40% din profesori au refuzat vaccinul împotriva COVID-19. Prefectul Capitalei, Alin Stoica: Vor fi foarte multe cazuri la mijlocul lunii septembrie, cam 1.600 pe zi

2.711 vizualizări
vârsta de pensionare, cancelarie profesori
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
40% din profesori au ales să nu se vaccineze împotriva COVID-19, însemnând că la o lună și jumătate înainte de începerea noului an școlar, puțin peste jumătate din personalul didactic este vaccinat, a declarat astăzi prefectul Capitalei, Alin Stoica, citat de B1.ro.

„În rândul profesorilor rata de vaccinare este undeva spre 60 la sută și sperăm noi că este în creștere, datele acestea fiind ceva mai vechi”, a spus Stoica.

Prefectul Capitalei a anunțat că pentru profesori va mai fi făcută o campanie de informare, având în vedere că școala începe 13 septembrie.

„Săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire a personalului didactic cu specialiștii pentru ca să se răspundă întrebărilor”, a declarat prefectul.

El a mai spus că, în București, în momentul de față sunt aproximativ 750.000 de persoane vaccinate dintr-o populație de vreo 2 milioane de locuitori, adică în jur de 30% din populația rezidentă. Prefectul a explicat că, în aceste condiții, valul 4 va fi cel al nevaccinaților.

„În momentul în care valul va crește, INSP estimează că vor fi foarte multe cazuri la mijlocul lunii septembrie, cam 1.600 de cazuri pe zi. Până la acel moment trebuie să ne pregătim. Estimăm că pe București – Ilfov vor fi cam jumătate din cazurile noi”, a declarat prefectul Alin Stoica.

Datele de la INSP au fost prezentate și de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: Institutul Naţional de Sănătate Publică “preconizează scenariul în care evoluţia este cea mai rapidă şi cu cele mai multe cazuri tocmai din cauză că tulpina Delta în toată Europa de Vest şi probabil că şi la noi începe să devină dominantă şi este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare, motiv pentru care ne aşteptăm la evoluţii rapide ale numărului de cazuri”, a declarat ministrul Sănătății, menţionând însă că pentru persoanele vaccinate această evoluţie nu reprezintă un risc.

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea că este convins că un eventual val patru al pandemiei de COVID-19 nu va fi atât de agresiv încât să împiedice derularea normală a procesului de învăţământ. El spunea, atunci, că prezenţa fizică la cursuri este necesară pentru a stopa pierderile înregistrate nu numai în plan educaţional, ci şi în plan social, comportamental pentru elevi, studenţi şi cadre didactice – Detalii.

În urmă cu un an, numărul de cazuri evolua de la circa 1.100 în prima zi de școală la 1500-1700 în zilele următoare, depășind 2.100 pe 30 septembrie, potrivit Datelazi.ro.

Citește și:
Ioana Mihăilă, despre estimările INSP privind momentul când începe școala: La mijlocul lui septembrie vom avea peste 1.600 de cazuri pe zi, dar s-ar putea ca evoluţia să fie mai rapidă / Ministrul Cîmpeanu, recent: un val patru nu va fi atât de agresiv încât să pună probleme derulării normale a școlii

30 comments
 1. La data de 18 martie Israelul avea 50% din populația adulta vaccinata. La data de 29 iulie aproape 60% (cred ca aici întra și cei peste 12-15 ani). În perioada 16-30 iulie vreo 21.500 persoane (la populație jumătate ca a noastră, deci un echivalent de 43.000 în Romania) infectate (în medie 1500/3000 cazuri pe zi). Și? Aaa, nu au murit decât 25 de oameni, la fel ca la noi care am avut doar 1500 cazuri și vaccinare de 25% (acum). Sa înțeleg ca vaccinatii noștri se gândesc noapte și zi la pericolul morții nevaccinatilor romani. ? La momentul asta, la 60% vaccinare cum se desfășoară viata în Israel? De ce nu va faceți probleme ca statul nu testează orice întrat în România, ca angajatorii nu testează angajații, ca ptr scoli nu sunt prevazute testări saptamanale de elevi și profesori? Lumea intelege ca de fapt testarea și izolarea sunt mai importante ca vaccinarea? Din unele “alocuțiuni”, și mai ales din virulenta lor, îmi dau seama ca nu.

