Consiliul Legislativ desființează proiectul de Ordonanță de Urgență prin care Guvernul îi forțează pe profesori să accepte majorări salariale cu 585 de lei, avertizînd că OUG-ul Guvernului Ciucă este neconstituțional

13.501 de vizualizări
Foto: Octav Ganea / INQUAM Photos
Consiliul Legislativ a acordat aviz favorabil Ordonanței de Urgență pe care Guvernul Ciucă o aprobă astăzi cu forța, ordonanță respinsă de profesori. În aviz, însă, Consiliul Legislativ avertizează că articolul care stabilește salariile majorate pentru anul 2022 este neconstituțional.

Consiliul Legislativ, al cărui aviz este obligatoriu înainte de aprobarea oricărui act normativ, arată că OUG prin care Guvernul Ciucă încearcă să majoreze salariile profesorilor încalcă principiul neretroactivității, pentru că prevede în anexă creșteri salariale pentru anul 2022.

Vezi aici avizul acordat de Consiliul Legislativ proiectului de OUG cu majorările salariale refuzate de profesori

Citește și:
BREAKING Premierul Ciucă, abuz de putere împotriva profesorilor: anunță de la Palatul Victoria că salarizarea profesorilor se va schimba „radical”, aprobând astăzi prin OUG majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic respinse aseară de cadrele didactice. Nicio vorbă despre faptul că sindicatele au anunțat refuzul profesorilor de a primi aceste sume
BREAKING Guvernul vrea să forțeze închiderea grevei, băgând pumnul în gură profesorilor, prin adoptarea astăzi a unei Ordonanțe de Urgență care conține oferta de creștere salarială cu 1.000 de lei brut, care a fost respinsă aseară de sindicate. OUG cu oferta refuzată prin referendum de profesori apare pe ordinea de zi a ședinței de guvern extraordinare astăzi


14 comments
  1. Dragi profesori nu cedați, sunt mincinosi, proști, needucați, e România “educată” a Ferului! Mamă de profesor.

    1. Respect pentru profesori! Asa dați exemplu tinerei generații să învețe să lupte pentru demnitatea lor ca oameni, ca cetățeni ai acestei țări, batjicorite de atâta timp de politicieni de mana a 3-a! Respect si putere să continuati în forță acest demers!

  2. NU VA LASATI!! CONTINUATI GREVA!

    In momentul in care vi se pune pumnul in gura de catre Guvern, Presedinte (prin ordonanta de urgenta) si unii din presa (Botin de la Realitatea de exemplu) desi nu ati avut timp nici sa va sfatuiti cum actionati mai departe, este cazul sa fiti cu coloana vertebrala si sa va cunoasteti interesul. Macar sa obtineti un 1000 de lei net acum ca dupa ce vor adopta asa clamata lege a salarizarii (care cine stie cat stipuleaza ca salariu din ian.2024) si care foarte probabil va fi o surpriza neplacuta. Fiti tari si nu plecati capul sau urechea la cei care habar nu au cu ce se mananca meseria dumneavoastra! Eu asa as face daca as fi in randurile cadrelor didactice.

  3. Sunt personal nedidactic și consider că și noi trebuia să fim specificați in aceasta lege, pentru că și noi suntem tot angajați ai Ministerului Educației, sau noi nu mâncăm când suntem in concediu de boala sau odihna?

  4. Sunt personal nedidactic și consider că și noi trebuia să fie specificați in aceasta lege 153/2017, pentru că și noi suntem tot angajați ai Ministerului Educației

  5. Din ce am citit eu pe site-ul Consiliului Legislativ, OUG este legală, nici vorbă de desființare sau plați din 2022…

  6. Asa incompetenta la Mos Ciuca și miniștrii eu un am pomenit .cu OUG..sa fie neapiicabila ….Sa și depună toti mandatele ca sunt vai de mama lor !!Demisia în corpore!!

