UPDATE Dezbaterea “părinte 1 și părinte 2” în formularele de înscriere la școală în Franța. Ministrul francez al Educației: Nu cred că trebuie să dispară termenii “tată” și “mamă”. Vom lucra la formularea corectă

3.099 de vizualizări
UPDATE “Nu cred că trebuie să dispară termenii “tată” și “mamă”. Vom lucra la formularea corectă”, a declarat luni, 18 februarie, ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, relatează FranceTVinfo.fr. Declarația oficialului guvernamental vine după ce deputații au adoptat un amendament pentru a înlocui termenii “tată și mamă” cu “părinte 1 și părinte 2″ în documentele școlare.

Ministerul Educației a avizat negativ documentul adoptat de deputați, iar ministrul a precizat că pot fi găsite mai multe formule care să mențină termenii “mamă” și “tată” în actele școlare și care să permită totodată fiecărei structuri familiale să fie respectată, relatează sursa citată. Oficialul a declarat că formula “părinte 1 și părinte 2” pare să creeze o ierarhie între cei doi părinți.

Parlamentul francez a adoptat recent un amendament promovat de către partidul lui Macron, La République En Marche, care prevede că în documentele școlare cuvintele “mamă și tată” să fie înlocuite cu “părinte 1” și “părinte 2”.

Publicația ilGiornale.it preluată de Rador scrie că Executivul lui Macron a afirmat, îndemnându-i pe parlamentari să aprobe inovaţia “lexicală, că termenii “tatăl” și “mamă” sunt o “relicvă a trecutului”, care ar putea ”penaliza familiile homosexuale”.

Modificările efectuate de La République En Marche au fost împărtăşite de către deputaţii din stânga, în timp ce au fost respinse de către forţele politice conservatoare, potrivit sursei citate. De exemplu, partidul de centru-dreapta Les Républicains a definit planul majorităţii ca un instrument pentru “dezumanizarea familiei” şi ca expresia unei “ideologii abominabile, menite să elimine valorile fundamentale ale societăţii civile”. Și Marine Le Pen, liderul mişcării naţionaliste Rassemblement National, a condamnat măsura susţinută de executiv, acuzându-l pe Macron că ar vrea să creeze confuzie în societatea franceză şi că doreşte “să otrăvească mintea copiilor, care este maleabilă şi în formare”. Le Pen l-a acuzat apoi pe Macron că promovează dispariţia, în Franţa, a “oricărui tip de referinţă morală” şi că vrea să fondeze statul pe o ”filozofie radicală a corectitudinii politice”.

 


6 comments
  1. Din tot ce prevede reforma educatiei din Franta, tocmai la asta v-ati oprit???
    Blanquer propune diverse solutii la probleme care apar si in invatamantul romanesc:
    * cel mult 20 de elevi in clasa(practic, dinte-o clasa se fac doua) in zonele cu probleme ptr a-i ajuta pe copiii din mediile defavorizate; din cartierele sarace;
    * dupa prima clasa de liceu, iti alegi tipul de bac: S, ES sau L.
    S inseamna tot ce uraste elevul roman in acest moment, bombardat fiind cu opiniile unor formatori care nu mai predau de n ani la stat: matematica, fizica, chimie, informatica ; ES e undeva la mijloc, iar L este varianta noastra de filo. Dar, in momentul alegetii, stii ca doar 250 de locuri din 5 000 sunt rezervate pentru cei cu L la ENS. Se crede ca, astfel, se va putea preda din nou matematica la un nivel ridicat cam la 1/3 din elevii de 16 ani care au ales-o.
    Deci, se poate scapa de mate si fizica si info dupa 15, dar cu dezavantaje la admiterea la universitatile tehnice/medicina etc;
    * introducerea asa-numitei metode Singapore in predarea mate/fizica. E o metoda care se presupune ca da rezultate foarte bune, dar ea da profesorului rolul principal, ii pune pe copii sa gandeasca, nu sa memoreze 2 teoreme si 5 formule, daca e problema asa, bine, daca nu, nu are sens sa imi pun mintea la contributie. Se aplica la clase de 40 de elevi si, la un moment dat, profesorul va lucra cu grupe de elevi de nivel diferit. Da, peste tot, sunt copii care, in conditii egale, invata mai repede si atunci li se ofera si lor sansa de a merge mai departe in ritmul lor. Sunt si teme, din pacate pentru trendul actual din Ro.
    * 15 minute de dictare :)), mai multe ore de gramatica, cateva minute de calcul pe zi – adunare, scadere, inmultire etc.
    * 5-10 carti ca lectura obligatorie/an
    *interzicerea telefoanelor mobile in clase;
    * se reorganizeaza si institutele pedagogice;
    * Blanquer are un buget cu aproape1, 5 miliarde euro mai mare pentru educatie.
    * posibilitatea formarii de clase bilingve, ptr invatarea englezei/lb.germane; se doreste o intensificare. a nr celor care vb limbi straine, in special engleza:);
    * reforma profunda a bacului;
    * mai multe evaluari ale elevilor(ups).

