Subiecte Bacalaureat 2022, Limba și literatura română: Text la prima vedere din Nicolae Iorga și eseu de 400 de cuvinte cu particularitățile unei comedii – profilele real și tehnologic

562.352 de vizualizări
Elevii au avut varianta 6 de rezolvat la examenul național de Bacalaureat 2022. Subiectele primite au fost adecvate profilului, cu cerințe diferite pentru profilurile teoretice/vocaționale față de cele umaniste.

Proba de examen a fost bazată, ca de obicei, pe trei părți – în prima parte este vorba despre 5 cerințe notate cu câte 6 puncte fiecare, care au ca suport un text la prima vedere.

Subiectul de mai jos este pentru filiera teoretică, profilul real, pentru filiera tehnologică si pentru cea vocațională, mai puțin profilul pedagogic. Subiectele pentru uman și pedagogic aici.

Textul suport a fost din Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza”, iar elevii au avut, la subiectul I.B., de scris un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

Subiectul al II-lea – notat cu 10 punte, a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare.

Subiectul al III-lea – tinerii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate – este notat cu 30 de puncte.

Publicăm subiectele:

Baremele de subiecte vor fi făcute publice de Ministerul Educației la ora 15:00.


41 comments
  1. Pentru un absolvent de liceu/ un tanar de 19 ani au fost subiecte EXTREM de ușoare, de fapt au fost date pentru retardați mintali. În alți ani examenul de bacalaureat era mult mai dificil. Subiectele nu sunt grele deloc, nu este vina Ministrului Educației ca pe ,,tinerii,, din ziua de astazi nu-i duc capul sa învețe. Nici în strainatate nu promovează toți examenul de BAC, nu toți fac o facultate, cine pica se orienteaza spre o meserie. Si în străinatate scoala este scoală, nu piață ca sa ne targuim, nu toți trebuie să facă o facultate. Consider că persoanele care ajung la facultate trebuie să fie bine pregătite, în niciun caz idioți, în care trebuie să se dea subiecte mai ușoare la Bac ca sa il promoveze (numai în Romania, auzi absurdități din acestea). Iar elevi de 19 ani sunt de fapt legal adulți, iar la varsta aceasta ar trebui să aibe o gandire critică, creativă. Din punctul meu de vedere subiectele au fost prea ușoare, acești tineri nici nu ar trebui să ajungă la vreo universitate, la ce slab sunt pregătiți, locul lor NU este acolo.

    1. Daca , citez: pe ,,tinerii,, din ziua de astazi nu-i duc capul sa învețe”, dumneata nici atat nu esti in masura sa-i critici, lasa pe alticineva care se exprima corect gramatical. Hai sa ne uitam in curtea noastra, mai intai si apoi in cea a vecinului!

    2. cu ce drept ne faci idioti si ne zici tu ca nu avem dreptul la facultate? vezi-ti de treaba ta acolo si nu mai comenta

    3. ,,nu toți trebuie să facă facultate.,, Din punctul meu de vedere,autorul a vrut sa spuna in acest fragment ca dansul/dansa ,nu se intelege ,ne bazam doar pe fragment,ca el/ea a iesit din mina lui iliescu saptamana trecuta si a descoperit termenul de ,,internet,, asa ca-si arata ideile traznite ( cuvant luat din comedia,,batranii spun lucruri traznite,,) pe aceasata platforma bine structurata. O particularitate ce mi defineste teoria este modul in care acest ,,autor,, scrie ca un ,,retard mintal,, (cuvant luat din textul de mai sus) incercand sa ne arate cat de incult este acesta…. Ca sfarsit al acestui mic ,,paragraf,, vreau sa i multumesc doamnei de mai sus ca mi a aratat ca lumea inca nu este pregatita pentru ,,internet,, asa ca du te drq inapoi in mina si adu mi carbune pentru gratar.VA MULTUMESC

    4. Ok ia spune-mi tu sensul secventei “de buna seama”. De asemenea “sa aiba” nu “sa aibe”, “pe elevi nu-i duce capul” nu “nu-i duc capul” etc. Vede paiul din ochiul altuia si nu vede barna din ochiul ei 🗿

