Școala Națională de Administrație din Franța testează un sistem de admitere mai deschis, pentru a ajunge la elevi din categoriile sociale mai puțin favorizate

238 de vizualizări
Emmanuel Macron / Foto: Elysee.fr
Guvernul francez a aprobat miercuri un decret în favoarea egalităţii de şanse pentru admiterea în unele dintre instituţiile sale de învăţământ elitiste pentru serviciul public, precum faimoasa Şcoală Naţională de Administraţie (ENA), unde a studiat şi preşedintele Emmanuel Macron, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Conform ordinului emis, începând de la următoarea sesiune de admitere şi până în anul 2024, elevi “proveniţi din rândul categoriilor sociale mai puţin favorizate” vor putea fi admişi în aceste instituţii de învăţământ superior, printre care guvernul francez menţionează de asemenea Institutul Naţional de Studii Teritoriale sau Şcoala de Înalte Studii de Sănătate Publică.

În campania electorală pentru alegerile din 2017, Emmanuel Macron îşi anunţase intenţia de a desfiinţa Şcoala Naţională de Administraţie (ENA), instituţie percepută drept o pepinieră a unor elite rupte de realitate, dar în cele din urmă a optat pentru o reformă a acesteia, scrie Agerpres.

ENA a fost creată în 1945 de către generalul De Gaulle tocmai pentru a democratiza recrutarea înalţilor funcţionari, dar s-a transformat de-a lungul vremii într-o instituţie mai degrabă elitistă. Pentru a accede în această instituţie de învăţământ este obligatorie absolvirea unor specializări de prestigiu care sunt greu accesibile tuturor claselor sociale.

Intrarea în rândul funcţionarilor publici trebuie să fie ”un element de ascensiune socială”, astfel că este nevoie de deschiderea acestor şcoli pentru cei mai puţin favorizaţi şi care nu dispun de resursele necesare, spune acum guvernul francez. Acesta promite că probele de admitere în asemenea instituţii vor fi revizuite ”pentru a garanta caracterul lor nediscriminatoriu şi relevanţa pentru competenţele căutate de administraţie”.


1 comentariu
  1. Numai puțin… ni se spune că guvernul francez tocmai a dat undă verde desființării școlilor de elită și a meritocrației, nu-i așa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Două dezacorduri ale ministrului Educației, în aceeași conferință: “Educatorii pot veni la aceste grădinițe de vară în afara salariului pe care îl primește” / “Aceste norme pe care Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii le va publica”

Ministrul Educației a făcut două greșeli gramaticale în conferința de presă susținută astăzi, 14 iunie, cu o zi înainte de examenul la Limba și literatura română pe care îl vor…
Vezi articolul

EXCLUSIV Lista amenințărilor la securitatea națională, extinsă semnificativ / Au fost incluse criminalitatea organizată, acțiunile care vizează sistemul de educație – proiect de lege

Lista amenințărilor la siguranța națională a fost extinsă semnificativ în ”proiectul de lege privind activitățile de informații și contrainformații”, aflat în dezbaterea coaliției de guvernare și consultat de G4Media.ro. Proiectul…
Vezi articolul