Ligia Deca: Evaluarea digitalizată nu influențează tipurile de subiecte, baremul, timpul de lucru. Singura diferență este că lucrarea va fi secretizată automat, când este scanată în prezența elevilor

1.318 vizualizări
Foto: Simion Mechno/Agerpres Foto
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, spune că evaluarea digitalizată de la simularea pentru Evaluarea Nationala 2024 nu influențează tipurile de subiecte, baremul, timpul de lucru, singura diferență este că lucrarea va fi secretizată automat, când este scanată în prezența elevilor.
  • Elevii de clasa a VIII-a vor susține simularea națională pentru Evaluarea Națională 2024 în zilele de 5, 6 și 7 februarie. Rezultatele se comunică pe 23 februarie, potrivit calendarului oficial.
  • La simularea națională de la Evaluarea Națională 2024, colțul lucrării nu se închide și nu se lipește, după cum prevede procedura, document obținut de Edupedu.ro.

Evaluarea digitalizată nu influențează nici tipurile de subiecte, nici baremul, nici timpul de lucru al copiilor – sunt cele cu care ei sunt deja familiarizați. Singura diferență pentru elevi este că lucrarea nu va mai fi secretizată de ei sau de profesorii asistenți prin lipirea etichetelor, pentru că va fi secretizată automat, în momentul în care este scanată, în prezența elevilor”, a scris Ligia Deca, pe Facebook, anunțând lansarea ghidului cu cele mai frecvente întrebări și răspunsuri despre corectarea digitalizată de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024.

Lucrările de la simulări ale elevilor din școlile cu „acces limitat la Internet” vor fi scanate în alt centru de examen sau la comisia județeană de examen, iar în cazul în care platforma de evaluare digitalizată pică „se va interveni în timp real pentru suplimentarea resurselor sau identificarea și rezolvarea oricărei probleme”, conform ghidului Ministerului Educației.

Indicațiile ME vin în contextul în care la simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024, lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată, după cum a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca: „În plus, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click”.

Calendarul simulării Evaluării Naționale 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a:
  • 5 februarie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă 
  • 6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă 
  • 7 februarie 2024: Limba şi literatura maternă – probă scrisă 
  • 23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor

Un profesor va avea de corectat, de regulă, 50 de lucrări de la simulările pentru Evaluarea Națională și Bac 2024, potrivit procedurii Ministerului Educației. În procedură se arată că profesorii pot evalua lucrările elevilor din laboratorul de informatică, din cancelarie, cabinetul disciplinei, precum și de acasă.

Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori corectori, iar aceștia sunt selectați, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale, după cum se arată în procedură.

Citește și:
Simulare Evaluare Națională 2024. Ce se întâmplă dacă pică platforma în care se scanează lucrarile sau dacă un elev scrie prea mic? 12 răspunsuri de la Ministerul Educației

6 comments
  1. Bubuie Deca. Singura isi da cu tifla-n cap cu aceasta afirmatie din titlu. Deci spune cu gura ei ca nu se schimba nimic in subiecte, in concepte, nu e digitalizat nimic decat birocratia, cawcatul de pdf scanat. Dar o tine langa ca ea face EN digitalizata. O au astia la mana cu ceva la DNA? Altfel nu ai cum sa fii atata de tuta si fara coloana vertebrala in acelasi timp. Sau i s-a promis postul ca tuturor politrucilor cum ca sa respecte ordinele orbeste cata vreme vrea sa ramana in functie. Faptul ca se tine de acel scaun cand toata lumea o uraste, nu o vrea, o face in toate felurile, iar ea nu dovedeste nimic contrariu, ararata ca nu are scrupule ca om sau este manipulata ori santajata cu ceva.

  2. mai grav la bacul din toamna s-au scanat lucrari bune si s-au pus pe alt nume. copilul cu lucrare buna a facut contestatie si i s-a ridicat nota. celalalt , cu lucrare reala sub 5, a luat si el bacul. cam aici duce trimiterea unei poze salvata ca pdf, care nu de digitalizare.

  3. Evaluare digitalizată sau mai ușor fraudată?

    Situație ipotetică.

    La școala x, un supraveghetor scanează o lucrare cu 7 pag.
    In sistem introduce că lucrarea are 8/9 pag.

    Sistemul/evaluatorii cer rescanare.

    Între timp ,,apare” și pagina 8/9(,, pierdută printre ciorne”) unde se corectează cam tot ce era greșit. Acolo pe acea pagină/pagini ,, lipsă ” se pot recupera 2 sau 3 puncte.

    Supraveghetorul este sancționat pt neglijență cu avertisment iar tânărul/tânăra beizadea își atinge scopul.
    Toată lumea fericită.

    Apropo, care sunt ,, instituțiile partenere” care au acces la serverele cu lucrări din sistem?

  4. Deca o ține una și bună cu evaluarea digitalizată.
    NU este.
    Probabil că dacă nu execută prostiile din contract (scanare, încărcare poze lucrări, etc) o paște pușcăria.
    De aici toată insistența jenantă prin care încearcă să convingă o țară întreagă că negrul e alb.

    PS
    Încă un punct slab al platformei, dincolo de posibilitatea de a înlocui lucrările ,,din neglijența”, este că la încărcarea în server fiecare lucrare are un cod unic care cu siguranță poate fi căutat de un admin din ISJ/MEN/STS in asa fel încât să se vadă la ce evaluatori a ajuns.

    Qui prodest? Cine beneficiază de fapt de tot acest circ?
    Este doar frica de a respecta contractul aberant de ,,digitalizare” sau scopul este altul mai neaoș?

  5. sa spui ca trimiterea unei imagini salvate in pdf e digitalizare e o prostie. dincolo de implementarea unei aplicatii varza. dincolo de sifonarea de bani din proiect. cum se vor mai descoperii greselile comune la zeci de lucrari care se vedeau in centre de corectura?cu prostia asta se poate schimba pdf-ul imediat. ce smecher din minister , din astia care o prostesc pe deca , are copilul a 12a sau a 8a ?

  6. digitizare egal secretizare 🙄 , ia-auzi nene Iancule !
    daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din 10 clase primare ale unei școli din Timișoara petrec circa o oră pe zi pentru temele de acasă, iar subiectele în care se pot exprima liber îi motivează cel mai mult să lucreze cu plăcere / În ziua în care nu au teme, elevii au mulțumit că au fost „liberi” – studiu

Elevii își fac temele cu plăcere când e vorba de subiecte în care se pot exprima liber și în mod creativ și când gradul de dificultate al temelor este unul…
Vezi articolul