Rezultate îngrijorătoare pentru elevii de etnie maghiară la examenele de limba română. Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare: Predarea ar trebui să fie făcută ca pentru limbile străine

15.975 de vizualizări
Foto: © Sebnem Ragiboglu | Dreamstime.com
Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România atrage atenția că sub 40% dintre elevii de etnie maghiară au luat notă de trecere la examenul de limba română de la evaluarea națională și cere schimbarea radicală a modului de predare, potrivit unui comunicat citat de publicația Kronika Online, preluată de G4Media.ro.

Astfel, cadrele didactice susțin că, cel puțin în zonele izolate și cele locuite preponderent de etnici maghiari, limba română ar trebui predată ca o limbă străină, și nu ca limbă maternă, dat fiind că elevii din aceste zone nu cunosc româna când merg la școală.

Organizația profesorilor maghiari arată că rezultatele slabe sunt provocate și de noua curiculă introdusă în urmă cu patru ani.

Citește articolul complet pe G4Media.ro

Photo 99149024 © Sebnem RagibogluDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


42 comments
  1. Mama cu 2 copii.Tatal cetățean turc. Am vorbit cu copiii limba turca de la nastere. La 3-4 ani am inceput sa vorbesc cu ei in romana, pentru că vor merge la școală în România. Se joaca cu copii in parc cu romani, au prieteni romani. Deoarece stam in Romania, trebuie sa stie limba romana fara doar si poate ca un nativ.Mai marii celor din secuime sunt cei care nu vor ca etnicii sa învețe limba romana. Asftel îi pot controla si manipula mai usor. Nu mi se pare corect ca limba romana sa fie predata ca lb straina. Vrei sa te bucuri de drepturile tale ca om in România, înveți romana. Nu suntem in Romania medievala!Romanii stabiliti in alte tari, nu sunt nevoiți să invete lb tarii de adoptie pentru a se descurca, pentru a-si trimite copiii la scoala?La noi de ce sa fie altfel?

  2. Toate aceste delasari vor duce la probleme tot mai mari. Tara noastră are, în Constituție scris cu litere mari. Limba oficiala a României este limba romana. Cine nu cunoaște limba romana nu poate fi socotit cetățean roman. Dar, cu astfel de conducatori lipsiți de responsabilitatea actului conducerii statului nu putem sa ne așteptăm la altceva. Orice persoana care cere unui stat statutul de cetățean trebuie obligatoriu sa cunoască limba oficiala a statului. Însă în România…. Păcat de biata noastră tara și de jertfele celor care au făurit națiunea romana cu sacrificii enorme. Dar cine sa înțeleagă asta? Conducători care își vad numai interesele proprii și de partid… Mare păcat…

  3. Predarea facuta ca la limbile străine….Nu stiu ce sa zic…Nu are și niste implicații sociale si psihologice nedorite?Nu este tratament diferențiat?Nu este o izolare voită a maghiarilor,o marginalizare a lor?Propunerea e ciudată într-o societate sănătoasă și adaptată.
    Oamenii sunt oameni peste tot si ăștia care vin cu idei pestrițe au ei un castig de pe undeva.

  4. Cat timp esti in Romania, trebuie sa vorbesti romana. Daca faci parte din minoritate si ai alte preferinte, e treaba ta, nimeni nu se baga, dar la scoala trebuie sa se predea limba de stat ca limba materna. Altfel, nu trebuie sa li se acorde numai maghiarilor drepturi. Si ucrainenilor. Nu sunt atat de multi ca ungurii, dar sunt si ei o minoritate. Si la fel si cu rromii. Ce se va intampla de acum, se va preda limba tiganeasca in scoli, ucraineana, rusa, maghiara sau mai stiu eu ce ca limbi materne, cand limba de stat e romana?? Este inadmisibil asa ceva! Daca ungurii vor sa traiasca in Romania, trebuie sa vorbeasca limba de stat! Daca vor sa studieze limba maghiara ca limba materna, sa se duca acolo unde maghiara este limba de stat! Cand Transilvania era pe teritoriul Ungariei, romanilor nu li se permitea nici macar sa isi trimita copiii la scoala. Nu aveau drepturi. Si tot romanii sunt aia rai, pentru ca au pretentia asta nebuneasca ca limba de stat sa fie predata ca limba materna in propria lor tara!!! Nu imi vine sa cred!

