Subiecte Definitivat 2020, educatori. Eseul cu cel mai mare punctaj, despre valențele educative ale unei opere, fusese dat și anul trecut la Definitivat 2019, precum și în modelul de subiect publicat de Ministerul Educației pentru acest examen

25.888 de vizualizări
Titularizare 2019
Foto: Pexels.com
Cei mai mulți profesori care au vrut să își dea Definitivatul în acest an au fost profesorii pentru pentru învățământ preșcolar în limba română. Au fost 1.748 de educatori care au participat la proba scrisă, potrivit datelor oficiale de la Ministerul Educației. Subiectul cu cel mai mare punctaj, eseul de până la 600 de cuvinte, a fost exact pe aceași temă ca eseul de la Definitivat 2019 și ca cel propus în modelele de subiecte propuse de minister pentru anul 2020.

Este vorba despre Subiectul I B, notat cu 30 de puncte, care avea următoarea cerință:

Redactați un eseu, de 300 – 600 de cuvinte, în care să prezentați valențele educative ale unei
creații lirice, incluse în programa de examen”.

Un subiect similar fusese dat în modelul de subiecte pentru Definitivat 2020, publicat de minister pe 27 noiembrie 2019. Iată cerința din model:

Redactați un eseu, de 300 – 600 de cuvinte, în care să prezentați valențele educative ale unui
basm cult, inclus în programa de examen”.

Reamintim că Definitivatul este un concurs cu examen și probă practică pentru cadrele didactice. Dacă îl promovează, profesorii dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Subeictele de la proba scrisă au avut un timp de rezolvare de 4 ore, candidații au stat câte 10 în clasă, cu măști, în condiții de distanțare fizică și de respectare a măsurilor sanitare impuse de epidemia COVID-19.

  • Dintre cei 6.776 de candidați cu drept de participare la proba scrisă, au fost prezenți 6.480 de candidați.
  • Au fost eliminați 8, din cauza tentativelor de fraudă.
  • 296 de candidați au absentat.
  • Conform metodologiei de concurs, care permite acest lucru, 433 de candidați au decis să se retragă din motive personale.
  • În total, au fost transmise spre centrele de evaluare 6.039 de teze.

Primele rezultate vor fi comunicate în data de 29 iulie și publicate și de Edupedu.ro. Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 29 iulie, după afișarea rezultatelor, și pe 30 iulie, până la ora 12:00.  Rezultatele finale se afișează în centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 4 august 2020.

Foto: pexels.com


2 comments
  1. Iar la limba și literatura română, subiectul de metodică a conținut doar secvențe din programa pentru liceu, pentru gimnaziu, nu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Federația sindicală “Spiru Haret”, scrisoare către premierul Orban pentru suplimentarea masivă a numărului de profesori: E nevoie de 29.000 de cadre didactice și peste 8.600 de alți salariați, altfel “școlile riscă să devină focare Covid-19”

Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” i-a transmis premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă în care susține că, în contextul pandemiei, în învățământ “ar fi nevoie de circa 29.000 de…
Vezi articolul

DOCUMENT Principiile pe baza cărora Guvernul va modifica Legea salarizării în sistemul public, inclusiv în Învățământ, reintroduse în Guvern pentru o nouă adoptare la o lună de la prima, după ce Ministerul Finanțelor a fost retras de la inițiatori

Guvernul aprobă pentru a doua oară un memorandum în mai puțin de 30 de zile, potrivit ordinii de zi a ședinței de azi. Este vorba despre același memorandum aprobat deja…
Vezi articolul

Istoria unei rute paralele de angajare în învățământ: Eu am scris articolul 253. Noi am gândit autonomia școlii de a-și selecta resursa umană, PSD a transformat-o în șpagă electorală forever – Oana Badea, fost secretar de stat

Soluția găsită de Ecaterina Andronescu la titularizarea pe 253 declarată neconstituțională este și ea neconstituțională, a declarat pentru Edupedu.ro fostul secretar de stat Oana Badea. OUG-ul de miercuri pe educație…
Vezi articolul