BREAKING Profesorii continuă greva marți, 6 iunie, când se încheie mini-vacanța. Liderii sindicali din educație: De marți încolo vor continua acțiunile de protest / Sănătatea a fost declarată prioritară în 2018 și medicilor li s-a acordat integral mărirea. Au trecut 5 ani, oamenii doresc ca și pentru educație să se facă acest efort

50.396 de vizualizări
Foto: Facebook.com
Greva generală a profesorilor continuă și după ziua de marți, 6 iunie, când se încheie mini-vacanța, au anunțat liderii sindicali din învățământ. Anunțul continuării protestelor vine după ce Guvernul Ciucă a aprobat în forță, împotriva voinței profesorilor, majorări salariale respinse de aceștia în urmă cu o zi. La ieșirea de la discuțiile de la Palatul Victoria, liderul sindical Marius Nistor a anunțat astăzi, 1 iunie: „De marți încolo vor continua acțiunile de protest”.
 • Amintim că Guvernul PNL-PSD-UDMR a decis astăzi, într-un gest fără precedent, să aprobe, într-o ședință de guvern convocată în mod extraordinar într-o zi liberă, prin Ordonanță de Urgență, majorările salariale etapizate pe 3 ani și respinse deja aseară de profesorii care sunt de 9 zile în cea mai mare grevă din ultimii 18 ani. Abia după ce a aprobat OUG-ul, Executivul condus de fostul general în armată Nicolae Ciucă i-a chemat la discuții la Palatul Victoria pe reprezentanții profesorilor.
La ieșirea de la Palatul Victoria, liderul Federației sindicale din educație (FSE) Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat:
 • mandatul primit de la profesori „este unul foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în totalitate începând cu această lună. Nu există alt mandat.
 • Nu avem ce discuta în afara mandatului dat de ei.
 • De marți încolo, colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva.
 • Ne-au chemat să ne anunțe că a trecut acest proiect de Ordonanța de Urgență [cu majorări salariale care au reprezentat oferta de ieri a guvernului, respinsă deja prin referendum de profesori – N.Red.] și că el ar trebui adus la cunoștința colegilor din unitățile din învățământ.
 • Nu există niciun element de noutate [față de oferta făcută ieri de Guvernul Ciucă – N.Red.], ei știu despre ce este vorba, iar mai departe încă se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea grilă de salarizare, dar v-am spus care este mandatul meu.
Simion Hănescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), la ieșirea de la Palatul Victoria:
 • Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Așteptăm concret săptămâna viitoare ce se întâmplă. 
 • Până în acest moment, oamenii au spus că nu este de acceptat ca această grilă să se aplice în 3 ani de zile. Oamenii doresc o creștere cu 25%, iar cu acea mie de lei nu se ajunge la acest procent. Apreciem că ordonanța a fost dată, dar orizontul de timp propus de guvern de 3 ani de zile [pentru aplicarea creșterilor salariale] nu este acceptată.
 • Există un domeniu care a fost declarat prioritar în 2018, este vorba despre sănătate, unde medicilor li s-a acordat integral mărirea, nu în tranșe. Au trecut 5 ani de zile, oamenii doresc ca și pentru educație să se facă acest efort din partea statului român, să poată să ajungă la salarii civilizate. 
 • Oamenii și-au asumat prin semnătură declanșarea unei greve. Ei sunt cei care decid dacă se încheie sau nu. Cu siguranță va exista un final al acestui an școlar. 
 • Astăzi fata de ieri nu a fost nimic în plus. 
Citește și:
BREAKING Guvernul Ciucă, abuz de putere la adresa profesorilor: a adoptat prin OUG majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic a salariilor respinsă aseară, după care le-a chemat pe sindicate la discuții / Simion Hăncescu, FSLI: „Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează”
BREAKING Guvernul vrea să forțeze închiderea grevei, băgând pumnul în gură profesorilor, prin adoptarea astăzi a unei Ordonanțe de Urgență care conține oferta de creștere salarială cu 1.000 de lei brut, care a fost respinsă aseară de sindicate. OUG cu oferta refuzată prin referendum de profesori apare pe ordinea de zi a ședinței de guvern extraordinare astăzi
Profesorii cer aplicarea de luna aceasta a grilei de salarizare aprobată cu Ministerul Educației. „Sub această limită nu avem ce discuta” – anunță liderul sindical Marius Nistor, la intrarea la discuții cu premierul care tocmai a adoptat OUG-ul cu majorări salariale respinse de profesori
Simion Hăncescu, FSLI: Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează
Consiliul Legislativ desființează proiectul de Ordonanță de Urgență prin care Guvernul îi forțează pe profesori să accepte majorări salariale cu 585 de lei, constantând că OUG-ul Guvernului Ciucă este neconstituțional
VIDEO Ministrul Educației, care inițial a declarat că „luptă” pentru profesori: Creșterile salariale pe noua grilă vor fi etapizate până în 2026. Prin OUG-ul adoptat astăzi reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice / Ministrul Muncii: Marți urmează ca în fiecare unitate de învățământ cadrele didactice să analizeze această OUG și să ia o decizie
DOCUMENT Grilele de salarizare adoptate de Guvern, forțat, pentru profesori și cadrele didactice auxiliare, în vigoare de la 1 iunie 2023. Care sunt salariile de bază pe fiecare funcție, vechime și grad didactic, în vigoare de luna aceasta