  1. N-ai specificat ca in Israel vaccinatii fac forme usoare, decesele per ansamblu sunt de 0,00n, decese din randul nevaccinatilor. Predomina nevaccinatii in randul celor infectati cu tulpina delta. Nu mor vaccinatii de grija nevaccinatilor, asta e grija lor, sa moara de frica unei intepaturi

   1. @Ana
    Presupunand ca este adevarat ce ati scris, este problema lor. Atat vaccinatii, cat si nevacciantii isi asuma consescintele, fie ele bune sau rele, dar nu poti obliga pe cineva la un act medical impotriva vointei sale, asta este de fapt problema. Stiti care a fost prima grija a firmelor producatoare de vaccin, inainte de a face livrari de vaccinuri statelor? Prima lor grija a fost sa nu isi asume nici o raspundere, sa fie scutiti de a putea fi dati in judecata. Adica, nici macar ei nu sunt siguri de propriul lor produs.
    In 1985, cand a fost inaugurat podul de la Cernavoda, Anghel Saligny a stat sub pod pe o şalupă, alături de muncitori, pentru a garanta rezistenţa lui.
    Cu alte cuvinte, au Garantat cu propria lor viata produsul final, adica podul, iar astia nici macar nu au curajul sa isi asume eventualele reactii adverse grave ale propriul vaccin, dar Obliga pe altii sa il faca. Pai cum sa aiba incredere lumea? In loc de campanii de publicitate agresive, unele mincinose, (cea in care o batrana spune ca nepotii s-au vaccinat ca sa nu-i dea virusul, dar stim cu totii ca si cei vaccinati raspandesc virusul, de aia se si insista cu masti pentru toata lumea) ar trebui sa faca o campanie serioasa de informare, corecta si cinstita, in care sa prezinte medical, stiintific, dar pe intelesul tuturor, atat partile pozitive cat si posibilele reactii adverse, alergii ale vaccinului. Si sa faca asta pentru toate vaccinurile aprobate, pentru fiecare in parte, cu bune si cu rele. Ar putea sa convinga mai multa lume asa, dar nu cu forta. Pe mine ma amuza cand vad politicieni care ar vrea sa oblige lumea sa se vaccineze facand si campanii agresive, ei nefiind constienti ca lumea nu are incredere in ei. Si daca ar spune ca cerul e albastru, multi oameni ar avea mari indoieli, fiindca pur si simplu nu mai au incredere in ei.

 2. Ăștia sunt chiar inconștienți! Trebuie toată lumea vaccinata dacă vrem sa scăpăm de boala. Fără excepții. Varianta Delta a apărut ptr ca nu s-a vaccinat toată lumea. Virusul s-a upgradat, ca niște inconștienți cred în teoriile conspirației. Vaccinuri sunt har Domnului, e Phizer, e Moderna, e Jhonsonul, e AstraZ, ce sa mai, ai de unde alege. Cei nevaccinati trebuie constrânși (ca altfel nu sepoate!) prin diferite cai, deoarece uitați-vă ca au avut jumate de an sa tot fie convinși, și se vede clar ca e degeaba, ei continua cu egoismul, paranoia, sau pur și simplu nepăsarea fata de semeni. Asa ca trebuie sa se dea lege : nu ești vaccinat, nu vi la moll, nu ești vaccinat nu vii la spectacole, restaurante, terase, ștrand, servici, școala, biserica, și orice alt loc aglomerat! Dacă vrei sa muncești, îți găsești sa lucrezi în online, cine practica. Dacă vrei la școală fizic, vii vaccinat atât tu ca elev cât și familia ta cu care locuiești sa fie vaccinata. Dacă nu, școala în online! SA SE LEGIFEREZE ONLINEUL CA VARIANTA A EDUCAȚIEI. ȘI INACELASI TIMP ȘCOALA ONLINE SA POATĂ FI ALEASA DE CĂTRE ORICINE DOREȘTE ! Nu e mare lucru. Cu câțiva profesori, predai la o tara întreaga de copii. Nu se poate sa se oprească economia tarii ptr niște inconștienți, pe care ii doare în cot de ceilalți oameni. PS: DA, ȘI VACCINAȚII SE ÎMBOLNĂVESC DACA NU RESPECTA MASURILE ELEMENTARE DE PROTECȚIE, ÎNSĂ FAC O FORMA UȘOARĂ A BOLII. CEI CARE AU MURIT ÎN URMA VACCINURILOR SUNT EXCEPȚIILE DIN MARJA DE EROARE, ÎNSĂ DEOARECE CAZURILE ASTEA AU FOST INTENS PREZENTATE DE PRESA, PT RATING, S-A FORMAT IMPRESIA CA ACESTE CAZURI EXCEPȚII, AR FI DE FAPT MAJORITARE. COMPLET FALS! E O MANIPULARE NESIMȚITĂ ȘI CRIMINALA A PRESEI PTR RATINGUL DIN CARE ÎȘI CÂȘTIGA PÂINEA.

