Cîmpeanu: Un val patru al pandemiei nu va fi atât de agresiv încât să pună probleme derulării normale a procesului de învățământ

2.696 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este convins că un eventual val patru al pandemiei de COVID-19 nu va fi atât de agresiv încât să împiedice derularea normală a procesului de învăţământ, transmite Agerpres.

El a subliniat, într-o conferinţă de presă, că prezenţa fizică la cursuri este necesară pentru a stopa pierderile înregistrate nu numai în plan educaţional, ci şi în plan social, comportamental pentru elevi, studenţi şi cadre didactice.

„Pierderile au fost mari şi foarte mari. După cum cred că vă amintiţi, din prima zi a mandatului meu de ministru, am declarat ca obiectiv întoarcerea la şcoală cu prezenţă fizică. Am făcut pas cu pas tot ce s-a putut face în raport cu evoluţia epidemiologică. Deci, în mod evident, sunt susţinătorul prezenţei fizice în şcoli, fără să neg avantajele pe care această perioadă le-a avut din perspectiva îmbunătăţirii abilităţilor digitale ale profesorilor, elevilor, studenţilor, dar prezenţa fizică este necesară pentru a stopa acele pierderi nu numai în plan educaţional, ci şi în plan social, comportamental pentru elevi, studenţi şi cadre didactice”, a explicat Cîmpeanu.

Ministrul s-a declarat “optimist” în privinţa unui val patru al pandemiei de COVID-19 în ţara noastră.

„Permiteţi-mi să fiu optimist, am dreptul să fiu optimist şi, chiar dacă va fi un val patru, sunt convins că nu va fi la fel de agresiv, nu va fi atât de agresiv încât să pună probleme din perspectiva derulării unui proces de învăţământ normal, care, repet, să stopeze din pierderile care au fost foarte mari şi care sunt foarte dificil de recuperat. Dacă vom intra în continuare în online, aceste pierderi se vor amplifica, cu efecte pe termen lung şi cu posibilităţi de recuperare foarte reduse”, a spus Sorin Cîmpeanu.

El s-a arătat convins că regulile de protecţie sanitară vor fi păstrate şi respectate în continuare în şcoli.

„Sunt convins că se vor păstra în continuare regulile de protecţie sanitară, de la regulile de igienă, până la aerisirea spaţiilor de învăţământ, purtarea măştii de protecţie în continuare, pentru că pandemia nu s-a încheiat, iar şcolile din România au dovedit că pot respecta aceste reguli mult mai bine decât în multe alte locuri”, a susţinut ministrul.

Potrivit acestuia, acordarea de stimulente pentru vaccinarea anti-COVID este un subiect în discuţie la nivelul Guvernului.

„Până atunci, ştiu exemple de universităţi care se gândesc, pe baza autonomiei universitare, să-şi motiveze proprii studenţi pentru a se vaccina. Sunt universităţi care vor beneficia de sprijinul universităţilor de medicină şi farmacie pentru organizarea unor centre de vaccinare în campusurile universitare înainte de cazarea studenţilor pentru începerea anului universitar. Pentru elevi o să organizăm centre de vaccinare cât mai aproape de şcoli, acolo unde va fi posibil chiar şi în şcoli. Nu trebuie să uităm că pentru elevi este nevoie şi de acordul părinţilor”, a menţionat Cîmpeanu.

El a adăugat că un procent important de elevi din rândul celor care au terminat clasa a XII-a şi au susţinut Bacalaureatul s-au vaccinat anti-COVID pentru a nu periclita unul dintre cele mai importante examene din viaţa lor.

Ministrul Educaţiei a indicat că nu va susţine acordarea unei zile libere pentru elevii care se imunizează contra COVID-19. “Eu nu cred că o zi de stat acasă este un stimulent şi nu voi susţine astfel de stimulente”, a declarat Cîmpeanu.

Citește și:
Admitere UMF „Carol Davila”. Peste 3.400 de candidați susțin duminică examenul de intrare la universitatea de medicină. Cîmpeanu: Universitatea a semnat un acord cu banca Mondială pentru o finanțare de 24 milioane de euro
FOTO La Sinaia, din 11 elevi care au ales fizica la BAC 2021, 7 au luat nota maximă. Cum reușește Lăcrimioara Cojoianu să aducă știința aproape de copii: “Să înțeleagă că sunt părtași la tot ce se leagă în jurul lor și că noi, îndrumătorii, le suntem alături să înțeleagă fenomenele”

7 comentarii
 1. Nu stiam ca ministerul educatiei se ocupa cu povestiri fantastice despre viitor. Nimeni nu poate afirma despre valul 4 lucruri certe, mai ales cu noile mutatii!
  Scolile vor fi la inceputul noului an scolar la fel de nepregatite. Scoala online se va face tot pe banii profesorilor si ai parintilor, nu a fost suficient aproape un an si jumatate sa se cumpere dotarile necesare pentru munca. In care domeniu i se mai cere angajatului sa vina cu aparatura sau utilajele de acasa? Niciunde, ar fi probabil ilegal si chiar periculos. In invatamant se poate, ca nu este demn de bani in plus, cum a declarat domnul prim ministru de curand.
  Scoala romaneasca merge in virtutea inertiei! Asta nu e deloc bine!