48 comments
 1. De ce se plang atata profesorii, ca au salarii mici? Majoritatea salariatilor din Ro are salarii mici. Doar medicii, it istii si antreprenorii au salarii mari. Iar unii oameni muncesc mult mai mult pentru acelasi salariu. Profesorii au si vacante, au ore putine pe saptamana, merg gratis in excursii si tabere plus un membru din familia lor, nu platesc cazarea la camin pentru copilul lor student… Multe privilegii, asadar.

  1. lasati ba prostiile mereti an strainatate ca in romania nu ai cum.Acolo plateste de 5 ori mai bine si aici ninic

 2. Stie cineva ce au patit profesorii care au instruit elevi in liceele in care nici un elev nu a trecut proba de bacaleureat in anii trecuti? Oare cei responsabili au platit sau au plecat linistiti in concediu cu bunuri de varianta?

 3. Când lucrătorii feroviari, de la metrou, din aviație, de la metrou.. fac grevă, apar blocaje, sunt o mulțime de oameni afectați (elevi, părinți, bunici, muncitori, turiști…). Când medicii fac grevă, sunt afectați pacienții de toate vârstele. Când profesorii fac grevă, s-ar dori să nu existe niciun deranj. Cum, oare, să facă asta? Și cum să aibă încredere în promisiunile unor guvernanți ca ai noștri. Nu mai departe de azi, s-a văzut ce Ordonanță au dat. Țeapă! Și ce discurs a avut președintele țării! Se pune toată vina dereglării termenelor examenelor în cârca profesorilor. Chiar asa? Chiar se crede că profesorii sunt vinovați pentru că-și cer drepturile și sunt batjocoriți pentru asta? NU CEDĂM!!! CONTINUĂM GREVA!!!

 4. Madam Deca nu pricepe ca noi AM REFUZAT ULTIMA OFERTA A guvernului. A declarat ca așteaptă marti un răspuns oficial din partea noastră. L-am dat deja prin reprezentanții sindicatelor :REFUZAM OFERTA, CONTINUAM GREVA. DA, sa prelungeasca anul scolar. O sa vina copiii cum au venit orele spargatorilor de greva: adica nu au venit. Da, sa amâne examenele. E VINA GUVERNULUI care ne baga cu forta o ordonanta. Acesti analfabeti functionali sa reciteasca revendicarile noastre. Ca se fac ca nu pricep. Auzi la ei, ne-au dat. Eeeee, nu vine anul viitor electoral! Noi avem si rude. Luati-va adio psd, pnl de la politica. Cu toate pomenile si voucherele voastre la asistatii sociali n-o sa mai fiti votati. Dupa 33 de ani, romanii s au deșteptat. Degeaba va puneti trolii sa comenteze pe net.