  1. Uite unde era Stalin! Cu ce drept poti tu decide asupra corpului unei persoane? Fiecare sa aleaga si sa isi asume consecintele, atat bune cat si rele. Punct! Este un vaccin neaprobat, experimental, iar daca tu doresti sa fii cobai… foarte bine… dar nu OBLIGA si pe altii, pricepi, micule Mengele? Exista Legi Internationale pentru asta. Dreptul fiecarei persoane nu naște obligații în dreptul alteia.
   Singurul avantaj ca vaccinat este ca nu vei face o forma grava, desi nici asta nu e sigur, iar asta este singurul avantaj al vaccinului, caci si cei vaccinati si cei nevaccinati pot transmite virusul. Iar asta nu e o teorie a conspiratiei este recunoscut de cadre medicale din mai multe tari si chiar de agentii de sanatate cum ar fi CDC (agentie americana pentru controlul si preventia bolilor).
   Cum ar spune si americanii: imagineaza-ti un vaccin atat de sigur incat trebuie sa fortezi oamenii sa il faca si un virus atat de periculos incat trebuie sa te testezi pentru a vedea daca il ai.

  2. Mă doare undeva,de părerea ta.Da nu o sa mă mai duc la școală daca se va întâmpla.Aia e,oricum,la ce învățătură am primit de la profesorii mei de nici doi bani,care totdeauna au lucrat doar cu acei 3 elevi din clasa care răspund,care mai știe câte ceva sa mai zică(dar foarte rar,extrem de rar),iar pe restul ne-au numit prosti,urla ne cearta,ne amenință că nu trecem clasa,și multe altele(nu mai zic,deoarece sunt multe de zis dar nu se pot cuprinde toate într-un comentariu).Aia e,mă mut pe online,mă ghidez de platforme online,gratuite,cu bani,cum o fi,cu manuale digitale,singur,și mă … pe școala lor. Va dau exemplu ultimii mei 2 ani școlari:
   -2019-2020:in tot parcursul primului semestru,mai ales la ora de geografie,statea de pe la fix pana la și 35-40,daca nu mai termina chiar și până la și 45,doar cu acei 2 elevi,și se mai trezea la sfârșit de semestru că și restul clasei are nevoie de note,și abia atunci ne întreba pe toți,și noi ce sa facem,normal că stăteam pe telefoane și deja ne plictiseam,Man sa stai mai toată ora doar cu 2 elevi? Pe bune?
   Și la mai majoritatea orelor se întâmpla la fel.
   Semestrul 2:Online,și cam aceeași situație,doar că se mai prefăceau și ei că ne înțeleg deși,nu știu ei ce înseamnă empatia.
   Anul 2020-2021: mai tot anul a fost online,și au lucrat doar cu un singur elev.
   Deci dovada că și fizic și online,aceeași mizerie.
   Deci mai merita,sa mă mai duc la școală așa? Ce fel de școală e asta?Nici nu îmi mai pasa,va zic o să ne omoare pe toți,nu glumesc,valul 4 o să fie apogeul,va zic,genocidul o să fie la cote maxime,și vă asigur că atunci vor ieși toți oamenii,de peste tot pe strada,și va fi revoluție.

   1. Păi răspunde și tu, ca să nu mai lucreze doar cu ăia “trei care răspund”! Dacă tu nu răspunzi, de ce vrei să fii întrebat ceva?
    Cine o să ne omoare pe toți? Despre ce genocid vorbești?