  2. Sistemul educational din Romania este in cadere libera…Vai de ea de scoala ,trebuie sa scoatem bani grei din buzunar pt meditatii ,care s au facut online marea majoritate a timpului , cu cate 7/8 copii ,care daca mai aveau tupeul sa intrebe ceva ,era vai si amar…Vai de educatia copiilor nostrii ,care pt acessta tara ar trebui sa fie tot ce are mai bun Dar ,ce mai are bun tara asta? Suntem condusi de niste analfabeti ,marea majoritate ,care si au luat diploma de bacalaureat la 37 de ani sicare au reusit sa distruga totul , educatie ,industrie , economie, agricultura, turism….Nu au distrus razboaiele pe care le am purtat de a lungul istoriei ,cat au distrus ei Ma doare sufletul ,pt viitorul copiilor nostrii

    1. Aveti mare dreptate! Sunt eleva in clasa a XI a si nu ma sperie examenul de bacalaureat pe cat ma sperie sistemul de invatamant pe care noi ca si elevi suntem OBLIGATI sa-l suportam si sa-l intelegem si pe atat mai mult cel care ne pun in fata profesori care nu dau 2 bani pe noi. si cu vedere la afirmatia facuta mai sus, da, este adevarat, nu putem decat sa ne plangem parinii pentru banii care la propriu se numesc gramezi daca faci socoteala la sfarsitul anilor scolari pentru meditatii, iar asta nu duce decat la un singur lucru: profesori nepregatiti trantiti intr-o catedra de catre un sistem, scuzati-mi jicnirea, jegos.

  3. Da , sa numaram cuvintele ca in bancul “tagadam, tagadam, tagadam si politia dupa ei, tagadam, tagadam, tagadam si politia dupa ei (si uite asa scrii 400 de cuvinte). Daca unul a scris 399 de cuvinte (ca de, se practica la preturi), ce nota primeste?
    Sunt curios, cati corectori vor numara cuvintele din eseu.
    Rusineeeeeeeeeeeeee, incapabililor! Daca invatamantul de inainte de epoca de aur nu era bun, inseamna ca nici voi nu sunteti in masura sa-l schimbati.

      1. Am cunoștințe, legătura fiind irelevantă, ce sunt cadre didactice în învățământ liceal și universitar, și corectori ai examenului de bacalaureat, ce mi au confirmat acest fapt despre corectarea lucrărilor

    1. Usor nene, nimeni nu sta sa iti numere cuvintele, in principal se ia randul cu cele mai multe si se inmulteste cu numarul total de randuri. Profesorul ce va corecta lucrarea, va puncta in functie de argumente, luxul de amananunte, etc. Pe scurt, va corecta in functie de cat de complet este comentariul, nu in functie de numarul de cuvinte, asta ca sa stii si tu pe viitor si sa nu iti mai dai cu parerea in necunostinta de cauza.

      P.S.: si ca sa iti raspund la intreavre, un elev care a scris 399 de cuvinte nu va primi niciodata punctaj maxim, cel mai probabil va primi 10-15 puncte de incurajare. Metoda “mijlocului gaunos” nu functioneaza la bac. Deoarece un eseu care cuprinde toate caracteristicile operei, se invarte pe la 600-700 de cuvinte pentru un punctaj maxim. ;))

      1. Daca e asa cum zici tu, atunci ar insemna practic sa fi intr-un fel depunctat, doar pentru ca nu ai scris mai mult de limita minima impusa.

        Daca cineva poate exprima mai concis particularitatile operei studiate, si sa acopere cerintele date de subiect in acele 400 de cuvinte, nu vad de ce ar fi sanctionat, doar pentru ca nu a lucrat in plus.

        Banuiesc ca un ziarist, este de apreciat daca se exprima in mai putine cuvinte, si nu intr-o insiruire rastalmacita de idei.

        1. Nu esti depunctat pentru ca nu ai scris mai multe de limita impusa, esti depunctat pentru ca nu ai cuprins toate particularitatile operei, nu prea ai cum in doar 400 de cuvinte….

