Semnal de alarmă cu doar 3 săptămâni înainte să înceapă școala, de la șefa Institutului Național de Sănătate Publică: Deja se vede efectul litoralului românesc, unde nu sunt aplicate și respectate măsurile. Acolo este cu predilecție populație nevaccinată

Sursă foto: ProTV

Deja se simt efectele epidemiologice de pe litoralul românesc, unde s-au înghesuit în general români nevaccinați, a avertizat astăzi Adriana Pistol, șefa Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), la conferința de presă săptămânală de la Guvern pe tema epidemiei de COVID-19. Declarația vine cu doar trei săptămâni înainte ca elevii să înceapă noul an școlar pe 13 septembrie. Weekendul trecut a fost cel mai aglomerat din acest sezon la mare, 300.000 de turiștii s-au îngrămădit pe plajă, potrivit agențiilor de turism, citate într-un reportaj ProTV.

„În teorie, în măsura în care va crește rata de vaccinare, în măsura în care avem deja în jur de 40-50% populație protejată, fie prin vaccinare, fie prin boală, în toate zonele, nu ar trebui să fie un val care să pună din nou probleme din punct de vedere al severității, ceea ce implică spitalizare și așa mai departe. Dar totul depinde de modalitatea în care și noi respectăm niște măsuri pentru că deja se vede efectul litoralului românesc, unde nu sunt aplicate și respectate măsurile. Acolo este cu predilecție populație nevaccinată. Aceste cifre pe care le vedem vin și susțin această ipoteză că ar trebui să nu fie un val foarte serios, dar încurajând foarte mult vaccinarea.”

Declarația, de la minutul 22:00, în video-ul de mai jos:

Amintim că aproape 30 de mii de copii cu vârsta între 12 și 15 ani și aproape 145 de mii de tineri cu vârsta între 16 și 18 ani sunt vaccinați împotriva COVID-19, potrivit declarațiilor făcute în weekend de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Foarte puțini“, a spus Cîmpeanu, care a adăugat că „pentru copiii cu vârsta de 12-15 ani procentul celor vaccinați este de 4%, este într-adevăr foarte puțin, dar să nu uităm că a fost permisă vaccinarea doar începând cu data de 1 iulie“.

„Pentru cei care sunt mai mari, 16-20 de ani, este de 20%. Oricum, în ambele situații sub media națională, care și așa nu este foarte ridicată“, a mai spus ministrul.

Pe 30 iulie, prefectul Capitalei, Alin Stoica, spunea că 40% din profesori au refuzat să se vaccineze.

Sorin Cîmpeanu spunea pe 25 iulie că este convins că un eventual val patru al pandemiei de COVID-19 nu va fi atât de agresiv încât să împiedice derularea normală a procesului de învăţământ. El a declarat că prezenţa fizică la cursuri este necesară pentru a stopa pierderile înregistrate nu numai în plan educaţional, ci şi în plan social, comportamental pentru elevi, studenţi şi cadre didactice.

În urmă cu un an, numărul de cazuri evolua de la circa 1.100 în prima zi de școală la 1500-1700 în zilele următoare, depășind 2.100 pe 30 septembrie, potrivit Datelazi.ro.

Anul şcolar 2021-2022 începe pe 13 septembrie 2021 pentru elevi şi se încheie pe 11 iunie 2022, are 34 de săptămâni, potrivit Ordinului de ministru nr. 3.243 din 5 februarie 2021. Este împărţit în două semestre şi trei vacanţe, din care două pentru toţi elevii, plus o vacanţă pentru elevii din ciclul primar şi copiii de la grădiniţă, fiind unul dintre cei mai scurți ani școlar din istoria recentă.

Calendarul anului școlar în format printabil este aici.
Citește și:
40% din profesori au refuzat vaccinul împotriva COVID-19. Prefectul Capitalei, Alin Stoica: Vor fi foarte multe cazuri la mijlocul lunii septembrie, cam 1.600 pe zi
Ioana Mihăilă, despre estimările INSP privind momentul când începe școala: La mijlocul lui septembrie vom avea peste 1.600 de cazuri pe zi, dar s-ar putea ca evoluţia să fie mai rapidă / Ministrul Cîmpeanu, recent: un val patru nu va fi atât de agresiv încât să pună probleme derulării normale a școlii
Exit mobile version