   2. Asta e cazul tău, nu înseamnă că automat asa se întâmplă peste tot. Unii profesori și elevi au făcut orele online cu succes toată perioada, fără nici o absenta. Unor elevi chiar le e mai potrivit și le mai place mai mult asa. De ce sa nu promovam libertatea individului pana la capăt?Adică libertate numai în privința vaccinului anticovid, dar asupra altor decizii, nu? Asta e ipocrizie, dacă nu rea voința mai pe românește nesimtire? În concluzie:De ce sa nu aibă cei care vor, posibilitatea de a face școala online?Atentie, am zis cei care vor, nu toți. În acest caz, nu vad de ce ar deranja pe unii care oricum merg fizic la școală.

    1. De acord, acestă libertate “Pana LA Capat” se numește în alte tari HOMESCHOOLING. Asta trebuie reglementat, ptr ca cei care vor online sa si-o asume.

   1. Fără vaccinare nu se va reuși sa depășim aceasta situație.Asta e purul adevăr.Toate bolile contagioase cu impact mondial, prin vaccinare au dispărut. La nașterea unui copil se fac o grămadă de vaccinuri.Ca sa nu moara. Nu de alta. Ca dacă nu s-ar vaccina, noi născuții ar murii cu duiumul, ca pe vremuri.Din 7 făcuți unu, maxim doi ar supraviețui. Asa era înainte de vaccinurile astea”rele”. Nu va înțeleg pe unii de unde atâta groaza de un simplu vaccin. Vaccinarea anticovid ar trebui sa fie acceptata de toată lumea. Problema e ca nu poți face asta ca obligativitate și atunci, taierea unor drepturi și avantaje e binevenita și chiar indicata.

 3. Cei care cred ca profesorii sunt niste intelectuali, greșesc. În cancelaria mea se discută adesea despre cipurile din vaccinuri, satanismul lui Gates, sfaturile unor călugări cu competențe în boli infecțioase, horoscop, si superstiții legate de sarcini (Vasilica a furat o prună când era gravidă, și astăzi are un copil însemnat pe viață). Nici măcar catedrele de științe nu stau mai bine. Dimpotrivă. Pentru doamna de biologie “vaccinul iti schimba ADN-ul și e de un mare ajutor aghiasma mare”, iar doamna de fizică îngrămădește 35 de copii într-o sală de clasă în care poartă masca doar cine are chef (adica nimeni). Peste 90% dintre colegii mei nu citesc niciodată o carte, dar participa la cursuri inutile în cadrul cărora lipesc bilețele cu mesaje motivaționale. Au dosarele groase, mintea goală, și le predau copiilor noțiuni pe care nici măcar ele nu le înțeleg prea bine. E mai mult o formă de automatism. Credeati cumva ca suntem o scoala din rural? Iarasi gresiti. Suntem poate cea mai bună școală din județ, și mă abțin să vă ofer mai multe detalii. Sau poate vreți date din cel mai bun liceu de pe la noi, aflat in top 10 pe țară. Este EXACT LA FEL! Procentul profesorilor vaccinați nu depășește 25%. Suntem vaccinati 55% cu tot cu personalul auxiliar și cu cel de întreținere, în ambele institutii de învățământ la care am facut aluzie in acest comentariu.

  1. Și cum vă explicați că sunteți cea mai bună școală din județ în condițiile în care peste 90% din colegii dvs. spuneți că nu citesc o carte și că sunt niște habotnici înapoiați?? Nu v-ați pus problema că poate dvs. vedeți distorsionat realitatea din cine știe ce motive personale? Valoarea unui intelectual nu se măsoară în procente de vaccinare!

  2. Poate vreți să spuneți că nu TOȚI profesorii sunt intelectuali, nu generalizați, stimată doamnă! De altfel, noroc cu dvs., înseamnă, că țineți școala în top 10!

  3. Doamna Ana,
   incercati la Harvard. Nu va descurajati. Apoi va asteptam cu impresii proaspete.
   Multa bafta!

  4. Tipul de profesoara care se crede superioara, tot ceea ce face ea este perfect, sa nu mai spunem de frica indusa elevilor.

