Scriitorul Radu Vancu: De 1 iunie, Ciucă & Iohannis au dat o ordonanță împotriva profesorilor – care e, de fapt, o ordonanță împotriva copiilor. Și care arată ce e “România educată”: cea mai sistematică distrugere a educației

Foto: Facebook.com

Reacție dură a scriitorului și profesorului Radu Vancu la ordonanța de urgență a Guvernului prin care se măresc cu câteva sute de lei salariile profesorilor de la 1 iunie, deși aceștia, prin reprezentanții lor, nu au acceptat această propunere a Executivului, în contextul celei mai ample greve din ultimii 18 ani. „Ordonanța abuzivă e o bătaie de joc. O umilință suplimentară administrată întregului sistem de educație. Profesorii sunt și mai îndreptățiți să continue greva”, scrie Vancu, într-o postare pe Facebook, critic și la adresa președintelui Klaus Iohannis, cadru didactic de profesie, despre care spune că „Nu așa trebuie să arate un profesor (…) Adevărații profesori sunt solidari cu viitorul vostru”.

În textul său, Radu Vancu, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității Lucian Blaga din Sibiu, susține că „ieșirea dură a președintelui Iohannis împotriva profesorilor aflați în grevă arată, fără putință de dubiu, că este principalul susținător al ordonanței abuzive. A fost dată cu acordul lui deplin. Vede în profesorii aflați în grevă niște “crizatori”, cu cuvântul inventat de el. Îi disprețuiește, îl irită, a vrut neapărat să-i umilească”.

„De 1 iunie, Ciucă & Iohannis au dat o ordonanță împotriva profesorilor – care e, de fapt, o ordonanță împotriva copiilor. Și care arată ce e “România educată”: cea mai sistematică distrugere a educației. Cu profesori umiliți, față de care președintele Iohannis se comportă ca un vechil cu șerbii de pe moșia lui. Cu elevi pe care nu-i ascultă nimeni. Cu o finanțare de 2 ori, aproape de 3 ori mai mică decât prevede legea. Un președinte care jignește sute de mii de profesori jignește, de fapt, milioane de copii. Și milioane de părinți. Și o țară întreagă”, scrie Vancu.

„Îmi e rușine că președintele acesta e profesor. Nu așa trebuie să arate un profesor, dragi eleve & elevi. Un profesor, fie el chiar și președinte de țară, nu umilește alți profesori, nu-i amenință din poziții de putere, nu vorbește despre “proiectul meu România educată” cu sentimentul că e o proprietate personală a lui, și nu un serviciu public pe care a eșuat în a-l oferi. Un profesor nu numește plagiatori în poziții de putere – de la prim-miniștri la miniștri ai Educației sau ai Internelor. Un profesor nu subfinanțează Educația. Un profesor nu minte, cerând votul pentru un lucru – ca să facă apoi cu nerușinare exact opusul. Un profesor nu mimează negocierea, susținând ordonanțe de urgență refuzate de ceilalți profesori – și pretinzând apoi că le-a oferit exact ceea ce au cerut”, mai notează Vancu.

Amintim că, la discuțiile cu sindicatele din Educație de miercuri, 31 mai, la Palatul Cotroceni, după un marș la care au participat 20.000 de profesori, președintele Klaus Iohannis le-ar fi sugerat reprezentanților acestora să asculte muzică veselă atunci când comunică și să laude proiectul „România Educată”, potrivit surselor Edupedu.ro.

Joi, 1 iunie, Iohannis i-a criticat dur pe profesorii care de 9 zile sunt în grevă pentru ca majorările salariale promise și negociate de Ligia Deca să se aplice de acum, așa cum prevedea Legea educației „România educată”. „Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți. E o generație întreagă care da Evaluare Națională. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?”, a spus Iohannis, la un summit al liderilor europeni ținut în Republica Moldova.