  1. Crezi ca mai este cineva nebun sa mai faca al doilea an jumate ore cu duspozitivele peoprii? Gata, ne a ajuns…D
   Suficienta bataia de joc!!!

 2. Sunt sigur ca ne va prinde nepregatiti, la noi este sport national. Uitam ca toamna trecuta ne-a luat prin surprindere inceputul scolii in septembrie si nu am avut tablete, nu cred ca stiam ca atunci incepe scoala. Nu cred ca stim cand vine iarna ca mereu ne prind nametii, etc. Tot timpul suntem luati prin surprindere!

 3. Isi da cu parerea asupra valului 4,un ministru care habar nu are de epidemiologie.
  Sa ii lase pe epidemiologi si pe ceilalti medici sa isi exprime opinia atunci cand va fi cazul.

 4. “Am fost silit sa renunt la educatie, in ziua in care m-au trimis la scoala.” spune:

  Probabil daca homeschooling-ul ar fi reglementat ,ne-am permite sa il solicitam. Si incetati cu “ pierderile mari”!
  Pierderi mari pentru cine? Pentru profesorii/invatatorii nostri care obtin note de toata jena la titularizarile anuale? Pentru cadrele didactice care aleg aceasta meserie” vocationala” din motive meschine, dupa ce au esuat in alte slujbe? Pentru ministrul educatiei , care ia decizii mizerabile pentru atatea suflete, desi n-a fost in stare sa aiba propriul copil si probabil nu a crescut nici macar un arici in balconul apartamentului, dar acum se joaca cu destinele copiilor? Pentru cine au fost pierderi , d-na Profa?! Nu sunteti capabila sa va adaptati vremurilor sau faceti parte din categoria celor labili psihic care nu pot face fata cu demnitate unei vieti “mai casnice” si trebuie sa aveti pe cine/ cu cine sa va descarcati nervii si frustarile? Vaccinati-va dvs, dar preferabil cu ceva care sa va trezeasca spiritual! “

 5. De fapt ca să prelungiți vacanta elevilor pana la 1 Oct. Ptr ca de fapt puteți sa fiți in concediu cu copilul și pe Kilimanjaro sau în Antalya în extrasezon. După un an jumate vad ca cei care îndeamnă la chiul sunt de fapt părinții. Urat doamna, foarte urat.
  TUTUROR CELOR CE LE E FRICA DE COVID LE RECOMANDĂM SĂ FACĂ VACCIN ( e parca aprobat cu începere de la 12 sau 16 ani) SI SA SE INCEAPĂ SCOALA LA TIMP SI FACE TO FACE!! Prea mult s-a pierdut!

  Iar dacă o țineți în continuare cu online cereți HOMESCHOOLING.

 6. Cel mai probabil ca nu va pune mari probleme dar poate de data asta respectam recomandarea de anul trecut a specialistiilor. Primele 2 saptamani sa fie online pentru ca majoritatea se intorc din vacanta si o luam iar de la capat cu scoli inchise si numar de infectari mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Consiliul Elevilor acuză Ministerul Educației de un „masacru al burselor școlare” prin eliminarea mediilor de la 8.50 la 9.50 în acordarea bursei de merit și susține că instituția „face economie pe spatele a milioane de elevi” / Amenință cu proteste generale dacă nu se revine asupra deciziei

„Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult…
Vezi articolul

Sondaj: 61% dintre profesorii care au răspuns unui chestionar într-un program de digitalizare a școlilor din mediul rural susțin că vor să creeze lecții digitale pentru a-și stimula elevii să fie atenți și să învețe mai bine

Aproximativ 68% dintre profesorii din mediul rural spun că îmbunătăţirea abilităţilor digitale este principalul lor beneficiu în contextul desfăşurării multor ore online din cauza pandemiei, conform unui sondaj desfăşurat de…
Vezi articolul

VIDEO Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu cere ca bugetul “minim minimorum” al Educației să fie 28,2 miliarde lei, adică 2,5% din PIB în acest an. Ar fi cea mică alocare din istoria recentă pentru acest domeniu, cu peste 2 miliarde de lei mai puțin față de anul trecut

În anul 2021 “28,2 miliarde lei trebuie să fie minim minimorum bugetul Educației, pentru a continua eu cel puțin”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu la Digi24. Acesta susține că…
Vezi articolul