  7. Ce rost are să ai o legea e salarizării zise unitare care se aplică după cum vrea decidentul politic și la cine vrea? Așa s-a întamplat cu legea din 2017, unii mai egali ca alții. Este o discriminare totală. Nu mai vorbim de alte sporuri colaterale care s-au aprobat după cum unii au fost mai speciali. Ce rost are să vorbesti ca guvern de o nouă lege a salarizării, care nu stie nimeni ce cuprinde, dar care să intre în vigoare diferențiat în 3 ani după cum au spus în oferta de încetare a grevei făcută profesorilor?Ce rost are o asemenea lege dacă ea nu intră vigoare imediat din momentul în care este dată pentru toată lumea? Este un nonsens total să vorbesti de salarizare unitară in acest context. De ce apar derogări și tot felul de adaosuri pentru unii? Cum pot unii să isi imagineze munca unui invătător debutant plătită cu 2500 lei în condițiile in care omul ala pune în mâna copilului cartea? Si de ala depinde 80% din ce se intamplă cu acel copil? Acel om este important decat un prof univ….că de ala depinde totul….si atunci cum putem accepta o asemenea aberație? De se chiar in cadrul unor profesii trebuie existe atatea trepte de salarizare? Nu mai zic mizeriile de gradatii de merit. De un director și un inspector este mai important decat omul care face activitate la clasa zi de zi si de care depinde soarta a uneori sute de copii?

  8. Consiliul Legislativ a aprobat actul legislativ dar sfatuieste la anumite modificări in textul ordonanței. Cititi va rog textul publicat pe site cu atenție. Deci traim intr-o tara in care inaltii magistrații, pastratorii spiritului si ai literei legii, considera ca un act legislativ are probleme majore dar totusi ii ofera credibilitatea legislativa necesara. Ma rog, eu sunt de parere ca intreg textul ordonanței e un cal troian, un drept care poate fi anulat mai tarziu sub pretextul ca nu a fost in intregime legal. Pana la urma domnii care ne conduc stiu sa joace in exclusivitate murdar.

    1. Ce legătură au magistrații cu Consiliul Legislativ? E păcat că faceți asemenea confuzii. Magistrații (judecătorii și procurorii) susțin greva profesorilor din postura de părinți. Nici lor nu li s-au mărit salariile (care încep de la 6-7000 lei că debutant, într-o meserie unde se accede foarte greu și care presupune să nu mai desfășori alte activități, cum ar fi meditațiile, dar să faci nenumărate ore suplimentare neplătite) din anul 2017.
      Executivul și legislativul e problema în România, ei sunt cei care țin și puterea judecătorească subfinanțată, cu 33% din locuri neocupate, cei care-și bat joc de profesorii de la toate nivelurile, de sistemul de sănătate, de administrația locală și centrală, pe care le-au umplut cu piloși.

  9. “În sfârșit Ministerul Muncii recunoaște că Ministerul Educației a băgat mâna în buzunarul salariaților din învățământul preuniversitar timp de 4 ani și 4 luni neincluzând indemnizația de hrană în indemnizația de concediu pentru zilele de concediu de odihnă.
    Art 18 alin 2 din Legea 153/2017: „Indemnizațiile de hrană prevăzute la alin. (1) se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară, cu încadrarea în prevederile art. 25 alin. (1).”

    Acesta este articolul în baza căruia se acordă hrana. A motiva neacordarea indemnizaţiei de hrană în indemnizaţia de concediu cu acest articol este absolut ilegal. Hrana se acordă „proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară”. Absolut toate majorările/creșterile, sporurile, indemnizațiile și compensațiile se acordă „proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară” chiar dacă legea nu menţionează expres acest lucru decât la hrană.

    În concediu nu se acordă majorări/creșteri, sporuri, indemnizații și compensații. În concediu se acordă doar indemnizaţia de concediu care are o formulă bine stabilită.

    Art 10 din Anexa la Ordinul 5559 / 2011
    (1) Pe durata concediului de odihnă cadrele didactice au dreptul la o indemnizație calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază, a sporului de vechime și, după caz, a indemnizației de conducere, luate împreună, corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează zilele de concediu. În cazul în care concediul de odihnă se efectuează în cursul a două luni consecutive, media veniturilor se calculează distinct pentru fiecare lună în parte.
    (2) Media zilnică a veniturilor se stabilește în raport cu numărul zilelor lucrătoare din fiecare lună în care se efectuează zilele de concediu de odihnă.

    (3) În calculul indemnizației concediului de odihnă acordat cadrelor didactice se iau în considerare și drepturile salariale care se acordă cu caracter permanent.

    Indemnizaţia de hrană având caracter permanent, conform art. 10 alin. 3 din Anexa la Ordinul 5559 / 2011 obligatoriu trebuie inclusă în calcularea indemnizaţiei de concediu.