  5. Ura! Sigur ca nu poate fi vorba de a invata limba romana ca pe una ,,straina”. Chestia e ca fiind un popor ,,tolerant” am ajuns ca unii dintre ,,compatriotii nostrii” sa urasca a invata limba statului in care traiesc. Peste 60 % dintre unguri nu iau cinciul la romana! Oare cati romani ar lua cinciul daca ar fi pe bune ,,invatamantul”? In loc ca ,,uniunea” sa spuna lucrurilor pe nume, propune un ,,program complex” pentru profesori și învățători. Si-or fi dat seama ca nici astia nu-s de cinci? Stau toti ascunsi dupa masca si-si incaseaza lefurile marite an de an in timp ce tot mai multi nu mai ajung de cinci, devenind ,,loaze’’.

  6. Pana la urma nu contează cum învață românește. S-o învețe. Sa știe sa scrie, citească și vorbească și sa aibă disponibilitatea sa o folosească in raport cu administrația și cetatenii. E suficient. La urma urmei sunt mai mulți romani neaosi care nu stapanesc limba romana decât maghiari romani care nu o stiu. Iar de analfabetism funcțional ce sa mai zic…

  7. Dumnezeule,cate rautati aduna aici.Sa iarta Domnul,tot aceleasi om neintelegator,fara bun simt.In loc sa ajutati numai otrava iese din gura ☹️

    1. Ildiko,te rog că un efort (de cunoaștere)și descoperă-ți greșelile din textul tău.Bistosz!

  8. Da-ți-le în continuare nas, că vom ajunge să învățăm toți maghiara, obligatoriu, să nu se simtă discriminați când ajung prin alte orașe.
    Părinții lor să pună mâna să îi învețe româna de când îi aduc pe lume, nu să urmărească crearea de enclave pe teritoriul românesc. Nu știu nici părinții româna? S-o învețe, că ei sunt minoritari, nu românii iar statul român nu trebuie să depună eforturi ca să satisfacă lenea, dezinteresul, obrăznicia unor minorități cu pretenții secesioniste. Sunt cetățeni români sau ce? Am un vecin iranian. Până nu a învățat româna, Constituția României și multe altele, nici nu s-a pus problema să obțină cetățenia română. Maghiarii din România sunt discrimanți pozitiv doar pentru că s-au născut aici? Corectitudinea politică ne-a dus la dictatura minorităților.

    1. Ceea ce ai scris e patriotardism, sa te crezi mai superior fata de maghiari, nimic altceva. Si romanii din Ucraina sa faca la fel cum spuneti dvs.

      1. Zoli,vezi dragă în limba română literară superlativele nu mai disting,deci superior fără ,,mai,,.

      2. In ungaria,românii au ore în limba maternă? Orașele au plăcuțe bilingve? Sunt Români care nu știu MAGHIARĂ?

    2. Foarte bine spus.Romanii sunt răi ,prost crescuți etnicii sunt pâinea lui Dumnezeu. Nu este așa ,românii au fost prea îngăduitori nu cred sa fie stat mai tolerant că acesta.

  9. Limba maghiara este limba materna in cazul ungurilor,deci trebuie considerata astfel.
    Limba romana este limba oficiala in Romania,deci trebuie cunoscuta de catre toti cetatenii ,indiferent de etnie.
    In SUA , Germania,samd cum este ?

