuresti / Foto: unibuc.ro

Patru mari universități au încheiat un acord pentru creșterea numărului de locuri de asistenți sociali: cel puțin 500 de locuri vor fi disponibile la nivel național. 70% dintre angajații din sistemul de asistență socială nu au studii în domeniu

Patru mari universități au semnat un acord pentru creșterea numărului de asistenți sociali, cu precădere în zonele rurale, precum și pentru a face mai ușor accesul asistenților sociali deja activi…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă a 56 de studenți de la Facultatea de Jurnalism a Universității din București, care semnalează „comportamentul abuziv” al unui profesor, membru în Comisia de Etică. Marian Petcu: Nu am spus niciodată orfan și prost unui student, ăsta a fost un calificativ în glumă că vor rămâne ignoranți dacă nu învață

Studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București au trimis o scrisoare deschisă în care semnalează „comportamentul abuziv” al unui profesor. 56 de studenți spun…
Vezi articolul

Universitățile regionale: strategia propusă de Coreea de Sud pentru revigorarea lor, în fața pierderilor cauzate de problema demografică – hub-uri locale de inovare implicate în parteneriate internaționale, cu sprijin financiar masiv de la stat

Universitățile regionale din Coreea de Sud ar urma să fie întărite, cu ajutorul unor finanțări majore, ca hub-uri regionale de inovare conectate la industriile globale, potrivit unui plan prezentat de…
Vezi articolul