    O, da, si in toata marea asta de prevederi, noi discutam doar de niste chestii formale???
    Mare smecherie ca se va scrie “parinte” in loc de mama sau tata sau ca vor avea steagul Frantei si al UE in clasa.
    Macar sa avem si noi un ministru capabil si puternic care sa vina cu acea reforma profunda si sa aven ce dezbate. Acum, una zice Androneasca seara si alta fumeaza a doua zi diminear.
    Ma indoiesc sincet ca nu mai dormim noaptea daca nu scriem “mama: si scriem “parinte”.

  2. Si va pretindeti site specializat pe educatie? Ce fel de jurnalisti sunteti daca preluati fara nici o analiza un articol din presa italiana despre o dezbatere din Franta? Nu aveti abonamente la ziarele frantuzesti? Sa stiti ca sunt destul de multe articole la liber pe aceasta tema. Nu stiti franceza? Platiti un traducator. Sunteti doar extrem de superficiali si incapabili sa va informati inainte de a pretinde ca-i informati pe cititori sau sunteti din aceeasi faina ca “jurnalistii” de la rtv, antene, libertati, evz-uri?
    Sa stiti ca votul final e maine, deci veti putea face o traducere frumoasa a unui articol scris de profesionistii de la sputnik!

  3. La asta se reduce jurnalismul de “calitate” din Romania? Sa traduci un articol dintr-un ziar Italian?
    In primul rand executivul nu considera aceste cuvinte invechite, ci din contra, a dat aviz negativ prin ministrul educatiei (https://www.20minutes.fr/societe/2450283-20190213-ecole-assemblee-vote-remplacement-mots-pere-mere-terme-parent).
    Am cautat sa vad cand a zis “executivul lui Macron” ca aceste cuvinte sunt invechite. Recunosc, nu am gasit. Poate ne da un link traducatorul acestui articol.
    Nu am gasit nici amendamentul cu interzicerea utilizarii cuvintelor tata si mama de catre profesori. Stiam ca sunt doar ceva formulare. Dar nah, daca zice Il Gironale, trebuie ca este adevarat.
    In plus, ma bucur sa vad articole cu pareri ale extremei drepte din Franta. Marine mon amour.

    Foarte slab.

  4. Nu e o notate dar ideologia de gen pare să inverseze orice urmă de gândire rațională.
    Parintele 2 nu va fi discriminat că e pe locul al 2 lea?
    Întunericul minții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ultima zi în care școlile-pilot din proiectul de testare a metodologiei de monitorizare a segregării școlare mai pot completa chestionarul prin care să spună ce a mers și ce nu în această privință

Luni, 9 octombrie, este ultima zi în care școlile incluse pentru testarea pe teren a metodologiei de monitorizare a segregării școlare pot completa chestionarul, potrivit unei adrese a Ministerului Educației.…
Vezi articolul

Ligia Deca, întrebată de un director de școală cum vede „aerisirea planurilor-cadru”, dacă va fi făcută pe modelul polonez: Cred că ceva similar ne-ar fi și nouă util. Polonia „taie din materie și dă mai mult timp pentru fixare” / Poate că, da, avem nevoie de mai mult timp de școală

Ministra educației le-a spus directorilor de școli din județul Mureș, cu care a avut o întâlnire vineri, organizată de Inspectoratul Școlar Județean, că prin „aerisirea planurilor-cadru” „nu m-am referit la…
Vezi articolul