Context. Guvernul PNL-PSD-UDMR a decis astăzi, 1 iunie, într-un gest fără precedent, să aprobe, într-o ședință de guvern convocată în mod extraordinar într-o zi liberă, prin Ordonanță de Urgență, majorările salariale etapizate pe 3 ani și respinse deja aseară de profesorii care sunt de 9 zile în cea mai mare grevă din ultimii 18 ani. Abia după ce a aprobat OUG-ul, Executivul condus de fostul general în armată Nicolae Ciucă i-a chemat la discuții la Palatul Victoria pe reprezentanții profesorilor.

Postarea integrală a scriitorului Radu Vancu:

„Ordonanța abuzivă e o bătaie de joc. O umilință suplimentară administrată întregului sistem de educație. Profesorii sunt și mai îndreptățiți să continue greva.

Ieșirea dură a președintelui Iohannis împotriva profesorilor aflați în grevă arată, fără putință de dubiu, că este principalul susținător al ordonanței abuzive. A fost dată cu acordul lui deplin. Vede în profesorii aflați în grevă niște “crizatori”, cu cuvântul inventat de el. Îi disprețuiește, îl irită, a vrut neapărat să-i umilească.

De 1 iunie, Ciucă & Iohannis au dat o ordonanță împotriva profesorilor – care e, de fapt, o ordonanță împotriva copiilor.

Și care arată ce e “România educată”: cea mai sistematică distrugere a educației. Cu profesori umiliți, față de care președintele Iohannis se comportă ca un vechil cu șerbii de pe moșia lui. Cu elevi pe care nu-i ascultă nimeni. Cu o finanțare de 2 ori, aproape de 3 ori mai mică decât prevede legea.

Un președinte care jignește sute de mii de profesori jignește, de fapt, milioane de copii. Și milioane de părinți. Și o țară întreagă.

Îmi e rușine că președintele acesta e profesor. Nu așa trebuie să arate un profesor, dragi eleve & elevi. Un profesor, fie el chiar și președinte de țară, nu umilește alți profesori, nu-i amenință din poziții de putere, nu vorbește despre “proiectul meu România educată” cu sentimentul că e o proprietate personală a lui, și nu un serviciu public pe care a eșuat în a-l oferi. Un profesor nu numește plagiatori în poziții de putere – de la prim-miniștri la miniștri ai Educației sau ai Internelor. Un profesor nu subfinanțează Educația. Un profesor nu minte, cerând votul pentru un lucru – ca să facă apoi cu nerușinare exact opusul. Un profesor nu mimează negocierea, susținând ordonanțe de urgență refuzate de ceilalți profesori – și pretinzând apoi că le-a oferit exact ceea ce au cerut.

Nu așa arată un profesor, dragi eleve & elevi. Profesorii reali sunt cei din stradă, cei aflați în grevă, cei care știu că demnitatea există. Și sunt dispuși să lupte pentru ea.

Adevărații profesori sunt solidari cu viitorul vostru, așa cum (prin gura unei eleve din Constanța) atât de memorabil le-ați cerut.

Sunt sigur că fiecare dintre voi cunoaște cel puțin un astfel de profesor. Așa că vă rog să nu uitați: la Cotroceni nu locuiește nici un profesor.

Acolo locuiește cineva care, după ce a ratat totul ca președinte, a ținut să rateze totul și ca profesor. Și a devenit cel mai îndârjit inamic al unei Românii cu adevărat educate.

Îmi e rușine, cum ziceam, că o astfel de formă fără fond se poate recomanda drept profesor român. Să nu-l credeți nici o secundă: n-are nimic de-a face cu demnitatea meseriei de profesor. N-o va înțelege vreodată.

Noi ceilalți, profesori, elevi & părinți, va trebui să construim cumva România cu adevărat educată. Și o vom face, în pofida disprețului & urii lor față de educație.

Dar atât să nu uităm: acesta nu e un profesor. Ci doar un locatar de la Cotroceni.

“Cum îndrăznește cineva…” Și își continuă amenințarea cu minciuni: “guvernul le-a dat tot ce au cerut”. Acesta nu e un președinte. Și mă îndoiesc tot mai mult că a fost vreodată un profesor”.