    1. A… B…
      Pe romani nu ii neliniștește nesimțirea maghiarilor din județele buclucașe.
      S-au obișnuit.

      1. Anda:
        Cum s-ar caracteriza comentariyl dvs
        Așa cum vede A pe unii?
        Așa cum spui d-ta că sunt maghiarii?
        Eu propun ambele variante!
        Un comentariu lipsit de simțire, blocat în epoca medievală…

  10. Dar minoritatea romana din Ungaria are vre-o șansă să învețe în școală limba Romana? Sau moi nu avem partid în Ungaria?

    1. Le dă Orban peste bot de nu se văd ! Este un exemplu de urmat, că și-au luat-o rău în cap ! Când circuli din ungurime spre Brașov ai (de la peste 100 km) indicator de localitate: Chichiș (punct de frontieră !?).

  11. Unul dintre acei “mici pași” catre autodeterminare si cererea de autonomie. Si prin asta, ungurii isi pregatesc terenul pt. obtinerea autonomiei. Nu pot sa invete limba română… Pe dracu! Nu vor! Lor si acum li se bagă in cap, ca traiesc aici, sub ocupatie straina, jub “jugul românesc”, cum le spun liderii lor.

    1. Până la urmă care este mai importantă: să știi limba oficială a țării sau modalitatea prin care ai dobândit această abilitate?
      Vrei să te faci înțeles și în Secuime, vrei să poți purta o convorbire în limba română inclusiv și cu un copil, care nici acasă, dar nici cu pretenii nu vorbește decât în limba sa maternă (maghiară, germană, turcă, etc.)? Atunci mai contează undeva cum a reușit acel individ să învețe limba ta? Dacă te duci în străinătate te întreabă cineva cum ai învățat să vorbești în engleză?

    2. Nu e vorba de ” statut de limba straina”, isteata tatii.E vorba de metoda de predare “ca limba straina”. Copiii aia trebuie sa invete romana de la zero. Pentru cei care pricep mai greu: in clasa I nu te apuci sa le citesti basmele lui Ispirescu, ca se vor uita la tine ca la felul patru. Trebuie sa incepi prin a-i invata limba in care se povestesc basmele alea. N-au de unde sa o cunoasca: parintii si bunicii lor nu o stiu, colegi si prieteni de joaca in Secuime nu prea au.

    3. Doamne, ce am ajuns! Traiesc în România și nu știu limba română, jalnic, sub orce critică.

  12. Păi sunt o minoritate ca oricare alta, nu contează localitatea din care fac parte. Înveți limba țării respective și aia e, nu ai niciun drept peste cel al restului de minorități. Limba ta maternă e de domeniul trecutului din moment ce ai ales să stai într-o țară în care se vorbește altă limbă.

    1. Mai avem rromi,tatari, turci, evrei, sasi, lipoveni, sarbi. Toti sunt minoritari, ca si maghiarii. Si se supun legilor acestei tari. Adica trebuie sa cunoasca limba oficiala a acestei tari. Limba romana in Romania este limba O-FI-CI-A-LA, nu limba straina. Si cu asta basta. Punct. Fara discutii, fara caraieli, fara victimizari, fara plansete ca vrem Ardealul. Doar respectam legile tarii in care traim. Atat. Ca asa fac si restul.

  13. Din secolul trecut, limba oficială a Statului Român a fost și este considerată „limbă străină” de (o parte din) cetățenii români de etnie maghiară… Nu-i așa domnilor din ong-ul UDMR?… Despre ce vorbim?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii vor primi burse școlare între 300 și 3.000 de lei pe lună, din septembrie 2023, potrivit Legii Învățământului preuniversitar. Apare bursa tehnologică și dispar actualele burse de performanță și studiu. Care sunt criteriile de acordare

Elevii de gimnaziu și liceu vor primi în noul an școlar, din septembrie 2023, patru tipuri de burse: de merit, socială, tehnologică și de excelență olimpică I și II, potrivit…
Vezi articolul