    Iată că acum Ministerul Muncii vine și confirmă absolut tot ce am spus în urmă cu peste 3 ani și recunoaște că indemnizația de hrană se include în indemnizația de concediu deoarece are caracter permanent. Ministerul Muncii în adresa nr. 762 DPS / 29.03.2023 spune citez:

    ”Față de cele de mai sus, indemnizația de hrană acordată potrivit art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017, SE INCLUDE în media zilnică pe baza căreia se calculează indemnizația de concediu și nu se adaugă suplimentar la aceasta”
    Prin urmare Ministerul Muncii recunoaște că Ministerul Educației a băgat mâna în buzunarul salariaților din învățământul preuniversitar timp de 4 ani și 4 luni neincluzând niciodată indemnizația de hrană în indemnizația de concediu.
    Prin urmare hrana care trebuia inclusă în indemnizația de concediu pe 1 an și 4 luni s-a pierdut prin prescriere dar se mai pot recupera datoriile pe ultimii 3 ani.

    În afară de faptul că indemnizația de hrană nu a fost inclusă în indemnizația de concediu în tot acest timp, aceasta nu s-a plătit nici pentru acele zile libere precum Ziua Învățătorului etc zile care nu existau ca zile libere de la stat potrivit Codului Muncii ci au fost acordate de Ministerul Educației suplimentar.

    Zilele de concediu de odihnă pentru un cadru didactic sunt în număr de 62 de zile pe an. Zilele ”libere suplimentare” să zicem că au fost în număr de aproximativ 5 pe an. Asta ar însemna că indemnizația de hrană nu s-a plătit pentru 67 zile din totalul de zile lucrătoare dintr-un an. Ce înseamnă asta ca și sumă? Păi să vedem un calcul aproximativ:
    67 zile x (2 x 2080 / 255 zile lucrătoare / an) x 3 ani = 3279 lei brut adică cel puțin un salariu minim pe economie furat.
    Menționez că zilele lucrătoare diferă de la an la an. În 2021 au fost 254, în 2022 au fost 251 iar eu am folosit 255. Deci suma lipsă poate fi un pic mai mare.

    Indemnizaţia de hrană având CARACTER PERMANENT, conform art. 10 alin. 3 din Anexa la Ordinul 5559 / 2011 obligatoriu tTREBUIE INCLUSA în CALCULAREA INDEMNIZATIEI DE CONCEDIU

    Iată că acum MINISTERUL MINCII vine și confirmă absolut i și recunoaște că indemnizația de hrană se include în indemnizația de concediu deoarece are caracter permanent. Ministerul Muncii în ADRESA NR,. 762 DPS / 29.03.2023 spune citez:

    ”Față de cele de mai sus, indemnizația de hrană acordată potrivit art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017, SE INCLUDE în MEDIA ZILNICA pe baza căreia SE CALCULEAZA INDEMNIZATIA DE CONCEDIU SI NU SE ADAUGA suplimentar la aceasta”
    DE CE NU SE FACE CORECT???

    Adica si aici a gresit calculul Ministerul Educatiei?

  10. Da, toată lumea uită că suntem la momentul T+1,5 ani de când legea aia trebuia să-și producă efectele (nu mai discutăm că pentru categoriile mai speciale, termenul de aplicare a fost devansat, iar pentru altele, s-au mai dat pe ici pe colo câte 4% din diferențe, bineînțeles prin extraordinarul EduSal, că nu mai știe nimeni ce, când, cui, cât s-a acordat și cum se mai calculează veniturile).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Doar aproape 60 de persoane mai vorbesc istroromâna, un dialect al limbii române, în peninsula croată Istria, spune cercetătoarea Manuela Nevaci: Există acolo o școală renovată de statul român, dar este muzeu, iar asociații particulare prezintă istroromâna ca pe o limbă străină

Doar 58 de oameni vorbesc activ dialectul istroromân al limbii române în două localități din peninsula Istria din Croația unde sunt așezări românești, din 150 de vorbitori, spune cercetătoarea lingvistă…
Vezi articolul

UPDATE Mesajele pentru profesori, de Ziua Educației – președintele Iohannis: Vă asigur de voința mea neclintită pentru a construi împreună România Educată / premierul Florin Cîțu: Mă bucur că anul acesta Ziua Mondială a Educației ne găsește cu școlile deschise / Ministrul Sorin Cîmpeanu: Le mulțumesc învățătoarei mele, profesorilor mei, tuturor colegilor profesori

Astăzi, de Ziua Mondială a Educației, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cadrelor didactice și elevilor la ora 15:00, după ce a fost votată de Parlament demiterea Guvernului. Fostul…
Vezi articolul

UPDATE Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de 5 zile libere

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai…
Vezi articolul