Simulare Evaluarea Națională 2024 / Ligia Deca: Vor fi implicați aproximativ 24.000 de profesori asistenți și peste 12.000 de evaluatori

Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto

Ministra Educației, Ligia Deca, a scris un mesaj pe Facebook în ajunul simulărilor pentru Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a, în care a remarcat „amploarea” acestui examen național. Nu a spus nimic despre câți elevi sunt așteptați la aceste simulări. Ministra a scris, în schimb, că vor fi zeci de mii de profesori implicați în aceste exerciții.

Mesajul vine în contextul în care luni, pe 5 februarie, de la ora 9 are loc simularea la Limba și literatura română. Regulile pentru această probă pot fi citite aici: sunt permise sublinierile pe text.

„În desfășurarea probelor simulării vor fi implicați aproximativ 24.000 de profesori asistenți, aproape 6.000 de profesori evaluatori la limba română și tot atâția la matematică, aproape 500 la limba maternă. Se adaugă comisiile de organizare de la nivelul fiecăruia dintre cele peste 3.700 de centre de examen.

Aceasta este amploarea simulărilor care încep mâine. Le mulțumesc tuturor celor implicați în desfășurarea probelor, mai cu seamă acum, când generalizăm evaluarea digitalizată pentru simularea examenului național cu cel mai mare număr de candidați dintre toate examenele naționale!”

„Implicarea” profesorilor la aceste simulări, lăudată de LigiaDeca, este benevolă și nu neapărat voluntară. Cadrele didactice nu sunt plătite suplimentar, însă cu aproape o lună înainte de acest moment, pe 10 ianuarie, Ministerul Educației a trimis în școli și inspectorate o notă prin care s-a asigurat că vor fi destui profesori implicați în simulări. Instituția a transmis astfel că la stabilirea evaluatorilor pentru examenele din vară, unde implicarea este remunerată separat, va fi luată în calcul „și participarea acestora la activitățile la simulări”.

„La stabilirea membrilor comisiilor de organizare a simulărilor naționale din unitățile de învățământ/centrele de examen, vă rugăm să transmiteți informația conform căreia, la selecția evaluatorilor pentru examenele naționale care se vor desfăşura în sesiunile iunie-iulie 2024 si august 2024, se va avea în vedere și participarea acestora la activitățile de simulare a probelor scrise din cadrul Evaluării nationale pentru absolvenții clasei a VIII-a, respectiv pentru examenul național de bacalaureat 2024”, potrivit informării 24136/2023.

Conform centralizărilor Ministerului Educației, consultate de Edupedu.ro, peste 176 de mii de elevi din clasa a VIII-a sunt așteptați la simularea de la Evaluarea Națională 2024.

Vor fi peste 3.700 de școli în care se dau aceste simulări, iar în fiecare școală va fi formată o comisie de examen din cel puțin 4 cadre didactice și cel mult 8. Sunt câte doi profesori asistenți în fiecare clasă. De regulă, la aceste simulări, evaluarea lucrărilor avea loc în școala în care copilul susținea proba, în școala în care acesta învăța, dar digitalizarea lucrărilor permite acum evaluarea de către orice profesor din orice colț al țării. Evaluarea va avea loc, potrivit reprezentanților Ministerului Educației, în condiții de examen – adică aleatoriu, în alt județ decât cel în care s-a susținut lucrarea.

Răspunsurile Ministerului Educației la cele mai frecvente întrebări legate de evaluare.

Citește și:
Ligia Deca: Evaluarea digitalizată nu influențează tipurile de subiecte, baremul, timpul de lucru. Singura diferență este că lucrarea va fi secretizată automat, când este scanată în prezența elevilor
Simulare Evaluare Naţională 2024. Profesorii asistenţi scanează lucrarea cu numele la vedere în prezenţa elevilor / Ce se întâmplă dacă nu este scanată corect sau scrisul este foarte mic?
Exit mobile version