La simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024 lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată, anunță Ligia Deca

34.283 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat generalizarea evaluării digitalizate începând cu simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024, într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook: „Lucrările tuturor elevilor care vor participa la simulări în acest an școlar vor fi corectate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată”. 

„În plus, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click”, a adăugat Ligia Deca

  • Platforma care va fi folosită la evaluarea digitalizată, începând cu sesiunea din august a examenului de bacalaureat, a fost cumpărată de la Softwin, compania care realizează Intuitext, a declarat pentru Edupedu.ro, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, pe 29 iunie 2023. Funcționalitățile platformei vor permite folosirea ei în cazul multor tipuri de examene, inclusiv olimpiade, iar scannerele achiziționate în cadrul aceluiași proiect vor putea fi folosite și în activități didactice.
În ce constă evaluarea digitalizată

Concret, profesorii asistenți din centrele de examen stabilite în fiecare județ vor folosi în clase scannere conectate la câte un calculator/laptop pe care este instalată aplicația de evaluare digitalizată. Lucrările elevilor sunt scanate și încărcate în platformă.

În momentul în care lucrarea este repartizată spre evaluare, când apăsăm butonul „start evaluare”, o lucrare se poate duce către doi profesori situați în colțuri diferite ale țării, niciodată nu vor ști unul de celălalt. Repartizarea se face aleatoriu. Mai mult decât atât, dacă după prima evaluare diferența dintre cei doi e mai mare de un punct, platforma identifică lucrarea, o trimite automat la alți doi evaluatori, explica secretarul de stat Sorin Ion, în august 2023. 

Redăm mesajul ministrului Educației, Ligia Deca, de pe pagina oficială de Facebook

„Generalizăm evaluarea digitalizată, începând cu simulările examenelor naționale de anul acesta!

A fost trimis spre publicare ordinul privind organizarea simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023-2024.

Așa cum anunțam înainte de sesiunea din august a examenului de bacalaureat, generalizăm evaluarea digitalizată. Prin urmare, lucrările tuturor elevilor care vor participa la simulări în acest an școlar vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.

Câteva dintre beneficii: se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea afișării și nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare,.În plus, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click.”

Calendarul simulării Evaluării Naționale 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a
  • 5 februarie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă 
  • 6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă 
  • 7 februarie 2024: Limba şi literatura maternă – probă scrisă 
  • 23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor
Calendarul simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2024
  • 4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
  • 5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
  • 6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
  • 7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
  • 15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor
Bacalaureatul din toamna anului 2023 a fost primul corectat digitalizat în toată țara

Pe 26 iunie secretarul de stat Florian Lixandru a declarat la TVR: “Anul acesta, Ministerul Educației a achiziționat platforma pe care se va realiza evaluarea digitalizată (…) urmând să extindem evaluarea digitalizată la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat în toate centrele de examen din țară.”

Pe 27 iunie, Ministrul Ligia Deca a anunțat că „evaluarea digitalizată se va generaliza, începând cu sesiunea din august a examenului național de bacalaureat de anul acesta”.

Pe 29 iunie, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Edupedu.ro: „Lucrările de la examenele care vor fi organizate începând cu sesiunea din august a examenului de bacalaureat vor fi evaluate digitalizat pe o platformă nouă, dar cu funcționalități similare celei Intuitext, folosite în pilotarea evaluărilor digitalizate, platformă cumpărată de la Softwin, compania care realizează Intuitext”.

În 2023, corectarea digitalizată a lucrărilor de la Evaluarea Națională și BAC 2023 s-a făcut în aceleași două județe ca anul trecut, Dâmbovița și Călărași. Pilotarea corectării digitalizate pentru Evaluarea Națională și BAC 2023 ar fi trebuit să se facă în județele Alba, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Gorj și Satu Mare.

Peste 54.600 de constatații au fost depuse la examenul național de Bacalaureat 2023, potrivit datelor Ministerului Educației. Acesta este al treilea an cu cel mai mare număr de contestații din ultimii 10 ani. După evaluarea lucrărilor contestate, au fost modificate notele pentru 51.646 de lucrări, ceea ce înseamnă că au fost corectate greșit.

Citește și:
ULTIMA ORĂ Simulările Evaluării Naționale și pentru Bacalaureat 2024 au loc în februarie și martie. Calendarul anunțat de Ministerul Educației
Platforma de evaluare online a elevilor la examenele naționale, proiect în valoare de 78 milioane de euro, va fi pilotată în școli începând cu 2024 și ar urma să fie complet funcțională în anul școlar 2025-2026, conform apelului lansat de Ministerul Educației
Corectare digitalizată la Titularizare, Definitivat, Evaluare Națională, Bacalaureat și simulări, în anul școlar 2023-2024, își propune ministrul Educației, Ligia Deca

14 comments
  1. Doamne,apara-ne si păzește -ne de astfel de abuzuri!
    Sa ii ia la supravegheat si la corectat numai pe cei care au urmat benevol (deci vor sa lucreze astfel )cursuri de acest gen!