 4. Bineînțeles că reușesc sa ne asmută unii împotriva altora.
  Eu sunt nevaccinata. Nu ma interesează cine și cum e vaccinat. Oricum continui sa respect masurile. Atâta vreme cât Toți pot răspândi (bine ca deja află lumea că prea trăiau intr-o bulă) de ce sunteți de acord cu segregarea? Care e problema? Cei vaccinati sunt vaccinați și chiar dacă se pozitiveaza nu-i bai. Cei nevaccinati cum le e norocu’. Cei vaccinati care țipați “de grija sanatatii” profesorilor și medicilor doriți ca în viitor sa nu mai aveți cine sa va trateze, ca de profesori… s-or găsi pensionari și catindati ce au luat note de 1, 2, 3, 4 la titularizare sau niscaiva țiitoare de primari, șefi, patroni ce au făcut și ele licențe, că dă bine.

  1. Ati fi de acord sa semnati o declaratie pe proprie raspundere ca refuzati internarea in cazul in care va imbolnaviti de COVID? In cazul in care spitalele sunt asaltate de cazuri de covid, majoritatea celor care mor o fac pentru ca nu pot fi tratati simultan atat de multi oameni de catre sistemul nostru medical. Medicii ajung sa decida cine traiesti si cine moare, cine sta la ATI si cine nu. O asemenea declaratie ar lua raspunderea de pe umerii lor.

   1. Da, absolut, dar în acest caz medicul de familie sa fie la dispoziția pacientului măcar cele 8 ore pe zi, în online, sa mi se prescrie ce medicamente trebuie sa iau si mai ales sa se găsească în farmacii și sa fie gratuite (ptr ca le fac economie apa, lenjerie, mâncare, energie,,,) asa cum este spitalizarea chiar și ptr expati, neasigurati, soți muncind în străinătate care nu plătesc cas dar sunt băgați pe asigurarea celuilalt soț etc. Nu am fost și nu sunt de acord cu internarea forțată. Sunt pentru tratamentul ambulatoriu de la primele simptome. Ce credeți, e fezabil?

    1. @profa
     Pai, in cazul asta, pare-se ca dvs traiti intr-o bula. Atemporala.In fine, nu sunteti singura care “vede” internari fortate etc, etc. Si banuiesc faptul ca in farmacii doriti sa gasiti gratuit ivermectina. Si un catel bonus, sa va tratati impreuna. Succesuri, doamna!

    2. @Profa. Medicamentele pentru cazurile grave nu pot fi administrate acasa, de aceea nu pot fi gasite in farmacii la liber. Hai sa nu ne prefacem ca avem de-a face cu o simpla gripa. Pacientii de la terapie intensiva exista si nu iti poti amenaja terapie intensiva acasa. De asemenea medicul de familie nu e medic pentru un singur om, si job-ul lui nu e sa stea in online. El consulta pacienti (foarte multi) la cabinet, deci a fi 8 ore pe zi la dispozitia dumneavoastra este absolut deplasat. Nu ati platit pentru asa ceva in asigurarile dumneavoastra de sanatate. Exista o lipsa f. mare de medici de terapie intensiva si de medici de familie, daca dumneavoastra vreti sa negati realitatea ar trebui sa fie doar problema dumneavoastra. Asa ca… nu va vaccinati, dar in momentul in care va imbolnaviti, resposabilitatea nu e a sistemului medical. Sistemul v-a pus la dispozitie un tratament gratuit si eficient, dumneavoastra decideti sa nu il folositi, deci… majoritatea asigurarilor v-ar spune ca sunteti pe cont propriu.

  1. Bibliotecara nu intra in contact cu copiii? Vine la scoala? Poate ar trebui sa renunte la job daca a ajuns sa nu intre in contact cu copiii.

  1. Dar cu medicii care au refuzat aproape toti cum facem? Dar parintii, dar elevii si studentii care aveau dreptul? Eu m-am vaccinat si da, imi blamez colegii care nu au facut-o, dar nu sunt de acord ca ei sunt oaia neagra. Ganditi-va ca un medic intra cel mai tare in contact cu corpul uman, cu umori, cu reziduri etc. Si vorba aia, sa fii medic si sa nu crezi in vaccin..asa medici…mai bine NOT.

   1. Hai să nu cădem în sofisme și să nu echivalăm vaccin cu vaccin anticovid în perioadă de testare, ale cărui urmări pe termen lung nu se cunosc. Tocmai pentru că sunt medici, știu să facă această diferență.[comentariu editat pentru a elimina majusculele]

    1. @Nae
     Mda, pe termen lung…Dintre toate, eu as lua-o pa aia cu codul de bare tridimensional pe ceafa, sub piele. Ca e pe post de tatuaj. Zic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like