Quacquarelli Symonds acordă cinci stele Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care devine prima universitate din România cotată la acest nivel. Rectorul Daniel David: Este ca și cum am intra la fotbal în Liga Campionilor

895 de vizualizări
Foto: captură UBB
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este prima universitate de cinci stele confirmată în România prin auditul internațional QS STAR al companiei britanice Quacquarelli Symonds (QS), compania care realizează și clasamentul QS al universităților lumii, unul dintre cele mai utilizate clasamente ale universităților, potrivit unui comunicat al instituției.

“Acest nivel, și anume QS*****, corespunde unei universități globale, de talie mondială – o  universitate de cinci stele este de talie mondială în multiple arii academice, bucurându-se de o reputație înaltă și având facilități academice avansate și personal educațional și de cercetare recunoscut internațional”, precizează reprezentanții universității, citând definiția dată de compania britanică acestei evaluări.

Rectorul UBB susține că “este ca și cum am intra la fotbal în Liga Campionilor”. Daniel David explică în comunicat că a “ținut să facă acest audit internațional pentru a avea un diagnostic obiectiv, prin raportare la standarde de calitate definite internațional, astfel încât să putem apoi gândi politici academice bazate pe dovezi”.

Acest rezultat – care nu este un ranking, ci o evaluare comprehensivă – confirmă, independent de noi, ceea ce spunem de o vreme, și anume că UBB face parte din categoria universităților de tip ”world-class” ale lumii, adică universități globale, de talie mondială. O astfel de universitate este un actor global, ceea ce înseamnă că aceasta contribuie la știința și competitivitatea internațională, dar și că utilizează acest lucru pentru a asigura avantaje competitive țării și regiunii din care face parte. Este ca și cum am intra la fotbal în Liga Campionilor! Nu suntem însă naivi și știm că între „campioni” nu avem încă performanțele apropiate celor mai buni sau dorite de noi aspirațional. Așadar, acum trebuie să ne consolidăm aici situația și să obținem o poziție cât mai bună și cât mai stabilă în următorii ani. Apoi, pe termen mediu și lung, ținta va trebui să fie “QS*****Plus”, care arată un nivel de elită aspirațional! , declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Rectorul UBB continuă afirmând că „acest rezultat nu este neașteptat, platforma ”world-class” fiind explorată încă din 2016 și asumată explicit ca obiectiv în programul ProUBB+ din 2019/2020. În plus, de ani de zile UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii, astfel că tinerii din țară pot primi o educație de calitate la costuri larg accesibile, pe o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.), fără să fie nevoiți să plece la studii în străinătate. În fine, UBB are grupuri academice cu lideri care se află între primii 1% (WoS) sau primii 2% (Scopus) cei mai citați oameni de știință în domeniile lor sau în toate domeniile științei reunite, aceste domenii atrăgând studenți și personal academic din străinătate și oferind competitivitate țării la nivel internațional”.

 „Am ținut să facem acest audit internațional pentru a avea un diagnostic obiectiv, prin raportare la standarde de calitate definite internațional, astfel încât să putem apoi gândi politici academice bazate pe dovezi. Acest lucru este important în țări în care sistemele de evaluare nu sunt încă foarte avansate și/sau ancorate puternic în cele mai complexe practici internaționale și/sau pentru universități aflate în faza de aderare și ancorare fermă în cele mai avansate practici și standarde academice internaționale. În acest sens, UBB a inspirat și alte universități din țară, care au urmat apoi demersul început în 2018 de UBB și sperăm să le încurajăm și pe altele”, a mai spus David.

Auditul internațional QS STAR analizează comprehensiv o universitate pe 8 dimensiuni:

  1. Predare,
  2. Angajabilitate,
  3. Internaționalizare,
  4. Cercetare/Dezvoltare academică,
  5. Facilități academice/Învățare non-tradițională (online),
  6. Specializări academice,
  7. Artă și cultură,
  8. Inovare.

Mai multe despre metodologia QS STAR se pot afla accesând linkul http://www.iu.qs.com/wp-content/uploads/2013/01/QS-Stars-Brochure_2013.pdf. Universitățile evaluate pot alege dacă rezultatul auditului este public sau nu, adesea universitățile cu rezultate încă nesatisfăcătoare pentru angajamentele lor alegând să nu-l prezinte public, ci să-l utilizeze cu rol diagnostic, pentru politici interne de dezvoltare (ex. peste jumătate din universitățile evaluate au avut în prima analiză din 2012 scoruri de 0, 1 sau 2 stele), potrivit celor de la UBB.

Foto: captura UBB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Princeton din SUA anunță că va acoperi integral cheltuielile de studii pentru studenții care provin din familii cu venit mai mic de 100.000 de dolari pe an / Măsura vizează peste un sfert din studenți, potrivit estimărilor

Studenții care provin din familii care câștigă mai puțin de 100.000 de dolari pe an nu vor plăti nimic pentru a urma cursurile la Universitatea Princeton, începând din anul universitar…
Vezi articolul
Consiliul Rectorilor

ULTIMA ORĂ Cele nouă mari universități din Consorțiul Universitaria cer să fie implicate “imediat” în elaborarea Legii educației / Rectorii solicită să fie recunoscută diploma de master didactic cu dublă specializare, finanțarea universităților în funcție de performanța, exceptarea de la blocarea organizării concursurilor de ocupare a posturilor

Cele nouă mari universități care compun Consorțiul Universitaria cer oficial să fie implicate “imediat” în elaborarea Legii educației anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu. “Necesitatea implicării Consorțiului Universitaria în definirea noului…
Vezi articolul