Rezultatul celei de-a doua analize a tezei de doctorat a lui Lucian Bode va fi publicat până miercuri, anunță președintele Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai / Rectorul Daniel David: “Noi mergem înainte”, “separat de procesul” declanșat de ministrul de Interne

7.292 de vizualizări
Daniel David / Foto: UBB
Daniel David / Foto: UBB
“Noi mergem înainte, exact ce am făcut în prima etapă facem și în a doua, separat de proces”, a spus luni, pentru Edupedu.ro, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Daniel David, în legătură cu felul cum va proceda instituția în fața acțiunii instanță inițiate de ministrul de Interne, Lucian Bode. Acesta a apelat la tribunal ca urmare a reluării verificărilor privind acuzațiile ce i se aduc, de plagiat în teza de doctorat, verificări derulate de către Comisia de Etică a UBB. Potrivit lui Daniel David, “mă aștept ca în această săptămână comisia de etică să termine procedurile”. Potrivit președintelui Comisiei, Dacian Dragoș, decizia va fi luată până miercuri.

“Vedem lucrurile separat în acest moment – noi nu am primit nicio interdicție de la nimeni”, a spus Daniel David.

  • La rândul său, Dacian Dragoș a spus, luni, pentru Edupedu.ro că “până miercuri dăm rezultatul”. El a precizat că, prin procedură prealabilă procesului în contencios, comisiei de etică i s-a cerut direct să oprească verificările, lucru refuzat: “Au cerut să oprim, dar nu ne oprim. Ce au solicitat în instanță ne-au solicitat și nouă. Am respins, am spus că ceea ce facem noi este legal, că putem analiza pe partea de etică și că vom continua analiza”.

Jurnalista Emilia Șercan a semnalat, luni, că Lucian Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie 2023, Universitatea Babeș-Bolyai, urmărind suspendarea unei hotărâri din decembrie a Comisiei de Etică. Prin acea hotărâre, notează jurnalista, comisia se autosesiza oficial în urma dezvăluirilor lui Șercan, prin care aceasta arăta că în teza lui Lucian Bode există cel puțin 18,5% conținut plagiat.

Potrivit datelor furnizate pe portalul instanțelor de judecată, acțiunea în contencios administrativ are ca obiect “suspendare executare act administrativ Hotărârea nr.10/13.12.2022 emisă de Universitatea Babeş-Bolyai-Comisia de etică”, primul termen fiind 17 ianuarie, adică marțea viitoare. Reprezentanți ai UBB au semnalat în mod repetat, în ultima lună, că o decizie în această nouă evaluare a sesizărilor de plagiat ar urma să fie luată până pe 15 ianuarie a.c., fiind așteptată și contribuția unor experți din afara UBB.

Daniel David a precizat, luni, pentru Edupedu.ro, că UBB acționează, în cadrul acestei noi faze de verificări, în același mod ca în prima etapă:

  • “Am fost puțin surprins, pentru că în această etapă UBB a făcut exact ceea ce a făcut în prima etapă. În prima etapă am primit un număr de sesizări, din care am confirmat cea mai mare parte, apoi am dat sancțiuni pe care le puteam da noi și am anunțat CNATDCU. În a doua etapă, pe lângă sesizările din prima etapă, am mai primit niște sesizări și derulăm aceeași procedură.” 
  • “Noi ne comportăm cum ne-am comportat la prima procedură. Mergem în instanță dacă domnul Bode ne-a chemat în instanță, dar vedem lucrurile separat în acest moment – noi nu am primit nicio interdicție de la nimeni. În a doua etapă facem exact ceea ce am făcut în prima etapă. Doar că în etapa a doua avem o comisie internațională.”
Ministrul Bode a salutat prima decizie a Comisiei de Etică a UBB,  După a doua rundă de acuzații, a spus că instituțiile “trebuie să își facă treaba”

La începutul lunii noiembrie 2022, Comisia de Etică a UBB constata, în urma unor verificări, că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode includea fragmente plagiate, reprezentând 2,95% din teză

În reacție, Lucian Bode susținea atunci că “verdictul UBB”, pe care îl “saluta”, era că “teza mea de doctorat este în regulă” și spunea că va “revizui printr-o erată erorile de citare”.

Ulterior, pe 24 noiembrie, Emilia Șercan anunța rezultatele propriei verificări, spunând că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat. Atunci, universitatea clujeană a anunțat că va reanaliza teza.

Spre deosebire de reacția la prima decizie, ministrul Bode a refuzat să comenteze noile acuzații, limitându-se să spună, pentru G4Media.ro, că instituțiile abilitate trebuie să-și facă treaba: “pentru analizele valide, există legi, există instituții abilitate, care trebuie să își facă treaba (desigur, întotdeauna cu respectarea legii). După orice nouă analiză sau verdict emis în cadru instituțional – și mai ales legal – desigur că voi veni cu un punct de vedere”.


5 comments
  1. Domnule David la prima reverificare v-ați comportat execrabil (vedeți observațiile doamnei Sercan)! Răspundeți și la faptul că teza lui Bode are fundament ingineresc și care nu putea fi condusă de prof Ivan și nici de îndrumători de la Facultatea de istorie și filosofie care nu au nicio legătură cu energetica.

  2. “Vedem lucrurile separat în acest moment – noi nu am primit nicio interdicție de la nimeni”, a spus Daniel David.
    Gresit, d-le Daniel David. Tocmai hotararea CCR din 2022 va interzice sa reanalizati vreo teza care a intrat in circuitul civil. Asa cum nici Ministerul si nici CNATDCU nu pot reanaliza vreo teza. Bode e acoperit legal. UBB incalca decizia CCR.

    1. Comisia de la UBB nu va spune daca este valoroasa din punct de vedere stiintific lucrarea, ci daca este sau nu prezenta frauda.
      Cu asta avem noroc in Romania: ca avem legi si proceduri care acopera hotii.
      Altfel am vedea decapitat ceea ce a mai ramas din PNL.

  3. Pt UBB: Ce căuta Bode cu o temă de fundament ingineresc (energetic) la prof. Ivan care este paralel cu acest domeniu?; îndrumătorii lui Bode (care este electromecanic) sunt istorici și filosofi (Facultatea de istorie și filosofie a UBB) ce competențe pot avea pe energetică??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cazul profesorului de la Facultatea de Jurnalism cercetat pentru abuzuri: Comisia de Etică a Universității din București constată încălcări ale Codului privind abuzul de putere și hărțuirea sexuală, dar nu decide nimic / Universitatea așteaptă să se lămurească raporturile de muncă ale cadrului didactic

Comisia de Etică a Universității din București constată, într-un punct de vedere publicat miercuri pe site-ul universității, încălcarea Codului de etică al UB în ceea ce privește faptele de abuz…
Vezi articolul
ANOSR

Va fi înființat un Program Național pentru Educația în domeniul Științelor, Ingineriei și Tehnologiei și Matematicii, pentru a încuraja tinerii să participe la studii de profil, anunță ministrul Cîmpeanu după discuții cu reprezentanții universităților tehnice / Cursanții studiilor de scurtă durată vor fi recunoscuți ca studenți

Un “Program Național pentru Educația în domeniul Științelor, Ingineriei și Tehnologiei și Matematicii” va fi înființat în baza noii legi a învățământului superior, a anunțat, vineri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu,…
Vezi articolul