Sorin Ion, secretar de stat: Planul național de combatere a violenței școlare este încă în lucru / Documentul ar trebui să intre în vigoare la finalul lunii martie, potrivit calendarului cu actele care aplică legile Educației

Sorin Ion / Foto: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului - Facebook.com

“Planul Național de Combatere a Violenței Școlare este încă în lucru”, anunță secretarul de stat Sorin Ion, într-un interviu pentru Prima News. El nu a precizat însă când va fi gata. Inițial, planul ar fi trebuit să se aplice deja din luna martie, potrivit Legii Educației, dar a fost extins termenul până pe 31 martie. E nevoie de o legislație subsecventă pentru punerea în aplicare a acestui plan: două hotărâri de Guvern (HG) și un ordin de ministru. HG-urile ar fi trebuit aprobate în ianuarie și februarie 2024 însă acest lucru nu s-a întâmplat. Doar Ordinul de ministru nr. 6235/2024 privind procedura de management a cazurilor de violență a fost aprobat.

“Încercăm să punem în practică mai multe strategii și aș începe cu cea care este încă în lucru, de faptul că știți bine că prin hotărâre de guvern se va aproba Planul Național de Combatere a Violenței Școlare. Este un document în lucru care să spunem, care unește tot ce încercăm să facem în această zonă”, a spus Sorin Ion, fără să precizeze și un termen când ar putea fi finalizat.

De precizat că termenul de aprobare a hotărârii de Guvern privind aprobarea Planului Național de Combatere a Violenței Școlare, era 1 februarie 2024, potrivit calendarului privind legislația subsecventă pentru aplicarea Legii Educației. Dar calendarul a fost modificat iar Planul prevăzut pentru aplicare din 31 martie 2024, potrivit ordinului de ministru din februarie.

Și Hotărârea de Guvern privind aprobarea Planului Național pentru Siguranța în Învățământul Preuniversitar are termen limită depășit – 1 ianuarie 2024.

A fost aprobat doar ordinul de ministru nr. 6.235/2023 privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor / preșcolarilor, elevilor și personalului școlii.

După ce va fi aprobat Planul Național de Combatere a Violenței, școlile, împreună cu părinții și elevii, vor face propriile planuri de combatere a violenței în acord cu Regulamentul – cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP).

În paralel, mai există și Planul Naţional privind Siguranţa Școlară, combaterea traficului şi consumului de droguri și prevenirea cazurilor de bullying semnat de opt miniștri, pe 5 septembrie 2023. O noutate sunt grupurile mixte de acțiune formate din autorități, profesori, părinți și elevi, conform G4Media.ro.

Informații de context

Cazuri despre violența în școli apar tot mai des în spațiul public. Cele mai recente sunt cazul unui elev de clasa a VIII-a din Mureș care a făcut gesturi obscene în clasă și apoi a agresat-o pe dirigintă. Elevul a fost reținut 24 de ore și nu are voie să intre în școală timp de 5 zile, a decis Consiliul de Administrație. În acest caz, directoarea Liceului a spus într-o scrisoare către părinți că elevul nu este prima abatere a acelui elev, și că deși a urmat cadrul legal și a făcut reclamații la poliție și la protecția copilului, elevul i-a spus: “Nu-mi pasă, că și-aşa n-ai ce să-mi faci nici tu, nici poliția”.

După apariția unui alt caz la Școala Nicolae Titulescu din București, Ministerul a cerut participarea tuturor directorilor de școli la sesiuni de formare privind managementul cazurilor de violență, pe 5 martie, ca urmare a cazului de la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Municipiul București, unde un elev ar fi fost abuzat sexual, în ziua apariției unui amplu raport OCDE pentru autoritățile din învățământul românesc.

Raportul semnalează gradul ridicat de birocrație la care sunt supuși profesorii și directorii și dă drept exemplu obligația acestora din urmă de a aloca cea mai mare parte a timpului unor sarcini precum cunoașterea legislației la zi sau chestiuni procedurale. Toți directorii de școli vor fi formați să știe cum să aplice procedura în cazuri de violență, tot până pe 31 martie.

Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației selectează 5 școli din fiecare județ pentru o campanie de conștientizare și un concurs pentru elevii din acele școli, după 4 luni de la anunțarea Planului de acțiune pentru violență școlară, conform unei adrese comune, publicate de ISJ Buzău.

Activitățile se vor desfășura și implementa la nivel național în perioada 22 ianuarie – 21 iunie 2024, potrivit documentului.

Citește și:
INFOGRAFICE Managementul cazurilor de violență școlară, de la sesizare la închiderea cazului, responsabilitățile profesorilor, directorilor și ale poliției
În Săptămâna Școala altfel, școlile au în vedere, printre altele, să contribuie la prevenirea și reducerea faptelor de violență în rândul elevilor – adresă a Ministerului Educației
OFICIAL Sancțiuni pentru profesori și directori, grupurile antibullying din școli se desființează și apar comisii – prevederi din procedura privind violența școlară / Documente utile pentru identificarea, raportarea și monitorizarea unui caz
Elevul care a agresat-o pe dirigintă nu are voie să intre în şcoală timp de cinci zile, a decis Consiliul de administrație / Conducerea colegiului “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș a cerut poliției să asigure personal specializat de pază
Exit mobile version