  1. “Analfabetii functionali” sant rezultatul “educatiei” profesorilor incompetenti. COMPETENTA nu egalitate ,asta avem nevoie!

   1. Gresit. Analfabetii functional sunt rezultatul intruziunii parintilor in educatia odraslelor. Aceia care vin cu buchete de flori, cu parfumuri scumpe, cu cafele si chiar cu bani ca sa treaca elevul clasa, ca, vai doamne, lui “nu-i trebuie materia asta”, “nu toata lumea e buna la materia asta”, “ii strici media”, “il lasi fara bursa” etc etc. Si daca nu te conformezi, expediaza sute de reclamatii la director, inspectorat, ministru si pe unde mai are relatii.

 5. Prin OUG aprobata, profesorii sufera cea mai grea umilinta. Greva trebuie sa continue. Numai asa veti avea parte de respect si de o salarizare corespunzatoare. Sunteti multi si sunteti o putere.

 6. Bineînțeles că vom continua! Nu suntem chiar atât de “Ascultători” cum ne-ar vrea președintele! Nu vrem să răspundem la comanda “Marș!”.

 7. Sa nu uitam ca si magistratii au primit anul acesta o majorare de 25%, aplicata retroactiv pe ultimii 5 ani. Si au salarii nete de peste 3000 euro. De ce profesorii sunt tratati astfel. “Cum isi permit” ei sa ne trateze? Ce le da acest drept? RUSINE! Nu mai suportam jignirile astea. Sa se intoarca dl Presedinte la catedra, fara pensie speciala, sa vedem cum se descurca.

  1. Magistrații dosesc dosarele, ii scot basma curată și apoi anchetează băbuțele că au dat zece ouă mită! Polițiștii fugăresc vânzătoarele de pătrunjel și fac pe ei d frică în fața dealerilor de narcotice. Jandarmii îi susțin la alegeri. Profesorii nu prestează astfel de servicii. Despre ce vorbim?!

 8. Președintele le spune profesorilor: “Treceți la catedră!”. Profesorii îi răspund: “Pleacă! S-a terminat!”. 🤨

 9. Pentru asta săptămâna viitoare va primi o PALMĂ de la profesori…ca să afle cine se joacă cu examenele naționale! Scaunul se clatină….

 10. Dragi colegi, cred că așteptarea este zadarnică, ar trebui să găsim înțelepciunea de a ne întoarce la datoria noastră, este păcat de elevii și copiii noștri care au examen, stau cu inima cât un purice. Se pare că salariile se vor calcula de anul viitor pe baza salariului mediu, nu ca până acum pornind de la salariul minim. Iohannis spune- cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale. Dar cei care îndrăznesc sunt chiar ei. Iată pe cine ați votat! Noi vom fi cei acuzați, nu el și Ciucă! Ați văzut cum ne tratează clasa politică, acești pe.deliști vopsiți din nou ne sfidează. Aș mai spune un singur lucru, să nu uităm. Mulți dintre dvs vă veți implica din nou în comisiile de votare și în politică, de parcă nu s-a întâmplat nimic. Haideți să de ducem menirea până la capăt!

  1. Nu este corect doamna, trebuie luptat, altfel fix degeaba ar fi greva. Nimeni nu știe cât va însemna acest 40% de la anul, nimeni nu știe ce grile de salarii au pus ei pentru la anul in proiectul salarizării. Și pe mine ma doare ca nu îmi văd elevii, dar voi lupta pana la capăt, orice ar fi, riscând sa nu între nimeni in examen, din simplu fapt ca nu voi încheia mediile!
   Împreuna vom reusi ceea ce am cerut!

   1. Eu zic să fim rezonabili, sa nu mai lungim propria agonie pentru că lor oricum nu le pasă! Voi, cei tineri împreună cu diaspora sunteți cei care l-ați votat pe Iohannis, uite că nu mai scăpam de el! Ne sfidează și ne aruncă mizerii in față. Voi ați dat jos pe cei care au obținut cel mai mare procent și ați creat 10 august. Eu știu cine a dat salarii mărite în trecut. Știu cine a returnat cei 25 la sută care ne-au fost reținuți în urmă cu vreo 13 ani. Ascultați și voi pe cei mai in vârstă,noi așa am făcut la vremea noastră. Cei mai in vârstă au înțelepciune și au un fler pe care îl veți dobândi și voi in timp. Am avut un presentiment că nu vor acorda nimic în plus și nu m-am înșelat. Colegii cu vechime să aibă prezența de spirit și să îi sfătuiască pe colegii tineri, sa se termine agonia aceasta,ne plimbăm fără rost până la școală și inapoi, am obosit psihic de atâta tensiune, iar rezultatele acestea vor rămâne.