Într-o luare de poziție similară recentă, Vancu scria tot pe rețeaua socială că „Dacă profesorii vor pierde acum, vor pierde pentru totdeauna”. Acesta le transmitea profesorilor că „este vital să nu renunțe la grevă”. „Încă o săptămână de grevă – și sunt absolut convins că politicienii vor învăța în sfârșit să respecte profesorii”, scria Vancu.

Greva generală în educație continuă

Greva generală a profesorilor continuă și după ziua de marți, 6 iunie, când se încheie mini-vacanța, au anunțat liderii sindicali din învățământ. Anunțul continuării protestelor vine după ce Guvernul Ciucă a aprobat în forță, împotriva voinței profesorilor, majorări salariale respinse de aceștia în urmă cu o zi. La ieșirea de la discuțiile de la Palatul Victoria, liderul sindical Marius Nistor a anunțat astăzi: „De marți încolo vor continua acțiunile de protest”.

Citește și:
Președintele Klaus Iohannis îi ceartă pe profesori: Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?
BREAKING Profesorii continuă greva marți, 6 iunie, când se încheie mini-vacanța. Liderii sindicali din educație: De marți încolo vor continua acțiunile de protest / Sănătatea a fost declarată prioritară în 2018 și medicilor li s-a acordat integral mărirea. Au trecut 5 ani, oamenii doresc ca și pentru educație să se facă acest efort
UPDATE Guvernul Ciucă, abuz de putere la adresa profesorilor: a adoptat prin OUG majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic a salariilor, ofertă respinsă aseară, după care le-a chemat pe sindicate la discuții / Simion Hăncescu, FSLI: „Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează”
DOCUMENT Grilele de salarizare adoptate de Guvern, forțat, pentru profesori și cadrele didactice auxiliare, în vigoare de la 1 iunie 2023. Care sunt salariile de bază pe fiecare funcție, vechime și grad didactic, în vigoare de luna aceasta
VIDEO Ministrul Educației, care inițial a declarat că „luptă” pentru profesori: Creșterile salariale pe noua grilă vor fi etapizate până în 2026. Prin OUG-ul adoptat astăzi reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice / Ministrul Muncii: Marți urmează ca în fiecare unitate de învățământ cadrele didactice să analizeze această OUG și să ia o decizie
Simion Hăncescu, FSLI: Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează
Profesorii cer aplicarea de luna aceasta a grilei de salarizare aprobată cu Ministerul Educației. „Sub această limită nu avem ce discuta” – anunță liderul sindical Marius Nistor, la intrarea la discuții cu premierul care tocmai a adoptat OUG-ul cu majorări salariale respinse de profesori
Consiliul Legislativ desființează proiectul de Ordonanță de Urgență prin care Guvernul îi forțează pe profesori să accepte majorări salariale cu 585 de lei, constantând că OUG-ul Guvernului Ciucă este neconstituțional
BREAKING Premierul Ciucă, abuz de putere împotriva profesorilor: anunță de la Palatul Victoria că salarizarea profesorilor se va schimba „radical”, aprobând astăzi prin OUG majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic respinse aseară de cadrele didactice. Nicio vorbă despre faptul că sindicatele au anunțat refuzul profesorilor de a primi aceste sume
BREAKING Guvernul vrea să forțeze închiderea grevei, băgând pumnul în gură profesorilor, prin adoptarea astăzi a unei Ordonanțe de Urgență care conține oferta de creștere salarială cu 1.000 de lei brut, care a fost respinsă aseară de sindicate. OUG cu oferta refuzată prin referendum de profesori apare pe ordinea de zi a ședinței de guvern extraordinare astăzi
Educația ar trebui să primească peste 6% din PIB, cred parlamentarii care au răspuns unui chestionar World Vision, în anul în care Guvernul Ciucă a acordat cel mai mic buget din istoria recentă Ministerului Educației – 2,1% din PIB / Aceiași parlamentari spun că școala trebuie să permită primirea de bani de la părinți
Vacanța de 1 iunie a început astăzi și se încheie marți, 6 iunie / Profesorii continuă cea mai mare grevă generală din educație din ultimii 18 ani
Exit mobile version