Semnal de alarmă cu doar 3 săptămâni înainte să înceapă școala, de la șefa Institutului Național de Sănătate Publică: Deja se vede efectul litoralului românesc, unde nu sunt aplicate și respectate măsurile. Acolo este cu predilecție populație nevaccinată

3.367 de vizualizări
Sursă foto: ProTV
Deja se simt efectele epidemiologice de pe litoralul românesc, unde s-au înghesuit în general români nevaccinați, a avertizat astăzi Adriana Pistol, șefa Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), la conferința de presă săptămânală de la Guvern pe tema epidemiei de COVID-19. Declarația vine cu doar trei săptămâni înainte ca elevii să înceapă noul an școlar pe 13 septembrie. Weekendul trecut a fost cel mai aglomerat din acest sezon la mare, 300.000 de turiștii s-au îngrămădit pe plajă, potrivit agențiilor de turism, citate într-un reportaj ProTV.

„În teorie, în măsura în care va crește rata de vaccinare, în măsura în care avem deja în jur de 40-50% populație protejată, fie prin vaccinare, fie prin boală, în toate zonele, nu ar trebui să fie un val care să pună din nou probleme din punct de vedere al severității, ceea ce implică spitalizare și așa mai departe. Dar totul depinde de modalitatea în care și noi respectăm niște măsuri pentru că deja se vede efectul litoralului românesc, unde nu sunt aplicate și respectate măsurile. Acolo este cu predilecție populație nevaccinată. Aceste cifre pe care le vedem vin și susțin această ipoteză că ar trebui să nu fie un val foarte serios, dar încurajând foarte mult vaccinarea.”

Declarația, de la minutul 22:00, în video-ul de mai jos:

Amintim că aproape 30 de mii de copii cu vârsta între 12 și 15 ani și aproape 145 de mii de tineri cu vârsta între 16 și 18 ani sunt vaccinați împotriva COVID-19, potrivit declarațiilor făcute în weekend de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Foarte puțini“, a spus Cîmpeanu, care a adăugat că „pentru copiii cu vârsta de 12-15 ani procentul celor vaccinați este de 4%, este într-adevăr foarte puțin, dar să nu uităm că a fost permisă vaccinarea doar începând cu data de 1 iulie“.

„Pentru cei care sunt mai mari, 16-20 de ani, este de 20%. Oricum, în ambele situații sub media națională, care și așa nu este foarte ridicată“, a mai spus ministrul.

Pe 30 iulie, prefectul Capitalei, Alin Stoica, spunea că 40% din profesori au refuzat să se vaccineze.

Sorin Cîmpeanu spunea pe 25 iulie că este convins că un eventual val patru al pandemiei de COVID-19 nu va fi atât de agresiv încât să împiedice derularea normală a procesului de învăţământ. El a declarat că prezenţa fizică la cursuri este necesară pentru a stopa pierderile înregistrate nu numai în plan educaţional, ci şi în plan social, comportamental pentru elevi, studenţi şi cadre didactice.

În urmă cu un an, numărul de cazuri evolua de la circa 1.100 în prima zi de școală la 1500-1700 în zilele următoare, depășind 2.100 pe 30 septembrie, potrivit Datelazi.ro.

Anul şcolar 2021-2022 începe pe 13 septembrie 2021 pentru elevi şi se încheie pe 11 iunie 2022, are 34 de săptămâni, potrivit Ordinului de ministru nr. 3.243 din 5 februarie 2021. Este împărţit în două semestre şi trei vacanţe, din care două pentru toţi elevii, plus o vacanţă pentru elevii din ciclul primar şi copiii de la grădiniţă, fiind unul dintre cei mai scurți ani școlar din istoria recentă.

Calendarul anului școlar în format printabil este aici.
Citește și:
40% din profesori au refuzat vaccinul împotriva COVID-19. Prefectul Capitalei, Alin Stoica: Vor fi foarte multe cazuri la mijlocul lunii septembrie, cam 1.600 pe zi
Ioana Mihăilă, despre estimările INSP privind momentul când începe școala: La mijlocul lui septembrie vom avea peste 1.600 de cazuri pe zi, dar s-ar putea ca evoluţia să fie mai rapidă / Ministrul Cîmpeanu, recent: un val patru nu va fi atât de agresiv încât să pună probleme derulării normale a școlii

12 comments
  1. Sa se spună zilnic câți dintre cei pozitivi sunt vaccinați și câți nevaccinati. La fel și ptr internării de la ATI și decese. Ca sa se vadă ca se intampla și la vaccinati. Chiar putini, asa cum or fi. Poate lumea va conștientiza ca o poate păți. Vaccinat si nevaccinat, cu diferențe funcție de fiecare organism. O astfel de “trezire” va face ca lumea sa înțeleaga ca trebuie SI tratament încă din primele faze și nu sa se aștepte pana nu mai poate omul respira.