    1. Rămâi tu la flerul tău și in sărăcia ta. Nu am ieșit noi in strada sa renunț acum pt flerul tău și nesimtirea lor. Dacă nu est in stare sa rezisti, n-ai decât, dar nu indemna sute de mii de oameni care fac eforturile astea sa renunțe. Oricum nu te asculta nimeni, suntem toți prea Porniți pt atâta nesimțire și batjocura. Pana și societatea e dezbinata, așa ca vezi de treaba ta acolo.

    2. Colegii mei cu vechime ne-au încurajat să continuăm greva. Nu suntem în agonie nicidecum. Dacă am obosit în nici două săptămâni înseamnă că politicienii au dreptate să ne trateze cu dispreț, așa cum au făcut-o mereu.
     “Voi ați dat jos pe cei care au obținut cel mai mare procent și ați creat 10 august.” – tot PSD este și acum la guvernare, nu ați observat? Nu faceți deloc bine intrând în politică și reproșând opțiunea de vot. Ați putea primi și replici acide.

    3. vai. eu nu cred că acest mesaj e real, cred că acest mesaj este pentru a învrăjbi oamenii împotriva profesorilor. și pe mine mai că reușește :)))) nu cred așa ceva, “eu știu cine a dat salarii mărite în trecut”

   2. Va numiți profesor? Acum realizez ca învățământul a ajuns in halul asta și din cauza unora ca dvs.

    1. Știi cum e. Olimpicii și elitele sunt rezultatul eforturilor sisifice ale martirilor din educație. Analfabeții funcțional sau cei care au lacune profunde sunt evident rezultatul unor cauze multiple independente de acești martiri.

     1. Analfabet functional inseamna IQ scazut, adica genetica proasta. Sunt studii care arata ca IQ ul mediu in Romania este 90 pr cand in Finlanda e 110..?

  2. Să mă acuze cine vrea. Dacă TU ți-ai pierdut curajul, întoarce-te la catedră și acceptă-ți eticheta de spărgător de grevă. Nu mai pretinde înțelegere de la cei care rămân în luptă.

   Crezi că doar copiii altora trebuie să trăiască bine și să-și vadă de viață? Ai noștri ce fac, cum cresc? Sunt buruieni?

   OUG e NECONSTITUȚIONALĂ. Nu va exista lege de promulgare sau dacă există, va fi anulată de CCR. PRICEPI? Sunt minciuni pe față. Iar acum ne mai și amenință un nenorocit care se dă drept profesor, dar a fost toată viața lui funcționar în administrație publică, suficient de corupt ca să facă rost de 6 case în timp ce colegii lui sunt la coada societății.

   Unde e demnitatea ta? Nu te obligă nimeni să te întorci la catedră – gândește-te cum te vei privi în oglindă de acum înainte.

   1. Inspectoratele nu au fost în grevă,se vor răzbuna pe noi! Părinții și elevii au așteptat destul, au stat destul in stres, nu vrem să ne acuze în continuare, e mai bine sa fim raționali pentru că acești ticăloși vor rămâne la aceeași atitudine mizerabilă! Destul ni se aruncă în față ideea cu meditațiile, deși sunt puțini cei care se ocupă că așa ceva. Destul suntem bagați cu toții în aceeași oală, cu acuzația că nu ne facem datoria. Și multe altele. Am văzut că nu avem șanse de reușită. Liderii au fost degeaba târâți pe la atâtea discuții, li s-a pus aceeași placă, li s-au pus și dedicații muzicale, este epuizantă aceasta situație pentru toată lumea. Nu uitați, cel mai deștept cedează!

