Studenți români de la Harvard sau MIT, foști olimpici, provoacă elevii la o olimpiadă de științe online, gratuit, pe o platformă construită chiar de ei / Înscrierile pentru prima ediție, până pe 28 februarie

24.578 de vizualizări
Foto: colaj ScienceON/Facebook.com
Peste 100 de studenți, masteranzi, foști olimpici români, actuali studenți la universități de prestigiu din țară sau din lume, cum ar fi Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Universitatea Harvard, Universitatea Oxford sau celebra MIT, au creat o platformă online pentru elevii care vor să participe la o olimpiadă de științe online.

Platforma se numește Science ON și a fost inițiată din „ideea și nevoia de a propulsa competiția științelor exacte în mediul școlar românesc”. Studenții care au creat-o scriu, în manifestul concursului, că sunt „coordonați de profesori pasionați și reputați în domeniul olimpiadelor”.

Înscrierea și participarea sunt gratuite, nu implică niciun fel de costuri sau taxe, potrivit fondatorilor proiectului. Disciplinele la care au loc probe de concurs sunt:

  • Informatică – 27-28 martie
  • Fizică – 13-14 martie
  • Matematică – 6-7 martie
  • Chimie – 20-21 martie
  • Astronomie – 20-21 martie
  • Biologie – 13-14 martie
  • Științele Pământului – 27-28 martie

Pentru prima ediție, 2021, concursul se va limita la o singură fază, națională, întrucât pot participa toți elevii din țară, potrivit regulamentului afișat pe site. De asemenea, concursul va avea și o probă de tip baraj la fiecare știintă, o probă utilă pentru elevii care doresc participarea la competițiile internaționale din anii viitori. Fiind un concurs multidisciplinar, elevii se pot înscrie la maximum 3 secțiuni diferite, pentru a nu permite suprasolicitarea participanților, potrivit regulilor.

Într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, unul dintre fondatorii platformei, Andrei Răzvan Udrea, student la Facultatea de Chimie a Universității din București, a explicat cum se desfășoară concursul, evaluarea lucrărilor și cum a pornit proiectul.

Edupedu.ro: Sunt elev, cum mă înscriu și cum particip la olimpiada organizată de voi? Care sunt condițiile?

Andrei-Răzvan Udrea: „E foarte simplu, e pe bază de formular, să completeze un formular cu atenție. Apoi trebuie semnate două declarații de consimțământ pentru date, una conform GDPR și una de onestitate că nu copiază în timpul probei, altfel nu aveam un cadru legal de desfășurare. Pentru cei sub 16 ani, trebuie să completeze părintele / tutorele legal prima declarație. Apoi se participă pe Zoom. Supraveghere audio-video, regim online, fiecare acasă de la el, cu pauze de toaletă, dar cu timer. Nu au ce să copieze, subiectele sunt open-book. O să îi punem să scrie numele pe foi sau dăm noi un număr de înregistrare. Tentativa de fraudă e evitată la maximum, 99%.

Edupedu.ro: Cum veți face corectarea lucrărilor? În cât timp vor avea elevii rezultatele?

Andrei-Răzvan Udrea: O să stăm atunci, în maxim 48 de ore o să ne adunăm comisa pe Zoom, o să descărcăm subiectele. Iar lucrările vin la noi in format .pdf, pozate / scanate, pe mail sau pe platforma, încă mai avem aici de discutat. O sa aibă 20 min timp după încheierea probelor să transmită răspunsurile.

Edupedu.ro: Genul acesta de examinare, credeți că se poate aplica și în sistemul public de învățământ, în perioada școlii online?

Andrei-Răzvan Udrea: Da, da, se poate, cu voință și cu astfel de subiecte practice se poate. Dacă acest concurs e o reușită pe termen lung, se poate face. Și credeți-mă, chiar și în pandemie se poate face școală online!

Destinată elevilor de gimnaziu și liceu, “programa olimpiadei nu este cea de la olimpiadele clasice, ci este peste clasa respectivă, dar merge pe gândire, vrem să stimulăm gândirea” a mai spus Andrei.

Edupedu.ro: De ce simțiți nevoia să spuneți că subiectele sunt diferite de olimpiadele clasice prin gândire? Ce anume lipsește, atunci, din olimpiade?

Andrei-Răzvan Udrea: Nu pot să vă spun acum, e un mic secret, o să vadă elevii subiectele. Efectiv se văd cei care gândesc in profunzime la nivelul clasei respective si nu mai mergem doar că învățăm probleme pe de rost, care s-au mai dat în anii trecuți. Există și rețete pe care le aplici, dar doar cei care construiesc pe baza lor le pot rezolva.”

Subiectele sunt făcute de studenții din comisii: “Suntem toți foști olimpici, acum la Harvard, MIT, Oxford, ne ocupăm de partea științifică, de corectitudine, de compunerea subiectelor.”

Comisiile sunt alcătuite din peste 130 de studenți cu rezultate remarcabile. Anul viitor, după cum precizează organizatorii, vor fi două faze, nu doar una ca în această ediție.

Edupedu.ro: Unde vă vedeți cu acest proiect, să ajungeți, în 2 – 3 ani?

Andrei-Răzvan Udrea: Să îl organizăm anual. Trei faze ar fi perfect, dacă nu, ne limităm la două, una pe județ și una națională. Și cu tabere în fiecare an.

Edupedu.ro: Și cu elevii care vor avea rezultate remarcabile la acest concurs ce veți face mai departe?