  2. E clar că întotdeauna s-au făcut așa zise “investiții ” pentru “bunul mers ” al învățământului (în cazul de față, de fapt corectarea unor lucrări) . Din ce-am citit, cu corectarea digitalizată au cam dat greș la bac-ul dat în vara acestui an (din cei mai bine de 54000 de elevi peste 51000 au făcut contestații și le-au fost modificate notele ).
    Asta ce înseamnă ?.. că nu prea a dat roade strădania celor “de sus “.
    E mai obositor să verifici lucrările în fața unui monitor decât dacă ai avea o lucrare în față. E părerea mea.
    Mai bine s-ar investi în schimbarea stilului de predare ,mulți profesori vin la ore doar să predea fără să întrebe dacă s-au făcut înțeleși, copiilor le este teamă să ceară lămuriri, pentru că nu sunt ascultați …

  3. Mi se pare o tâmpenie cu corectatul tezelor pe calculator, cel mai probabil pt sporuri că nu le ajung profesorilor salariul. Înțeleg acum că fac ce le spun superiorii dar toți aproba în turma fara sa ia masuri. Aceasta este părerea mea sincera!

  4. S-a mai zis că nu e deloc corectare digitala porcăria asta cu scanatul unor coli de hârtie.

    In care văgăună predai power point fara PC?
    Hai nu mai exagera, ca un Pentium 4 de acum 15- 20 de ani aveți și voi pe acolo și laptop are orice elev pe acasă și PC, telefon. Exista variante de office și ptr telefon. Poți lua un laptop vechi cu 50 lei și conectezi la video proiector și le arăți power point sau libre office impress ca sa știi că e și varianta gratuita. Dar trebuie oleacă sa va ocupați de tehnica chiar mai vechiuta

    Da samaung dar și alții caută piețe dec desfacere, nu contează utilitatea.

  5. Serios??? Mi-e greu să cred că profesorii care predau materii de examen vor accepta să stea cu ochii pironiti în monitoare, ore multe, ca să corecteze
    “digital”. Dacă acceptă, nu sunt decât niște marionete demne de milă.

  6. Laboratoarele de informatică aveți de gând să le dotați? Se preda PowerPoint fara calculator. Apoi se da evaluare.
    Oare ce evaluați? Ce competențe dezvoltați in acest mod?
    Este strigător la cer!
    Ați făcut totul praf

  7. Nu mai colportați aberațiile ministerului.
    NU este nicio platformă digitală ci doar vizualizarea lucrărilor scrise olograf.

    Nimic digitalizat, automatizat.

    Multă muncă manuală inutilă, stresantă. Să scanezi lucrări deja scrise apoi sa te apuci sa corectezi cu creionul exact ca acum 100 de ani. Fără nicio diferență.

    În fine ,, curatul meșteșug de tâmpenie ” pare să fie standard national.

    NB
    Până si banalele teste create de noi cu google formular sau microsoft forms erau mai digitalizate decât așa zisa platformă a Ministerului.

  8. văd că face Samsung presiune mare pe digitizare. cert este că Occidentul civilizat renunță la ecrane a se vedea Franța Suedia Italia , și furnizorii de tehnologie caută să plaseze repede marfa in tarile sărace .

  9. platforma aia de 70 de milioane de euro ? ?
    cat primesc profesorii ptr corectarea unei teze? 7 lei ??
    acuma înțeleg de ce va trebuie buget mare la educație. ptr parandarat nu pt salarii.

    1. defapt , se putea scana la xeroxul scolii toate lucrările și trimise la corectat , nimic mai simplu, sunt scanere care fac automat asta. dar un scaner costa 700 de ron. , aici e vb că ministerul are 70 de milioane de euro și nu știe ce să facă cu ei care este avantajul ? inafara de sute de ochi beliți in ecrane

    2. Depinde de ce fel de bugetar esti…. a se vedea cazul functionarilor din nu-stiu-care primarie care au primit “spor de…hemoroizi”….nu, nu e o gluma, cautati pe net !
      In afara de profesori, cam toti functionarii au spor de calculator, spor de stres, spor de a-si face treaba pt care iau salariu (vezi agentia de atragere de fonduri europene sau cum s-o chema…), spor de conditii dificile de munca prin nu-stiu-care minister, etc….Dati cautare pe google “sporuri bugetari” si o sa va ia capu’ ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ana-Maria, elevă în clasa a VIII-a: „Nu e în regulă că unii profesori se axează pe ce știu elevii pe de rost. Îmi pun o notă doar ca să spună că mi-au pus o notă, iar peste câteva luni eu nu mai știu absolut nimic și lor nu le mai pasă de ceea ce știu eu sau nu”

Anamaria, elevă în clasa a VIII-a, spune că după opt ani de școală și peste un an de învățat în sistem online, ar „fugi” de sistemul educațional românesc. Întrebată la…
Vezi articolul

LIVE VIDEO TEXT Peste 70% dintre profesori au optat pentru grevă – e voința oamenilor de a intra în grevă generală, anunță reprezentanții celor trei mari sindicate / “Acum lucrurile se complică, vin examene naționale care pot fi bulversate” / În timpul grevei, recomandăm părinților să țină copiii acasă / În universități se poate să fie anulate sau amânate examene

“După cinci luni de proteste (…) Referendumul a fost pentru declanșarea grevei generale”. Peste 70% au optat pentru grevă” și “E voința oamenilor de a intra în grevă”, au anunțat,…
Vezi articolul