    1. Se răzbună Superman pe noi. Hai să nu fim alarmiști chiar în halul ăsta, că au mai fost greve, iar inspectorii niciodată n-au ajuns acolo decât politic. Deci cunoaștem materialul.

     Cei care ne cunosc știu cum ne facem treaba. Poate veni și fostul inspector general Iohannis, că nu moare nimeni. Chiar așa, suntem toți adulți și vaccinați, oameni cu studii superioare și (presupunem) deschiși la minte. Chiar în halul ăsta vă e frică de ”autorități”? În special de cei vremelnic ajunși într-o poziție de conducere și control? Mă întreb cum ați trecut de toate inspecțiile de până acum, dacă vă e frică de acești oameni.

  3. Tocmai asta si facem. Ne ducem menirea pana la capat PRIN GREVĂ.
   Chiar mai mult decat atat, ne pregatim de o noua manifestatie in Bucuresti pe 6 iunie. Speram sa fim cel putin 40.000. Am putea fi chiar mai multi daca nu ar exista printre noi si oameni ca dumneavoastra. Asta e. Vă vom căra in cârcă.

   1. Vă lipsește respectul și maturitatea, vă lipsește și empatia, ați putea să comentați despre cei care au mers bine mersi și au făcut orele, care sunt clienți politici și au facilități numeroase. Dacă se va hotărî la nivelul școlii mele, noi am fost uniți și în grevă, vom fi uniți și în cazul revenirii la cursuri!

  4. Din cauza unora “cu vocație” ca tine, din cauza unor “pătimași”, se întâmplă ce se întâmplă!
   Sunt absolut sigură că ai gradație de merit, că aștepți cadoul de sfârșit de an, că faci parte din clica directorului care nu face grevă și că dai muuuute inimioare de câte ori postează vreun inspector ceva pe fb!

   1. Greșit! Alții sunt clienții și clicile, nu fiți atât de sigura pentru că nu am nicio gradație și am avut destul de suferit din cauza directorilor aserviți politic! Nu știam că se dau cadouri de sfârșit de an, e o informație nouă, probabil așa ați procedat dvs când erați elevă. Nu prea aveți o atitudine demnă de un cadru didactic.

    1. nu știați că se dau cadouri la sfârșit de an :))) se dau, cum sa nu. se dau și la sfârșit, și la început, și la mijloc, cu orice ocazie. și profesorii tratează diferit copiii ai căror părinți nu dau, este lesne de observat

  5. De ce stau copiii cu inima cat un purice? Vor da examenele cand se termina greva. Si asa se plang toti ca avem un an scolar prea scurt. Asta e problema noastra, ca ne e frica, ca plecam prea usor capul. Trebuie sa fim constienti de valoarea pe care o aducem in societate. Doar asa vom fi respectati. GREVA pana la capat!

   1. @Maria, cand ai dat examene ai stiut data desfasurarii? Presupun ca ai stiut. Vreti respect dar nu respectati.

    1. Ei, lasa, Mariana. Esti si tu din cei care cred ca o greva niciodată nu are un moment potrivit. Daca era la început de an scolar, comentai ca pierd copiii materie, ca trebuie sa recupereze, ca iti pierdeai tu programarile de concedii etc Offf, românul asta tare egoist este. Ah, si ipocrit. 100 la suta Mariana respecta totul in profesia ei. Unde esti, Mariana? Sa iti fac o statuie. Ca la olteni. Pe orizontala.

  6. Trol ce esti. Pariez ca nici nu ai intrat in greva. Esti din cei spargatori de greva care si-au facut orele cu peretii. Stai tu cu menirea ta ca sigur mai ai si o gradatie de merit, sigur esti acolit si lingusitor al unui director sau inspector, sigur ai beneficii de pile. Hai, lasa-ne!

  1. Nu noi am cerut zilele astea libere. Vom munci in continuare prin a ne cere dreprurile. Ca exemplu, incercam sa organizam o noua manifestatie in Bucuresti pe 6 iunie. Ai priceput?