Andrei-Răzvan Udrea: Da, îi putem promova. În comisii, ne-am gândit noi pe termen lung.

Foto: captură site

“Proiectul a pornit în noiembrie. Eu am predat anul acesta, a fost primul an de învățământ, am fost și student, dar și profesor în același timp la un liceu privat. Ministerul anulând olimpiadele în acest an, m-am gândit să facem această competiție care să le înlocuiască [N. Red. elevilor] spiritul de învățare a științei. Ele nu au un anumit scop decât acela de a te ajuta să performezi.

După am căutat, am căutat prin cunoștințe, foști colegi, cu majoritatea am rămas buni prieteni chiar dacă nu am mai fost la olimpiade și, încetul cu încetul, ne-am adunat cu toții.

Finalitatea concursului, acum la prima ediție, este o tabără cu activități de gândire, ca premiu pentru primii 10-15 clasați, în august-septembrie.”, mai spune Andrei.

Edupedu.ro: Spuneți-mi despre platformă, cum ați creat-o, cât de complicată este infrastructura din spatele a ceea ce vedem pe site?

Andrei-Răzvan Udrea: Nu, nu, nu e complicat. E foarte ușor. Pe partea de informatică, avem 20-30 de foști olimpici, securitatea e stabilă. Totul este din banii noștri, nu am avut nevoie de niciun sponsor momentan”.

Potrivit regulamentului durata probelor pe clasă va fi de 3 ore la toate disciplinele, mai puțin la matematică și informatică, unde va fi de 4 ore. După încheierea timpului alocat, participanții vor avea la dispoziție maximum 20 de minute pentru a trimite rezolvările – mai puțin secțiunea de informatică, unde se bazează pe sistem de submisii. Acestea se vor încărca obligatoriu în format PDF la adresele de e-mail corespunzătoare fiecărei discipline în parte, precum și clasă.

Probele de concurs constau în itemi obiectivi și în probleme aferente nivelului de studiu.

Punctajul maxim pentru majoritatea secțiunilor este de 100 de puncte, la matematică, 40 de puncte, iar la informatică 300 de puncte. Nu se admit contestații. Rezultatele finale și baremele se vor publica pe site, în decursul a 48 de ore de la susținerea fiecărei probe. După validarea rezultatelor, se va realiza clasamentul final al celor 7 discipline, pe baza căruia se vor emite diplome. Acestea vor fi trimise pe e-mail premianților.

Fondatorii ScienceOn sunt:

  • Andrei-Răzvan Udrea, președinte, 20 de ani, absolvent al Colegiului Național “Sfântul Sava” din București, în prezent student al Universității din București, secția chimie: “Consider olimpiadele și concursurile doar o “rampă de lansare” în viața oricărui elev pasionat și nu un scop în sine, după cum frumos m-a învățat mentorul meu din perioada gimnaziului.”
  • Răzvan-Adrian Covache-Busuioc, președinte executiv, multiplu olimpic internațional la biologie și avansat în neuroștiințe: “Trebuie să ne mobilizam, trebuie să ne trezim din această stare de letargie cauzată de contextul pandemic, trebuie să adăugăm zilnic un plus valoare conduitei noastre științifice, sociale și morale […]”.
  • Rareș-Dimitrie Grozăvescu, copreședinte, student al fizicii la Universitatea Cambridge: Fiind a treia generație de dascăli din familie am învățat că, deși ai talent sau ești pasionat de ceva anume, nu este de ajuns dacă vrei să ai succes. Munca, perseverența și tăria de caracter sunt calitățile definitorii ale unui campion.”
Foto: captură site

Foto: colaj ScienceON/Facebook.com


2 comments
  1. Felicitări pentru inițiativă, implicare, efort… Dacă toți tinerii ar fi ca voi, lumea ar deveni mai bună! Mult succes concursului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru profesorii de gimnaziu și liceu. Eseu de 900-1500 de cuvinte despre un text de Alexandru Macedonski, cerință pentru candidații la Limba română

Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru profesorii de gimnaziu și liceu au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a concursului național a avut loc între…
Vezi articolul

Olimpiada Națională de Limba și literatura română 2023, clasele IX-XII, începe miercuri la Sibiu. Peste 350 de liceeni și profesori sunt așteptați la concurs, vizite la muzee, dezbateri – programul participanților

Miercuri, 19 aprilie, se dă startul Olimpiadei Naționale de Limba și literatura română (ONLLR), clasele de liceu, conform calendarului oficial de concursuri. 278 de elevi din toată țara și peste 90 de…
Vezi articolul

Olimpiade școlare 2022. Regulamente actualizate pentru olimpiadele naționale, precum cele de Științe pentru juniori, “Tinerii Dezbat” și “Terra” de geografie au fost publicate de Ministerul Educației – DOCUMENTE

Au fost publicate regulamentele specifice pentru olimpiadele școlare naționale din anul școlar 2021-2022, de către Ministerul Educației, pe edu.ro. Acestea cuprind informații despre probele de concurs, participarea elevilor, calificarea acestora,…
Vezi articolul

Locurile la liceu alocate pe București, identice cu cele de anul trecut, anunță Inspectoratul. Elevii de clasa a VIII-a află cu o săptămână înainte de sfârșitul școlii pe ce locuri dau admitere

Elevii de clasa a VIII-a află cu doar o săptămână înainte de a termina școala câte locuri disponibile sunt la liceu și școala profesională. Cu întârziere, Ministerul Educației a trimis…
Vezi articolul