  4. Daca aveati putin creieras si v ati fi gandit sa ia toata lumea bacul anul asta si sa fim toti fericiti, dadeai nene un ion, o enigma, preferam ceva mai greu sincer, ion barbu..
    Ne am ales cu o scrisoare pierduta, dar pierduti am fost doar noi, elevii.

  5. Pentru cine a învățat , toate subiectele erau ușoare.Intotdeauna părerile sunt împărțite. Succes la matematica.

  6. Se poate obține ușor nota 6, chiar daca ai fost un elev mediocru și nu te-ai omorât cu pregătirea pentru bacalaureat. Valabil pentru ambele profile, real și uman.

  7. Singurul aspect negativ il vad acesta numeric: eseu- min.400 de cuvinte.
    Sa ne imaginam elevii numarand cele 400 de cuvinte sau aproximand.

  8. Le a dat cum a ” promis”: se va tine cont de perioada de pandemie zicea C/Tampeanu( Caragiale se face în clasa a X-a, deci din pandemie)!

    1. Cine avea de învățat învața. Astăzi am ieșit din sala de examen și pot spune ca a fost un subiect ușor și foarte accesibil, iar subiectul III a fost o surpriză plăcută

      1. Noroc că am băgat meditatori pentru bac ,că fata mea nu a mai făcut esee din clasa a 8a. A predat cu totul altceva. La matematica când venea profesorul când nu venea.Asa că învățământul la unele licee lasă de dorit maxim. Așa că noroc cu meditațiile.

  9. Cum sa dai acelasi subiect si la uman si la real ? Maine ce le mai pregatiti ? Vreti sa aratati ca nu sunt in stare sa ia bacul nu e de mirare cu asemenea subiecte. Sa va fie rusine

    1. Daca ai mai mult de trei sinapse jumatate poti sa rezolvi lejer toate subiectele. Bacul la romana este literalmente o gluma si oricine se plange ca este prea greu sau pica este comic de pierdut in timp si spatiu.

    2. Din partea unei persoane care a dat BAC-ul recent, va anunt ca mereu cand se da epic/dramatic autorii vor fi aceiasi si la real si la uman, insa la real se cer particularitatile operei, iar la uman caracterizarea unui personaj din opera. Iar subiectele I si II sunt suficient de accesibile si pentru uman si pentru real. Cine nu a mai invatat OSP, sa si asume, ce daca s a dat acum 2 ani? Anul trecut am avut si la simulare si la bac acelasi lucru la S III si tot am invatat. Astea sunt scuze

    3. Sunt aceleași cerințe doar la subiectul I și al II-lea (e specificat și în titlu că au publicat subiectul pentru real și tehnogic)și se diferențiază subiectul al III-lea, așa a fost dintotdeauna. Noi, cei de la uman, am avut la subiectul al III-lea caracterizarea unui personaj dintr-o comedie, pe când cei de la real au avut doar particularitățile comediei.

      1. Care ministru’ tot vine, tot schimbări sa faceți! Da??!! Iar pe copiii voștri, să-i trimiteți în alte țări, sa învețe! Vai de mama noastră!! Evaluări peste evaluări, subiecte de bac, de nu le înțelege nici naiba…. Vă întreb eu… d’le ministru Câmpeanu…. Tot așa ați învățat și dvs la școală,cu un astfel de sistem educational de sunteți acum ministru?Asigurați dvs, viitorul, acestor copii? Nu prea cred! …. Lăsați pe altul mai bun sa vina în locul dvs, dvs nu sunteți destul de pregătit…….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației le transmite elevilor că subiectele de la examenele din acest an, Evaluarea Națională și Bacalaureatul, vor fi „perfect adaptate”. Cîmpeanu: Este total incorect să plătească doar elevii

Subiectele de la examenele naţionale vor fi adaptate acestei perioade de doi ani din parcursul educaţional al elevilor, anunță ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la TVR 1, citat de Agerpres. Acesta…
Vezi articolul