  2. După 2 luni de sezon estival la mare erau cate 100 de cazuri pe zi.
    După Bucharest Pride, la care au participat o mulțime de străini, va crește numărul de cazuri. Daca un roman se întoarce din UK sta in carantină. Cei din UK care au mărșăluit pe 14 august au venit fara sa stea in carantină.
    Problema nu este pe litoral sau la biserica. Problema este la cei care vin din țările cu incidenta mare. Pot sa stea și un milion la un loc, daca nu are nici unul Covid. Tulpina Delta se ia și de către cei vaccinați, deci……

    1. Problema e ca epidemia fac politicienii!!!Ei ar trebui vaccinati săptămânal până ce se satură cu COVID!!!Ori vor rezista ori s-or curăța (cea din urmă preferabil)!!!

  3. Pentru cei doi oligofreni de mai sus: nu trebuie sa fii nici medic nici academician sa stii ca la mare (dar si la munte) la noi s-au dus toti nespalatii nevaccinati. Ceilalti nespalati care au mers in strainatate au fost obligati sa se vaccineze sau macar sa se testeze. Dar ce sa inteleaga conspirationistii cu doua grame de creier…

    1. Am intrebat o colega vara trecuta unde merge in concediu. A spus ca la mare. In toamna mi-a marturisit ca a luat de acolo Covid. Tot ea imi propovaduia mereu lipsa de importanta a purtarii mastii la mare. Tipa e si antivaccinista(gen vaccinurile sunt pentru ca au ramas de altadata si trebuie vandute). Trageti concluzia.

      1. Cata minte tre; sa ai ca sa afirmi ca sti ,,de unde ai luat virusul”? Si la nivel de presupunere e prea mult sa te aventurezi in a face o astfel de afirmatie daca te duce cat de cat capul. Numai ca ,,pandemia” nu-i pentru ganditori ci pentru prostime, mai ales aia ,,educata” burdusita cu tot felul de ,,diplome” dar analfabeta functional ,,pana-n maduva oaselor”. Cine mai gandeste cat de cat sta pe margine si ,,se minuneaza” cum se manifesta ambele tabere formate.

  4. De unde știe șefa INSP ca sunt acolo nevaccinatii?
    I-a întrebat cineva la intrarea in judetul Constanța?
    PS Zeci de mii de turisti sunt zilnic pe litoral din luna iunie 2021.

    Cum se termină sezonul estival cum ,,incepe” brusc să crească indicele.
    Copy-paste 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De ce alocă Guvernul bani din fondul de rezervă pentru Ministerul Educației și evită rectificarea bugetară. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Au rămas fără buget pentru cheltuielile de personal și cheltuielile de funcționare

Ministerul Educației nu are suficienți bani pentru plata salariilor angajaților din Educație și pentru funcționarea sistemului de învățământ, acesta este motivul invocat de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru care Guvernul…
Vezi articolul

Prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, câștigă la Înalta Curte / Instanța obligă Ministerul Educației să ia act de renunțarea la titlul de doctor obținut în urma unei teze plagiate parțial / În complet, și judecătoarea Alina Ghica, al cărei consilier personal a fost Bogdan Licu

Prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, a avut câștig de cauză la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă i-a dat dreptate și a obligat Ministerul Educației să ia act…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu anunță că școala va putea începe pe 5 septembrie și se va putea încheia pe 16 iunie, în anul școlar 2022-2023, cu vacanțe pentru toți copiii în lunile octombrie și februarie / În 2023, vacanța de Paște va fi pe 7-18 aprilie

“Avem printre cele mai scurte durate ale anului școlar, motiv pentru care am făcut deja propunerea de a începe pe 5 septembrie anul școlar 2022-2023 și a încheia pe 16…
Vezi articolul