Scriitorul Radu Vancu: E vital ca profesorii să nu renunțe la grevă. Fiindcă dacă vor pierde acum vor pierde pentru totdeauna. Iar disprețul establishmentului politic pentru ei, până acum oarecum camuflat, va fi de acum înainte la vedere și imposibil de suportat. Suntem alături de voi

24.887 de vizualizări
Radu Vancu / Foto: Facebook.com
Dacă profesorii vor pierde acum vor pierde pentru totdeauna, scrie într-un mesaj pe Facebook scriitorul Radu Vancu. Acesta le transmite profesorilor că „este vital să nu renunțe la grevă”. „Încă o săptămână de grevă – și sunt absolut convins că politicienii vor învăța în sfârșit să respecte profesorii”, scrie Vancu.

Îndemnul lui Radu Vancu vine în condițiile în care greva generală declanșată pe 22 mai, în școli, a ajuns în a șasea zi a conflictului de muncă. Guvernul a făcut o singură ofertă, care conține prime/vouchere pe carduri, din fonduri europene, pe lângă aplicarea unei anexe a legii 153/2017, pe care o amânase de anul trecut, pentru personalul nedidactic.

Redăm mesajul scriitorului Radu Vancu:

„E vital ca profesorii să nu renunțe la grevă.

Fiindcă dacă vor pierde acum vor pierde pentru totdeauna. Iar disprețul establishmentului politic pentru ei, până acum oarecum camuflat, va fi de acum înainte la vedere & imposibil de suportat.

În consecință statutul lor în clasă, oricum fragilizat, va fi pulverizat de-a binelea. Toată lumea va vedea în profesor cel mai disprețuit mod de existență profesională.

Și, dincolo de toate astea, profesorii nu trebuie să renunțe fiindcă lupta lor e justă. România nu are absolut nici o șansă să ajungă o țară respectabilă fără profesori respectați.

Sunt sigur că profesorii știu asta. Sunt sigur că și părinții & elevii știu. Mai trebuie s-o știe și guvernul.

Și o va ști. Încă o săptămână de grevă – și sunt absolut convins că politicienii vor învăța în sfârșit să respecte profesorii.

Iar dacă n-o vor face, tot dezastrul & toate consecințele vor fi vina politicienilor – și nu a profesorilor. Sunt sigur că, de asemenea, părinții & elevii știu și asta.

Nu cedați. Suntem alături de voi”.


14 comments
 1. Atunci ieșiți alături de profesori domnilor scriitori…Poate așa reușim să vă cumpărăm cărțile… Iar unii profesori – scriitori vor ieși la rândul lor pentru scriitori, la o adică.

 2. “Încă o săptămână de grevă – și sunt absolut convins că politicienii vor învăța în sfârșit să respecte profesorii.”
  Plagiatorii Ciucă și Bode vor învăța să respecte? Impostorii din guvern și politică să respecte profesorii? Ne-au demonstrat în atâta timp că nu au respect pentru profesori, iar în discuțiile din ultimele zile-săptămâni nu am identificat nici măcar în tonul vocii respectul acesta la vreunul dintre ei.
  Dar nu de respectul lor avem nevoie, ne putem lipsi de el. Ne afirmăm respectul de sine și demnitatea obligându-i să sprijine consistent educația chiar dacă au demonstrat de atâtea ori că nu vor asta. Abia astfel, într-o vreme, societatea va pune preț corect pe învățătură și își va respecta profesorii.

 3. Mare mare grija la ESTABLISHMENT – of of domnul scriitor, in limba asta dulce si frumoasa, n-a gasit el un echivalent romanesc ca sa isi exprime ideea…

  ” Rezultatele testului PISA 2018 arată că procentul de analfabetism funcțional al tinerilor din România era de 44%, în medie, în creștere față de 2015. „

  Pentru elevi pe cand niste proteste? De exemplu, pentru inchiderea scolilor cu 10-20 de elevi, comasarea si cu economiile facute sa li se dea o masa calda, sa-i atrageti la scoala?

  1. Analfabetismul functional e galopant in toata lumea si se datoreaza abuzului utilizarii retelelor de socializare, in special Instagram si TikTok. Predau un in Franta. E la fel ca in Romania. Tinerii s-au prostit cu totul.

  2. Alo, nenea Nelu, de clasele cu 31-34 de elevi ce zici?

  3. ” Proteste ale elevilor”??? Pai , la căte drepturi are elevul, pentru ce ar putea să protesreze??? Jignește, lovește profesorul ,iar acesta nu are voie sa reacționeze, nu are voie să-l lovească, nu are voie să ridice tonul pentru ca intră copilul in depresie, nu are voie să-l exmatriculeze… Pentru ce drepturi ar putea sa mai demonstreze copiii???

 4. În sfârșit cineva cu capul pe umeri ….. și cu mintea limpede! Mulțumim pentru susținere!

 5. ,,țară respectabilă”. Da’ de unde pana unde ati ajuns la concluzia ca s-ar lupta cineva pentru ca Ro sa ajunga respectabila? Prof. Radu Baltasiu tocmai ne anunta ca-n zilele noastre sunt plecati din tara peste 7 milioane; ,,cea mai mare emigrație în condiții de pace din lume”. Adica 7 s-au prins ca n-au nici o sansa sa traiasca cat de cat acceptabil pe aceste meleaguri printre celelalte 12 milioane. Sigur ca-n principiu grevele au adus schimbari in trecutul indepartat (mai ales la alte popoare). Dar la noi ,,liderii se fac ca negociaza” jucandu-si toti rolurile.

 6. Nu renuntam. Ne mai arunca 1500 lei . toate in transe…toate ca la caini. Cum putem accepta cu buna stiinta ca ramanem tot cu 2500 lei? Voi realizati ca oricate mariri de salariu minim ori mediu vir fi in tara asta, noi vom tot ramane cu acelasi salariu pentru ca nu ne putem incadra la mariri pentru ca in invatamant este o grila de salarizare separata, care nu permite majorarea salariului cand acesta creste pe tara? Nu vrem pomeni, vrem sa se rezolve grila, altfel ramanem la infinit la 2500-3000 lei cu 20 de ani vechime. Oameni buni, nu cedati, ganditi-va la asta! Oameni buni, salariul minim in tara asta poate ajunge si la 4000 lei in mana pt orice salahor si noi nu putem depasi niciun prag pentru ca nu avem o lege care sa ne puna la punct grila de salarizare. Intelegeti ce presupune asta? Saracie, umilinta, cresteri de preturi la orice marire de minim pe economie. Doar uniti putem reusi! Bravo Iasi, bravo Targu Jiu!!!

 7. Mulțumim ptr mesajul de încurajare stimate domn Radu Vancu. E adevărat ce spuneți.In Japonia singurul care nu se pleacă împăratului este profesorul de aceea au ajuns unde-au ajuns, în vârful iceberg -ului civilizatiei.
  In România secolului XXI, nu exista nimic în afară de o iluzie totală că cineva ne-ar conduce și dacă o face, ne conduce spre catastrofa totală, spre dezbinare, spre distrugerea a ceea ce a mai rămas din “Grânarul Europei”! Fiți binecuvantat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Raport Banca Mondială

Geografia din nou materie de examen la Evaluare și BAC și mutarea ei în domeniul “Științe”, cerută de Societatea de Geografie din România după rezultatele la PISA 2018

“Testarea PISA, la care România participă încă din septembrie 2000, acoperă trei domenii principale: Matematică, Lectură și Științe. Testarea își propune, printre altele, să evalueze ‘alfabetizarea științifică’. Dar Geografia, ca…
Vezi articolul