 11. Tensiunea pare să fie atins cote maxime într-un liceu din Sibiu, în plină grevă în Educație. Un profesor de sport ar fi fost agresat pe motiv că, fiind în grevă, ar fi refuzat să încheie mediile unor elevi de clasa a XII-a, știut fiind faptul că în această perioadă se fac înscrierile pentru Bacalaureat, „examenul maturității”.

  E posibil asa ceva???????
  Atentie nu e vreun sat ratacit din Vaslui…e ditamai Sibiul!!!!

  1. Iohannis a fost inspector general înainte de a ajunge primar, crezi că oamenii lui nu sunt acolo? Madam Iohannis e profesor în Sibiu. Oare politrucii puși de ISJ sunt deranjați de grevă, la președinte acasă?

   Am citit articolele – de la presiuni și amenințări au ajuns la soțul directoarei venind la școală ca să-l cheme pe recalcitrant ”până afară”. Așa, pentru că la nivelul ăsta se discută când e vorba de politruci – pumnul primează.

  2. Foarte bine. Ești grevist, ești protestatar, nemulțumit etc. ÎȚI ASUMI și riscul de a o lua în barbă de la alte categorii de nemulțumiți. Sau voi profesorii sunteți sfinți și ar trebui să ne închinăm și să vă înțelegem că e greu? Doar vouă vă e greu? Doar voi aveți lipsuri? Dar cei de-a 12a care vor să dea bacul, poate să dea la o facultate afară? Îi opriți voi cu greva voastră? E, păi atunci așteptați-vă și la repercusiuni.

   1. „Riscul de a o lua în barbă”? Adică greviștii riscă să fie agresați de persoane care astfel comit infracțiuni? Interesant mod de gândire au trepădușii USL.

   2. La “dat in barba” te referi la un schimb de lovituri ?! Foarte bine merge dragutul de XII la facultate cu condamnare penala cu suspendare sau executare. Cate Universitati “de afara” primesc pe cei cu cazier ?!

   3. Alte categorii de nemultumiti fiind sotul directoarei liceului unde preda profesorul respectiv. Sa inteleg ca daca tu ai orice fel de disputa cu seful e perfect normal sa vina sotul/sotia acestuia si sa te altoiasca. Interesanta lumea in care vrei traiesti , dar mie nu mi se pare deloc acceptabil si din nefericire traim aceasta realitate de zona crepusculara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu, care a părăsit în plin scandal de plagiat conducerea Ministerului Educației, a revenit pe postul de rector al Universității de Agronomie din București “din 3 sau 4 octombrie”, spune cel care i-a ținut locul / “Nicio sesizare” primită încă de USAMV privind acuzațiile de plagiat

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, care și-a dat demisia după jurnalista Emilia Șercan a scris că a plagiat într-un curs de specialitate, a revenit în funcția de rector la…
Vezi articolul

La o sută de ani de la apariția lucrării în care Eugen Lovinescu a lansat teoria sincronismului între România și Occident, Academia Română lansează o serie de dezbateri pentru ”proiectul național-statal-cultural în secolul 21”

Academia Română lansează joi, 9 mai 2024, un dialog-dezbatere la nivel național privind ”proiectul național-statal-cultural român în secolul 21”, potrivit unui comunicat al instituției, scrie G4Media.ro. Programul e susținut în…
Vezi articolul
elaborarea curriculumului de liceu

Regulile pentru evaluarea profesorilor, amânate de Ministerul Educației până pe 31 august, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial / Rezultatele evaluării activității cadrelor didactice stau la baza acordării calificativului anual și a gradației de merit

Metodologia de evaluare a activității profesorilor ar urma să fie aprobată până la data de 31 august 2024, conform ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024, document publicat în Monitorul…
Vezi articolul

India a devenit a patra țară care a aselenizat o navă spațială / Ce se află în spatele cursei către Polul Sud al Lunii: interesul pentru gheața selenară, resursă pentru viitoare curse spațiale

India a aselenizat cu nava spațială Chandrayaan-3 pe Lună, devenind astfel a patra națiune care reușește o astfel de performanță. Misiunea ar putea consolida statutul Indiei de superputere globală în domeniul…
Vezi articolul